Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το παιχνίδι ακόμη δεν έχει παιχτεί»

Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το παιχνίδι ακόμη δεν έχει παιχτεί»

  • A-
  • A+
Το μεγάλο αναγκαίο εγχείρημα για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας θα πρέπει κατά προτεραιότητα και με μεγάλη σοβαρότητα να αναληφθεί μετά την πανδημία.

«Είναι κεφαλαιώδες μέτρο το “Μένω Σπίτι”», λέει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος. Ο ομότιμος καθηγητής δημόσιας υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της 28μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ότι είναι εξίσου κρίσιμο «να αντιμετωπίσουμε με λογική την κατάσταση, να βάλουμε μiα ρεαλιστική ρουτίνα στην καθημερινότητά μας, να διατηρήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, να παραμείνουμε κύριοι του εαυτού μας, να μην επιτρέπουμε να μας κατακλύζει ένα άγχος παραλυτικό».

Ακόμα, «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων αρρωστήσουν, το 98-99% ή περισσότερο, θα πάνε τελικά καλά»

• Πόσο εύκολο είναι το «Μένω Σπίτι» και παρακολουθώ μόνος μου την πορεία της υγείας μου;

Το κρίσιμο είναι ότι το «Μένω Σπίτι» είναι ένα αναγκαίο μέτρο για να μειώσουμε την εξάπλωση της επιδημίας. Επίσης είναι αναγκαίο για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων, να δώσουμε χρόνο στα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες υγείας να ετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας. Τέλος, είναι απαραίτητο για να δώσουμε χρόνο στην επιστήμη να αποσαφηνίσει διάφορες πλευρές της συμπεριφοράς του νέου ιού και ιδιαίτερα να τεκμηριώσει ποια θεραπευτικά σχήματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Από αυτό το μέτρο θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Οσο πιο αυστηρά και απόλυτα το εφαρμόσουμε, τόσο λιγότερους ασθενείς με ανάγκη για προσφυγή στον γιατρό ή το νοσοκομείο θα έχουμε στη χώρα μας. Αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε όλους.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τις περιπτώσεις που θα είναι τελείως απαραίτητο να βγούμε έξω, όπως η επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο, τα ψώνια για τα απαραίτητα, η βοήθεια κοντινού μας ανθρώπου που έχει ανάγκη, η βόλτα για άσκηση κ.λπ. Ομως, αυτά θα πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις αποφυγής της κοντινής επαφής και τήρησης αποστάσεων από άλλους.

• Το «Μένω Σπίτι», δεν πηγαίνω στο νοσοκομείο, παρακολουθώ μόνος μου την υγεία μου μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος μας αντί υπέρ μας;

Αν η κατάσταση της υγείας μου επιβαρύνεται, π.χ., αν έχω υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, αν για κάποιο λόγο αισθάνομαι ότι επιδεινώνεται η υγεία μου ή αν έχω προϋπάρχοντα χρόνια προβλήματα υγείας, πρέπει να επικοινωνήσω με κάποιον γιατρό που εξατομικευμένα θα μου δώσει οδηγίες, δηλαδή οδηγίες για το αν πρέπει να μείνω σπίτι ή να εξεταστώ σε εξωνοσοκομειακή δομή υγείας ή, ενδεχομένως, να πάω στο νοσοκομείο. Αν έχω γιατρό αναφοράς, κέντρο ή κλινική του ΕΣΥ όπου παρακολουθείται η υγεία μου –κάτι που όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας συχνά διαθέτουν– είναι καλό να επικοινωνώ μαζί τους.

Είναι χρήσιμο να σχεδιάσω από πριν με ποιον γιατρό ή φορέα θα μιλήσω αν παραστεί ανάγκη. Είναι προτιμότερο ο γιατρός αυτός ή ο φορέας να έχουν γνώση του ιατρικού ιστορικού μου. Δυστυχώς, οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας είναι χρονίως πενιχρές, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε με ό,τι διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.

Το μεγάλο αναγκαίο εγχείρημα για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας θα πρέπει κατά προτεραιότητα και με μεγάλη σοβαρότητα να αναληφθεί μετά την πανδημία. Εξυπακούεται ότι, σε τελευταία ανάλυση, αν δεν έχω άλλη επιλογή και η κατάσταση της υγείας μου έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, θα πρέπει να καταφύγω σε κάποιο νοσοκομείο.

• Αποδίδουν τα σκληρά προληπτικά μέτρα που λάβαμε νωρίς ως χώρα;

Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα ότι πάμε καλά. Είναι γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα στη χώρα μας εγκαίρως, αλλά το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν το ξέρουμε σήμερα με καμία βεβαιότητα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για την αναμενόμενη εξέλιξη περίπου σε μία με δύο εβδομάδες.

Θα είναι μεγάλη πλάνη να εφησυχάσουμε. Είναι εφικτό να πετύχουμε στην Ελλάδα καλύτερη εξέλιξη από ό,τι αλλού. Και αυτό εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από τη συνέπεια με την οποία θα ακολουθούμε τις οδηγίες «Μένω Σπίτι», μένω σε απόσταση από άλλους, κάνω ό,τι κάνω με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων.

Το παιχνίδι δεν έχει παιχτεί ακόμη. Μπορούμε να μετριάσουμε την πορεία της επιδημίας, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Οι άρρωστοι που βλέπουμε τώρα έχουν κολλήσει τη νόσο 10-15 μέρες πριν και οι μεταδόσεις που γίνονται σήμερα θα μεταφραστούν σε αρρώστους σε 10-15 μέρες. Θέλουμε, αντί να εμφανιστούν πολλά περιστατικά αρρώστων μαζί, αυτό να απλωθεί στον χρόνο. Μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να μην πούμε «τέλειωσε, πάμε καλά» και εφησυχάσουμε.

• Με την πανδημία αναδεικνύονται, εκτός από τις παθογένειες δεκαετιών του συστήματος υγείας, και η τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας;

Ασφαλώς, οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας έρχονται στο προσκήνιο. Ομως, η μεγάλη κρίση της πανδημίας αναδεικνύει την τεράστια αξία της λειτουργίας του συστήματος υγείας με βάση τα ακριβέστερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα και τις αξίες του ανθρωπισμού – όχι με βάση το κέρδος.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το άλλο προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι σήμερα το ανάχωμα απέναντι στον κορονοϊό και αυτό αναγνωρίζεται από τους πάντες. Οι αξίες του κοινωνικού κράτους δεν μπορούν πια να αμφισβητηθούν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα»
Τα επίπεδα επιδημικής ετοιμότητας στη χώρα ήταν και παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά λέει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας Κονδύλης
«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μη γίνει η πανδημία αφορμή διεύρυνσης των παγκόσμιων ανισοτήτων στην Υγεία»
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην «Εφ.Συν.» για την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που περνάμε και εύλογα συμπεραίνει: «Η πανδημία ανέδειξε την -αμφισβητούμενη μέχρι και χθες από τους νεοφιλελεύθερους-...
«Να μη γίνει η πανδημία αφορμή διεύρυνσης των παγκόσμιων ανισοτήτων στην Υγεία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
Μέσα σε καθεστώς βίαιης μνημονιακής προσαρμογής, με σκυμμένο το κεφάλι και σηκωμένα τα μανίκια, χωρίς αυταπάτες, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα συνολικής ανόρθωσης του...
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Επικίνδυνα παιχνίδια
Ποσώς ενδιαφέρουν την κοινωνία τα διάφορα παιχνίδια της κυβέρνησης. Το ζήτημα που υπογραμμίζει η πανδημία είναι ότι η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι χρονίως υποβαθμισμένη.
Επικίνδυνα παιχνίδια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης
Με σχεδόν 100 θύματα καθημερινά και το ΕΣΥ αθωράκιστο η κυβέρνηση συνεχίζει τα πολιτικά παιχνίδια, ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να ζητούν περισσότερα τεστ.
Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας