Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η καταδίκη του Ερντογάν δεν αρκεί, χρειάζονται κυρώσεις»

Ο εκπρόσωπος του HDP στην Ευρώπη, Ντεβρίς Τσιμέν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η καταδίκη του Ερντογάν δεν αρκεί, χρειάζονται κυρώσεις»

  • A-
  • A+
Οσο η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης και όλες οι σχετικές οργανώσεις εξακολουθούν απλώς να λένε «ανησυχούμε, καταδικάζουμε», ο Ερντογάν θα συνεχίσει να παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία σε κάθε περίπτωση.

«Ο Ερντογάν αναπτύσσει μια πολεμική αντίληψη ενάντια σε οποιαδήποτε προβλήματα μέσα και έξω από την Τουρκία» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Ντεβρίς Τσιμέν, εκτιμώντας ότι η διαρκής επιθετικότητα προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής

• Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Εχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν και την τακτική των διώξεων και, σε πολλές περιπτώσεις, τη φυλάκιση πολιτών ή ομάδων που επικρίνουν;

Στην Τουρκία, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία. Θα μπορούσαμε επίσης να το ονομάσουμε ένα μοναδικό και αυταρχικό καθεστώς, κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι ένα φασιστικό καθεστώς και δεν θα ήταν λάθος να το ονομάσουμε έτσι. Ισως δεν χρειάζεται να υπεισέλθω σε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Ωστόσο, θα ήθελα να πω κάτι για την «ελευθερία του λόγου».

Αυτή τη στιγμή, ξεχάστε ακόμη και τις επικρίσεις προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ [το κυβερνών κόμμα]. Το τουρκικό κράτος σε πιέζει να φέρεσαι όπως σε θέλουν και να ζεις όπως θέλουν. Γιατί όλα τα κυβερνητικά όργανα έχουν καταληφθεί και τροποποιηθεί πλήρως, όπως ήθελαν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ. Είναι σαν να το έχουν θεσμοθετήσει και όποιος τους επικρίνει αντιμετωπίζει την καταπίεση μέχρι και τη σύλληψη. Για παράδειγμα, το 95% των τουρκικών ΜΜΕ ελέγχεται από το ΑΚΡ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.

Πολλοί που ασκούν αντιπολίτευση δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πηγές και τις πραγματικές ειδήσεις. Οι περισσότερες πηγές ειδήσεων λογοκρίνονται. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το καθεστώς του ΑΚΡ αναγκάζει την κοινωνία να συμφωνήσει με τις αυταρχικές, θρησκευτικές, εθνικιστικές και συντηρητικές και σεξιστικές ιδεολογίες της. Δυστυχώς, αναγκάζει την κοινωνία να αλλάξει. Η κοινωνία δεν ήταν ποτέ τόσο εθνικιστική, διαιρετική και φανατισμένη. Μια τέτοια ακραία και αφύσικη κατάσταση έχει γίνει «φυσιολογική» στη σημερινή Τουρκία.

• Πόσο ανησυχητική είναι μια τέτοια κατάσταση για τους πολίτες και τα κόμματα που εκπροσωπούν μειονότητες ή διαφωνούν με την κεντρική γραμμή; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράνομη κράτηση του πρώην ηγέτη του κόμματός σας Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης;

Φανταστείτε ότι σε ένα τέτοιο αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία, το HDP είναι ένα κόμμα που δίνει μια εναλλακτική λύση για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το HDP τιμωρείται και επικρίνεται περισσότερο από το τουρκικό καθεστώς. Στις 7 Ιουνίου 2015 ήταν η πρώτη φορά που το HDP πέρασε το όριο των εκλογών του 10%, αποσπώντας το 13% της ψήφου των πολιτών.

Μετά τις εκλογές, το HDP κέρδισε 80 έδρες, οι οποίες έχουν βάλει ένα τέρμα στην παντοκρατορία του ΑΚΡ και του Ερντογάν στην εξουσία. Μετά από αυτές τις εκλογές, ο Ερντογάν είχε δύο διεξόδους: είτε τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και την επαναφορά των ελευθεριών είτε την επιστροφή της Τουρκίας στο χάος και τον πόλεμο. Η δημοκρατία ήταν ένα σκληρό κεφάλαιο για τον Ερντογάν. Επέλεξε το χάος και τον πόλεμο. Ο Ερντογάν σταμάτησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και επίλυση του κουρδικού προβλήματος με τον αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια τακτική επιθέσεων σε πολλές πολιτικές πτέρυγες, αλλά κυρίως και περισσότερο εναντίον του HDP. Το καθεστώς του Ερντογάν μέσα και έξω από την Τουρκία έχει αναπτύξει την «πολεμική αντίληψη» και την έχει νομιμοποιήσει. Εκτός Τουρκίας: στο Ιράκ, στη Βόρεια Συρία... Οι επιθέσεις στη Συρία έχουν σκοτώσει αμέτρητους Κούρδους αμάχους.

Στη Λιβύη, στο Αιγαίο και τέλος στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου επίσης συμμετείχε. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές και εξτρεμιστές που είναι οι ιδεολογικοί αδελφοί τους. Στην εσωτερική πολιτική, χρησιμοποίησε όλες τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και την επιβολή του νόμου με τόσο απερίσκεπτο τρόπο όπως ο δικός του.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ βρίσκονται στη φυλακή ως «πολιτικοί αιχμάλωτοι» μεταξύ των περισσότερων πολιτικών και ακτιβιστών μας. Τιμωρούνται και φυλακίζονται επειδή το HDP αντιτίθεται σε μια μονομερή και απολυταρχική κυβέρνηση.

• Θεωρείτε ικανοποιητική τη στάση της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα σας για μια δημοκρατική Τουρκία, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την ελευθερία της έκφρασης;

Ως HDP, δεν επιδιώκουμε μόνο αλληλεγγύη και υποστήριξη. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε η Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί να έχουν ισχυρή στάση απέναντι στην Τουρκία και στο καθεστώς του Ερντογάν. Εάν η Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί είχαν μια ισχυρή στάση απέναντι στον Ερντογάν στο παρελθόν, η Τουρκία δεν θα βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση τώρα.

Δυστυχώς, οι οργανισμοί της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών δεν προχωρούν πέρα από τις προφορικές επικρίσεις, περιστασιακά. Δεν είδαμε μέχρι στιγμής καμία στάση ή κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Το αντίστροφο, ενθάρρυναν ακόμη περισσότερο και τον Ερντογάν και το ΑΚΡ. Οσο η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης και όλες οι σχετικές οργανώσεις εξακολουθήσουν απλώς να λένε «ανησυχούμε, καταδικάζουμε», ο Ερντογάν θα συνεχίσει να παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία σε κάθε περίπτωση.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε ανοιχτά στη Βόρεια Συρία και στα κατεχόμενα κουρδικά εδάφη και ανάγκασε τους ανθρώπους να μετακινηθούν στην Τουρκία ως «πρόσφυγες». Με κάθε υποστήριξη προς τους τζιχαντιστές και τους εξτρεμιστές που εξακολουθεί να ελέγχει, αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Συρία. Μετά, διατηρεί τους «πρόσφυγες» ως εργαλείο για να απειλήσει την Ε.Ε.

Επιπλέον, στο Ιράκ το τουρκικό κράτος επιτίθεται σε μεγάλο βαθμό σε αντάρτες του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Στη Λιβύη, αντί για ειρήνη και λύση, υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. Στο Αιγαίο, παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ελλάδας. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αντί για ειρήνη, υποστηρίζει την πολεμική πολιτική. Εξάλλου, το να λέμε μόνο «ανησυχούμε και καταδικάζουμε» δεν είναι αρκετό και δεν θα τον σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε δράση και ισχυρή στάση.

• Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν για πολύ καιρό φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Παραβιάζουν συνεχώς τον νόμο, συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και αγνοούν τη διεθνή νομιμότητα, λειτουργώντας ως ταραξίας της περιοχής. Με αυτά τα δεδομένα, πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας σας όσο ο Ερντογάν παραμένει πρόεδρος;

Για το εγγύς μέλλον, φαίνεται ότι δεν θα μπορούσαν να συμβούν θετικές αλλαγές στην Τουρκία. Για το ερώτημα «δημοκρατία ή πόλεμος;» η απάντηση ήταν πάντα πόλεμος. Επιπλέον, το κράτος που παίρνει τον πόλεμο ως πολιτική του δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Οι διεθνείς οργανισμοί γίνονται μέρος αυτής της πολεμικής πολιτικής όσο σιωπούν.

Οσο περισσότερο σιωπούν τόσο περισσότερο ο Ερντογάν πιστεύει ότι πράττει σωστά. Ενάντια στις τουρκικές πολεμικές πολιτικές θα πρέπει να επιβληθούν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όπλα και χρήση στρατιωτικών μέσων, διαφορετικά η κατάσταση θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινωθεί. Μόνο η έκφραση ανησυχιών και η καταδίκη πράξεων δεν σταματούν τις επιθέσεις και τις δολοφονίες. Δεν σταματούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Οι συγκρούσεις που έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αποτέλεσμα αυτής της πολεμικής πολιτικής και των συνεπειών της. Ο Ερντογάν αναπτύσσει μια πολεμική αντίληψη ενάντια σε οποιαδήποτε προβλήματα μέσα και έξω από την Τουρκία. Δεν είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να ενεργήσει ειρηνικά. Η διεθνής κοινότητα και οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν μια πολύ μεγάλη πρόκληση.

Μέσα στη δημοκρατία θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ειρήνη, αλλά η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον Ερντογάν. Επομένως, χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση που μπορεί να αναπτύξει τη δημοκρατία και την ελευθερία και να επιβάλει ειρηνικές πολιτικές, καθώς και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
Η Μελτέμ Οράλ είναι ένα νέο κορίτσι που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά και ακτιβιστικά στην Τουρκία ως μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP). Στην Ελλάδα θα έρθει...
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ρόμπερτ Φισκ: «Πιθανός ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία»
Ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κορυφαίος Βρετανός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκτιμά ότι ο κίνδυνος πλέον εστιάζεται στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος...
Ρόμπερτ Φισκ: «Πιθανός ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά σύγκρουσης με όλη την Ε.Ε.
Εχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν από την Ε.Ε. στην Τουρκία με την απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν...
Σε τροχιά σύγκρουσης με όλη την Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ταραξίας η Τουρκία
Βαριά αποδοκιμασία της τουρκικής παραβατικότητας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφραζε απλώς ευχολόγια κατά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ταραξίας η Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει ανοίξει τον πομπό του και φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει «όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξει την προκλητικότητα και...
Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα νησιά και τον εναέριο χώρο βάζει στην ατζέντα του διαλόγου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
Τρεις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Ιμπραήμ Καλίν διευρύνει την ατζέντα του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ ζητά και χρονοδιάγραμμα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Τα νησιά και τον εναέριο χώρο βάζει στην ατζέντα του διαλόγου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας