Την πεποίθηση ότι η πρόσφατη ετυμηγορία για αλλαγή σελίδας στον Λευκό Οίκο και η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν θα αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ της περιόδου Τραμπ εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου στο Ευρωκοινοβούλιο, Μπερντ Λάνγκε. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» ο Γερμανός ευρωβουλευτής σχολιάζει αρνητικά το αίτημα της Ελλάδας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όπως η αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., εκτιμώντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα της τουρκικής παραβατικότητας.
• Η πανδημία προκαλεί παγκόσμια ανθρώπινη κρίση. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές παγκόσμιες δραστηριότητες, όπως το διεθνές εμπόριο. Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες; Και ποια είναι η στρατηγική της Ε.Ε. για να την αντιμετωπίσει;
Καθώς η πανδημία έδειξε την ευπάθεια του συστήματός μας, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να αμφισβητήσουμε το σύστημα και να καταλήξουμε σε βελτιώσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ειδικά σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική.
Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την ευθύνη και τον κίνδυνο στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού ‒ όπως συνέβη ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην εμπορική μας πολιτική πρέπει να προωθήσουμε τις αξίες μας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και πρέπει να θέσουμε παγκόσμια πρότυπα όσον αφορά και τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την εμπορική πολιτική της Ε.Ε. πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη.
• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η πανδημία προκαλεί μεγάλη ύφεση στην οικονομία και ότι δημιουργεί μεγάλες ζημίες για τις εταιρείες αλλά και τεράστιο κόστος για τους πολίτες; Το σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης που είχε αποφασίσει η Ε.Ε. είναι αρκετό για να επιβραδύνει αυτές τις παρενέργειες, τα λουκέτα, την ανεργία κ.λπ.;
Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας. Αλλά μετά τα συνήθη εθνικά αντανακλαστικά, η Ευρώπη αποφάσισε να ενεργήσει με σύμπνοια και αλληλεγγύη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και αποφάσισε να κάνει συνδυαστικές προσπάθειες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από αυτή την κατάσταση.
Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε κάτι όπως είναι το σχέδιο ανάκαμψης. Αυτό αποτέλεσε ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής: πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερα βήματα. Χωρίς περαιτέρω εμβάθυνση, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορέσει να πάρει τη θέση της σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
• Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές εκλογές σηματοδότησαν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής και σύντομα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Πιστεύετε ότι η νίκη του Μπάιντεν θα βελτιώσει τις σχέσεις και σε ποιους συγκεκριμένους τομείς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονταν σε αδιέξοδο κατά την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο τόνος που δίνεται από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν θα είναι σίγουρα πιο εποικοδομητικός και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα, τόσο σε διμερές όσο και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, υποθέτω ότι ο μελλοντικός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δασμοί εισαγωγής που βάζουν οι ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ε.Ε. είναι αυθαίρετοι και πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο δυνατόν. Αντί να λάβουμε μονομερή μέτρα, θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων εντός των υφιστάμενων ορίων και των πλαισίων. Θα πρέπει να βρούμε μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τη μακροχρόνια διαφωνία μας σχετικά με τις επιδοτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών (υπόθεση Airbus-Boeing).
• Σε ποιους άλλους τομείς υπάρχει πρόσφορο πεδίο για πιο στενή συνεργασία;
Στον πολυμερή τομέα, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολλά κοινά συμφέροντα. Πρέπει να εργαστούμε για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου, ώστε να μπορούμε να βασιζόμαστε σε ένα σύστημα που να λειτουργεί καλά και να εγγυάται ότι όλοι παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες.
Επίσης, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την αντιμετώπιση των εμπειριών που προέκυψαν από την κρίση του Covid-19, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μπορούν, μαζί με χώρες που έχουν κοινή αντίληψη και παρόμοια νοοτροπία, να δώσουν ώθηση για συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Τέλος, ας ελπίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα προσχωρήσουν στο κλίμα συναίνεσης για τον διορισμό της Νγκόζι Ιουιάλα στη θέση της επόμενης γενικής διευθύντριας του ΠΟΕ. Πρέπει να ανασυστήσουμε τον οργανισμό και να τον κάνουμε ξανά να «τρέχει».
• Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσημα την αναστολή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ως μια έμπρακτη απάντηση για την τουρκική επιθετικότητα. Συμφωνείτε και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης;
Δεν πιστεύω ότι μια αναστολή θα έδινε κάποια λύση και θα προτιμούσα να μην κάνω εικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποιος είναι
Ο Μπερντ Λάνγκε είναι Γερμανός ευρωβουλευτής, με πολύχρονη θητεία στις Βρυξέλλες (1994 έως 2004, 2009 έως σήμερα) και αποτελεί μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο (S & D), προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα εμπορικών σχέσεων, βιομηχανικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας