• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος 

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας»

 • A-
 • A+
Η μάχη για τα εργασιακά αφορά τον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε για το αύριο της χώρας. Η Ν.Δ. κοιτάει στο παρελθόν της κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας. Η πρότασή μας στηρίζεται σε μισθολογικές αυξήσεις, ένα συνολικό πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη στην καινοτομία, στη γνώση και στην υψηλή εξειδίκευση.

«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα φέρει μείωση μισθών και νέο κύμα εξόδου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας» τονίζει στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος.

Ταυτόχρονα εξηγεί για ποιους λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει συνεχώς τους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στην πανδημία και την κατηγορεί ότι ποτέ δεν μπήκε σε μια λογική στρατηγικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρεί πως η κυβέρνηση «δεν πατάει καλά στα πόδια της», γι’ αυτό και επιλέγει αρκετές φορές τη στρατηγική της έντασης. Εκτιμά, τέλος, ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο «απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων», των οποίων κρίσιμο στοιχείο θα είναι «η κοινωνική δυναμική που θα εκφραστεί και μέσα από τους αγώνες ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακηρύξει το εργασιακό νομοσχέδιο ως «τη μητέρα των μαχών». Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να το ψηφίσει. Τι επιπτώσεις θεωρείτε πως θα έχει κάτι τέτοιο σε μια κοινωνία που η οικονομία της βγήκε από τα μνημόνια και λίγο μετά βυθίστηκε στην κρίση του κορονοϊού;

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζομένους τους. Κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών.

Σε συνδυασμό με τη διάλυση της επιθεώρησης εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας. Από τις πρώτες πράξεις της Ν.Δ. ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκατ. ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω επιλογών θα είναι η μείωση των μισθών και η κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης. Μια πολιτική κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική, ακριβώς όπως τη ζήσαμε και το 2012. Ειδικά για το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξόδου. Αρα η μάχη για τα εργασιακά αφορά τον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε για το αύριο της χώρας. Η Ν.Δ. κοιτάει στο παρελθόν της κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας. Η πρότασή μας στηρίζεται σε μισθολογικές αυξήσεις, ένα συνολικό πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη στην καινοτομία, στη γνώση και στην υψηλή εξειδίκευση.

• Επικρίνετε συνέχεια την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Μετά από έξι μήνες λοκντάουν, περισσότερους από 10.000 νεκρούς και μια κοινωνία απίστευτα κουρασμένη ψυχολογικά, ποια είναι η επόμενη μέρα στο πολιτικό πεδίο;

Θα ήταν λάθος να συζητάμε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Εχουμε ακόμα μπροστά μας μια δύσκολη μάχη. Οι εξελίξεις στην Ινδία επαναφέρουν με δραματικό τρόπο τις εκκλήσεις για σπάσιμο των πατεντών στα εμβόλια αλλά και την επισήμανση του ΠΟΥ ότι στην πανδημία αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανένας. Στο πολιτικό πεδίο τώρα, αυτό που βλέπουμε είναι μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν θα φοβηθεί να ποντάρει στη στρατηγική της έντασης. Μια κυβέρνηση που αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική για τις εγκληματικές της επιλογές και διαρκώς επιτίθεται στη νεολαία, στους πολίτες ή στην αντιπολίτευση. Μια κυβέρνηση δηλαδή που δεν πατάει καλά στα πόδια της. Οι κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται ενάντια στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν και σε πολιτικές εξελίξεις.

• Μπαίνουμε στο καλοκαίρι, ανοίγει ο τουρισμός, ο κόσμος επανέρχεται σε μια κανονικότητα. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί τόσο ως προς την καλοκαιρινή περίοδο όσο και για τον επόμενο χειμώνα σε σχέση με το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκυρία αν ήταν κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία σαν να είναι ένα φαινόμενο τριμήνου. Ο κ. Μητσοτάκης από πέρσι τον Μάιο είχε ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. Πουλάει διαρκώς ψεύτικη αισιοδοξία, υποστηρίζοντας μία φορά τον μήνα ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Ποτέ δεν προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης του συστήματος υγείας ή των μέσων μεταφοράς. Η Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας: σήμερα έχουμε 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Υπάρχει όμως διαφορετικός δρόμος. Με την ενίσχυση του ΕΣΥ και ειδικά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μέτρα προστασίας στις εστίες μετάδοσης -χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς- με συνταγογράφηση των μοριακών τεστ. Παράλληλα δεν γίνεται ο ιδιωτικός τομέας να μένει έξω από αυτή τη μάχη και να μην προχωράμε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Τέλος, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική και στο πεδίο της οικονομικής στήριξης. Εδώ η πρόταση-κλειδί είναι η διαγραφή μέρους του χρέους προς το Δημόσιο και η ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Με αυτό τον τρόπο θα σωθούν θέσεις εργασίας και θα αποφύγουμε νέο κύμα από λουκέτα.

• Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών που έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να τους ελκύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό και ο κόσμος δείχνει να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Σε μη προεκλογική περίοδο αξίζει να στεκόμαστε κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Σε αυτά αποτυπώνεται η επαναφορά του φόβου και της ανασφάλειας ως κυρίαρχα αισθήματα της κοινωνίας. Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί με αρνητικούς όρους την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Ταυτόχρονα όπου έχουν μετρηθεί συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, η συνταγογράφηση των τεστ ή η κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, καταγράφεται η πλειοψηφία να υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις.

Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται σταδιακά να επανέρχεται. Σχηματίζεται ένα κοινωνικό αίτημα ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει προγραμματικά και πολιτικά αυτό το αίτημα.

• Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι, παρά τη φθορά της, η κυβέρνηση θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν. Εχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική να ανατρέψει ένα τέτοιο σενάριο;

Μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Στην κοινωνία υπάρχει πια, ειδικά μετά την πανδημία, το αίτημα για μια νέα αρχή. Νέα αρχή σημαίνει μια ζωή με ασφάλεια στην εργασία και στην υγεία, με καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα. Νέα αρχή σημαίνει πολιτικές που καταπολεμούν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. Σε οικονομική και κοινωνική πολιτική φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση εγκλωβισμένη στη χρεοκοπημένη λογική τής alt right και του τραμπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος που απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα. Κρίσιμο στοιχείο όμως παραμένει η κοινωνική δυναμική που θα εκφραστεί και μέσα από τους αγώνες ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα διευρύνουν τις ρωγμές στην κυβερνητική κυριαρχία. Αυτές τις αντιστάσεις και το αίτημα για μια νέα αρχή θα εκφράσουμε προγραμματικά και πολιτικά το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης ο Μητσοτάκης»
Ξεκάθαρος μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγεί για ποιους λόγους η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση λόγω των σχέσεων του πρωθυπουργού...
«Πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης ο Μητσοτάκης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κοινωνία απαιτεί εξηγήσεις για τα δάνεια της Ν.Δ.»
Ο Σπύρος Λάππας ανήκει στους «μπαρουτο­καπνισμένους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπήρξε μέλος στις αρμόδιες επιτροπές διερεύνησης ευθυνών τόσο για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων όσο και για το σκάνδαλο Novartis.
«Η κοινωνία απαιτεί εξηγήσεις για τα δάνεια της Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηλιόπουλος: Επικίνδυνη η Ν.Δ. – κεντρική η μάχη για το 8ωρο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στο θέμα της πανδημίας, αλλά και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου. 
Ηλιόπουλος: Επικίνδυνη η Ν.Δ. – κεντρική η μάχη για το 8ωρο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παραμένει ένα “μη κανονικό” κόμμα»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος εδώ και λίγες εβδομάδες είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε μια νευραλγική θέση στο πλαίσιο των αλλαγών που προώθησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παραμένει ένα “μη κανονικό” κόμμα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρει στην φθορά της κυβέρνησης»
Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την επιστροφή στην κανονικότητα κι εκφράζει μια δυσοίωνη εκτίμηση για τα όσα έρχονται στο...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρει στην φθορά της κυβέρνησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας