Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 16.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.0°C / 17.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  28%
«Ο χειρισμός της κρίσης ήταν πραγματικά καταστροφικός»

Ο Γάλλος γιατρός, Κριστόφ Προυντόμ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο χειρισμός της κρίσης ήταν πραγματικά καταστροφικός»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολόκληρη η Γαλλία έχει στραμμένο το πρόσωπό της στο δικό του. Ο Christophe Prudhomme (Κριστόφ Προυντόμ) είναι αυτός που εκπροσωπεί τους Γάλλους γιατρούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και μετά ακολουθούν τους ασθενείς τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εφόσον χρειαστεί. Τούτες τις μέρες, λόγω του COVID-19, πρωταγωνιστεί. Και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί τα θύματα του ιού στη Γαλλία είναι τόσο πολλά – 15.000 χθες.

Ο Προυντόμ ήταν από εκείνους που είχαν προειδοποιήσει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο τη γαλλική κυβέρνηση πως το σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης κρίσης. Και είναι απολύτως ξεκάθαρος: «Η καταστροφή είναι η Ευρώπη» και οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και των δημόσιων δαπανών γενικότερα.

• Η Γαλλία είναι μια από τις πλέον πληττόμενες από τον κορονοϊό ευρωπαϊκές χώρες, με περίπου 15.000 νεκρούς τούτη την ώρα. Πώς και γιατί συνέβη αυτό;

Η κυβέρνηση χρειάστηκε πολύ χρόνο για να χαράξει στρατηγική, διότι δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επρεπε να είχαμε παραγγείλει μάσκες, αλλά δεν το κάναμε και κατά συνέπεια δεν τις είχαμε. Επρεπε να είχαμε τεστ για τα προσβληθέντα άτομα από την αρχή, αλλά δεν είχαμε.

Επρεπε να είχαμε απομονώσει τα άτομα που είχαν προσβληθεί, αλλά δεν μπορούσαμε να τα βρούμε και στο τέλος η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλους εντελώς τις εξόδους από το σπίτι. Αυτή είναι μια «μεσαιωνική» λύση. Εις επίρρωσιν, στα μέσα Φεβρουαρίου υπήρξε συνάντηση Ευαγγελικών στη Μιλούζ και η κυβέρνηση δεν ήταν σε επαγρύπνηση, ώστε να ανιχνεύσει πιθανά θύματα.

Αισθανόμαστε τελικά σαν να ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα, παρότι είμαστε η δεύτερη, οικονομικά, δύναμη στην Ευρώπη

Είχαμε ακόμη τις τοπικές εκλογές στις 15 Μαρτίου και ο Μακρόν αποφάσισε να μην τις αναβάλει. Και έπειτα από όλα αυτά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να οργανώσει το νοσοκομειακό σύστημα. Κι αυτό γιατί έχουμε χάσει 100.000 κρεβάτια τα τελευταία 20 χρόνια. Αν τα είχαμε, η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Γαλλία θα ήταν βεβαίως πολύ καλύτερη. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι υπερπλήρη, αποφάσισαν να μεταφερθούν ασθενείς σε άλλες πόλεις, μετατρέποντας, π.χ., βαγόνια τρένων σε μικρές νοσοκομειακές μονάδες. Ο χειρισμός της κρίσης λοιπόν ήταν πραγματικά καταστροφικός.

• Υπήρχαν πάντως προειδοποιήσεις από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γαλλίας προς την κυβέρνηση πολύ πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού...

Η πολιτική είναι η ίδια σε ολόκληρη την Ε.Ε.: περικοπή των δημόσιων δαπανών. Γι’ αυτό στη Γαλλία έχουμε όλο και λιγότερα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία και γι’ αυτό έκλεισαν πολλά νοσοκομεία. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση της κρίσης, ακόμη κι αν οι ασθενείς ήταν λιγότεροι του αναμενομένου.

Είναι κρίμα που, σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Στη Γερμανία έχουμε τον ίδιο αριθμό νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερους νεκρούς. Κι αυτό διότι τα νοσοκομεία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όπως και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά συνέπεια και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερες συνθήκες.

• Θεωρείτε ότι οι πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε. επηρέασαν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Γαλλίας;

Ακριβώς. Είναι η ίδια κατάσταση όπως πριν από λίγα χρόνια στη Ελλάδα. Η καταστροφή είναι η Ευρώπη!

• Οι Γάλλοι πολίτες «συνεργάζονται» στην επιβληθείσα καραντίνα;

Πρώτα από όλα, οι Γάλλοι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις. Οπως ανέφερα και πριν, είπαν ότι είχαμε μάσκες και δεν είχαμε κ.λπ. Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο για τους Γάλλους να μένουν στο σπίτι –ούτως ή άλλως οι Νότιοι Ευρωπαίοι έχουν πρόβλημα όταν τους επιβάλλονται μέτρα– πολλώ δε μάλλον όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.

Οταν η κυβέρνηση αποδεικνύεται απρόσεκτη, ο πληθυσμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει. Παρότι ο Μακρόν μίλησε για «πόλεμο με άγνωστο εχθρό», η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να επιτάξει επιχειρήσεις ώστε να αλλάξουν την παραγωγή τους και να παράγουν μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ., αλλά έπρεπε να περιμένουμε από την ακαδημία φαρμάκου μέσω ίντερνετ για να μας κάνει ιδιαίτερα μαθήματα πώς να κατασκευάζουμε μάσκες. Αισθανόμαστε τελικά σαν να ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα, παρότι είμαστε η δεύτερη, οικονομικά, δύναμη στην Ευρώπη.

• Ολοι περιμένουν ένα δεύτερο κύμα επίθεσης του κορονοϊού. Θα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε;

Ξεκάθαρα όχι. Ελπίζουμε απλώς ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να υπάρξουν και τεστ, ώστε να ξέρουμε ποιοι δεν θα νοσήσουν.

• Μπορούμε να ελπίζουμε στην εξεύρεση του κατάλληλου φαρμάκου σχετικά σύντομα;

Η χλωροκίνη είναι ίσως ένα καλό φάρμακο, αλλά, για να σιγουρευτούμε, πρέπει να κάνουμε δοκιμαστικά τεστ, που αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε. Και πρέπει να σημειώσω εδώ ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν φάρμακα δίχως ιατρική συνταγή. Οπως επίσης ότι η κάθε χώρα αυτή τη στιγμή ακολουθεί τη δική της «θεραπευτική» πολιτική. Εχουμε κλείσει τα σύνορα, γιατί δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά ούτε και σε διεθνές επίπεδο, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Είναι η αποτυχία της παγκοσμιοποίησης. Κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα, κλείνουμε τα σύνορα, δεν υπάρχει αλληλεγγύη κι ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορούμε να συνεργαστούμε.

Οι Ελληνες υπέφεραν ήδη από τα μέτρα λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα που η κρίση είναι ανθρωπιστική, η Ευρώπη συνεχίζει να μη δίνει τις απαιτούμενες λύσεις. Αρα, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων. Διαφορετικά, τα εθνικιστικά κινήματα θα επιστρέψουν στην εξουσία, όπως έχει συμβεί στην Ουγγαρία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Καπιταλισμός και ζωή είναι έννοιες ασύμβατες»
Είναι γιατρός, είναι και ενεργός πολιτικός ακτιβιστής, καθώς και γ.γ. του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος – ΕΕΚ. Ο Σάββας Μιχαήλ καταθέτει τόσο την επιστημονική όσο και την πολιτική του άποψη για την πανδημία.
«Καπιταλισμός και ζωή είναι έννοιες ασύμβατες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρέας Ξανθός: «Διαχειριστικό μπάχαλο με τα αμφίβολης αξιοπιστίας self tests»
Σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαχείριση της στρατηγικής των self tests, διαπιστώνει ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει...
Ανδρέας Ξανθός: «Διαχειριστικό μπάχαλο με τα αμφίβολης αξιοπιστίας self tests»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πληρωμένη απάντηση στον Άδωνι από τον Γ. Βήχα του Μητροπολιτικού ΚοινωνΙατρείου Ελληνικού
Ο εθελοντής γιατρός τον καλεί να θυμηθεί περιπτώσεις άμεσης ανάγκης ασθενών, την περίοδο μάλιστα που ήταν υπουργός Υγείας, στις οποίες ο κ. Γεωργιάδης είτε είχε αρνηθεί βοήθεια είτε είχε απλά αδιαφορήσει.
Πληρωμένη απάντηση στον Άδωνι από τον Γ. Βήχα του Μητροπολιτικού ΚοινωνΙατρείου Ελληνικού
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Επεισόδια
Θυελλώδεις αντιδράσεις ξεσήκωσε χθες στην Ολομέλεια ο βουλευτής της Ν.Δ. Κων. Μαραβέγιας, όταν, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του γιατρού Κ. Καταραχιά από τον «Αγιο Σάββα», υποστήριξε, χωρίς αποδείξεις, ότι...
Επεισόδια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κατέρρευσε το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων»
Η αναποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κατά την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού. Αφού εδώ και μήνες δεν προχώρησε στις απαιτούμενες προσλήψεις...
«Κατέρρευσε το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας