Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ενισχύει τη συμμόρφωση σε αυτά»

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ενισχύει τη συμμόρφωση σε αυτά»

  • A-
  • A+

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και απαντά αναφορικά με τους φόβους που εκφράζονται σχετικά με την αναγκαία αλλά οδυνηρή περιστολή δημοκρατικών και προσωπικών ελευθεριών.

• Τα μέτρα που έχει υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση συνοδεύονται από μια αναγκαία αλλά οδυνηρή περιστολή δημοκρατικών και προσωπικών ελευθεριών (περιορισμός εργασίας, κυκλοφορίας, συναθροίσεων), καθώς και από έναν πρωτοφανή συγκεντρωτισμό (υπολειτουργία Βουλής, απ’ ευθείας αναθέσεις, ελλιπής διαφάνεια κ.λπ.). Πολλοί φοβούνται ότι αυτή η άτυπη αναστολή πολλών άρθρων του Συντάγματος μπορεί να μας ακολουθήσει σε ένα βαθμό και μετά την πανδημία. Υπάρχουν αντίμετρα ώστε να μην οδηγηθούμε εκεί;

Η χώρα, όπως και ο κόσμος όλος, βρίσκεται σε ένα καθεστώς πρωτόγνωρο. Ευτυχώς, η συνταγματική μας τάξη έχει μεριμνήσει έτσι ώστε να υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία διαχείρισης τέτοιου τύπου κρίσεων. Ειδικότερα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι επιτρέπονται περιορισμοί στην κίνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ ρητά διαλαμβάνεται ότι το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

Υπό το φως αυτό, όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αναγκαία και αναλογικά για την εξυπηρέτηση ενός υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα δε, όλα τα μέτρα λαμβάνονται για ιδιαιτέρως περιορισμένο χρόνο έως 15 ημερών, ακριβώς για να αποφεύγεται η τυχόν κατάχρηση και να λαμβάνει χώρα διαρκής επαναξιολόγηση της σκοπιμότητας και της αναγκαιότητάς τους.

Δεν κατανοώ τις αντιρρήσεις που τίθενται που αντιβαίνουν όχι μόνο στη λογική του Συντάγματος αλλά και στη φύση των πραγμάτων, αφού όλες οι χώρες του κόσμου έχουν λάβει ανάλογα μέτρα επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων και της επιστημονικής γνώσης. Εν τέλει, η συμμόρφωση στα πράγματι αυστηρά μέτρα δεν ερείδεται στον καταναγκαστικό τους χαρακτήρα. Είναι η αποτελεσματικότητα και η πειθώ των μέτρων που ενισχύει τη συμμόρφωση.

Σε σχέση με το επιχείρημα περί υπερσυγκεντρωτισμού, θέλω να τονίσω ότι σε τέτοιας κλίμακας κρίσεις αναδεικνύεται η σημασία της ύπαρξης μίας κεντρικής επιτελικής δομής για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου λόγω της αναγκαίας αλληλεπίδρασης σχεδόν όλων των υπουργικών δομών. Πάντως, η ανάγκη λήψης μέτρων σε αστραπιαίους χρόνους δεν υπερακόντισε τους κρατικούς θεσμούς.

Η Βουλή εξακολουθεί να λειτουργεί, ενώ τυχόν απευθείας αναθέσεις από δημόσιους φορείς, τη σκοπιμότητα των οποίων κανείς δεν αμφισβητεί, υπόκεινται στους κανόνες πλήρους διαφάνειας. Εξάλλου, από την έναρξη της κρίσης, βασική κυβερνητική επιλογή ήταν η πλήρης ενημέρωση των πολιτών τόσο για τα ζητήματα της υγείας όσο και λειτουργίας του κράτους. Η κυβέρνηση, παρά την ένταση των στιγμών, δεν έκανε καμία έκπτωση στη δημοκρατική της λογοδοσία.

Εξάλλου, πάντοτε λειτουργούν τα θεσμικά αντίβαρα που προβλέπονται, όπως είναι η Βουλή, η οποία κυρώνει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδίδονται για τις έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τις εκδίδει τις πράξεις και, τελικά, τα δικαστήρια. Ηδη ορισμένα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών.

• Την ώρα που η ελληνική κοινωνία υιοθετεί μέτρα και κανόνες υγιεινής (αποστάσεις κ.λπ.) για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αφήνονται σε ΚΥΤ και κέντρα κράτησης σε συνθήκες υπερσυνωστισμού και, όπως καταγγέλλεται, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Με δεδομένο ότι η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος και ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ζητούν να μεταφερθεί εκτός των ΚΥΤ ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα;

Το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμών στα ΚΥΤ αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξυφάνει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: αποτελεσματική ανάσχεση στα εθνικά μας σύνορα, ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, δημιουργία σύγχρονων και ανθρώπινων δομών και διεθνοποίηση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχετικά με τους χώρους διαμονής, στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ήδη από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί 10.000 άτομα. Ασφαλώς θα ήταν κρίσιμο οι ευρωπαϊκές χώρες να συμβάλουν πιο ουσιαστικά σε τέτοιες άμεσες μετακινήσεις.

Τέλος, για την προστασία των διαμενόντων έχουν παραμείνει σε ιδιαίτερους χώρους οι νέες αφίξεις, έχει περιοριστεί η πρόσβαση από και προς τα κέντρα, έχουν δημιουργηθεί έκτακτες υγειονομικές υποδομές εντός των κέντρων και ενημερώνονται διαρκώς οι διαμένοντες στις γλώσσες τους, ώστε να έχουμε κατά το δυνατόν πρόληψη στο επίπεδο της δημόσιας υγείας. Για την ώρα φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν ικανοποιητικά.

• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μεν ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθού στο προσωπικό του δημόσιου τομέα μέχρι τον Μάιο, αλλά από τον Μάιο και μετά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί. Βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο και συντάξεων;

Θέμα περικοπής μισθών στο Δημόσιο δεν έχει εξεταστεί από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, έχουμε φροντίσει ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι το προσωπικό των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και της πολιτικής προστασίας, να λάβουν ένα πρόσθετο οικονομικό στήριγμα, ελάχιστη ανταμοιβή για τη σπουδαία υπηρεσία τους στην πατρίδα.

Εξάλλου, οι δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν στην πλειονότητά τους να λειτουργούν. Σε αυτό συμβάλλει, ιδίως, η ενεργοποίηση σημαντικών εργαλείων ψηφιακής διακυβέρνησης.

Αφενός, μέσω της τηλεργασίας και της συμμετοχής όλων των δημόσιων λειτουργών στην πλατφόρμα e-presence και, αφετέρου, με τη σημαντική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και η ηλεκτρονική υπογραφή, μέσω των οποίων μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία, με αποτέλεσμα σοβαρή εξοικονόμηση χρόνου και περιστολή της γραφειοκρατίας. Ενα κράτος γνήσια στην υπηρεσία του πολίτη.

• Θεωρείτε ηθική τη στάση ενός υπουργού που εκμεταλλεύεται την υγειονομική κρίση για να διαφημίσει το, επί πληρωμή, πρόγραμμα της σχολής του, προκειμένου να αποκομίσει κέρδος για την επιχείρησή του, όπως έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης;

Εξ όσων γνωρίζω, η σχετική υπηρεσία παρέχεται ήδη από το 1994 και η διαδικτυακή πλατφόρμα ήδη από το 2017, άρα πολύ πριν από την υγειονομική κρίση, η δε σχετική δραστηριότητα δεν επιχορηγείται από το κράτος ούτε είναι ανταγωνιστική προς τα ηλεκτρονικά προγράμματα που παρέχονται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Εκεί που πράγματι θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην τεράστια ώθηση που δόθηκε τον τελευταίο μήνα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη χώρα μας, όπου η ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στη μεν σύγχρονη εκπαίδευση περισσότεροι από 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν διενεργήσει 72.000 ζωντανές μεταδόσεις ψηφιακής τάξης με πάνω από 1 εκατομμύριο παρακολουθήσεις μαθητών. Στη δε ασύγχρονη εκπαίδευση περισσότεροι από 850.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.

Στα πανεπιστήμια της χώρας ποσοστό που υπερβαίνει το 90% παρέχεται, κατά περίπτωση, με εξ αποστάσεως διδασκαλία. Στη χώρα μας, όπου πλέον η ευρυζωνική κάλυψη ανέρχεται στο 99,9% των νοικοκυριών, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά δίκτυα μας οδηγούν σε μια νέα γενιά μορφωτικών εργαλείων εφάμιλλων των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι σε ώριμες δημοκρατίες, όπως η δική μας, η κρίση μπορεί να μετατρέπεται σε ευκαιρία για ενδυνάμωση των θεσμών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Είμαι σίγουρος ότι από την υγειονομική αυτή κρίση, παρά τη δημοσιονομική επιβράδυνση που θα υποστούμε, η χώρα μας θα βγει πιο δυνατή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξαναθυμήθηκε τις ΣΔΙΤ στην Υγεία
Μετά τα... χειροκροτήματα για το προσωπικό του ΕΣΥ, ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στη νεοφιλελεύθερη λογική της αγοράς υπηρεσιών από τους ιδιώτες ● Τι είπε χτες στο Star για τα σχολεία, την οικονομία και την...
Ξαναθυμήθηκε τις ΣΔΙΤ στην Υγεία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με τον κ. Στουρνάρα ανήκουμε ιδεολογικά σε διαφορετικά στρατόπεδα»
Αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά στην «Εφ.Συν.» για την πολιτική του αντίθεση με τον Γ. Στουρνάρα. Επισημαίνει,...
«Με τον κ. Στουρνάρα ανήκουμε ιδεολογικά σε διαφορετικά στρατόπεδα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το σχέδιο του κ. Μηταράκη είναι η εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης»
O πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κορονοϊό.
«Το σχέδιο του κ. Μηταράκη είναι η εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η διαχείριση στην Ελλάδα επιτρέπει τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα και όχι στις ΜΕΘ»
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το πρωτόκολλο διαλογής στην Ελλάδα, τις περιπτώσεις που η ιατρική κοινότητα αντιμετώπισε ανάλογες συνθήκες...
«Η διαχείριση στην Ελλάδα επιτρέπει τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα και όχι στις ΜΕΘ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ε.Ε. έχει μπει σε αναπνευστήρα»
Με την πανδημία του κορονοϊού στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ο Νίκος Φίλης σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» τη νέα πραγματικότητα, υποστηρίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι σε διάρκεια η κρίση, τόσο θα υποτιμηθούν τα...
«Η Ε.Ε. έχει μπει σε αναπνευστήρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το κρίσιμο δεκαήμερο για την Ελλάδα
Iκανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς θεωρούν ότι η καραντίνα στην οποία έχει μπει η χώρα έχει αποδώσει.
Το κρίσιμο δεκαήμερο για την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας