• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 39.0°C
  1 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 36.2°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.7°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 33.5°C
  2 BF
  18%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.6°C / 37.0°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.9°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 33.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 34.4°C
  3 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 36.8°C
  1 BF
  12%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.7°C / 39.2°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  18%

Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»

 • A-
 • A+
«Ανεδαφική», χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, «κάθε συζήτηση για εκλογές», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή και μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μιλά ακόμα στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα των λειτουργιών στους πιστούς και το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ενώ, στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δίνει το χρονοδιάγραμμα για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων και τον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

• Κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους και εσείς ο ίδιος, έχουν αποκρούσει σενάρια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα είναι τακτικισμός, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα κληθεί, ενόψει της επικείμενης οικονομικής κρίσης, να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εξελέγη. Εσείς τι λέτε, θα ήταν τακτικισμός ή όχι;

Θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για εκλογές είναι ανεδαφική. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μόλις δέκα μήνες στο τιμόνι της χώρας. Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πρωτόγνωρης έντασης και σημασίας. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή και μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν καθόλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα θεωρούσαν ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ρισκάρει το μέλλον της χώρας για οποιοδήποτε μικροκομματικό στοίχημα.

Αλλωστε, θα ακύρωνε και το πιο σημαντικό που κερδήθηκε μέσα από την αντιμετώπιση της πανδημίας: τη σημαντική ενίσχυση των θεσμών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στα μάτια της κοινωνίας. Η αξιοπιστία των δύο θεσμών εκτινάχθηκε στο 70% για τον πρωθυπουργό και στο 65% για την κυβέρνηση, γιατί οι πολίτες για πρώτη φορά ένιωσαν ότι αξίζει να εμπιστεύεσαι το κράτος και την ηγεσία του.

• Ας παραμείνουμε στην επικαιρότητα. Με δεδομένη την έντονη αντίθεση των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών στη βιντεοσκόπηση μέσα στις σχολικές αίθουσες, δεν θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας;

Ση συντριπτική πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί θεωρώ ότι θέλουν –και εν πολλοίς το κατάφεραν– να είναι δίπλα στην προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη συγκυρία. Οι εκπαιδευτικοί, όπως όλοι οι λειτουργοί, θέλουν να νιώθουν υπερήφανοι για αυτό που προσφέρουν. Και έχουν ένα μεγάλο καθήκον, να μη μείνει πίσω ούτε ένας μαθητής του δημόσιου σχολείου. Μαγικές λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν εκείνα που έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό και έχουν περάσει τις πιο απαιτητικές εξετάσεις στο επίπεδο των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Στα ζητήματα αυτά, η κυβέρνησή μας, σας διαβεβαιώνω, δεν θα κάνει ποτέ την παραμικρή παραχώρηση. Ολοι, όμως, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένης της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών. Ξέρετε, εν τέλει, σημασία σε όλα αυτά έχει αν θέλεις να είναι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος. Από εκεί κρινόμαστε όλοι.

• Αύριο Κυριακή 17 Μαΐου ανοίγουν οι εκκλησίες τις λειτουργίες προς το κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Εκκλησία επιμένει να αρνείται ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας;

Οταν ξεκίνησε αυτή η δεύτερη μεγάλη φάση, της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, έγινε νομίζω σε όλους σαφές πόσο μεγαλώνει η έννοια της ατομικής ευθύνης, απέναντι στους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβαίνει και στις λατρευτικές μας συνήθειες. Θεωρώ ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έδειξε υπευθυνότητα και τώρα –με το άνοιγμα των ναών– η ευθύνη αυτή, όπως βεβαίως και για τα υπόλοιπα δόγματα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αλλά είναι στο χέρι του καθενός μας: κανένας δεν πρέπει να συγχέει τα δογματικά θέματα των Εκκλησιών με τα θέματα της υγείας.

• Εχετε προαναγγείλει μόνιμη καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο. Ποιο είναι το σχετικό πλάνο; Πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα θιγούν εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης είναι μια σημαντική «προίκα» που μας αφήνει ο κορονοϊός. Ισως εξίσου σημαντική με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ολα αυτά τα καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ.

Στη σχεδόν δίμηνη καραντίνα, βάσει των υγειονομικών περιορισμών, δοκιμάσαμε διάφορα μοντέλα λειτουργίας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την υγεία υπαλλήλων και πολιτών και προκειμένου να συνεχίσει να δίνει λύσεις, διαρκούσης μιας μεγάλης κρίσης.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, κάτι που υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή για συγκεκριμένες υπηρεσίες η εξ αποστάσεως εργασία και τον υπάλληλο έκανε αποδοτικότερο και την υπηρεσία αποτελεσματικότερη, αλλά και μείωνε τον χρόνο εξυπηρέτησης του πολίτη. Με αυτή τη λογική, η τηλεργασία είναι δικαίωμα και πολύ καλό εργαλείο για την υπηρεσία και τον δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ούτως ή άλλως, όμως, όλα αυτά θα έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε διεξοδικά με τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων.

• Παραμένουν ως εκκρεμότητες ο επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης και κράτους, όπως και ο νέος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό η πανδημία; Με δεδομένο ότι στην υγειονομική κρίση οι Δήμοι βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή», εξετάζεται πρόσθετη ενίσχυσή τους, είτε με νέους πόρους, έκτακτους ή μη, είτε με πρόσθετες αρμοδιότητες;

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία, στηρίζει τους δήμους. Σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμαστε ώστε εντός των επόμενων εβδομάδων να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη ριζική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων, με βάση την αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρότασή μας για τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, μια σημαντικής τομή στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Με βασικές αρχές την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, βάζουμε ένα τέλος στην πολυνομία που υπάρχει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να κάνουμε την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»
«Παρών» στην κούρσα για τον Δήμο Αθηναίων δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πατούλης, αναγγέλλοντας ότι η απόφασή του να είναι υποψήφιος δεν θα επηρεαστεί ούτε από το ποιος θα έχει το χρίσμα της Νέας...
«Να κάνουμε την Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αναμέτρηση εντός αριστερών τειχών
Ευρύτατο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εκλογική αναμέτρηση της Καισαριανής την 30η Νοεμβρίου. Στις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί, οι παρατάξεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διεκδικούν τη δημαρχία μιας πόλης με...
Αναμέτρηση εντός αριστερών τειχών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να υπερασπιστoύμε κριτικά και συλλογικά την ιστορία και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»
Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Γιάννης Δραγασάκης για τη μη γρήγορη ολοκλήρωση του εμβολιασμού, την οποία και αποδίδει στο γεγονός ότι καλλιεργήθηκε μια τεχνητή αισιοδοξία, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση...
«Να υπερασπιστoύμε κριτικά και συλλογικά την ιστορία και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: 2 χρόνια με αντιφάσεις, παλινωδίες, αποτυχίες
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: 2 χρόνια με αντιφάσεις, παλινωδίες, αποτυχίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα εφαρμόσουμε το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου»
Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το λοκντάουν στην Κάλυμνο και το ζήτημα της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων στον...
«Θα εφαρμόσουμε το πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας