• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.6°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 15.1°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.8°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  56%

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Κουκλουμπέρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Με συνεργασία και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα»

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Η λειτουργία και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από χορηγίες και ιδιωτικές δωρεές. Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή που κάναμε από την αρχή.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είναι μια γυναίκα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Στη διαδρομή της στον δημόσιο βίο και σε εμβληματικές στιγμές για τον Ελληνισμό ανέλαβε σημαντικούς ρόλους και αγωνίστηκε με πάθος για να εκπληρώσει τους στόχους των αποστολών της. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε για την «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσε τη φήμη μιας προσωπικότητας που παθιάζεται με τα δύσκολα, μίλησε με ενθουσιασμό για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ χωρίς δισταγμό απάντησε σε όλα τα ερωτήματα για το παρελθόν, την κριτική που έχει δεχθεί και τις μελλοντικές της φιλοδοξίες.

• Ποια είναι η μέχρι στιγμής αίσθησή σας από την πορεία του προγράμματος εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση; Είστε ικανοποιημένη από τη συμμετοχή του κόσμου και των φορέων; Μήπως η πανδημία επηρέασε ή ακύρωσε αρκετά από τα σχέδιά σας;

Η πανδημία επηρέασε τις ζωές όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Θα σας πω, όμως, σε τι συμπέρασμα κατέληξα παρακολουθώντας από κοντά, όλους τους προηγούμενους μήνες, την εξέλιξη των επετειακών δράσεων. Ολοι, μα όλοι, σύλλογοι, φορείς, δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, πανεπιστήμια, βρήκαν τρόπο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να ξεπεράσουν το υγειονομικό εμπόδιο. Και, για να το καταφέρουν αυτό, προχώρησαν σε συνεργασίες, συμπράξεις, συνέργειες που ίσως δεν θα σκέφτονταν σε μια κανονική περίοδο.

Οπότε, ναι, μπορώ να σας πω ότι η πανδημία μάς ανάγκασε να γίνουμε πιο δημιουργικοί, πιο ευρηματικοί, να αυτοσχεδιάσουμε, να τολμήσουμε. Οι Ελληνες, άλλωστε, είμαστε τέτοιος λαός, δεν μας σταματούν τα εμπόδια, βρίσκουμε τρόπο να προχωράμε πάντα μπροστά. Αυτή είναι η άυλη κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του το επετειακό έτος, η συνειδητοποίηση ότι με συνεργασία και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι αν δρούμε ως μονάδες.

Θέλουμε να θυμόμαστε το 2021 ως μια χρονιά που τιμήσαμε τους δύο αιώνες της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και ως οδοδείκτη για το μέλλον

Η υλική κληρονομιά είναι πολύ πιο εύκολο να αποτιμηθεί άμεσα και συγκεκριμένα. Με αφορμή το επετειακό έτος, σχεδόν 2.000 φορείς και φυσικά πρόσωπα κατέθεσαν πρόταση στην πλατφόρμα που ανέπτυξε η Επιτροπή. Αυτή είναι μεγάλη επιτυχία από μόνη της. Ηδη έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 100 επετειακές δράσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τουλάχιστον 150 ακόμη αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί απλώνεται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε 31 χώρες του εξωτερικού. Οχι μόνο στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αλλά και την Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα ή τα νησιά Φίτζι. Ελληνες και φιλέλληνες υπάρχουν παντού στον κόσμο. Οι δράσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο συνέδρια ιστορικού περιεχομένου ή εκδηλώσεις τιμής για τους αγωνιστές της Επανάστασης.

Από την αρχή του έτους, πραγματοποιούνται δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης, επιστημονικά συνέδρια, εκδόσεις, δράσεις που σχετίζονται με συμπεριφορές και στάσεις απέναντι σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Μαθητές μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους, όπως συμβαίνει στη Χαλκίδα, το Ναύπλιο, τα Χανιά και αλλού, με την καθοδήγηση εμπνευσμένων εκπαιδευτικών. Φοιτητές παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς τεχνολογικής καινοτομίας, πανεπιστήμια πρωτοπορούν στην επιστημονική έρευνα.

Καλλιτέχνες και δημιουργοί βρήκαν νέους τρόπους έκφρασης, ορισμένοι αξιοποιώντας και εξελίσσοντας τη λαϊκή μας παράδοση. Εταιρείες «υιοθετούν» και χρηματοδοτούν τοπικές δράσεις, από αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής ως πανεπιστημιακές έρευνες. Ολα αυτά είναι πρόοδος, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας.

Δήμοι και Περιφέρειες κατέθεσαν αναπτυξιακές προτάσεις που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εξελιχθούν, να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, να αναδείξουν τη φύση και τα προϊόντα τους. Εμείς, βλέποντας την αγωνία και το μεράκι τους, σκεφτόμασταν πώς να τους βοηθήσουμε, αλλά η κοινωνία, από δική της ανάγκη, μας πρόλαβε, ανέλαβε πρωτοβουλία. Αρχισε να δημιουργεί καινούργιους ιστούς, διαμορφώνοντας στην ουσία τον καμβά πάνω στον οποίο θα αποτυπωθεί ο τρίτος αιώνας της ιστορίας μας. Αυτό στην Επιτροπή μάς ικανοποιεί πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνουν πολλά πράγματα.

• Τι πιστεύετε ότι ήταν το 1821, τι συμβολίζει και τι πρέπει να θυμίζει –κατά τη γνώμη σας– στους σύγχρονους Ελληνες;

Το 1821 ήταν η θεμελιώδης πράξη ίδρυσης του ελληνικού κράτους, η απαρχή της πορείας της σύγχρονης Ελλάδας· η στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, ως συλλογικό υποκείμενο της ιστορίας, αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους και αποδύθηκαν σε έναν αγώνα για ανεξαρτησία και δημοκρατία απέναντι σε μια παντοδύναμη αυτοκρατορία. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, θυμόμαστε αυτή τη στιγμή της συλλογικής αφύπνισης, στην πολυπλοκότητα και την πολυμορφία της.

• Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που εκπονείτε ως Επιτροπή;

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι κατ’ αρχάς επιτελικός. Συντονίζει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της κοινωνίας, φορέων, συλλόγων, Δήμων, Περιφερειών, ενεργών πολιτών. Εχει θέσει υπό την αιγίδα της δεκάδες δράσεις, αναζήτησε χορηγούς και μηχανισμούς υποστήριξης για άλλες. Ανέπτυξε το «Εθνικό Ημερολόγιο», στο οποίο κάθε φορέας καταχωρεί την εκδήλωσή του, ακόμα και αν δεν την έχει υποβάλει στην πλατφόρμα της Επιτροπής. Ετσι θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του τι προτάθηκε και του τι υλοποιήθηκε. Επιπλέον, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, διασφαλίστηκε ειδικό κονδύλι του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για προτάσεις αναπτυξιακές των δήμων που συνδέονται με την επέτειο.

Η ίδια η Επιτροπή υλοποίησε δράσεις που εκτείνονται από τη δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, μέχρι τη δημιουργία podcast για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από τον αγαπημένο Διονύση Σαββόπουλο, τους «Μικρούς Μεγάλους Ηρωες», τις «Γιορτές των πόλεων», που θα πραγματοποιηθούν στις 24 -25 Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί μια δράση της Επιτροπής, η οποία για εμάς αποτελεί τομή στον εορτασμό του επετειακού έτους. Η προβολή μιας εικαστικής αφήγησης της Επανάστασης, με την τεχνική του projection mapping, σε ιστορικά κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας.

Επειτα από αυτό, θέλουμε να στρέψουμε τη δημόσια συζήτηση στην ανάγκη να σχεδιαστούν προσεκτικά, με διορατικότητα, τα πρώτα βήματά μας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας. Αυτή η εποχή δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η τεχνολογία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς το περιβάλλον της ζωής και της εργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα, στα οποία θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε. Σε αυτή την προσπάθεια, η Επιτροπή θα συμβάλει με τη δημιουργία του πρώτου Ερευνητικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την επεξεργασία δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων.

Το εγχείρημα είναι σύνθετο, αλλά πιστεύουμε ότι θα θέσει τη χώρα στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας. Και ακόμα ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για όσους νέους έφυγαν την περίοδο της κρίσης και για όσους αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουν διέξοδο για τέτοιου είδους έρευνα στη χώρα μας. Επίσης, τον Οκτώβριο θα γίνει το Διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», με στόχο να χαρτογραφηθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές Ελλάδας τα επόμενα 20 χρόνια και να γίνουν κοινό κτήμα της κοινωνίας.

• Θεωρείτε ότι, μέσω αυτών των δράσεων που είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζεται μια σφαιρική εικόνα της Επανάστασης; Το ρωτώ, διότι αρκετοί, ανάμεσά τους και ιστορικοί, υποστηρίζουν ότι έχει προτιμηθεί μόνο η ανάδειξη των ηρωικών πτυχών και η υποβάθμιση ή αποσιώπηση γεγονότων και αφανών πλευρών που ενοχλούν την κατεστημένη εξιστόρηση…

Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Επανάστασης, σε βάρος μιας άλλης. Η δουλειά της δεν είναι αυτή, είναι ο συντονισμός των δράσεων και των εκδηλώσεων για την επέτειο. Υπάρχουν φορείς που από τη φύση τους είναι αρμόδιοι να οργανώσουν δράσεις που αποσκοπούν να φωτίσουν, από την σκοπιά του ιστορικού, την Επανάσταση.

Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται, και πολλές από αυτές βρίσκονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής, όπως οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΑΠΘ. Επίσης, η Επιτροπή παρέχει την υποστήριξή της και σε ερευνητικές δράσεις, όπως είναι η αποδελτίωση των ελληνικών και διεθνών εφημερίδων των αρχών του 19ου αιώνα, με στόχο να διευκολυνθεί η διερεύνηση των πτυχών της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Ομως, αυτό γίνεται με επίγνωση ότι η Επιτροπή δεν καλείται να υποκαταστήσει τους ιστορικούς ούτε να εμπλακεί στο έργο της επιστημονικής τους κοινότητας.

• Σχετικά με τα μέλη της Επιτροπής, με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή τους, ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις των ανθρώπων και των επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα;

Η Ολομέλεια της Επιτροπής απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες, Ελληνες και Ελληνίδες αλλά και ξένους φίλους της Ελλάδας. Ολοι και όλες έχουν σημαντικές διακρίσεις για το έργο τους στον ακαδημαϊκό χώρο, στον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία. Αυτό, καθώς και η προθυμία τους να συνεισφέρουν στο έργο της Επιτροπής, ήταν τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν από την πολιτεία προκειμένου να πλαισιώσουν την Εθνική Επιτροπή και να συμβάλουν καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες, ώστε να ανταποκριθούμε στο έργο που μας ανατέθηκε.

• Η κοινωνία έχει εμπλακεί στην κατάρτιση του επετειακού προγράμματος; Με ποιον τρόπο; Υπήρξε διαβούλευση και ποιο το ενδιαφέρον, κυρίως της νεότερης γενιάς των Ελλήνων;

Από τις επισκέψεις μου σε 49 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι γίνεται μια κοσμογονία. Παντού οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να αναδείξουν ό,τι καλό έχει ο τόπος τους. Στην αρχή, οι επισκέψεις μας ήταν αναγνωριστικές. Θέλαμε να δούμε τι σκέφτονταν στην κάθε περιοχή για τον εορτασμό του επετειακού έτους, γιατί από την αρχή αποφασίσαμε ότι δεν θα «καπελώσουμε» το πρόγραμμα αλλά θα το συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία και θα τους παρακινήσουμε να καταθέσουν προτάσεις.

Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερα, ήταν εντυπωσιακό. Οχι από άποψη αριθμών, αλλά ποιότητας προτάσεων και έγνοιας να μην σπαταληθούν χρήματα σε πανηγύρια, αλλά να μείνει κάτι σε κάθε τόπο. Στις τωρινές επισκέψεις μου βλέπω την υπερηφάνεια των συντελεστών, όταν η ιδέα τους υλοποιείται, και την αγωνία τους, όταν ακόμα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να στηριχθούν αυτές οι προσπάθειες, γιατί πολλές θα συντελέσουν στην αλλαγή της καθημερινότητας και της νοοτροπίας των κατοίκων. Και αυτό γιατί αφορούν την ψηφιοποίηση μουσείων, την ανάδειξη μνημείων και τοπόσημων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε γειτονιές, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμα και την ανάδειξη τοπικών δημιουργών, που χρειάζονται την προβολή για να ανοίξουν τα φτερά τους.

• Επειδή τα θέματα της διαφάνειας απασχολούν τους πάντες, θα ήθελα να μας ενημερώσετε από πού προέρχονται τα χρήματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και αν υπάρχει κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση.

Η Επιτροπή -δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε- δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Η λειτουργία και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από χορηγίες, ιδιωτικές δωρεές και το Νομισματικό της Πρόγραμμα, ένα μοναδικό ενθύμιο της επετείου για τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης. Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή που κάναμε από την αρχή. Θα ήταν άλλωστε αδιανόητο, ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα οικονομικά του κράτους. Νομίζω ότι η επιλογή αυτή μας δικαίωσε. Επιπλέον, στην Επιτροπή, μέρα παρά μέρα, κάνουμε έλεγχο των οικονομικών μας και των δράσεών μας, ώστε να ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε.

• Η παρέλευση της φετινής χρονιάς σημαίνει και την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής; Τι θα θέλατε να μείνει ως κληρονομιά και αποτύπωμα από αυτή την εμβληματική στιγμή για τον Ελληνισμό;

Το έργο που ανατέθηκε στην Επιτροπή ολοκληρώνεται με το πέρας του επετειακού έτους. Στην Επιτροπή προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτήν την επέτειο, κάνοντάς την να συνομιλήσει με το σήμερα, με ζητήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα. Θέλουμε να θυμόμαστε το 2021 ως μια χρονιά που τιμήσαμε τους δύο αιώνες της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και ως οδοδείκτη για το μέλλον.

• Υπάρχει ίσως κάτι στην υπόθεση του εορτασμού των 200 ετών που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ή που έγινε λάθος και αισθάνεστε την ανάγκη να το πείτε δημόσια;

Είναι νωρίς για απολογισμούς. Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας, καθώς βρισκόμαστε μόλις στα μισά του επετειακού έτους. Ως προς το αν έγιναν λάθη, μπορώ να σας πω ότι υπήρξαν αστοχίες, οι οποίες όμως διορθώθηκαν αμέσως. Ολοι μας στην Επιτροπή εργαστήκαμε και εργαζόμαστε εντατικά από την αρχή, προκειμένου το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων να είναι αντάξιο της συμβολικής επετείου.

• Γενικότερα, πάντως, και για να γυρίσω στο παρελθόν, έχετε επικριθεί για μια σειρά από θέματα, είτε αυτό αφορά την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είτε -όπως ορισμένοι σας προσάπτουν- μια εντύπωση υπερβολικής πολυτέλειας που δίνετε για κάποιες επιλογές. Τι απαντάτε;

Κοιτάξτε, μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία. Η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» δεν είχε καμία κρατική επιχορήγηση, παρέλαβε τις αθλητικές εγκαταστάσεις από το κράτος και οργάνωσε τους μοναδικούς αυτούς Ολυμπιακούς Αγώνες με χρήματα που προήλθαν από τις δικές της ενέργειες. Οχι μόνο δεν άφησε χρέος, αλλά παρέδωσε στην πολιτεία, μετά το πέρας των Ολυμπιακών, 132 εκατομμύρια. Αν αυτή είναι κακή διαχείριση, τι να πω; Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξούμε να κάνουμε και τώρα με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: θέλουμε, στο τέλος της επετειακής χρονιάς, να μείνει μια παρακαταθήκη για το αύριο, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

• Σε ό,τι αφορά τη μετέπειτα προσωπική σας διαδρομή; Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, επικεφαλής της εκστρατείας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004», πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το επόμενο σκαλοπάτι ή όραμά σας;

Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να προσφέρω στη χώρα μου στο παρελθόν και είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια μου που μπορώ να συμμετέχω σήμερα σε μια συλλογική προσπάθεια που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου, να συνεχίσω να είμαι χρήσιμη και να προσφέρω στον τόπο μου, με όποιον τρόπο μπορώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ως εδώ με την αλαζονεία του πρωθυπουργού»
Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα μέτρα που «δεν επαρκούν» για το «μη αναλογικό, άδικο και τιμωρητικό μέτρο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 60 ετών,
«Ως εδώ με την αλαζονεία του πρωθυπουργού»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ωρα για νέα αρχή με προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία»
Στον τερματισμό της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία μετά τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου και στη συγκρότηση προοδευτικών κυβερνητικών σχημάτων στην Ευρώπη προσβλέπει η...
«Ωρα για νέα αρχή με προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξαναζεσταίνουν τις μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ
Με σκοπό να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε λόγω πανδημίας, επανεκκινούν σταδιακά οι κομματικές και οργανωτικές διαδικασίες που αναγκαστικά είχαν παγώσει. Ο προγραμματισμός για πανελλαδική συνδιάσκεψη μέσα στον...
Ξαναζεσταίνουν τις μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά το Πάσχα έχει δουλειά πολλή!
Βαριά είναι η πολιτική ατζέντα από τις αρχές Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και πρώτο σημαντικό ορόσημο την απεργία στις 6 του μήνα.
Μετά το Πάσχα έχει δουλειά πολλή!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανέμελη κυβέρνηση, ανεξέλεγκτη πανδημία»
Για εμπαιγμό εις βάρος της κοινωνίας με παιχνίδι ημερομηνιών για άνοιγμα δραστηριοτήτων, την ώρα που χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κατήγγειλε τη Ν.Δ. η Φώφη Γεννηματά.
«Ανέμελη κυβέρνηση, ανεξέλεγκτη πανδημία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Απέτυχαν παταγωδώς»
Πυρά Γεννηματά κατά Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ● Πέντε προτάσεις άμεσης εφαρμογής από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης με τον κορονοϊό.
«Απέτυχαν παταγωδώς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας