• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 9.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 8.3°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 8.8°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  57%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θέλουμε 3-4 μήνες μέχρι το πιστοποιητικό εμβολίου»

 • A-
 • A+
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ώς το τέλος του καλοκαιριού και μίλησε για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου.

Κάτω του 10% των δόσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί αναμένεται να παραδώσει στην Ευρώπη η AstraZeneca κατά το πρώτο τρίμηνο. Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, σε ομάδα ανταποκριτριών από όλη την Ευρώπη - την Ελλάδα εκπροσώπησε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε όλα τα ανοιχτά θέματα της πανδημίας. Οπως εξήγησε, η Κομισιόν έχει στραφεί στη συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτραπούν οι εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται εκεί, αλλά παράλληλα προαναγγέλλει περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών των εμβολίων της εταιρείας σε τρίτες χώρες από την Ευρώπη.

Αν μια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε τις εξαγωγές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ώς το τέλος του καλοκαιριού. Εως τώρα, περίπου 41,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην Ε.Ε., ενώ 56,8 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί έως τώρα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η διάθεση εμβολίων θα αυξηθεί ραγδαία, με 300 εκατ. δόσεις που αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε επίσης για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου και επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι απλώς η αρχή μιας διαδικασίας που θα κρατήσει 3-4 μήνες.

Από εκεί και πέρα, πολλά ερωτήματα θα χρειαστεί να απαντηθούν, όπως το ποια εμβόλια θα θεωρούνται αξιόπιστα - μέχρι στιγμής προκρίνεται η ιδέα να «αναγνωρίζονται» μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

● Σε πολλές χώρες υπάρχει ένα παιχνίδι κατηγοριών (blame game) σε βάρος της Κομισιόν. Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για φιάσκο στο θέμα των εμβολίων;

Εχουμε κουραστεί η Επιτροπή να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε πολλές χώρες, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται. Αυτό δείχνει ότι η στρατηγική εμβολιασμού της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων, είναι η σωστή.

Μας λένε γιατί δεν κάναμε συμβόλαια ήδη από τον Μάρτιο του 2020 με τις εταιρείες. Μα λάβαμε την εντολή από τα κράτη-μέλη να κινηθούμε εκ μέρους των 27 μόλις τον Ιούνιο του 2020! Και νομίζω ότι ήταν επιτυχία να συνεργαστούμε με 6 εταιρείες από τις 150 που ήταν στην αρχή. Από τις 6, οι πέντε έχουν ήδη καταλήξει σε εμβόλιο.

Επίσης, πράγματι, ήμασταν γρήγοροι! Η σύμβαση μεταξύ Astra Zeneca και Επιτροπής υπογράφηκε μία ημέρα πριν από την υπογραφή της σύμβασης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, όλα τα κράτη-μέλη βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο, συνεδριάζουν 5-7 φορές την εβδομάδα, οπότε γνωρίζουν όλες τις αποφάσεις και λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις μαζί.

Η δουλειά μου είναι να διατηρώ την Ε.Ε. ενωμένη, να δουλεύω σκληρά για να αποδεικνύω κάθε μέρα ότι υπάρχει βελτίωση και ότι δεν χάνουμε τον στόχο μας. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς για μένα. Προχωράμε. Αν κοιτάξετε τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε καλά σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και τα ποσοστά αυξάνονται. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας, να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ώς το τέλος του καλοκαιριού.

● Κάποιοι λένε ότι πέφτουμε στην παγίδα της Ρωσίας και της Κίνας όταν τα κράτη-μέλη στρέφονται στα δικά τους εμβόλια. Κι επίσης, Αυστρία και Δανία επιχείρησαν διμερή συμφωνία με το Ισραήλ. Θα ήθελα να σχολιάσετε τη γεωπολιτική πτυχή των εμβολίων.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών εμμένει στα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ωστόσο, υποστηρίζω κάθε είδους διαδικασία εκμάθησης από καλά παραδείγματα. Μία από τις επιτυχίες του Ισραήλ είναι το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής, οι πολίτες του έχουν εμβολιαστεί από ευρωπαϊκά εμβόλια.

Επίσης, εστιάζουμε στο πρόγραμμα «Ηρα» (Hera Incubator) για να ετοιμαστούμε για πιθανές παραλλαγές του εμβολίου και η πρωθυπουργός της Δανίας ήταν πολύ υποστηρικτική από την αρχή. Στην Ευρώπη συμβαίνει η παραγωγή εμβολίων που εξάγονται παγκοσμίως και πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη δύναμη.

● Η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει εμβολιασμούς και με το ρωσικό και με το κινεζικό εμβόλιο. Τι λέτε γι’ αυτές τις κινήσεις των χωρών; Τι προβλέπεται με το Sputnik V;

Το πιο σημαντικό μέρος του εμβολιασμού είναι ότι ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Και υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου από τον ΕΜΑ για να βεβαιωθούμε ότι η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου αποδεικνύεται με κλινικές δοκιμές και ασφαλή δεδομένα.

Το Sputnik ξεκίνησε τώρα κυλιόμενες δοκιμές αλλά πρέπει (σ.σ. οι ρωσικές Αρχές) να παραδώσουν τα απαραίτητα δεδομένα και φυσικά πρέπει να καταθέσουν την αίτηση για έγκριση. Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο σε αυτές τις διαδικασίες, ότι οι χώροι παραγωγής ελέγχονται.

Κάθε εμβόλιο στην ευρωπαϊκή αγορά έχει περάσει από αυτήν τη διαδικασία. Πέρα δηλαδή από το ίδιο το εμβόλιο, ελέγχονται επίσης οι συνθήκες παραγωγής που είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα και την ασφάλεια ενός εμβολίου.

Το Sputnik δεν παράγεται στην Ευρώπη, επομένως θα δούμε ποιους χώρους παραγωγής σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Το τονίζω αυτό, διότι βλέπουμε ανακοινώσεις για αποστολή εκατομμυρίων δόσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά το ποσοστό εμβολιασμού του ρωσικού πληθυσμού παραμένει πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια. Και επομένως θέλουμε σαφήνεια για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία παραγωγής όπως για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά.

● Την περασμένη εβδομάδα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός ελέγχου εξαγωγών εμβολίων της Ε.Ε. Η Ιταλία ζήτησε την απαγόρευση αποστολής 250.000 εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Ημουν πάντα πολύ ξεκάθαρη από την καθιέρωση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών εμβολίων, ότι δεν στοχεύει σε καμία χώρα, αλλά έχει τεθεί σε εφαρμογή για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη τηρούν τις συμβάσεις τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, αν μια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε τις εξαγωγές.

Βλέπουμε ότι η AstraZeneca παραδίδει στην Ευρώπη κάτω από το 10% των συμφωνημένων δόσεων για το πρώτο τρίμηνο! Οπότε υποστηρίζω την Ιταλία στην απόφασή της. Από την αρχή υποστήριξα την Ιταλία στην εισήγησή της. Περιμένουμε από την AstraZeneca να αυξήσει τις προσπάθειές της για να προσφέρει περισσότερα ώστε να τιμήσει το συμβόλαιό της, προτού μπορέσει να εξαγάγει μέρος της παραγωγής της από την Ευρώπη.

● Είπατε ότι στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσετε τη νομοθετική σας πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Πώς θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις;

Ο μοναδικός σκοπός του πιστοποιητικού θα είναι να εξισορροπήσει τα θέματα δημόσιας υγείας με την ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία. Δεν δημιουργεί διακρίσεις επειδή υπάρχει δυνατότητα να αποδείξει κανείς με πολλούς τρόπους (σ.σ. όχι μόνο με τον εμβολιασμό) ότι δεν είναι μολυσματικός. Θα είναι πολιτικά ουδέτερο.

Από εκεί και πέρα, για το τι άλλο θα μπορούν να κάνουν οι εμβολιασμένοι είναι μια πολιτική απόφαση. Και αυτό πρέπει να συζητηθεί με τα κράτη-μέλη, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή, διότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δίκαιη πρόσβαση σε έναν εμβολιασμό.

Πρέπει τώρα να κάνουμε όλη τη δουλειά σε τεχνικό και νομικό επίπεδο και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες - μην την υποτιμάτε, είναι πολλή δουλειά. Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για να μπορούν να το εφαρμόσουν. Και στο μεταξύ, θα προχωρήσουμε πολύ με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Ωστόσο, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν έχουμε συμφωνήσει ποια εμβόλια θα θεωρούμε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στο πιστοποιητικό - μέχρι στιγμής, σκεφτόμαστε ότι μόνο όσα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούν, αλλά θα το ξανασυζητήσουμε.

● Βλέπουμε αποφάσεις τώρα για κλείσιμο συνόρων που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση. Πώς θα διασφαλίσετε ότι το πιστοποιητικό δεν θα είναι ακόμα ένα εμπόδιο;

Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι μια κατάσταση, σε 3 ή 4 μήνες, όταν η μεγάλη πλειονότητα θα έχει εμβολιαστεί, να έχουμε 27 διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη: κατακερματισμένες και μη συντονισμένες. Και επομένως είναι σημαντικό να υπάρξουν οι τεχνικές προϋποθέσεις και η νομική βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Τη στιγμή που αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε το πιστοποιητικό, πρέπει να υπάρχουν επιλογές, να περιλαμβάνονται κι άλλες επιλογές πέραν του εμβολιασμού. Στα σύνορα, κανονικά δεν υπάρχει έλεγχος. Αυτό που βλέπετε τώρα είναι μια πολύ κατακερματισμένη προσέγγιση και μας ανησυχεί πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το καλοκαίρι όταν τα ποσοστά εμβολιασμού θα είναι υψηλότερα.

Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να έχουμε φτάσει σε απαντήσεις ώς το καλοκαίρι.

● Για τις πατέντες, έχετε πει ότι υποστηρίζετε την εθελοντική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εταιρειών, αλλά θα σας ρωτούσα εάν η κοινή χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να είναι μια λύση για τη διάθεση εμβολίων στην Ε.Ε. Και, τελικά, το εμβόλιο είναι ή δεν είναι δημόσιο αγαθό;

Η εθελοντική αδειοδότηση και η ένωση δυνάμεων σε εθελοντικό επίπεδο μεταξύ εταιρειών είναι απολύτως εντάξει, αυτό συμβαίνει και είναι καλό. Για υποχρεωτική ή αναγκαστική διάθεση της πατέντας δεν είμαι καθόλου πεπεισμένη ότι είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε γιατί χρειαζόμαστε στις εταιρείες το εξειδικευμένο προσωπικό, τους λαμπρούς επιστήμονες.

Για παράδειγμα τώρα, εάν χρειαστεί να υιοθετήσουμε ένα εμβόλιο για τις μεταλλάξεις, χρειαζόμαστε αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες στις εταιρείες να συνεργαστούν μαζί μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η συνεργασία για την αύξηση των ικανοτήτων παραγωγής είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσει κανείς. Αυτό είναι επίσης το γενικό πνεύμα που αισθάνομαι και στις εταιρείες.

Κατά τα άλλα, έχετε δίκιο, ο εμβολιασμός είναι δημόσιο κοινό αγαθό, αλλά το ερώτημα για το πώς το προσφέρουμε αφορά το ζήτημα των επενδύσεων και απαιτεί συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Μιλάω με τις εταιρείες για το πώς μπορούμε να επενδύσουμε με τρόπο ώστε να έχουμε εγγυήσεις ότι η παραγωγή μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο, αλλά να είναι διαχειρίσιμη και από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Υποκριτές με... πατέντα
Η Ε.Ε ενώ δηλώνει πρόθυμη να ενισχύσει την παραγωγή, υπογείως εμποδίζει την απελευθέρωση της «πατέντας» του κάθε σκευάσματος, υπηρετώντας το ιδιωτικό συμφέρον αντί για την παγκόσμια υγεία.
Υποκριτές με... πατέντα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις ανησυχητικές προβλέψεις του καρκίνου στην Ευρώπη και τη σχέση της ασθένειας με τη νέα συνθήκη της πανδημίας της Covid-19.
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
ΕΥΡΩΠΗ
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
«Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα. Πρώτα έρχονται τα καθήκοντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλάι του την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της γαλλικής...
Με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ξεκινά η γαλλική προεδρία στην Ε.Ε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ζούσαμε διαρκείς τραμπουκισμούς»
Επί ενάμιση μήνα το σχολικό συγκρότημα στο Αιγίνιο Κατερίνης ζούσε σε καθεστώς διαρκούς τραμπουκισμού με κορύφωση τη «σύλληψη» από «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» του γυμνασιάρχη Διονύση Χατζή. Τι λέει σήμερα...
«Ζούσαμε διαρκείς τραμπουκισμούς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ως εδώ με την αλαζονεία του πρωθυπουργού»
Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα μέτρα που «δεν επαρκούν» για το «μη αναλογικό, άδικο και τιμωρητικό μέτρο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 60 ετών,
«Ως εδώ με την αλαζονεία του πρωθυπουργού»
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας