• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.1°C / 20.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.4°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 20.9°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  86%
O K. Ασλάνης / Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi

«Ελπίζω η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία να παίρνει υπόψη την υφαλοκρηπίδα των νησιών»

 • A-
 • A+

«Η συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας στο Ιόνιο ήταν λάθος επειδή δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, διότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος μερκατορικός χάρτης, στη σύνταξη του οποίου με βοήθησαν οι αξιωματικοί του οχηματαγωγού "Μίνως" εκείνης της εποχής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός και δήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Ασλάνης, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα στη Βουλή εκ μέρους του κόμματός του. Μάλιστα χαρακτηρίζει το πολιτικό συμβάν εκείνης της περιόδου «φοβερή γκάφα», με συνέπεια ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος να «δώσει εντολή διερεύνησης του θέματος».

Κύριε Ασλάνη, διατυπώθηκαν αντικρουόμενες απόψεις για τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο. Μάλιστα υπήρξε επικριτική παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου. Τι είχε συμβεί τότε;

Τέλος του 1977, τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, έρχεται μια συνθήκη για κύρωση στη Βουλή μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για τη θαλάσσια ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρχικά για προεξέταση στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, προ της Ολομελείας, όπου υπήρχαν η εισηγητική έκθεση, το κείμενο Συμφωνίας και οι συντεταγμένες της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας. Αυτή η διαχωριστική γραμμή είναι η μέση γραμμή από την υφαλοκρηπίδα της Ιταλίας και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αρα, για να χαραχτεί πρέπει να οριστούν οι υφαλοκρηπίδες. Κατά την εξέταση του θέματος στην Επιτροπή της Βουλής προ της Ολομελείας, δεν πήρα σαφή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν έχει ληφθεί υπόψη η υφαλοκρηπίδα με τα Ιόνια νησιά που αντιστοίχως υπάρχει αντίθεση στο Αιγαίο με την τουρκική πολιτική.

Πώς λύθηκε το ζήτημα;

Απευθύνθηκα στους αξιωματικούς του οχηματαγωγού «Μίνως» εκείνης της εποχής. Χαράξαμε μερκατορικό χάρτη, όπου αποδεικνυόταν ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Ιονίου. Ο χάρτης αυτός και η παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής αργότερα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» της εποχής και ο χάρτης δεν μου επεστράφη από τον δημοσιογράφο – νομίζω πως λεγόταν Γερονικολός. Στην εξεταστική επιτροπή είχαν φέρει έναν χάρτη ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα. Γι' αυτό ζήτησα τη βοήθεια των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, του πλοίου «Μίνως». Αυτή η φοβερή γκάφα ανάγκασε τότε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο να δώσει εντολή διερεύνησης του ζητήματος. Φυσικά διακόπηκε η συνεδρίαση της Βουλής.

Εμεινε εκεί το θέμα ή προχώρησε;

Αργότερα επανήλθαν με μία κατά το μάλλον ή ήττον ασαφή προσθήκη υπό μορφή παραρτήματος, όπου η ιταλική πλευρά συνομολογεί την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας για τα νησιά και δεσμεύεται για διόρθωση των θαλάσσιων ζωνών με την παραχώρηση της διαφοράς στο νοτιότερο τμήμα μεταξύ Πελοποννήσου - Ιταλίας. Λεπτομέρειες ουδέποτε ήλθαν στη Βουλή. Θέλω όμως να πιστεύω ότι αυτή η ρήτρα της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Ιονίου αναφέρθηκε στην τελική συμφωνία. Οι εφημερίδες της εποχής έδωσαν ευρύτατη δημοσιότητα στο γεγονός. Προσωπικά προσκλήθηκα στο Καστρί από τον πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς του 1977-78, και μαζί με τα συγχαρητήριά του μου ανέθεσε τη σύσταση μιας επιτροπής που θα παρακολουθεί τα εθνικά θέματα και θα εισηγείται στον πρόεδρο. Σε αυτή την επιτροπή εκτός από εμένα ήταν ο γνωστός σύμβουλος Ροζάκης για τα νομικά και ο αείμνηστος Λευτέρης Βερυβάκης.

Για τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας τι άποψη έχετε;

Για την καινούργια συμφωνία και τους κυβερνητικούς διθυράμβους πρέπει να πω πως ακόμη δεν γνωρίζουμε το κείμενο της συμφωνίας, τους χάρτες με τις συντεταγμένες, τη διαχωριστική γραμμή και τα παραρτήματα - προσθήκες - μνημόνια που συγκροτούν πιθανούς συμβιβασμούς, π.χ. ψάρεμα Ιταλών ψαράδων. Ελπίζω οι συμβιβασμοί αυτοί να μην είναι επώδυνοι και κυρίως να μην ακυρώνουν την επιρροή στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

Συναφές προς το εθνικό θέμα της υφαλοκρηπίδας των νησιών και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου της θάλασσας είναι και η υποχρεωτική ρητή αναφορά στα δικαιώματά μας όχι μόνο για τα έξι μίλια των υφιστάμενων χωρικών υδάτων, αλλά για τα 12 μίλια τα οποία δικαιούμαστε βάσει του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα και της διεθνούς συνθήκης του ΟΗΕ. Διότι στον διαχωρισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας είναι προφανές, βάσει της αρχής της μέσης γραμμής, η Ελλάδα δικαιούται μία θαλάσσια λωρίδα πλάτους όση η υφαλοκρηπίδα των νησιών και επιπλέον τη μισή από την υπόλοιπη θαλάσσια έκταση. Αναμένουμε, λοιπόν, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, τα παραρτήματα, τις συντεταγμένες της διαχωριστικής γραμμής και τυχόν μνημόνια προσθήκης να αποδειχθεί αν όντως εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα με βάσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Με τη συμφωνία του Νταβός το 1986 μεταξύ Παπανδρέου - Οζάλ και τη διαφωνία σας τι είχε συμβεί;

Οταν έγινε στο περιθώριο του Νταβός η επαφή Ανδρέα Παπανδρέου - Οζάλ και οι κοινές τους δηλώσεις, χωρίς καμιά προεργασία και τις απαιτούμενες εγγυήσεις, τότε ένας αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ασλάνης, Σταματόπουλος, Βουνάτσος και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κηπουρός και Νάος, κάναμε μια δήλωση εναντίον αυτής της επαφής χωρίς καμία συνεδρίαση αρμοδίου κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού οργάνου. Ζητούσαμε εξηγήσεις γι' αυτήν τη θεαματική μεταστροφή χωρίς προετοιμασία.

Ο Παπανδρέου, μετά την Ελβετία, πηγαίνει στο Λονδίνο, στην Αθήνα δε το Εκτελεστικό Γραφείο ζητεί την κεφαλήν επί πίνακι όλων των διαφωνούντων, με επικεφαλής Λαλιώτη, Τσοχατζόπουλου κ.λπ. Ο Παπανδρέου και από δημοκρατική συγκρότηση και πολιτική εκτίμηση υπέρβασης από τα αριστερά στα εθνικά θέματα κάλυψε πλήρως τους διαφωνούντες με το επιχείρημα πως είναι δικαίωμα των συντρόφων στην άλλη άποψη, «αλλά να την εκφράζουν στα όργανα και όχι στη διάρκεια της απουσίας μου», αδειάζοντας το Εκτελεστικό Γραφείο. Η συνέχεια είναι γνωστή: λίγους μήνες αργότερα έχει αποδειχθεί κενή περιεχομένου αυτή η προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην Κεντρική Επιτροπή ο Παπανδρέου απολογείται γι' αυτήν την ατυχή κίνηση με το ιστορικό «mea culpa».

Είχατε συναντηθεί και με τον Οτζαλάν;

Ναι, γύρω στα 1987 μία ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ασλάνης, Σταματόπουλος, Βουνάτσος, Ναξάκης κ.λπ., μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Χαραλαμπίδης και άλλοι, μετά από πρόσκληση του Οτζαλάν τον επισκεφθήκαμε στο στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Συρία, στην περιοχή του Γκολάν. Ηταν και άλλοι από διάφορα μέρη του κόσμου. Στόχος ήταν να ενημερωθούμε για τον αγώνα των Κούρδων και φιλοξενηθήκαμε περίπου μία βδομάδα, με καθημερινές συζητήσεις, αναλύσεις από τον Οτζαλάν και τους συνεργάτες του. Ηταν ένας φλογερός πατριώτης και διανοούμενος με βαθιά γνώση της Ιστορίας και της αρχαίας Ελληνικής. Θαύμαζε ιδιαιτέρως τον Μέγα Αλέξανδρο και έκανε αναφορές στις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων κ.λπ. από τους Τούρκους.

Βασική του κατεύθυνση ήταν η δημιουργία γεφυρών στο πλαίσιο της διεύρυνσης της αλληλεγγύης, ενημέρωσης των κομμάτων και της Βουλής. Μαζί με τη στρατιωτική εκπαίδευση και την τροφοδότηση του ένοπλου αγώνα, συνδύαζε μια μορφωτική δράση για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να ενημερώνονται οι νέοι και οι νέες και να οικοδομείται μια εθνική συνειδητοποίηση και ομογενοποίηση των κουρδικών πατριωτικών κινημάτων που, εκτός του ΡΚΚ, περιελάμβανε οργανώσεις Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ. Η παρουσία μας εκεί ήταν χρήσιμη για την οικοδόμηση της αλληλεγγύης, και έλαβε τεράστια δημοσιότητα στην Τουρκία και στη Γερμανία. Κατ' επανάληψη ο τουρκικός Τύπος δημοσίευε φωτογραφίες των Ελλήνων βουλευτών και πολιτικών στελεχών με την κατηγορία για σύμπραξη με τους τρομοκράτες του ΡΚΚ. Πολλές φορές ψευδώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας έλεγαν πως το ΠΑΣΟΚ εκπαιδεύει Κούρδους αντάρτες στην Ελλάδα. Θυμάμαι μία φράση που μας έλεγε ο Οτζαλάν, «εάν μας βοηθούσε η Ελλάδα και η Αρμενία όσο αξίζει ένα φτερό του Μιράζ, εμείς θα την αξιοποιούσαμε για τους στόχους που έχετε για τρία αεροπλάνα».

Θυμόσαστε κάποιο επεισόδιο με τον Οτζαλάν;

Σε μια περιδιάβαση στο πεδίο βολής του στρατοπέδου, ο Οτζαλάν είπε πως εάν θέλει κάποιος μπορεί να σκοπεύσει με καλάσνικοφ στο σκοπευτήριο. Εγώ, πολέμιος των όπλων και των πολεμικών τεχνών, δέχτηκα για να θυμηθώ την εκπαίδευση στον στρατό. Οι άλλοι φιλοξενούμενοι που έκαναν βολή με το καλάσνικοφ απέτυχαν παταγωδώς, είχαν 1-2 βολές στον στόχο μόνο, από τις 10. Παρατήρησα πως το όπλο ήταν ημιαυτόματο. Αντί λοιπόν να στοχεύσω με σχολαστικότητα, πυροβόλησα μαζικά όλες τις σφαίρες. Οταν ήρθαν τα αποτελέσματα είχα 8 στις δέκα βολές στον στόχο, απίστευτο και τυχαίο αποτέλεσμα, και ο Οτζαλάν 7 στις δέκα βολές στον στόχο. Με ρωτάει τότε ο Οτζαλάν, «από πού είσαι εσύ;» «Από την Κρήτη», του απαντώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν θα τολμήσουν να σταματήσουν τις γεωτρήσεις μας»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι οι έρευνες αποτελούν ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και κάλεσε σε διάλογο για το ζήτημα των... θαλάσσιων συνόρων.
«Δεν θα τολμήσουν να σταματήσουν τις γεωτρήσεις μας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλώρη για ρύθμιση ΑΟΖ με το Κάιρο
Ο επόμενος στόχος μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ, είναι μια συμφωνία με την Αίγυπτο – στόχος που παραμένει δύσκολος, παρά την πολύχρονη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο υπουργείων...
Πλώρη για ρύθμιση ΑΟΖ με το Κάιρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι ντι Μάιο, θεωρούν τη συμφωνία Ερντογάν - Σαράτζ «παράνομη και ανυπόστατη που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και απειλεί την ειρήνη».
Καταδικάζουν τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
Η Ασλί Αϊντίντασμπας είναι ανώτερη συνεργάτις εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύει πως οι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε λύση, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει...
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «δυσχερείς στιγμές» αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει και προέκρινε «εθνική ομοψυχία» που «θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρη».
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας