• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.4°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη 

EUROKINISSI/KLODIAN LATO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα εφαρμόσουμε το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου»

 • A-
 • A+
Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι τα νησιά μας είναι ασφαλή, αλλά και πολύ επιθυμητά ως τουριστικοί προορισμοί, όπως δείχνουν και οι σχετικές κατατάξεις για το 2021, και είναι έτοιμα να ανοίξουν πλήρως, μαζί με το σύνολο του ελληνικού τουρισμού, κατά την ορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαΐου.

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το λοκντάουν στην Κάλυμνο και το ζήτημα της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων στον τουριστικό κλάδο.

• Η κυβέρνηση προχωρά στο μαζικό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με αποκορύφωμα το άνοιγμα του τουρισμού την επόμενη εβδομάδα. Τα υγειονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμα καμία αισιοδοξία για ριζική αποκλιμάκωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στους πολίτες ότι ο κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, με αποτέλεσμα να έχει στην ουσία καταργηθεί κάθε περιορισμός ήδη από τα τέλη Απριλίου, ενώ το άνοιγμα της εστίασης χωρίς κανέναν έλεγχο οξύνει το πρόβλημα και οι έλεγχοι έχουν πλήρως απαξιωθεί. Πώς μπορεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να ελεγχθεί η υποδοχή τουριστών με ασφάλεια;

Παρά την πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται, υπάρχει μια σειρά δεδομένων που δείχνει ότι η χώρα όχι μόνο είναι ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός αλλά και ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται και ασφαλέστερος. Ο εμβολιασμός, ο κυριότερος σύμμαχός μας φέτος, επιταχύνεται ξεπερνώντας τους 100.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα.

Ακόμα περισσότερες ηλικιακές ομάδες εντάσσονται και ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί από τους συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η χώρα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης για τρίτη εβδομάδα με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Εχουμε ήδη ανοίξει το λιανεμπόριο και την εστίαση, με εποπτεία και κανόνες, ενώ σταδιακά οι περιορισμοί αίρονται. Εχουν επικαιροποιηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ξεκάθαρους κανόνες.

Εχουμε πρωτοστατήσει, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, ενώ, με βάση τους άξονες του πιστοποιητικού, διευρύνουμε τη δυνατότητα εισόδου και για χώρες εκτός Ε.Ε. Θα είμαστε μάλιστα μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσει το πιστοποιητικό την 1η Ιουνίου. Παράλληλα, διατηρούμε μέτρα που απέδωσαν από πέρυσι, όπως τα ξενοδοχεία covid για περιορισμό κρουσμάτων, και τα δειγματοληπτικά τεστ EVA.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η χώρα μας πρόσφατα βραβεύτηκε, παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ως παγκόσμιο παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού. Το 2021 θα είναι ασφαλώς ένα έτος με μεγάλες προκλήσεις. Ομως με σχέδιο, με επιμονή, με χρήση όλων των μέσων και λύσεων που υπάρχουν, και πάνω απ’ όλα με πίστη στη δύναμη αλλά και στην αποδεδειγμένη αντοχή του ελληνικού τουρισμού, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

• Πώς μπορεί να συνδυαστεί το άνοιγμα με την ταυτόχρονη κήρυξη λοκντάουν σε τουριστικές περιοχές, κάτι λ.χ. που ισχύει για την Κάλυμνο από την Τετάρτη; Μήπως αυτά τα δεδομένα σας υποχρεώνουν να ξανασκεφτείτε τη μετάθεση της 15ης Μαΐου;

Η εξέλιξη στην Κάλυμνο αποτελεί μια έκτακτη περίσταση για την οποία υπήρξε άμεση αντίδραση αποσκοπώντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Είναι σαφές ότι τέτοια έκτακτα φαινόμενα μπορούν να συμβούν όπως συνέβησαν κατά τόπους και το προηγούμενο διάστημα.

Ομως όσο προχωράει ο εμβολιασμός, -ο οποίος στα μικρότερα νησιά έχει προχωρήσει ιδιαίτερα- και όσο το κλίμα γίνεται πιο θερμό, τέτοιες περιστάσεις θα είναι όλο και πιο σπάνιες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι τα νησιά μας είναι ασφαλή, αλλά και πολύ επιθυμητά ως τουριστικοί προορισμοί, όπως δείχνουν και οι σχετικές κατατάξεις για το 2021, και είναι έτοιμα να ανοίξουν πλήρως, μαζί με το σύνολο του ελληνικού τουρισμού, κατά την ορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαΐου. Η υποχρέωση όλων μας παραμένει και μετά τις 15 Μαΐου να τηρούμε τα μέτρα και να μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Ας υπερασπιστούμε όλα όσα μαζί καταφέραμε.

• Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δεν ευοδωθεί το αισιόδοξο σενάριο; Και σ’ αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σύνορα;

Ολος ο σχεδιασμός έχει βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα. Δεν στηρίζεται ούτε σε υπεραισιόδοξα, ούτε σε υπεραπαισιόδοξα σενάρια, αλλά απλώς στη ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης. Φυσικά, λαμβάνουμε υπ’ όψιν κάθε εξέλιξη και είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Προχωράμε με προσεκτικά, σταθερά βήματα για ένα συντεταγμένο και πλήρες άνοιγμα, χωρίς καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας.

• Πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19» σχετικά με τη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. Ομως ακόμα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα ισχύσουν. Πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε σε ένα καθολικό άνοιγμα, χωρίς να έχουμε ακόμα γνώση των όρων αυτών;

Η πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, όπως παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον Μάρτιο, περιγράφει τις κύριες παραμέτρους του πιστοποιητικού πάνω στους άξονες της πιστοποίησης ολοκληρωμένου εμβολιασμού, του αρνητικού μοριακού τεστ ή της ανάρρωσης από covid. Εκτοτε η διαδικασία έχει προχωρήσει και αυτές τις μέρες αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο κύμα δοκιμών επαφής των εθνικών συστημάτων 20 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με την ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη η οποία θα είναι τεχνικά έτοιμη την 1η Ιουνίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Κάποια ζητήματα παραμένουν προς ρύθμιση, ως προς την υιοθέτηση κοινών κριτηρίων και προϋποθέσεων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ως προς τη διαλειτουργικότητα των πιστοποιητικών. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα των κρατών-μελών να επιλέγουν τα ίδια παραμέτρους των κριτηρίων που θα εφαρμόσουν. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει δηλώσει ότι τόσο ως προς τις χώρες της Ε.Ε. όσο και ως προς τις τρίτες χώρες θα δέχεται κάθε πιστοποίηση εμβολιασμού, ψηφιακή ή μη, κάτι που ήδη εφαρμόζουμε.

• Ο τουρισμός είναι ο κατεξοχήν κλάδος της οικονομίας στον οποίο επί δεκαετίες παραβιάζονται συλλήβδην τα εργασιακά δικαιώματα, συνήθως υπό το πρόσχημα του εποχικού χαρακτήρα της απασχόλησης. Η πανδημία έχει μεγιστοποιήσει το πρόβλημα. Σκέφτεται η κυβέρνηση μέτρα για την αντιμετώπισή του ή το θεωρεί περιττή πολυτέλεια κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την οικονομία;

Η θωράκιση και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του τουρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας. Αλλωστε, και παρά τα fake news που διακινούνται, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ουσιαστικής κατοχύρωσης και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη μάλιστα μέριμνα για τους μέχρι σήμερα επισφαλώς εργαζόμενους και τους εργαζόμενους γονείς και με πρόσθετα μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Η πανδημία σίγουρα δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα και στον τομέα των εργασιακών.

Υπήρξε από μέρους της κυβέρνησης ειδική μέριμνα μέσω των μέτρων στήριξης και για την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων -και τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σημαντικό βαθμό η τάση αύξησης της ανεργίας «φρέναρε» λόγω των μέτρων αυτών-, και για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, και για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, μεταξύ πολλών άλλων. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υλοποιήσουμε προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 20.000 εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό αλλά και ανέργους, επενδύοντας έτσι στην πράξη στο ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού τουρισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απειλούν να τινάξουν τον τουρισμό στον αέρα
Ανοιξαν άρον άρον τα πάντα, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για «φυσιολογικό καλοκαίρι» τον Μάιο στη γερμανική Bild, στέλνοντας το απόλυτο μήνυμα χαλάρωσης.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απειλούν να τινάξουν τον τουρισμό στον αέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λοκντάουν τέλος εν όψει τουρισμού
Με τη χώρα στο «κόκκινο» ο Ακης Σκέρτσος ανακοίνωσε το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, προαναγγέλλοντας επίσης τα βήματα για επανεκκίνηση της υποδοχής στους ταξιδιώτες.
Λοκντάουν τέλος εν όψει τουρισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς άνοιγμα στις 15 Μαΐου με... ατομική ευθύνη
Στην «ατομική ευθύνη» μέσω των self tests και στους εμβολιασμούς που κυλούν αργά εξακολουθεί να ποντάρει τα πάντα η κυβέρνηση, η οποία προχωρά στο μαζικό άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής...
Προς άνοιγμα στις 15 Μαΐου με... ατομική ευθύνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν κάνω εσωκομματική κριτική, προτείνω λύσεις»
«Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κύρτσος.
«Δεν κάνω εσωκομματική κριτική, προτείνω λύσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει η τουριστική περίοδος
Σε χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία έχει ρίξει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει η τουριστική περίοδος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετός συσκέψεων για τον τουρισμό
Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων ● Η Ελλάδα συζητά διακρατική συμφωνία με άλλες 7 χώρες που είχαν λίγα κρούσματα κορονοϊού ● Μελέτες για σταδιακό ξεκίνημα των πτήσεων.
Πυρετός συσκέψεων για τον τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας