• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.5°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  69%

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι αλλαγές μεγιστοποιούν τη δυναμική μας»

 • A-
 • A+

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τοποθέτησή της από τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, η Τάνια Καραγιάννη δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αλλαγές των προσώπων εντάσσονται στη συνολικότερη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και του μετασχηματισμού του σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, ενώ εκτιμά ότι οι αποφάσεις αυτές θα μεγιστοποιήσουν τη δυναμική προοδευτικού πόλου έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ.

• Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανανεώσει το κόμμα μέσα από αλλαγές προσώπων σε επιτελικές θέσεις. Αρκεί αυτό για να πιάσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ το νήμα με την κοινωνία;

Αντιλαμβάνεστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία εκ των πραγμάτων ηγείται του αντι-δεξιού πόλου. Το βάρος ευθύνης που του αναλογεί μοιραία συμπαρασύρει και μία υποχρέωση λήψης αποφάσεων που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της δυναμικής του προοδευτικού πόλου, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

Ανταποκρινόμενος, λοιπόν, σε αυτή την ευθύνη ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανανεώσει τη δυναμική και τη δυναμικότητα των οργάνων, μέσω των οποίων θα εκφράζονται οι συλλογικές αποφάσεις και τα ενωτικά μηνύματα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών και του μέλλοντος. Διότι πράγματι το ζητούμενο –και ειδικά σε αυτή τη φάση– είναι η αμφίδρομη επικοινωνία με τον κόσμο, με σημείο αναφοράς το πρόγραμμα, τις αρχές και τις αξίες μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αλλαγές των προσώπων εντάσσονται στη συνολικότερη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος και μετασχηματισμού του σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία.

Η οποία δεν ξεκίνησε τώρα. Σας θυμίζω ότι πρόκειται για μια διαδικασία που άρχισε δυναμικά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, πριν ακόμα τη διενέργεια των ευρωεκλογών, όταν στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με καταλύτη τότε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου να γίνουν σύμμαχοι-συμμέτοχοι σε μία κοινή προσπάθεια δημιουργίας, όχι απλώς ενός εκλογικά πλειοψηφικού πολιτικού φορέα, αλλά ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού, προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτή η διαδικασία ως εκ φύσεως διαρκής και δυναμική, βρίσκεται εν εξελίξει. Και βέβαια, δεν αφορά απλώς και μόνο επιλογές προσώπων σε επιτελικές θέσεις, αλλά αναδιοργάνωση εφ’ όλης της ύλης. Αλίμονο αν η ανανέωση εξαντλείτο εκεί. Η, ακόμα, χειρότερα αν αυτό γινόταν αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας. Κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν θα είχε ούτε νόημα ούτε ουσία!

• Αποτελείτε και προσωπικά από τα νέα πρόσωπα του προαναφερθέντος ανασχηματισμού, ως μέλος πλέον της ομάδας του Γραφείου Τύπου. Πώς βλέπετε τον ρόλο σας και πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία για να περάσουν τα μηνύματα που θέλετε στους πολίτες;

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί τεράστια πρόκληση για μένα, δεδομένου του υψηλού βαθμού δυσκολίας, που για αντικειμενικούς λόγους, οποιοσδήποτε αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη, καλείται να αντιμετωπίσει. Πρόκληση αποτελεί, για παράδειγμα, ακόμα και το γεγονός ότι στην περίπτωσή μας, το να μπορέσουμε να περάσουμε τα μηνύματα στους πολίτες και να επιτύχουμε το στόχο μας, εκπέμποντας καθαρό στίγμα, σημαίνει να καταφέρουμε, πολύ γρήγορα, τέσσερις άνθρωποι «να λειτουργούμε ως ένας»! Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί ταχύτατα, δεδομένης της σύνθεσης της ομάδας και του γεγονότος ότι επικεφαλής αυτού του σχήματος είναι ο σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

• Πολλά στελέχη της βάσης και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για το μέλλον του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, ειδικά μετά και το πάγωμα διαδικασιών που θα σηματοδοτούσαν αυτή τη διαδικασία, όπως το συνέδριο. Παραμένει ο στόχος της διεύρυνσης στον προοδευτικό χώρο και με ποιο τρόπο δεν θα μείνει η προσπάθεια ημιτελής;

Νομίζω θα συμφωνήσετε, υπάρχει ο κανόνας της κοινής λογικής. Εφόσον το συνέδριο αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας είναι αυτονόητο ότι δεν επιτρέπεται μια τέτοια συνθήκη να προκαλέσει πολιτική αμηχανία, ειδικά όταν απέναντί μας έχουμε μία οργανωμένη ομάδα συμφερόντων που κυβερνά με έναν εξαιρετικά αντικοινωνικό τρόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιη, καθώς κι εγώ προέρχομαι από την Προοδευτική Συμμαχία, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το μέλλον του εγχειρήματος.

Αλλωστε, όλα τα ερωτήματα και οι εκκρεμότητες έκλεισαν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο τέλος Ιουνίου, αφού προηγήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο το κόμμα πλέον, λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ουσιαστικά το μεγάλο βήμα έχει γίνει. Τώρα μένει η ευθύνη όλων μας να δώσουμε την πραγματική έκταση αυτής της μεγάλης πολιτικο-κοινωνικής συμμαχίας, έτσι ώστε στο συνέδριο το 2021 να εκφραστεί το σύνολο των παλαιών και νέων δυνάμεων που θα αθροιστούν ώς τότε.

• Συμφωνείτε με τον παραλληλισμό που κάνουν αρκετοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής; Και σε ό,τι αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το αντιμετωπίζετε ως φίλια δύναμη ή πλέον αδιαφορείτε για τη στάση του;

Δεν βλέπω με ποιον τρόπο έχει νόημα ένας τέτοιος παραλληλισμός. Κάθε πολιτικός φορέας κρίνεται στην εποχή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σέβεται το κεκτημένο όλων των δημοκρατικών, αντι-δεξιών και προοδευτικών περιόδων που προηγήθηκαν. Είναι όμως το κόμμα της νέας εποχής του προοδευτικού κόσμου. Το δε Κίνημα Αλλαγής θα κριθεί από τις δικές του πολιτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμώ ότι για να θεωρείται οποιοδήποτε κόμμα φίλια δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα πρέπει αφενός να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και αφετέρου να συμπορεύεται με την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

• Τέλος, σε σχέση με την αντιπολιτευτική σας τακτική, ακούω στελέχη να υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας δεν είναι τόσο επιθετικό όσο θα έπρεπε απέναντι στη Ν.Δ. και άλλους να εντοπίζουν στροφή στην τακτική της προ-μνημονιακής περιόδου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικριθεί ότι τηρούσε λαϊκιστική ισοπεδωτική στάση. Τι ισχύει;

Νομίζω ότι αυτό είναι δίλημμα που έχει ήδη απαντηθεί. Δεν υπάρχει προ-μνημονιακός και μετα-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα διαρκώς εξελισσόμενο και εμπλουτιζόμενο κόμμα της Αριστεράς, που σήμερα εκφράζει τη δυναμική της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και των αιτημάτων της. Αυτή είναι και οδηγός του περιεχομένου της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως προσδιορίζεται, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, συλλογικά από τα πολιτικά όργανα του κόμματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
Τον μίτο της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθο των εσωκομματικών του μπελάδων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, η πόρτα που θα τον οδηγήσει στην οριστική έξοδο δεν έχει εξευρεθεί.
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απολέσει την αριστερή του ταυτότητα»
Η κουβέντα με έναν εκπρόσωπο Νεολαίας της Αριστεράς είναι πάντα ενδιαφέρουσα καθώς βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα «κλικ» παραπάνω από τις θέσεις του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η κουβέντα με τον...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απολέσει την αριστερή του ταυτότητα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Ν. Βούτσης προειδοποιεί ότι η προγραμματισμένη δημόσια αποτίμηση δεν πρέπει να καταλήξει σε στείρα λαθολογία και προσωποποίηση ευθυνών.
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, πρέπει να είναι ο στόχος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ηγετική δύναμη» στον...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας