• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.9°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.2°C / 9.9°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  4 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο σύνορο ανάμεσα στο Πέραμα και το Κερατσίνι, δύο ιδιαίτερες πόλεις με πολλά και οξυμένα προβλήματα φτώχειας και ανισότητας, με υψηλά ποσοστά μισθωτής εργασίας αλλά και ανεργίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν υπάρχει ιδεολογικό μονοπώλιο στην κοινωνική πολιτική»

 • A-
 • A+
Ξεκινήσαμε τον συντονισμό των ενεργειών με άλλα τέσσερα υπουργεία, ώστε την ώρα της σύλληψης ή της εκτέλεσης της ποινής του γονέα να ενημερώνεται η Εισαγγελία Ανηλίκων για την ύπαρξη παιδιών και να λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα.

Από τα 1.628 παιδιά που διαβιούν σε δομές, τα 823 είναι πλέον σε διαδικασία σύνδεσης με οικογένεια, είτε για αναδοχή, είτε για υιοθεσία και όλα τα παιδιά έχουν το δικό τους σχέδιο για οικογενειακή αποκατάσταση.

Τα προβλήματα με τις δομές, πολλές από τις οποίες διεκδικούσαν την παραμονή των παιδιών, συνήθως για λόγους χρηματοδότησης από χορηγούς, φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται και ο στόχος τουλάχιστον το 70% των παιδιών σε αυτές να αποκτήσουν σύνδεση με οικογένεια δεν είναι πια ανέφικτος. Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για Θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου μάς δίνει όλη την εικόνα για τις υιοθεσίες, τις αναδοχές, την αστεγία και τις προτάσεις Πισσαρίδη για την ενοποίηση των επιδομάτων.

• Τι αποκομίσατε από τις πρόσφατες επισκέψεις σας σε Κερατσίνι και Πέραμα;

Επισκέφθηκα Πέραμα και Κερατσίνι για να διαπιστώσω ενδεχόμενα προβλήματα συμπολιτών μου και συνεπώς τα ρυθμιστικά κενά που έχουμε καθήκον να διορθώσουμε. Μετά την επίσκεψη στο Πέραμα διαπίστωσα την έλλειψη συντονισμού και άμεσης ενημέρωσης εθνικών και τοπικών αρχών για την προστασία των παιδιών, όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ή καταδικάζονται.

Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, ως επισπεύδον υπουργείο, ξεκινήσαμε τον συντονισμό των ενεργειών με άλλα τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του πολίτη), ώστε την ώρα της σύλληψης ή της εκτέλεσης της ποινής του γονέα να ενημερώνεται η Εισαγγελία Ανηλίκων για την ύπαρξη παιδιών, και να λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα. Στην ίδια λογική, οι επισκέψεις μου αυτές στάθηκαν ακόμη αφορμή και για συναντήσεις εργασίας με τους δημάρχους της περιοχής για τη συζήτηση κοινών προβληματισμών αλλά και την ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών τους υπηρεσιών.

• Πανδημία και φτώχεια. Σας φοβίζει η αύξηση των φτωχών νοικοκυριών και των εργαζομένων;

Το θέμα είναι αυτός ο φόβος να μας κινητροδοτεί για να μην αυξηθούν, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι όχι μόνο υγειονομικά αλλά και κοινωνικά και οικονομικά. Δεν υπάρχει, άλλωστε, και ιστορικό προηγούμενο πανδημίας που να οδήγησε σε κάτι διαφορετικό.

Το ζητούμενο είναι πώς αυτά τα στοιχεία μετουσιώνονται σε ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής προστασίας. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει πως πλήττονται περισσότερο κλάδοι και επαγγέλματα που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνολογικά μέσα και κατά συνέπεια να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

• Aστεγία, η μεγάλη πληγή της Αθήνας, τι κάνετε;

Η έλλειψη αλλά και η επισφάλεια στέγης παραμένει μεγάλη πληγή και γι’ αυτό η μέριμνα για τους άστεγους και ευάλωτους συμπολίτες μας είναι διαρκής αγωνία αλλά και προτεραιότητα μας στο υπουργείο Εργασίας. Tο υπουργείο κεντρικά βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εποπτευόμενους φορείς του αλλά και ιδιωτικούς φορείς στο πεδίο τόσο για να καταγράφουμε προβλήματα όσο κυριότερα για να δίνουμε λύσεις.

Τέτοιες λύσεις δώσαμε τον Νοέμβριο στη Βουλή μέσω της επέκτασης του δικαιώματος στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και για τους αστέγους και για τις γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας, ώστε να μη χρειάζεται να διαλέξουν μεταξύ ασφαλούς ύπνου και επιδόματος. Ταυτόχρονα, θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», προκειμένου να τρέχει με σταθερή χρηματοδότηση (10 εκατ. για δυο χρόνια) και να ενταχθούν όλο και περισσότερα ευάλωτα άτομα στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για μια ενεργητική κοινωνική πολιτική, με την οποία εξασφαλίζουμε κατοικία για 2 χρόνια σε περίπου 600 άστεγους συμπολίτες μας, επιδοτούμε αντίστοιχες θέσεις εργασίας και φροντίζουμε ουσιαστικά για την ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Επιπλέον, προετοιμάζουμε έναν απλό αλλά λεπτομερή οδηγό με τις ενισχύσεις, δράσεις και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες τόσο για ανθρώπους σε αστεγία όσο και συνολικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

• Η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει ενοποίηση των κοινωνικών επιδομάτων. Ποια είναι η γνώμη σας;

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ως γενικό στόχο την αναδιοργάνωση των εργαλείων της κοινωνικής πολιτικής και ως κριτήριο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Η ενοποίηση δεν είναι κάτι το απόλυτο, υπάρχουν και άλλες σκέψεις όπως η δημιουργία ευρύτερων κατηγοριών. Για όλα αυτά λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την εμπειρία συστημάτων σε άλλες χώρες και αναζητούμε βέλτιστες πρακτικές.

Σε κάθε όμως περίπτωση, στόχος είναι η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών και η προστασία τους. Γι’ αυτό και τον Μάιο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά με παιδιά που λαμβάνουν το ΕΕΕ και τον Δεκέμβριο έγινε διπλή καταβολή σε όλους, ενώ διευρύνθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΕΕ. Με την ίδια λογική λοιπόν έχουμε συντάξει και τον προϋπολογισμό του 2021 για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουν προκύψει από τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο.

Με τα 4,2 δισ. που προβλέπουμε στον τακτικό προϋπολογισμό αλλά και με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις ήδη μέσα στο 2021, χτίζουμε αποτελεσματικές πολιτικές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Και αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό και ιδεολογικό μονοπώλιο στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Κοινωνική πολιτική ασκεί κανείς είτε αποτελεσματικά είτε αναποτελεσματικά, ποτέ όμως μονοπωλιακά. Και η επιλογή μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί.

• Ποιες προνοιακές δράσεις ζητήσατε να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Συνολικά έχουμε θέσει ως γνώμονα για όλες τις επιμέρους προτάσεις μας την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που θα επιτευχθεί και μέσω, για πρώτη φορά, προγράμματος δραστηριοτήτων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μαζί με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Πρόνοιας, αυτός είναι ο βασικός άξονας συγκρότησης των προτάσεων που έχουμε υποβάλει. Θα αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένες προτάσεις κυρίως σε όσες αφορούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Για τους ανάπηρους συμπολίτες μας, λοιπόν, σχεδιάζουμε επιτέλους τη θέσπιση και χρηματοδότηση του Προσωπικού Βοηθού αλλά και τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας στους χώρους εργασίας αλλά και κατοικίας. Στο κομμάτι της αποϊδρυματοποίησης, έχοντας ήδη δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του νέου προγράμματος αναδοχής και υιοθεσίας προβλέπουμε την ενίσχυσή του με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής και την ενίσχυση μορφών φροντίδας όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για τα παιδιά στην εφηβεία.

• Υπάρχουν αποτελέσματα των αλλαγών στις αναδοχές και υιοθεσίες;

Ο νόμος του 2018 ήταν πράγματι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ήταν πολύ δύσκολος στην εφαρμογή του, εξ ου και η ίδια κυβέρνηση που τον νομοθέτησε δεν κατάφερε να τον θέσει σε εφαρμογή. Χρειάστηκε να γίνουν πολλές παρεμβάσεις από πλευράς μας, ώστε να καταστεί τελικά λειτουργικός και αποδοτικός. Παρεμβάσεις και για τα παιδιά και για τους υποψήφιους γονείς.

Για παράδειγμα, όταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε πως μόνο 2 από τις 82 δομές είχαν καταχωρίσει ανηλίκους στο σχετικό μητρώο. Καταφέραμε μέχρι τον Ιανουάριο 2020 να ολοκληρώσουμε την καταγραφή όλων των ανηλίκων. Σήμερα έχουμε 1.628 παιδιά σε δομές και από αυτά τα 823 είναι προς σύνδεση με μια οικογένεια. Κατόπιν, μεριμνήσαμε ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το καθένα το δικό του σχέδιο για οικογενειακή αποκατάσταση (ΑΣΟΑ). Ολοκληρώνοντας και αυτή την ενέργεια, διαπιστώσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δομές δήλωναν ως σχέδιο για τα παιδιά την παραμονή τους στο ίδρυμα.

Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, μόνο το 30% των παιδιών μπορούσε να μπει στην ηλεκτρονική σύνδεση. Στείλαμε αναλυτικές οδηγίες, πιέσαμε και επιμείναμε και έτσι σήμερα τα μισά παιδιά είναι σε διαδικασίες σύνδεσης. Στόχος μας τους επόμενους μήνες είναι αυτό το 50% να το κάνουμε 70%. Το 30% που μένει εκτός ανήκει σε δυο κατηγορίες: παιδιά με εξαιρετικά βαριά νοσήματα και αναπηρίες (10%) και παιδιά άνω των 15 ετών που δεν επιθυμούν πλέον να φύγουν εκτός δομής, καθώς βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση (20%). Συνολικά έχουν συνταιριαστεί από τον Ιούλιο έως σήμερα 589 παιδιά, για τα 491 από τα οποία το συνταίριασμα έχει ολοκληρωθεί. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά εργαστήκαμε συστηματικά, σε πολλά επίπεδα.

Οργανώσαμε την εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων αλλά και αναδιοργανώσαμε συνολικά τα προγράμματα κατάρτισης των εκπαιδευτών. Ενισχύσαμε με κοινωνικούς λειτουργούς τις δομές μας, για να επιταχύνουμε τη διεξαγωγή των κοινωνικών ερευνών μια και συμπολίτες μας στη νησιωτική Ελλάδα έπρεπε να αφήσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους για μήνες προκειμένου να κάνουν κοινωνική έρευνα στην Αθήνα. Τέλος, με νομοθετικές παρεμβάσεις διευκολύναμε την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών, εμπλέκοντας και τους φορείς πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ απαλείψαμε περιορισμούς που εμπόδιζαν οικογένειες με ΑμεΑ να είναι υποψήφιες για αναδοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς προδιαγραφές τι να ελέγξουν οι κοινωνικοί σύμβουλοι;»
Στην απουσία προδιαγραφών για να μπορούν οι κοινωνικοί σύμβουλοι να κάνουν σωστά τον έλεγχο στις δομές παιδικής προστασίας αποδίδει η υφυπουργός Πρόνοιας τα ελλείμματα σε εκθέσεις που έβρισκαν άψογη τη...
«Χωρίς προδιαγραφές τι να ελέγξουν οι κοινωνικοί σύμβουλοι;»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ουδείς κλείνει αλλά και ουδείς θα λειτουργεί χωρίς κανόνες»
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε ψύχραιμες απαντήσεις από την Δόμνα Μιχαηλίδου μακριά από την τηλεοπτική φόρτιση και το συγκινησιακό κλίμα που συνοδεύει την αντιπαράθεση όταν αυτή εκδηλώνεται στις τηλεοπτικές εκπομπές.
«Ουδείς κλείνει αλλά και ουδείς θα λειτουργεί χωρίς κανόνες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
Βέτο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή εξαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ● Στον αέρα περισσότερα από 220.000 παιδιά ● Βολές κατά της Δ. Μιχαηλίδου από τη Θεανώ Φωτίου
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περισσότεροι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές
Προάγγελος για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα ● Ανάγκη προστασίας και διασφάλισης των εργαζομένων από αυθαιρεσίες και διακρίσεις των εργοδοτών ● Σε εκστρατεία πειθούς με...
Περισσότεροι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αδιανόητο να επιστρέψουμε στους αποτυχημένους κανόνες του Συμφώνου»
Συνέντευξη: Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτηρίζει αποτυχημένους τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και αδιανόητη την επιστροφή σε αυτούς μετά την πανδημία.
«Αδιανόητο να επιστρέψουμε στους αποτυχημένους κανόνες του Συμφώνου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να σπάσουμε τον κύκλο της παιδικής φτώχειας»
Μιλώντας αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.», ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολας Σμιτ, αναφέρθηκε στις ανισότητες που βιώνουν τα παιδιά, στον κατώτατο μισθό, στην αγορά εργασίας μετά την...
«Να σπάσουμε τον κύκλο της παιδικής φτώχειας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας