• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 21.0°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 18.3°C / 21.5°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%

Μάρεντ ΜακΓκίνες, Ιρλανδή επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα 

Kenzo Tribouillard/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αισιοδοξώ ότι θα αποφύγουμε μια νέα τραπεζική κρίση»

 • A-
 • A+
«Τα στοιχεία της ΕΚΤ και η ανάλυσή τους δείχνουν ότι στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσαν να υπάρχουν 1,4 τρισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώς το τέλος του επόμενου έτους. Η μεγάλη πρόκληση για τα κράτη-μέλη και τις τράπεζες είναι να βεβαιωθούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εργαλεία για να επιβιώσουν. Για να μην επιτρέψουν ένα μεγάλο ποσοστό δανείων να γίνουν μη εξυπηρετούμενα».

Είναι η τελευταία επίτροπος που εντάχθηκε στην Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τον Ιρλανδό επίτροπο Φιλ Χόγκαν που αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή συμμετείχε σε κορονοπάρτι. Η Ιρλανδή Μάρεντ ΜακΓκίνες ανέλαβε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει τις ευθύνες για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και τις Υπηρεσίες, αλλά και την Ενωση Κεφαλαιαγορών.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αποκλειστικά για την Ελλάδα, η επίτροπος ΜακΓκίνες εκφράζει την ανησυχία της για τη γιγάντωση των «κόκκινων» δανείων και εξηγεί από πού αντλεί την κατά τα άλλα αισιοδοξία της.

• Και Ιρλανδή και αρμόδια επίτροπος Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω ποιες είναι οι πιο σοβαρές συνέπειες του Brexit.

Ενα από τα δύσκολα κομμάτια που ανέλαβα είναι ότι δεν θέλαμε να έχουμε καμία διαταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Ιανουαρίου του 2021. Είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες. Μερικές φορές η δουλειά που κάνεις είναι αόρατη, γιατί έχει αποτέλεσμα.

Είναι προφανές ότι η χερσαία σύνδεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί πολλά προβλήματα, το κράτος-μέλος που γνωρίζω καλύτερα [η Ιρλανδία] έπρεπε να αλλάξει δρόμο και να βρει άμεση πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό, αλλά συνέβη και συνέβη σχετικά άμεσα ακόμα και μέσα στην πανδημία.

• Μπορεί να αποφύγει η Ευρώπη νέα τραπεζική κρίση;

Η δουλειά μου ως επιτρόπου είναι να αποφύγουμε μια τραπεζική κρίση. Εχουμε επίγνωση του τι θα μπορούσε να συμβεί στη χειρότερη περίπτωση. Εργαζόμαστε για να την αποφύγουμε. Θα κάνουμε ένα stress test τον Ιούλιο.

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ξαφνική αλματώδης αύξηση στις χρεοκοπίες. Θέλω οι τράπεζες να μιλήσουν με επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα για την αναδιάρθρωσή τους, όπου αυτό είναι κατάλληλο.

Στην προηγούμενη κρίση, θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει κάποιον, έναν απερίσκεπτο δανειστή ή έναν απερίσκεπτο δανειολήπτη. Αυτή τη φορά, η αλήθεια είναι ότι όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για πανδημία. Αλλά τώρα ξέρουμε και αυτό φαίνεται. Λάβαμε γρήγορα μέτρα. Είχαμε καλά αποτελέσματα με τα εμβόλια. Για όλες τις δυσκολίες που έφερε ο κορονοϊός, η αντίδραση ήταν κατάλληλη.

• Η Επιτροπή θέλει να χρησιμοποιήσει το 30% πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU). Είναι εφικτό;

Υπάρχουν πολλά θέματα εδώ. Πρώτον, η αγορά απαιτεί πράσινο προσανατολισμό. Δεύτερον, πολιτικά οι ηγέτες έχουν θέσει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και έναν υψηλότερο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030. Αρα, ο στόχος είναι πολύ σαφής. Και υπάρχουν επίσης στόχοι για άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η βιοποικιλότητα. Και αυτή τη στιγμή «τρέχουν» αρκετά νομοθετικά κείμενα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βασικό στοιχείο για την οικολογική ανάκαμψη και το 30% είναι ο φιλόδοξος στόχος που έβαλε η πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι αισιόδοξη.

• Υπό τη δική σας αρμοδιότητα είναι και τα κρυπτονομίσματα. Είναι ένας εντελώς νέος κόσμος...

Είναι το θέμα για το οποίο μιλάει όποιος είναι στα 20 και στο σπίτι. Τι είναι τα κρυπτονομίσματα, πώς λειτουργούν, αν είναι σοφό να επενδύσει. Ωστόσο, και πάλι εξαιτίας του Covid, το ψηφιακό είναι το νέο νόμισμα με την έννοια ότι πολλοί έχουμε να χρησιμοποιήσουμε μετρητά από τον περασμένο Μάρτιο!

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανονισμός, δεν υπάρχει πλαίσιο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, για να διασφαλίσουμε και την προστασία των καταναλωτών. Και πιστεύω ότι κάνουμε καλή δουλειά σε αυτό.

Στις μεγάλες εταιρείες, όπως η Facebook, που θέλουν να εκδώσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, τους είπαμε ξεκάθαρα: μην ξεκινάτε έως ότου να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο.

Το θέμα σχετίζεται με την κυβερνο-ασφάλεια. Οι απάτες είναι αυξημένες λόγω πανδημίας. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρο το σύστημα θα είναι ασφαλές.

• Στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Το ποσοστό τους έχει φτάσει το 30%, αλλά την ίδια στιγμή και στην ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αυξημένα. Ανησυχείτε για μια έκρηξη «κόκκινων» δανείων μετά την πανδημία;

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα «κόκκινα» δάνεια από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα, σε όλα τα κράτη-μέλη έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, να διατηρήσουμε τους ανθρώπους στην εργασία τους. Και έχουμε την ΕΚΤ στο πλευρό μας, να συμβάλει επίσης στη στήριξη χωρών και οικονομιών, και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο όσο συνεχίζεται η πανδημία.

Το 30% της Ελλάδας που αναφέρετε είναι μια κληρονομιά που σχετίζεται με την προηγούμενη κρίση και όχι με την πανδημία. Και νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Λόγω Covid, θα μπορούσε κανείς να είναι πολύ απαισιόδοξος με την κατάσταση. Τα στοιχεία της ΕΚΤ και η ανάλυσή τους δείχνουν ότι σε πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να υπάρχουν 1,4 τρισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια –τόσο υψηλά!– ώς το τέλος του επόμενου έτους. Αλλά αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

• Είναι όντως πολύ υψηλό ποσό. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Υπήρξαν πολλές, πολύ καλές επιχειρήσεις μας με πολύ καλά επιχειρηματικά σχέδια και κέρδη που έπρεπε να κλείσουν λόγω κορονοϊού. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά του τουρισμού, αλλά και από άλλους τομείς που αγαπάμε και θέλουμε να ξαναβρούμε σύντομα. Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για τα κράτη-μέλη και τις τράπεζες είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουν εργαλεία για να επιβιώσουν. Για να μην επιτρέψουν ένα μεγάλο ποσοστό δανείων να γίνουν μη εξυπηρετούμενα.

Τον Δεκέμβριο, λοιπόν, τόνισα δύο πράγματα: τη σημασία της έγκαιρης δέσμευσης από τον δανειολήπτη και τον δανειστή, έτσι ώστε να έχουν συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιβιώσουν –κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν οι συνέπειες– και δεύτερον, ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα εξετάζουν προσεκτικά πώς θα αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs).

Αν κοιτάξετε τις στατιστικές, το επίπεδο των πτωχεύσεων έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας ελπίσουμε να μη γίνει το χειρότερο σενάριο, αλλά ακόμη κι αν γίνει, θα πρέπει να έχουμε λειτουργικές δευτερογενείς αγορές. Εάν αυτά τα δάνεια παραμείνουν σε τράπεζες, θα σταματήσουν να δίνουν δάνεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, οπότε έχουμε μια πιθανή πιστωτική κρίση. Γι’ αυτό προσπαθούμε να το αποφύγουμε αυτό, να ενεργήσουμε νωρίς και να διαχειριστούμε την κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

• Είστε καθόλου αισιόδοξη μέσα σε αυτήν την κατάσταση;

Θα μπορούσε κανείς να είναι πολύ απαισιόδοξος. Αλλά αν κοιτάξετε τις καταθέσεις στις τράπεζες, επειδή ο κόσμος εργάζεται στο σπίτι, υπάρχει αύξηση. Και όταν τελειώσει η πανδημία, θα υπάρχει η επιθυμία στον κόσμο να επιστρέψει στην κανονικότητα, κάνοντας διακοπές, τρώγοντας σε εστιατόρια, δραστηριότητες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους στη δουλειά. Και νομίζω ότι είναι ένα θετικό μήνυμα. Οτι έχουμε την ικανότητα να ξαναχτίσουμε και να ανακάμψουμε με πολύ πολύ δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σημίτης - Παπαδήμος προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία»
Για τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των τραπεζιτών για την κρίση μιλάει στην «Εφ.Συν» ο Βέλγος δημοσιογράφος Μάρκ Ρος, υπογραμμίζοντας τη διαπλοκή με τους πολιτικούς, ενώ για την Ελλάδα λέει ότι πρέπει να διαγραφεί...
«Σημίτης - Παπαδήμος προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το χτίσιμο του νέου θεσμού ήταν μια περιπέτεια»
Ενας χρόνος κλείνει σήμερα από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s Office-EPPO), του πανευρωπαϊκού θεσμού που διερευνά απάτες οι οποίες σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια και...
«Το χτίσιμο του νέου θεσμού ήταν μια περιπέτεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις ανησυχητικές προβλέψεις του καρκίνου στην Ευρώπη και τη σχέση της ασθένειας με τη νέα συνθήκη της πανδημίας της Covid-19.
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πυρηνικός «πόλεμος» της Ε.Ε.
Θύελλα αντιδράσεων από Αυστρία, Λουξεμβούργο και Δανία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «πρασινίζει» την πυρηνική ενέργεια.
Ο πυρηνικός «πόλεμος» της Ε.Ε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μειώσουμε το χρέος χωρίς να σκοτώσουμε την ανάπτυξη»
Κόβει τη συζήτηση για κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» και σε περιορισμένο αριθμό εφημερίδων. Τι είπε για το...
«Να μειώσουμε το χρέος χωρίς να σκοτώσουμε την ανάπτυξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας