• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το όνομα ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει, εάν εκλεγώ αρχηγός»

 • A-
 • A+
Συνέταιρο ψάχνουν οι αδύναμοι και οι ετερόφωτοι. Ονειρεύομαι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή επιλογή και καθοριστικό παράγοντα του πολιτικού συστήματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος, εφόσον εκλεγεί αρχηγός, δεσμεύεται ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσω της συνέντευξής του στην «Εφ.Συν.». Δηλώνει ότι όραμά του είναι να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, το οποίο, όπως διευκρινίζει, θα είναι μια πατριωτική, μεταρρυθμιστική και προοδευτική παράταξη. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι ο όρος δύναμη εξουσίας που έχει χρησιμοποιήσει ισοδυναμεί με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον φορέα στο πολιτικό σκηνικό και, τέλος, υποστηρίζει με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δεξιά «δεν εναρμονίζονται».

• Παρουσιάσατε τη διακήρυξη με τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς σας για την αρχηγία. Ποιου κόμματος όμως θέλετε να ηγηθείτε; Του Κινήματος Αλλαγής ή του ΠΑΣΟΚ στο οποίο αναφέρεστε σχεδόν αποκλειστικά;

Καθαρά, θέλω να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ενός κόμματος πατριωτικού, μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού και στόχος μου είναι να κάνουμε την παράταξή μας δύναμη εξουσίας και πραγματικό κίνημα αλλαγής. Γι’ αυτό και έχω εξαγγείλει ότι, εάν οι πολίτες επιλέξουν εμένα για την ηγεσία του κόμματος, το όνομα ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει. Οταν έχεις όνομα που συγκινεί όχι μόνο γιατί θυμίζει αλλά και επειδή υπόσχεται, δεν είναι φρόνιμο να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο.

Λέω «όχι» στα ούτε-ούτε και απορρίπτω τον ετεροκαθορισμό

• Ποιο το σκεπτικό αυτής της επιλογής σας για επιστροφή ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ και πώς θα γίνει όταν σχετικά πρόσφατα το συνέδριο αποφάσισε τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό σε ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Οι εκτός ΠΑΣΟΚ υποστηρικτές αντιδρούν…

Το ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης. Συνεπώς, δεν έχει λόγο κανείς να αντιδρά για την αλλαγή, γιατί προφανώς και όλοι όσοι στήριξαν το κόμμα μας στα δύσκολα έχουν και θέση και ρόλο στην προσπάθεια ενδυνάμωσής της. Αλλωστε, ο τίτλος ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη εξ ορισμού δεν αποκλείει κανέναν.

• Εχετε βάλει ως στόχο ο χώρος να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του και να εξελιχθεί σε δύναμη εξουσίας. Πώς θα το πετύχετε;

Πιστεύω στη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης και στην απήχηση που μπορεί να έχει στην κοινωνία και τους πολίτες. Γι’ αυτό και προσωπικά επιδιώκω καθαρά μηνύματα και μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση. Λέω «όχι» στα ούτε-ούτε και απορρίπτω τον ετεροκαθορισμό. Το Κέντρο και η Κεντροαριστερά έχουν ιστορία, καθώς και θέσεις και προτάσεις που είναι διαχρονικής αξίας και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Υπάρχουν πολλές ομάδες πολιτών που σκέφτονται να έλθουν κοντά μας. Από αυτές, πολύ σημαντική είναι και η ομάδα των αδρανοποιημένων από το 2010 πολιτών.

• Οταν λέτε δύναμη εξουσίας, αυτό αφορά τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, όπου ποιοι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και ποιοι θα αποκλείονταν;

Ο όρος δύναμη εξουσίας αποκλείει το απαξιωτικό ερώτημα που μας τίθεται τώρα, δηλαδή με ποιον θα πάτε και ποιον θα αφήσετε. Ερώτημα που κατά την άποψή μου δεν ταιριάζει και δεν αξίζει ούτε στην ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ούτε στα έμπειρα και ικανά στελέχη του, ούτε ασφαλώς στον κόσμο του. Δύναμη εξουσίας σημαίνει ότι είσαι πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. Οταν πετύχεις αυτό, τότε διαλέγεις και δεν σε διαλέγουν. Εάν εκλεγώ αρχηγός, πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.

• Η τρικομματική Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα καλό παράδειγμα συγκυβέρνησης και για το μέλλον;

Οι συγκυβερνήσεις κρίνονται στην εποχή τους και όχι με προβολή στο μέλλον. Τότε εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε για τη χώρα. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Γι’ αυτό πρέπει να καμαρώνουμε. Αλλωστε, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ που ακολούθησε ανέδειξε περίτρανα τα καταστροφικά αποτελέσματα του λαϊκισμού.

• Η Ν.Δ. λέτε ότι είναι ιδεολογικός και παραδοσιακός αντίπαλος. Ως εκ τούτου, απίθανο να καταστεί συνεταίρος του δικού σας κόμματος. Σωστά;

Συνέταιρο ψάχνουν οι αδύναμοι και οι ετερόφωτοι. Εγώ το ΠΑΣΟΚ το ονειρεύομαι ως ισχυρή επιλογή και καθοριστικό παράγοντα του πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, ΠΑΣΟΚ και Δεξιά δεν εναρμονίζονται.

• Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε έναν μόνο αντίπαλο, τη Δεξιά, και η Αριστερά αποτελεί έναν δυνητικό σύμμαχο. Εσείς όμως χαρακτηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ «υπαρξιακό αντίπαλο». Αλλαξαν οι εποχές ή ήταν λάθος ο ιδρυτής σας;

ΠΑΣΟΚ και Δεξιά δεν εναρμονίζονται

Προφανώς και η εποχή ήταν εντελώς διαφορετική. Αριστερά του ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε ένα κόμμα που επιχείρησε και πέτυχε με ψέματα, δημαγωγία και λαϊκισμό να υφαρπάξει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως, εάν ο Αλέξης Τσίπρας πολιτευόταν στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, θα παρέμενε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

• Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα βρίσκατε περισσότερα κοινά σημεία στις θέσεις σας και με ποιο μεγαλύτερες αποκλίσεις; Με εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου ή της Φώφης Γεννηματά;

Δεν ανήκω σε εκείνους που απολογούνται για το παρελθόν της παράταξης ούτε θα διανοηθώ να ζητήσω συγγνώμη για τις προηγούμενες ηγεσίες. Τα λάθη μας τα έχουμε πληρώσει. Για την ιστορική μας διαδρομή, όμως, είμαι πολύ περήφανος. Περήφανος για όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που πάντοτε είχαν πρόταγμα την πατρίδα, την κοινωνία και τον πολίτη. Η παράταξή μας βρισκόταν πάντοτε στην πρωτοπορία της εποχής της και αυτό ο κόσμος το γνωρίζει καλά.

• Πρέπει να γυρίσουν στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο Γιώργος Φλωρίδης; Θα τους απευθύνετε κάποιο κάλεσμα;

Το κάλεσμά μου έχει γίνει μέσα από το video της πολιτικής μου διακήρυξης, που έχει τεθεί σε διαβούλευση στον διαδικτυακό ιστότοπο www.green-revolution.gr και απευθύνεται σε 11.000.000 Ελληνίδες και Ελληνες. Σε συγκεκριμένα ονόματα έχω επιλέξει πολύ συνειδητά να μην αναφερθώ, γιατί το τελευταίο που θέλω είναι να αισθανθεί κάποιος πως επιχειρώ να καπηλευθώ του κύρος και τη διαδρομή του.

• Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, δεσμεύεστε για την παραμονή σας;

Μα πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά; Προφανώς δεσμεύομαι. Στις εκλογές, ωστόσο, κατεβαίνω για να κερδίσω.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στη Ν.Δ.»
Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και από την Τούμπα και τον ΠΑΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου και συναντηθήκαμε. Ο Κυριάκος Κυριάκος είναι ο νέος γραμματέας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής και σε μια από τις...
«Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στη Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εβδομάδα εξελίξεων στα εσωκομματικά
Αναμένονται οι αποφάσεις για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και το κλείσιμο διαδικαστικών εκκρεμοτήτων από την Επιτροπή Καταστατικού ● Αντιπαράθεση Γεννηματά-Λοβέρδου για την επιστροφή ή όχι στο ΠΑΣΟΚ.
Εβδομάδα εξελίξεων στα εσωκομματικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιστροφή στις εποχές ΠΑΣΟΚ θέλει ο Λοβέρδος – Αιχμές κατά Γεννηματά
Υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και επιστροφή στις… δόξες του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.
Επιστροφή στις εποχές ΠΑΣΟΚ θέλει ο Λοβέρδος – Αιχμές κατά Γεννηματά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνομιλήσει μετεκλογικά με τη Ν.Δ.»
Θέση στο θέμα της εκλογής αρχηγού παίρνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της γρήγορης διεξαγωγής, που όμως, όπως σημειώνει, δεν θα ακυρώνει την αψεγάδιαστη διαδικασία.
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνομιλήσει μετεκλογικά με τη Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή αρχηγού
Αγώνας δρόμου στο Κίνημα Αλλαγής για τη διευθέτηση των διαδικαστικών της αναμέτρησης ● Στόχος, να καταστεί εφικτό οι κάλπες για τον α΄ και τον β΄ γύρο να στηθούν είτε στα μέσα Νοεμβρίου (το νωρίτερο) είτε τον...
Οι πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή αρχηγού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι υποψήφιοι αποκαλύπτονται...
Tο πολιτικό και ιδεολογικό τους στίγμα, τις προτεραιότητές τους αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων τους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.
Οι υποψήφιοι αποκαλύπτονται...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας