O πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κορονοϊό, εξηγεί γιατί δεν μπορεί να είναι γενική αρχή η πολιτική αποτροπής και επαναπροωθήσεων στα σύνορα, προαναγγέλλει έλεγχο των απευθείας αναθέσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που εξυπηρετούν «κολλητούς» και εξηγεί γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης για την κρίση της πανδημίας οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία και σε κατάρρευση την κοινωνία
• Αν και ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι έχει σχέδιο για την προστασία των προσφύγων από τον κορονοϊό, στο Κρανίδι και στη Ριτσώνα είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Σας ανησυχεί η πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον κορονοϊό;
Το μοναδικό σχέδιο του κ. Μηταράκη είναι ο εγκλεισμός των προσφύγων στις δομές και η εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης. Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι αν μεταφερθεί ο ιός μέσα στις δομές, θα εξαπλωθεί ταχύτατα. Το Κρανίδι ήρθε να το επιβεβαιώσει. Λίγο πριν ή λίγο μετά την καραντίνα, ορισμένες πολύ εύρωστες οικογένειες πήγαν να εγκατασταθούν σε βίλες και χρησιμοποίησαν ως υπηρετικό προσωπικό πρόσφυγες από το ξενοδοχείο ή εργαζόμενους στο ξενοδοχείο.
Μ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρθηκε ο ιός στη δομή και εξαπλώθηκε ταχύτατα. Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν κατ’ αρχήν τεστ σε όλους για να εντοπιστούν ποιοι έχουν κορονοϊό, έστω κι αν είναι ασυμπτωματικοί, και στη συνέχεια να δημιουργηθεί γι’ αυτούς ζώνη απομόνωσης ή, καλύτερα, να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία όπου θα έχουν την πρέπουσα φροντίδα. Και φυσικά να υπάρξει ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά με τρόπο αντιεπιστημονικό, αντίθετα από τις οδηγίες του ΠΟΥ, η κυβέρνηση εχθρεύεται τα τεστ σε προσφυγικές δομές, Ρομά, φυλακές, στρατιωτικές σχολές.
• Πρόσφατα ακούσαμε από κυβερνητικά στελέχη και από τα μέσα ενημέρωσης ότι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες με... κορονοϊό. Η είδηση διαψεύστηκε γρήγορα από την κυβέρνηση, η οποία όμως επιμένει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων αποτροπής προσφύγων στον Εβρο και στα νησιά. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πολιτική;
Εγινε προσπάθεια να συνδεθεί ο κορονοϊός με επίθεση προς την Ελλάδα. Το ζήτημα το ανακίνησε ο βουλευτής της Ν.Δ. καθηγητής Αγγελος Συρίγος και δημοσιεύματα στην «Καθημερινή», σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν αφίξεις προσφύγων. Θεωρώ ότι κάποιο κέντρο κατασκευάζει και προωθεί αυτά τα σενάρια ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων προς την Τουρκία, με κίνδυνο να υπάρχουν πνιγμοί στο Αιγαίο. Υποστήριξα ότι ορθώς έκλεισαν τα σύνορα στον Εβρο γιατί έπρεπε να αντιμετωπιστεί το τουρκικό σχέδιο που εργαλειοποιούσε πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά το πλήρες κλείσιμο των συνόρων που επιχειρήθηκε τον Μάρτιο δεν μπορεί να αποτελεί γενική αρχή.
Είδατε με τι ευκολία μοίρασε η κυβέρνηση χρήματα σε μέσα ενημέρωσης, κυρίως σε αυτά που μπορεί να ελέγξει, αλλά πόσο φειδωλή είναι απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Ας θυμηθούμε ότι, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει μια δίοδος για παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Ας θυμηθούμε επίσης ότι στην Τουρκία γίνονται διώξεις Τούρκων πολιτών. Αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τις διώξεις της τουρκικής κυβέρνησης και τη φυλακή μπορούμε να τους στέλνουμε πάλι πίσω; Το δόγμα της «ασύμμετρης απειλής» που επικαλέστηκε η κυβέρνηση στα σύνορα δίνει τροφή σε μια ξενοφοβική αντίληψη με πολλά στοιχεία ρατσισμού, διαπαιδαγωγεί την κοινωνία ότι οι πρόσφυγες είναι εισβολείς και μετατρέπει τις διαφορές μας με την Τουρκία σε διαφορές της Ελλάδας με τους πρόσφυγες και μετανάστες.
• Η κυβέρνηση έσπευσε να αποδώσει σε τουρκική προπαγάνδα την ύπαρξη δύο νεκρών και μιας αγνοούμενης στον Εβρο από πυρά, όπως καταγράφονται και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Δεν προχώρησε σε καμία έρευνα ή σχολιασμό για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» σχετικά με επαναπροώθηση προσφύγων από τη Σάμο στην Τουρκία μέσω διασωστικών πλωτών σχεδιών τύπου liferaft. Επραξε σωστά;
Το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει ήταν να ζητήσει η κυβέρνηση ΕΔΕ για τον στρατό και να υπάρξει εισαγγελική έρευνα και βαριά τιμωρία όσων συμμετείχαν σε παρόμοια περιστατικά. Το ίδιο και για την καταγγελία της δανέζικης κυβέρνησης ότι σκάφος της FRONTEX πήρε εντολή από το Λιμενικό να επαναπροωθήσει πρόσφυγες που κινδύνευαν στην Τουρκία αντί να τους οδηγήσει στην Ελλάδα.
Η απουσία εντολής για έρευνα είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα δυστυχώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε διεθνή φόρα και διεθνή δικαστήρια, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες οργανώσεων και επίσημων ευρωπαϊκών φορέων για πράγματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.
• Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνονται αλλεπάλληλες προσλήψεις μετακλητών ενώ μοιράζονται μεγάλα ποσά με απευθείας αναθέσεις. Σας ανησυχεί ο τρόπος που επιχειρείται να ανασυγκροτηθεί το υπουργείο;
Είναι καλό να μεγαλώσει και να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ένα υπουργείο που μετρά μόνο πέντε χρόνια. Το ζήτημα είναι ότι αυτό δεν υπηρετείται με τις ενέργειες του νυν υπουργού. Το υπουργείο μεγαλώνει διά μετακλητών και διαδικασιών που δεν εξυπηρετούν τελικά τη μεταναστευτική πολιτική αλλά την πολιτική της Ν.Δ. και των κολλητών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μαλακάσα, όπου επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου μπήκε μετακλητός, ο οποίος προχώρησε σε απευθείας ανάθεση δύο μέρες πριν δημοσιευτεί το ΦΕΚ διορισμού του. Ενώ μάλιστα υποτίθεται ότι γίνεται διαγωνισμός με κλειστή λίστα, αναφέρεται μόνο σε μία εταιρεία.
Είναι σίγουρο ότι και ο διαγωνισμός κινδυνεύει αλλά και είναι πέραν των ορίων νομιμότητας η διαδικασία. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι. Κινείται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά δεν θα περάσει πέραν του νομοθετικού πλαισίου ούτε ατιμώρητα.
Την ίδια στιγμή, ενώ ο υπουργός ανανεώνει τις συμβάσεις όλων των συμβασιούχων, εξαιρεί 17 συμβασιούχους, ανάμεσα στους οποίους και την πρόεδρο του Σωματείου. Εμείς έχουμε δείξει τον δρόμο να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων. Δεν είναι η ώρα να χαθεί η εμπειρία εργαζομένων που δουλεύουν στην Υπηρεσία Ασύλου 4-5 χρόνια. Το φυσιολογικό θα ήταν να βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό θα ήταν ενίσχυση του υπουργείου.
• Κυριαρχεί η αίσθηση ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εσείς τι πιστεύετε;
Ολοι οι Ελληνες και τα πολιτικά κόμματα υποστηρίξαμε το σχέδιο «Μένουμε στο Σπίτι», ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και ώστε να αγοράσουμε χρόνο για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας μέχρι να βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο. Εχει γίνει αυτή η προετοιμασία ή το σύστημα υγείας θα βγει από την πανδημία περίπου όπως ήταν πριν, σε αδυναμία να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες; Με τις ιδιωτικές κλινικές των 1.600 ευρώ την ημέρα έχουμε 600 ΜΕΘ. Αν όταν βγούμε από την πανδημία παραμείνουν οι ΜΕΘ στα ίδια επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο για να προετοιμαστούμε, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπεράσουμε τα ίδια σε ενδεχόμενη νέα πανδημία.
Ο φόβος μου είναι ότι θα βγούμε από την πανδημία με τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα σε πολύ χειρότερη κατάσταση και με πολύ μεγάλους κινδύνους. Ηδη έχει αυξηθεί πολύ η ανεργία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, αλλά μέτρα δεν παίρνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι» έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τώρα, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η ύφεση που θα ακολουθήσει. Η λογική της λήψης μέτρων αργότερα, βλέποντας και κάνοντας, σημαίνει ότι η ύφεση θα βαθαίνει, η φτώχεια θα μεγαλώνει και θα είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσεις.Τέτοια μέτρα δεν βλέπουμε. Είδατε με τι ευκολία μοίρασε η κυβέρνηση χρήματα σε μέσα ενημέρωσης, κυρίως σε αυτά που μπορεί να ελέγξει, αλλά πόσο φειδωλή είναι απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Η τηλεκατάρτιση των ΚΕΚ και τα βάουτσερ πάρθηκαν πίσω, και αυτό υπήρξε επιτυχία και της δικής σας εφημερίδας. Αλλά ακούσαμε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα δοθούν 600 ευρώ στους επιστήμονες χωρίς κριτήρια. Γιατί μόνο 600 ευρώ αφού δεν γίνεται τηλεκατάρτιση; Ηταν έτοιμοι να μοιράσουν πολύ περισσότερα προς τα ΚΕΚ. Γιατί αυτά δεν τα διανέμουν ώστε να πάρουν και οι επιστήμονες έστω τα 800 ευρώ που παίρνουν άλλοι εργαζόμενοι; Η τουριστική περίοδος του Πάσχα χάθηκε και αναμένεται να χαθεί και η καλοκαιρινή περίοδος για τον τουρισμό από το εξωτερικό. Χρειάζεται επομένως τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού, και βοήθεια στις μικρές ξενοδοχειακές δομές, ιδίως στα νησιά.
• Η ήπια αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει κατηγορηθεί ως υπερβολικά μαλακή στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ωφελείται δημοσκοπικά από αυτή την τακτική. Τι πιστεύετε;
Το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού εν μέσω πανδημίας, ώστε να προστατευτεί η κοινωνία. Είναι φυσιολογικό σε εποχή μεγάλης ανησυχίας ένα κομμάτι του κόσμου να συσπειρώνεται γύρω από αυτόν που έχει την εξουσία. Αν όμως αυτός επιχειρήσει να επιβάλει νέα περιοριστικά οικονομικά μέτρα, θα χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο συστατικά στοιχεία: την αποκάλυψη και προτάσεις που θα δίνονται με απλό τρόπο και θα είναι αποτελεσματικές. Τέτοια ήταν για παράδειγμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Οι συντηρητικές κυβερνήσεις μετατρέπουν τη φυσιολογική ανησυχία του κόσμου σε φόβο και τον αξιοποιούν. Υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε να χάνονται βασικά συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας. Ηδη κυβερνιόμαστε με ΠΝΠ. Γίνεται προσπάθεια στις ευρωπαϊκές χώρες να υποβαθμιστούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες υπέρ των εκτελεστικών. Οσοι ενδιαφερόμαστε για δημοκρατία, δίκαιη ανάπτυξη και δικαιώματα πρέπει να είμαστε από τώρα σε εγρήγορση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας