Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ενα ανοιχτό συνέδριο θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον»

«Με ανησυχεί πολύ ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα με εμμονές και ιδεοληψίες» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Ενα ανοιχτό συνέδριο θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον»

  • A-
  • A+

«Tώρα που η κυβέρνηση προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, να κλείσει η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.». Οσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι πρέπει «να συζητηθεί διεξοδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

• Κυρία Μπακογιάννη, πώς κρίνετε κατ’ αρχάς τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης και της Ν.Δ. στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Τις πρώτες 100 ημέρες η κυβέρνηση αποδείχθηκε άκρως προβληματική. Σε αυτές τις 100 ημέρες τα οικονομικά στοιχεία επιβαρύνθηκαν πολύ. Η Ελλάδα από μια δειλή ανάπτυξη έχει περάσει πάλι στην ύφεση. Κάθε ημέρα ύφεσης σημαίνει περισσότερες απολύσεις, περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία και απομάκρυνση από τον στόχο της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία θα κληθούμε να πάρουμε θα είναι πιο επιβαρυντικά απ’ ό,τι έναν μήνα πριν. Επίσης, με ανησυχεί πολύ ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα με εμμονές και ιδεοληψίες. Διότι πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την κατάργηση της αριστείας, την αποφυλάκιση Ξηρού και την επιπόλαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να ακουστεί από την κοινωνία και αυτό γιατί δεν έχουμε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας.

• Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη έδειξε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια σύγκλισης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο, τώρα που η κυβέρνηση προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, να κλείσει η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλωστε η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση. Η οικονομία δεν έχει άλλα περιθώρια.

• Ποια είναι η εκτίμηση που έχετε για τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα; Θα προχωρήσει σε μια δήλωση προόδου;

Θέλω να ελπίζω πως ναι.

• Στην αντίθετη περίπτωση τι προβλέπετε;

Προβλέπω ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή ταμειακή δυσκολία που θα λειτουργήσει σαν θηλιά για τη χώρα.

• Με όλα όσα έχουν προηγηθεί και τις προβλέψεις που έχουν δώσει Ε.Ε. και ΔΝΤ για την πορεία των οικονομικών και του χρέους, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η συνολική συμφωνία, το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο. Εκτιμάτε ότι θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για το χρέος;

Κατ’ αρχήν εκτιμώ ότι θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο διαρθρωτικών μέτρων και θα συγκεκριμενοποιεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσει να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρέους με χαμηλό επιτόκιο.

• Μπορεί αυτή η συμφωνία να έχει τη μορφή ενός νέου μνημονίου, που έχει αρνητική φόρτιση εδώ αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα εργαλεία;

Μπορούμε να βρούμε δεκάδες ονομασίες για να αντικαταστήσουμε τη λέξη «μνημόνιο». Ας την πούμε αναπτυξιακή συμφωνία, πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας ή και ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο. Υπάρχουν πολλοί συνώνυμοι όροι. Ομως η ουσία είναι μία: Θα πρόκειται για συμφωνία που συνεπάγεται χρηματοδότηση αλλά και υποχρεώσεις.

• Η όποια συμφωνία πώς πρέπει να κυρωθεί;

Διά της Βουλής των Ελλήνων.

• Στην περίπτωση που πάει λοιπόν στη Βουλή, η Ν.Δ. τι στάση θα κρατήσει;

Θέλετε να τοποθετηθώ για μια ανύπαρκτη συμφωνία, για γουρούνι στο σακί;

• Από την παρότρυνση του κ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο και η Ν.Δ. θα βάλει πλάτη, έχει κυλήσει πολύ νερό. Ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ από την άλλη ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει επιβοηθητική στάση.

Οταν έρθει η συμφωνία, η Ν.Δ. οφείλει να τη συζητήσει διεξοδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει θέση. Μην αμφιβάλλετε ότι η Ν.Δ. θα λειτουργήσει υπεύθυνα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

• Λέτε ότι μπορεί να καταψηφιστεί η συμφωνία;

Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι περισσότεροι αποφασίζουν αν θα ψηφίσουν τη συμφωνία πριν τη δουν, δηλαδή αποφασίζουν εν κενώ. Αυτή είναι μια κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 2010 και μετά.

• Εχουμε δει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την πίεση των μνημονίων, αλλά πραγματικά θεωρείτε ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα;

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σ’ αυτή τη χώρα γιατί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγαίνουν από τα μνημόνια κι εμείς, πέντε χρόνια μετά, μιλάμε για τρίτο μνημόνιο. Αν αυτή η συζήτηση δεν γίνει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει, η Ελλάδα θα σέρνεται και η οικονομία μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ασφυξίας.

• Κυρία Μπακογιάννη, πώς βλέπετε τον ρόλο της Ν.Δ. τις επόμενες ημέρες που όλοι χαρακτηρίζουν κρίσιμες;

Υπεύθυνο.

• Είπατε σε προηγούμενη συνέντευξή σας ότι αν κλείσει η συμφωνία, θα ανοίξουν οι διαδικασίες στη Ν.Δ. για το συνέδριο. Θα ανοίξουν από τον κ. Σαμαρά ή με πρωτοβουλία βουλευτών;

Η Ν.Δ. οφείλει να εκφράσει όλους τους δημιουργικούς Ελληνες που πιστεύουν σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα και αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτό. Η Ν.Δ. πρέπει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλους εκείνους που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και μάχονται για να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο που θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτή την αναγκαιότητα την αναγνωρίζουν όλοι.

• Θα βλέπατε τις εκλογές ως διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού; Πώς;

Η Ελλάδα μόλις βγήκε από μια εκλογική διαδικασία. Είναι η μόνη χώρα όπου την επομένη των εκλογών αρχίζει η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και αντιλήψεις για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρίση και η αντιμετώπισή της δεν θα αφήσουν αλώβητο κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Ομως η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν μπορεί να γίνεται εν θερμώ. Απαιτούνται διάλογος, συναίνεση και σύνθεση και όχι ευκαιριακές συμπράξεις.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι απειλές για βέτο μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ»
Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι «η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες» με την προσφυγική κρίση. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάσταση που έχει...
«Οι απειλές για βέτο μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αν χάσει η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί στη λογική της συνεννόησης»
«Η Ν.Δ. μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα» και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια αποτελεσματικότερα με τους εταίρους, τονίζει στην «Εφ.Συν.» η υποψήφια στην Α' Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη. Στην περίπτωση νίκης του...
«Αν χάσει η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί στη λογική της συνεννόησης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το μόνο αδίκημα είναι ότι είμαι εξάδελφος του πρωθυπουργού»
Ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και προϊστάμενος του οικονομικού του γραφείου, Γιώργος Τσίπρας, απαντά στις κατηγορίες της Ν.Δ. υποστηρίζοντας πως το μόνο του αδίκημα είναι η συγγένειά του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το μόνο αδίκημα είναι ότι είμαι εξάδελφος του πρωθυπουργού»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις
Περιμένοντας τα ευχάριστα μαντάτα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η έξοδος στις αγορές δεν θα αποτελέσει συμβολική ή επικοινωνιακή κίνηση, αλλά την επισφράγιση των θετικών...
Στις αγορές για την ουσία, όχι για τις εντυπώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
Κοντά στο 4% θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να το καταστήσει -σε σχέση με τον στόχο που ήταν μόλις 0,5%- διαπραγματευτικό «όπλο» και να αποδομήσει...
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους»
Ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Μπουργκινιόν θεωρεί αναπόφευκτη τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, αλλά και την αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλώνει απαισιόδοξος...
«Να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας