• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.2°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  69%

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινη μετάβαση με κανόνες “Αγριας Δύσης”»

 • A-
 • A+
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας. Η Ν.Δ. επιδιώκει μια μείζονα αναδιανομή προς όφελος μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Για «Αγρια Δύση» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και διανομή των 31 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των μεγάλων οικονομικών ομίλων που «είναι κοντά στο Μαξίμου» μιλά ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος.

Ως αρμόδιος για τους δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τα... ρέστα της «οδηγώντας την αγορά σε υπερθέρμανση», ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφ.Συν.» μιλά για τη δυνατότητα ακύρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, τις ευθύνες για το μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες, τα πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα στον όμιλο της ΔΕΗ, όπου κυριαρχεί η τακτοποίηση των «γαλάζιων» παιδιών, ενώ απαντά και για τον κίνδυνο να απεμπολήσει το κόμμα του την αριστερή του ταυτότητα.

• Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση καταθέτει προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς σχολιάζετε το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο διοχετεύονται τα 31 δισ. ευρώ;

Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι κινδυνεύει να εξελιχθεί, δυστυχώς, στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας. Η Ν.Δ. απευθύνεται σε λίγους που βρίσκονται «κοντά» στο μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκει μια μείζονα αναδιανομή προς όφελος μεγάλων οικονομικών ομίλων και δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα. Αναμενόμενο, αφού από το κεντρικό σχέδιο της Ν.Δ. απουσιάζουν εντελώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η απουσία συναίνεσης και διαλόγου, η έλλειψη στόχευσης στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στη μείωση ανισοτήτων αποτελούν βασικά μειονεκτήματα. Ηχηρή είναι η απουσία των ενεργειακών κοινοτήτων, μηδενική η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μηδενική και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Ακόμα και οι αναθεωρημένοι απαιτητικοί στόχοι της Ε.Ε. για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου απουσιάζουν.

• Τόσο στο σχέδιο όσο και στη ρητορική της κυβέρνησης κυριαρχεί η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η χώρα πλημμυρίζει από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Γιατί δεν σας ακούμε να πανηγυρίζετε γι’ αυτό;

Οι πράξεις διαψεύδουν το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη

Οι πράξεις διαψεύδουν το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη. Κατάργηση των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του περιβαλλοντικού ελέγχου, πάγωμα πολεοδομικών σχεδίων και δασικών χαρτών, παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura, μέχρι και πάγωμα κατεδαφίσεων στον αιγιαλό. Στις ΑΠΕ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημιούργησε, με πρόσχημα την απλοποίηση αδειών, μια υπερθέρμανση.

Αλλά με κανόνες «Αγριας Δύσης», χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς Π.Δ. για τις περιοχές Natura 2000, χωρίς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, κρατώντας παγωμένες τις ενεργειακές κοινότητες. Αποτέλεσμα, τοπικές αντιδράσεις και συγκρούσεις, καθυστέρηση έργων και επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν». Χρεοκόπησε επιπλέον τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, έβαλε χαράτσι ακόμα και στα πολύ μικρά και οικιακά έργα θέτοντας σε κίνδυνο τελικά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

• Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες αρνητικός πρωταγωνιστής στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. Παίζει, κατά τη γνώμη σας, ρόλο σε αυτό η εργολαβική «πυραμίδα» στις αναθέσεις των δημοσίων έργων;

Ιδιωτικοποιήσεις, τακτοποίηση «γαλάζιων» παιδιών και απευθείας αναθέσεις είναι το μοναδικό σχέδιο στην ατζέντα των διοικήσεων ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του ΥΠΕΝ. Απουσιάζουν η επιχειρησιακή επάρκεια, η στελέχωση και οι επενδύσεις. Αυτό είδαμε με την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα δύο τραγικά δυστυχήματα, με θύματα εργαζόμενους εργολάβων. Απαράδεκτη είναι η υποτίμηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και των θεσμών ελέγχου (ΣΕΠΕ), ενώ σαφέστατα θέσαμε και ζήτημα εργολαβικών σχέσεων εργασίας, εφόσον οι ενεργειακοί φορείς της χώρας μας πρέπει να έχουν μόνιμη και επαρκή στελέχωση. Και φυσικά αναμένουμε την απόδοση ευθυνών για τα δυστυχήματα.

• Εχετε εκφράσει την αντίθεσή σας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Θα την αντιστρέψετε, ωστόσο, αν γίνετε κυβέρνηση;

Με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ χάνουμε ένα σημαντικό εργαλείο μετάβασης της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα. Στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ «κουμπώνει» μεγάλος αριθμός ΑΠΕ, ενώ το δίκτυο διανομής με το εξασφαλισμένο πρόγραμμα των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών είναι το «ασημικό» της ΔΕΗ, με σίγουρα έσοδα και κέρδη. Η απόφαση της Ν.Δ. να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ και -όπως φαίνεται- σε επενδυτικό fund χωρίς καμία εμπειρία στα δίκτυα, δεν εξασφαλίζει το δημόσιο όφελος, ούτε την πράσινη μετάβαση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και στην ιδιωτικοποίηση και ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης μέχρι τις εκλογές σχεδιάζουμε την ακύρωσή της.

• Με τους δασικούς χάρτες, το αλαλούμ προκάλεσε «εξεγέρσεις» ιδιοκτητών και κυβερνητική υπαναχώρηση. Ωστόσο, πολλοί καταλογίζουν και στη δική σας κυβέρνηση το πρόβλημα. Τι απαντάτε;

Αποκλειστικά υπεύθυνη της κατάρρευσης του έργου των δασικών χαρτών είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ίδιοι εξάλλου παραδέχτηκαν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους στους χάρτες δίνοντας στον εαυτό τους παράταση έξι μηνών και «βλέπουμε».

Είχαμε προβλέψει το βραχυκύκλωμα στην ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020. Τότε που η Ν.Δ. ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, οι οποίοι δεν είχαν αντιρρήσεις, πάγωσε τις προγραμματισμένες προσλήψεις και την εξέταση αντιρρήσεων και άλλαξε τις προδιαγραφές στο υπόλοιπο 45% και ενώ οι μελέτες είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Τελικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έλυναν προβλήματα των πολιτών δεν είχαν ενσωματωθεί, ενώ ελέγχεται ακόμα και η συνταγματικότητα των αλλαγών Χατζηδάκη. Ολα είναι στον αέρα γιατί η Ν.Δ. δεν θέλει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η τακτοποίηση κάποιων μεγαλο-ρουσφετιών!

• Η κυβέρνηση χάνει έδαφος στα μεσαία στρώματα που κατ’ εξοχήν τη στήριξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τα διεκδικεί, με προτάσεις όπως αυτές για το ιδιωτικό χρέος, αλλά χωρίς σαφή αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κόμμα του μεσαίου χώρου θα σημάνει οριστική απεμπόληση της αριστερής του ταυτότητας;

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αποδομείται ταχύτατα γιατί όλες οι κοινωνικές ομάδες διαπιστώνουν ότι τα συμφέροντά τους πλήττονται από την άδικη πολιτική της Ν.Δ. Και είναι ξεκάθαρα αριστερή η πρόταση να ηττηθεί η βαθιά συντηρητική και αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δώσει το συντομότερο τη θέση της σε μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει μια πρόταση εκκίνησης της οικονομίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, και των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας, μειώνει τις ανισότητες και απορρίπτει στην πράξη το μοντέλο Μητσοτάκη, των προνομιούχων και των κολλητών. Για αυτό μιλάμε για μια νέα κοινωνική συμφωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το αέριο, γέφυρα προς τον νέο ενεργειακό κόσμο»
Τα αρχικά ΕΔΕΥ σε αρκετούς δεν λένε πολλά πράγματα, ενδεχομένως να δημιουργούν ένα μπέρδεμα με τη σχεδόν ομόηχη ΔΕΗ. Εδώ και δέκα χρόνια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων διαχειρίζεται τα...
«Το αέριο, γέφυρα προς τον νέο ενεργειακό κόσμο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φάμελλος: Σιωπούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς και το νέο μοντέλο τιμολόγησης
Βέλη κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, και με φόντο το χοντρό ψαλίδι στις επιδοτήσεις ρεύματος που αποφάσισε η...
Φάμελλος: Σιωπούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς και το νέο μοντέλο τιμολόγησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα νέα υπερκέρδη στο ρεύμα μόνο τον Σεπτέμβριο»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος κατήγγειλε πως οι πολύ υψηλές επιδοτήσεις χρηματοδοτούν με λεφτά των πολιτών «μία νέα ακραία μορφή αισχροκέρδειας».
«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα νέα υπερκέρδη στο ρεύμα μόνο τον Σεπτέμβριο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών...
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας