• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  48%

Ερνέστ Ουρτασούν, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μη γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν μετά την κρίση του 2008»

 • A-
 • A+
Ο αντίκτυπος των μέτρων του κορονοϊού στη δημοκρατία σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. είναι προφανής. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία είναι μια επικίνδυνη στροφή μακριά από τα δημοκρατικά πρότυπα.

 

Περισσότερο αναγκαία από ποτέ θεωρεί την προοδευτική ατζέντα στην Ευρώπη ο Ερνέστ Ουρτασούν, ο οποίος προειδοποιεί: «Τώρα που γυρίζουμε από τα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των κοινωνιών μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που έγιναν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008». Οπως διευκρινίζει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, «αυτή τη φορά, οι άνθρωποι και ο πλανήτης –όχι οι μεγάλες εταιρείες και οι μέτοχοί τους– πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο».

• Πρόσφατα, οι ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής δεν κατάφεραν και πάλι να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα, το είδος και το ποσό της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονoϊού. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την αποτυχία, μέχρι στιγμής, να επιτευχθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των κρατών-μελών;

Γίναμε μάρτυρες μιας ανεξήγητης ευρωπαϊκής παράλυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δούμε ασθενείς να διασχίζουν τα σύνορα για να υποβληθούν σε θεραπεία σε γειτονικές χώρες ή υγειονομικό υλικό που να κυκλοφορεί από τη μία χώρα στην άλλη. Στο μέτωπο της υγειονομικής περίθαλψης, στο τέλος, είδαμε μια αυξανόμενη αλληλεγγύη, παρ’ όλο που λείπει περαιτέρω συντονισμός. Ωστόσο, στο οικονομικό μέτωπο, οι διαφορετικές θέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Ορισμένοι ηγέτες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε αυτό το πλαίσιο των εξαιρέσεων. Φαίνεται ότι βασίζονται στην πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις συνήθεις καταστάσεις νωρίτερα παρά αργότερα, αλλά αυτή η έλλειψη αίσθησης του επείγοντος είναι τοξική για την ίδια την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο Ζακ Ντελόρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προειδοποίησε για την επιστροφή του εθνικισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφωνώ μαζί του.

Σε αυτήν την κρίση, είδαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο έναν μεγάλο ιδεολογικό διχασμό και όχι εθνικό

• Αισθάνεστε, όπως πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ότι η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης υποχωρεί έναντι των οικονομικών συμφερόντων κάθε κράτους-μέλους; Ποια είναι η απάντηση και πιο συγκεκριμένα η αντίδραση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης;

Τώρα που γυρίζουμε σιγά σιγά από τα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των κοινωνιών μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που έγιναν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτή τη φορά οι άνθρωποι και ο πλανήτης –όχι οι μεγάλες εταιρείες και οι μέτοχοί τους– πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάκαμψης, αυτή πρέπει να είναι η κύρια μάχη για όλους τους Ευρωπαίους προοδευτικούς.

Η ανάκαμψη από την κρίση πρέπει να αφορά την οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς μας μέσω της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως τη διασφάλιση ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τον σκοπό αυτό. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης με αλληλεγγύη και μια δέσμη μέτρων ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, της δημιουργίας ενός τεράστιου ταμείου ανάκαμψης και του επιμερισμού της ευθύνης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως πακέτο, όλα τα μέτρα μπορούν να επιτύχουν ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική και οικονομική ανάκαμψη. Οι προοδευτικοί ηγέτες ζήτησαν ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη. Σε αυτήν την κρίση είδαμε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο έναν μεγάλο ιδεολογικό διχασμό και όχι εθνικό. Οι προοδευτικές δυνάμεις υποστήριξαν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα μέσα επιμερισμού των βαρών. Οι συντηρητικές και οι φιλελεύθερες δυνάμεις ήταν αυτές που εμπόδισαν περισσότερες φιλοδοξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αυτές που εμποδίζουν περαιτέρω βήματα στο Συμβούλιο.

Η προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φοροαποφυγή και όλο τον φορολογικό επιθετικό σχεδιασμό στην Ε.Ε. Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε.: φορολογική εναρμόνιση για να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώσουν το μέρος τους, οι φόροι επί των εκπομπών CO2, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών... Ολα αυτά τα μέτρα βρίσκονται στο επίκεντρο της προοδευτικής πρότασης για την Ευρώπη και τα χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη.

• Κατά την άποψή σας, με βάση τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος, ποια θεωρείτε καταλληλότερη και ικανή να δώσει μια γενναία και προωθητική λύση στη βέβαιη ύφεση που θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία και την κρίση που θα προκαλέσει στους εργαζόμενους και τους πολίτες; Το ευρωομόλογο υποστηρίχτηκε αρχικά, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την έντονη διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και των δορυφόρων της...

Το πρώτο σχόλιο είναι ότι χρειαζόμαστε μια σαφή κόκκινη γραμμή: οποιαδήποτε πρόταση που εξαρτάται από μεγαλύτερη λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Αυτό θα ήταν βαθιά κοντόφθαλμο και είναι κάτι που η κοινή γνώμη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο θα αντιλαμβανόταν ως ταπείνωση των εταίρων τους σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές τους. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αμοιβαιοποίηση του κόστους της ανάκαμψης αυτής της κρίσης.

Η αμοιβαιοποίηση των οφειλών που σχετίζονται με την κρίση του κορονοϊού σημαίνει επένδυση στο μέλλον κάθε Ευρωπαίου πολίτη συλλογικά. Εάν αυξηθούν οι ατομικές επιβαρύνσεις, αυξάνεται και ο κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και από αυστηρά οικονομική άποψη, για να διατηρηθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες να έχουν περιθώρια ελιγμών για την ανάκαμψη.

• Ανησυχείτε ότι διάφορες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και οι ηγέτες τους μπορεί να επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την κρίση του κορονοϊού για να επιβάλουν ένα καθεστώς άσκησης εξουσίας υπό μόνιμες συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών;

Ναι, ο αντίκτυπος των μέτρων του κορονοϊού στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. είναι προφανής. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία είναι μια επικίνδυνη στροφή μακριά από τα δημοκρατικά πρότυπα. Ο Βίκτορ Ορμπαν θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω τον εαυτό του και να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ούγγρων πολιτών.

Αυτή η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την καταστροφή δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών. Προφανώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κατ’ εξαίρεση εξουσίες είναι για μια κυβέρνηση απαραίτητες για να δοθεί απάντηση στην ιδιάζουσα κατάσταση μιας πανδημίας. Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες και οι έκτακτες εξουσίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει, με δημοκρατικούς ελέγχους.

• Η χώρα σας, η Ισπανία, έχει πληγεί σκληρότερα από τον Covid-19. Πώς κρίνετε τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της χώρας σας και την επόμενη μέρα;

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19. Η ισπανική κυβέρνηση ασχολήθηκε με την πανδημία στα αρχικά της στάδια σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε γενική έλλειψη πόρων και αξιόπιστων διαθέσιμων πληροφοριών. Το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία, με την Ακροδεξιά να διαδίδει μίσος στην κοινωνία, καθιστά δυσκολότερη τη δράση, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές ήταν σαφείς: η προστασία της υγείας των πολιτών και να μην εγκαταλειφθεί κανένας αβοήθητος.

Στην κρίση του 2008, οι ανισότητες εκτινάχτηκαν στα ύψη στην Ισπανία, αλλά αυτή τη φορά οι αποφάσεις επικεντρώθηκαν στην προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είδαμε έναν άνευ προηγουμένου ενεργό ρόλο από την ισπανική κυβέρνηση. Η ισπανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης αποτέλεσε το επίκεντρο του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής συζήτησης σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της ανάκαμψης.

• Τέλος, με δεδομένο ότι το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός;

Η τρέχουσα κρίση αποκάλυψε για άλλη μια φορά την αλληλεξάρτηση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της ευημερίας των κοινωνιών μας και των φυσικών συστημάτων από τα οποία εξαρτώνται. Για να ζήσουν οι Ευρωπαίοι καλά εντός των ορίων που θέτει ο πλανήτης, οι τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή.

Ενώ η μείωση των επιπτώσεων που προκαλούνται στην άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας νέας ζωονοσογόνου νόσου όπως η Covid-19, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας συμβάλλουν πλήρως στην επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης, περιβαλλοντικά βιώσιμης, μηδενικής ρύπανσης και πλήρως κυκλικής οικονομίας έως το 2040. Η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας του Παρισιού, προκειμένου να καταστεί η ανάκαμψη βιώσιμη. Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης με την εξυπηρέτηση του κλίματος, της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

Ποιος είναι

Ο Ερνέστ Ουρτασούν είναι Καταλανός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι 38 ετών και μέλος της πλατφόρμας διαλόγου «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και τους Πράσινους (Greens/EFA). Εξελέγη για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Παράδειγμα προς μίμηση στα εργασιακά η Ισπανία»
Η Μαρία-Εουχένια Ροντρίγκεθ Παλόπ, ευρωβουλευτής με τους Podemos, μέλος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναλύει στην «Εφ.Συν.» τις...
«Παράδειγμα προς μίμηση στα εργασιακά η Ισπανία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ωρα για νέα αρχή με προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία»
Στον τερματισμό της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία μετά τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου και στη συγκρότηση προοδευτικών κυβερνητικών σχημάτων στην Ευρώπη προσβλέπει η...
«Ωρα για νέα αρχή με προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με συνεργασία και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα»
Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είναι μια γυναίκα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Στη διαδρομή της στον δημόσιο βίο και σε εμβληματικές στιγμές για τον Ελληνισμό ανέλαβε σημαντικούς ρόλους και αγωνίστηκε...
«Με συνεργασία και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ε.Ε. θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν
Την πεποίθηση ότι η πρόσφατη ετυμηγορία για αλλαγή σελίδας στον Λευκό Οίκο και η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν θα αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ της περιόδου Τραμπ εκφράζει ο...
Η Ε.Ε. θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αποσπασματικά και ελλειμματικά τα μέτρα Μητσοτάκη»
Ελλειμματική και χωρίς «γέφυρα» για την επόμενη μέρα χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ο πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος.
«Αποσπασματικά και ελλειμματικά τα μέτρα Μητσοτάκη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι η στιγμή για θαρραλέες επιλογές στην Ευρώπη»
Ο κορονοϊός και η κρίση που προκαλεί είναι, σύμφωνα με την Αλεσάντρα Μορέτι, η θεμελιώδης ευκαιρία για την Ε.Ε., ώστε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να λάβει σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας...
«Είναι η στιγμή για θαρραλέες επιλογές στην Ευρώπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας