• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.9°C / 1.9°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.5°C / -3.7°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 3.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.4°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.1°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  50%

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον στόχο σχετικά με τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Καρμένου Βέλα

«Η διαχείριση των αποβλήτων το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας»

 • A-
 • A+

Η διαχείριση των αποβλήτων και οι παράνομες χωματερές αποτελούν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος, ο οποίος ωστόσο θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Δήμος Σπάρτης. Ο Καρμένου Βέλα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θαλασσών, που για πρώτη φορά φιλοξενούνται στη χώρα μας, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τη θαλάσσια ρύπανση που απειλεί τη Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή πρόκληση και κοινή ευθύνη» το θέμα της διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών.

Σπούδασε αρχιτέκτων και πολιτικός μηχανικός. Εκλέγεται βουλευτής από το 1976, στη Μάλτα, και έχει διατελέσει κατά καιρούς υπουργός Δημοσίων Εργων, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Πέρυσι ανέλαβε το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο στο οποίο έχουν προστεθεί οι αρμοδιότητες στους τομείς ναυτιλίας και αλιείας. Με αυτήν την ιδιότητα ξεκινά έναν διάλογο που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων.

• Κύριε επίτροπε, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο θέμα του περιβάλλοντος;

Το πρόγραμμά μου για τις επόμενες μέρες είναι ενδεικτικό των βασικών μου προτεραιοτήτων για τους ερχόμενους μήνες. Δρομολογήσαμε δημόσια διαβούλευση για την Κυκλική Οικονομία, που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του 2015. Θέλουμε να ξεπεράσουμε το στάδιο των αποβλήτων και να αντιμετωπίσουμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Περιλαμβάνει πολιτικές για τα απόβλητα, την ανακύκλωση, την έξυπνη χρήση των πρώτων υλών, την ενίσχυση των αγορών για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες, τον ευφυή σχεδιασμό των προϊόντων, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευή προϊόντων. Στις 3 Ιουνίου ξεκινά η Πράσινη Εβδομάδα, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, όπου θα μιλήσω για τη φύση και το ισχύον πλαίσιο προστασία της. Δημιουργήσαμε έναν «έλεγχο καταλληλότητας» για να εξετάσουμε τις δύο σημαντικότερες νομοθετικές πράξεις που αφορούν τη φύση.

Οι Οδηγίες για τα πουλιά και τους οικότοπους ισχύουν εδώ και δεκαετίες και καθορίζουν περιοχές προστασίας για τα πουλιά και την άγρια πανίδα. Ομως από τη θέσπισή τους έχουν αλλάξει πολλά και θέλουμε τη γνώμη των πολιτών για να δούμε αν σήμερα μπορούμε να νομοθετήσουμε με πιο έξυπνο τρόπο. Στις 4 Ιουνίου θα πάω στη Λισαβόνα να εγκαινιάσω άλλη μια διαβούλευση με τους πολίτες για τον ρόλο της Ευρώπης στη διακυβέρνηση των ωκεανών και τις δυνατότητες που παρέχει για τη γαλάζια ανάπτυξη. Θέλουμε η Ευρώπη να επηρεάζει τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες μας και επεκτείνοντάς τες σε διεθνή κλίμακα. Ολες αυτές οι προτεραιότητες χαρακτηρίζονται από έναν κοινό παρονομαστή: την επένδυση στο φυσικό μας κεφάλαιο, στην ξηρά και τη θάλασσα. Ελπίζω όλοι οι πολίτες να λάβουν μέρος σε αυτόν τον διάλογο».

• Κατά την αρχική σας ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την υποψηφιότητά σας. Ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις σας με αυτούς τους φορείς;

Από το μητρώο διαφάνειας της Επιτροπής θα διαπιστώσετε ότι συναντιόμαστε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θεωρώ τις συναντήσεις ιδιαίτερα παραγωγικές. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις -όπως και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής κοινότητας- είναι ζωτικής σημασίας για τις πολιτικές μας επιλογές. Είναι σε θέση να μας ενημερώνουν και να παρέχουν μια διάσταση σε κάποια πολιτική που δεν είναι πάντα εξαρχής προφανής για την Επιτροπή. Προσβλέπω στον διάλογο μαζί τους κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας και κυρίως στην ενεργό συμμετοχή τους στις τρεις δημόσιες διαβουλεύσεις που ανέφερα.

• Η Ελλάδα έχει πολλές εκκρεμότητες σε θέματα περιβάλλοντος, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εχετε εκπονήσει κάποιο ειδικό σχέδιο βοήθειας ώστε να συγχρονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτόν τον τομέα;

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Βελτιώνοντας τις επιδόσεις της στη διαχείριση των αποβλήτων, προλαμβάνοντας και μειώνοντας την παραγωγή αποβλήτων, αυξάνοντας τα ποσοστά χωριστής συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, θα ενισχυθεί η αποδοτικότητα των πόρων της ελληνική οικονομίας. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μια άλλη βασική προτεραιότητα είναι το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και η τήρηση των δεσμεύσεων για χωριστή συλλογή αποβλήτων που θα αποτελέσει τη μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης.

Το πιλοτικό έργο της Σπάρτης μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών και την επίλυση των διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η συνάδελφός μου Corina Crețu ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.

• Η χώρα σας, όπως και η Ελλάδα, βρίσκεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Τι μέτρα σκέπτεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και την πρόληψη των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή;

Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της. Σε ολόκληρη την Ε.Ε., ο καθαρισμός των ακτών και των παραλιών μπορεί να κοστίσει έως και 630 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον 60 εκατ. ευρώ δαπανώνται από τον κλάδο της αλιείας για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση απορριπτόμενων διχτυών και ελίκων.

Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον στόχο σχετικά με τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Εχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε κατά πρώτο και κύριο λόγο με τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που αποτελεί σημαντική πηγή θαλάσσιας ρύπανσης. Διαθέτουμε επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο, την Οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα που θα καλύπτουν και τα θαλάσσια απορρίμματα. Αυτό θα επιτρέψει τη σύνδεση των εθνικών προτάσεων με τα περιφερειακά μας σχέδια για τις θάλασσες που περιβάλλουν την Ε.Ε. Επανεξετάζουμε την Οδηγία για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα απόβλητα που παράγονται στα πλοία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας εξασφαλίζει κεφάλαια για συλλογή απορριμμάτων που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πραγματοποιούμε επίσης σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία με σκοπό να καλύψουμε τα κενά στις γνώσεις μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ωστόσο, παρ’ όλες τις δραστηριότητες, τα θαλάσσια απορρίμματα είναι έως 80% χερσαίας προέλευσης και, ως εκ τούτου, οφείλονται κυρίως στην κακή διαχείριση των αποβλήτων στην ξηρά. Η Μάλτα όπως και η Ελλάδα είχαν ανέκαθεν δυσκολίες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

• Δεν είσαστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος επίτροπος, αλλά εκπροσωπείτε τη Μάλτα, μια χώρα που, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δέχεται κύματα μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες οι οποίες βρίσκονται κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Πιστεύετε ότι μπορεί η Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα;

Με την αύξηση της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο, η ακτοφυλακή στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. ευθύνεται όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και για τον εντοπισμό και τη διάσωση αυτών που την έχουν ανάγκη. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό καθήκον. Επειδή όμως η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση, ως εκ τούτου είναι και κοινή ευθύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. έχει τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση για τις κοινές επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» της Frontex, έτσι ώστε οι υπηρεσίες ακτοφυλακής να διαθέτουν καλύτερο εξοπλισμό και στήριξη για τη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποβάλαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την πρόταση για τη μετεγκατάσταση, σύσταση για την επανεγκατάσταση και σχέδιο δράσης για τη λαθραία διακίνηση μεταναστών. Υπολογίζουμε στη συνεργασία όλων των κρατών-μελών για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι προτάσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία για τη ΔΕΗ»
Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ εντοπίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης στη συνέντευξή του στην...
«Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία για τη ΔΕΗ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αφρικανική σκόνη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της θαλάσσιας και χερσαίας χλωρίδας»
Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε πολύ έντονα τα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, προκαλώντας προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, Αυτή όμως είναι μόνον η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά, η καλή, έχει...
«Η αφρικανική σκόνη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της θαλάσσιας και χερσαίας χλωρίδας»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα... σκουπίδια οι πλαστικές σακούλες
Στόχος της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας είναι στο τέλος του 2019 να αναλογούν 90 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο και 40 ώς το τέλος του 2025. Σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία...
Στα... σκουπίδια οι πλαστικές σακούλες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 4,8 έως 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες...
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
​Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από χθες είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με...
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας