• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.7°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Κας Μούντε, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας για τον Εξτρεμισμό (C-REX) του Οσλο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η ριζοσπαστική Δεξιά δεν είναι μια ομαλή παθολογία, αλλά μια παθολογική κανονικότητα»

 • A-
 • A+

Ο Κας Μούντε, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τον Εξτρεμισμό (C-REX) του Όσλο, ορίζει τον λαϊκισμό, μιλά για την κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς, για τη μετατόπιση της Κεντροδεξιάς προς τα δεξιά, αλλά και τη σταδιακή αποδυνάμωση του αριστερού λαϊκισμού σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

• Σε τι συνίσταται η έννοια του λαϊκισμού και ποια η διαφορά μεταξύ δεξιού και αριστερού λαϊκισμού;

Ορίζω τον λαϊκισμό σε μια ρηχή ιδεολογία, η οποία θεωρεί ότι σε τελική ανάλυση η κοινωνία χωρίζεται σε δύο ομοιογενείς και ανταγωνιστικές ομάδες: «τον αγνό λαό» και τη «διεφθαρμένη ελίτ» και ισχυρίζεται ότι η πολιτική θα έπρεπε να είναι μια έκφραση της volonté générale, της γενικής βούλησης του λαού.

Η διαφορά ανάμεσα στον «αριστερό» και στον «δεξιό» λαϊκισμό είναι η «ιδεολογία-ξενιστής» με την οποία συνδυάζεται αυτός ο λαϊκισμός. Δεδομένου ότι ο λαϊκισμός είναι μια «ρηχή» ιδεολογία, οι περισσότερο (πετυχημένοι) λαϊκιστές πολιτικοί και κόμματα τη συνδυάζουν με κάποια άλλη, περισσότερο ουσιαστική, ιδεολογία, την οποία ονομάζω «ιδεολογία-ξενιστή». Στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδεολογία-ξενιστής του αριστερού λαϊκισμού είναι κάποια μορφή σοσιαλισμού, ενώ για τον δεξιό λαϊκισμό, κάποια μορφή νατιβισμού.

• Συχνά χρησιμοποιείτε τον όρο νατιβισμός για να εξηγήσετε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του λαϊκισμού της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Επί της ουσίας ο νατιβισμός είναι μια ξενοφοβική μορφή εθνικισμού. Γίνεται καλύτερα αντιληπτή με το κακόφημο σύνθημα των γερμανικών δρόμων τη δεκαετία του 1990: «Deutschland den Deutschen. Ausländer Raus!», δηλαδή: «Η Γερμανία ανήκει στους Γερμανούς! Εξω οι ξένοι!».

Βασική παραδοχή του είναι ότι το κράτος και το έθνος θα πρέπει να συμπίπτουν πλήρως και έτσι δημιουργεί ένα μονοπολιτισμικό κράτος και θεωρεί πως ό,τι δεν είναι «αυτόχθον», δηλαδή είναι ξένο, είναι μια απειλή, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για ιδέες.

• Οπως γράφετε στα βιβλία σας, «η ενσωμάτωση και η κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς έχει γίνει ένα κοινό φαινόμενο της Ευρώπης του 21ου αιώνα». Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα;

Αυτό το θέμα βρίσκεται στην καρδιά του νέου βιβλίου μου, «Η Ακροδεξιά σήμερα» (εκδόσεις Polity, 2019), το οποίο θα εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Επίκεντρο, τον επόμενο μήνα. Στο τρίτο κύμα πολιτικής της μεταπολεμικής Ακροδεξιάς, χοντρικά στις δύο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, οι πρωταγωνιστές της Ακρας Δεξιάς και οι ιδέες τους αντιμετωπίζονταν σαν «αμφισβητίες» της πολιτικής κανονικότητας, οι οποίοι προσπαθούσαν να κάνουν μια εκλογική επιτυχία, ήταν δηλαδή κάποια αουτσάιντερ που προσπαθούσαν να μπουν στο πολιτικό σύστημα.

Στο τέταρτο κύμα, το οποίο ξεκίνησε χοντρικά το 2001, οι πρωταγωνιστές αυτοί έχουν γίνει μέρος της πολιτικής κανονικότητας σε τέτοιο βαθμό που οι ακροδεξιές ιδέες διαδίδονται πλέον και από τα κυρίαρχα κόμματα, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα θεωρούνται Koalitionsfähig, δηλαδή αποδεκτά για να συμμετέχουν σε συνασπισμούς κομμάτων, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

• Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια «ομαλή παθολογία» και σε μια «παθολογική κανονικότητα», δύο όροι με τους οποίους η πολιτική επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει τις εκλογικές επιτυχίες των κομμάτων της λαϊκιστικής ριζοσπαστικής Δεξιάς;

Η ιδέα ότι η (λαϊκιστική) ριζοσπαστική Δεξιά αποτελεί μια «ομαλή παθολογία» των δυτικών δημοκρατιών, άποψη που κυριαρχεί από καιρό στον ακαδημαϊκό και πολιτικό διάλογο, υποστηρίζει ότι οι αξίες της ριζοσπαστικής Δεξιάς δεν σχετίζονται με τις κυρίαρχες αξίες και ότι υποστηρίζονται μόνο από μια μικρή μειοψηφία των πληθυσμών, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Συνεπώς, η ριζοσπαστική Δεξιά μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο κατά τη διάρκεια «κρίσεων». Εχω υποστηρίξει ότι η λαϊκιστική ριζοσπαστική Δεξιά δεν αποτελεί μια ομαλή παθολογία, αλλά μια παθολογική κανονικότητα, δηλαδή μια ριζοσπαστικοποίηση των κυρίαρχων αξιών.

Τα ξενοφοβικά, αυταρχικά και αντισυστημικά αισθήματα είναι διαδεδομένα στις περισσότερες κοινωνίες και διαδίδονται από τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές σε κάποια μορφή. Ο νατιβισμός, ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός της λαϊκιστικής ριζοσπαστικής Δεξιάς είναι καλύτερα να αντιμετωπίζονται σαν μια ριζοσπαστικοποιημένη εκδοχή αυτών των κυρίαρχων αξιών.

• Πρόσφατα έχετε πει ότι δεν είναι πλέον ακριβές να μιλάμε για ένα «λαϊκιστικό» κύμα στην Ευρώπη. «Το λιγότερο, πρόκειται για ένα δεξιό λαϊκιστικό κύμα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ακροδεξιό κύμα, το οποίο περιλαμβάνει τόσο λαϊκιστικά (ενάντια στη φιλελεύθερη δημοκρατία) όσο και εξτρεμιστικά (αντιδημοκρατικά) κόμματα της Δεξιάς», όπως λέτε. Μας το εξηγείτε περισσότερο;

Οπως και πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί, άρχισα να μιλάω πιο πολύ για «λαϊκισμό» παρά για «δεξιό λαϊκισμό» ή για «λαϊκιστική ριζοσπαστική Δεξιά» στις αρχές της Μεγάλης Υφεσης, όταν (εν μέρει νέα) αριστερά κινήματα και κόμματα άρχισαν να σχετίζονται με τη λαϊκιστική ατζέντα – σκεφτείτε τους Indignados και τους Podemos στην Ισπανία, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το κίνημα Occupy Wall Street στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον μέχρι τη λεγόμενη «προσφυγική κρίση» του τέλους του 2015, οι βασικοί λαϊκιστές πρωταγωνιστές προέρχονταν από την (άκρα) Δεξιά, και η περισσότερη συζήτηση επικεντρωνόταν στην αντίθεσή τους στη μετανάστευση και στους «μετανάστες», παρά στην «ελίτ».

Αυτό είναι νατιβισμός, όχι λαϊκισμός, και αποτελεί μέρος της Ακροδεξιάς, λαϊκιστικής και μη, και όχι του ίδιου του λαϊκισμού. Ετσι, ένα ακροδεξιό κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι λαϊκιστικό (ενώ είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικό), αλλά τάσσεται εναντίον των «μεταναστών», ενώ ένα λαϊκιστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τα πλέον φιλομεταναστευτικά κόμματα της Ευρώπης.

• Μιλώντας για τον «αριστερό λαϊκισμό», αναφέρεστε στις περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos. Ποια είναι η αποτίμησή σας για την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή;

Ενας λόγος για τον οποίο προτιμώ να επικεντρώνομαι περισσότερο στην «Ακροδεξιά» παρά στον «λαϊκισμό» είναι ότι ο «αριστερός λαϊκισμός» αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται εκτός εξουσίας στον Ισημερινό και στη Βολιβία, περνά κρίση στη Βενεζουέλα, ενώ τόσο οι Podemos όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχουν χάσει τη δυναμική τους, αλλά έχουν μειώσει σημαντικά τον λαϊκισμό τους.

Ορισμένοι λένε ότι ο Κόρμπιν και ο Σάντερς αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένου αριστερού λαϊκισμού, αλλά εγώ διαφωνώ μ’ αυτό το συμπέρασμα. Αφήνοντας κατά μέρος το επίπεδο της «επιτυχίας» τους, η οποία είναι υπό συζήτηση, και οι δύο είναι περισσότερο παλαιάς κοπής μαρξιστές, για τους οποίους η βασική πολιτική διαίρεση είναι με ταξικούς όρους, δηλαδή το κοινωνικο-οικονομικό στάτους, και όχι ηθικούς, δηλαδή «αγνοί» εναντίον «διεφθαρμένων».

Ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι πολιτικοί στις μέρες μας, κατά καιρούς και αυτοί χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό ή τον υποθάλπουν, αλλά συνθήματα όπως αυτό των Εργατικών «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» δεν είναι εκ φύσεως λαϊκιστικά.

ΚΑΣ ΜΟΥΝΤΕ

Ποιος είναι​​​​​​

Γεννημένος το 1967 στην Ολλανδία, ο Μούντε είναι καθηγητής στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ και ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας για τον Εξτρεμισμό (C-REX) του Οσλο. Εχει ασχοληθεί επισταμένως με τα φαινόμενα του λαϊκισμού, της Ακροδεξιάς και του εξτρεμισμού.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του από τις εκδόσεις Επίκεντρο: «Λαϊκίστικα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη» (2011), «Λαϊκισμός στην Ευρώπη και την Αμερική» (μαζί με τον Κριστόμπαλ Ροβίρα Καλτβάσερ, 2013), «ΣΥΡΙΖΑ: Η διάψευση της λαϊκιστικής υπόσχεσης» (2015), «Λαϊκισμός - Μια συνοπτική εισαγωγή» (μαζί με τον Κριστόμπαλ Ροβίρα Καλτβάσερ, 2017), «Εξτρεμισμός και Δημοκρατία στην Ευρώπη» (2018).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αίσθηση αδυναμίας ανοίγει την πόρτα στον λαϊκισμό»
Ο Ζικ, ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς κοινωνικούς επιστήμονες, επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σημερινής κοινωνίας που ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, ενώ αναλύει και...
«Η αίσθηση αδυναμίας ανοίγει την πόρτα στον λαϊκισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Και η Ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνής τρομοκρατία»
Ο Μπιόρν Ίλερ είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες από την επίθεση του 2011 στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, την οποία πραγματοποίησε ο νεοναζί Αντερς Μπρέιβικ σε κατασκήνωση της Ενωσης Νεολαίας των...
«Και η Ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνής τρομοκρατία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το πανδημικό κράτος είναι μια κατάσταση εξαίρεσης»
Καθηγητής Κοινωνιολογίας ο Κλάους Ντέρε στο βιβλίο του θέτει όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την Αριστερά και εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους η Ακροδεξιά σε πολλές περιπτώσεις πιάνει πιο εύκολα τον σφυγμό και...
«Το πανδημικό κράτος είναι μια κατάσταση εξαίρεσης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτικές επιλογές υπό το φθαρμένο ένδυμα του “ρεαλισμού”»
Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας ο Αλμπέρτο Τοσκάνο, ανιχνεύει τα αδιέξοδα της Αριστεράς και εντοπίζει τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ακροδεξιάς, τα οποία της επιτρέπουν να έχει ευρύ «πέρασμα» σε μεγάλα...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτικές επιλογές υπό το φθαρμένο ένδυμα του “ρεαλισμού”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
Η Νάντια Ουρμπινάτι μιλά για τη σχέση λαϊκισμού και δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και τονίζει πως, όταν η αντιπολίτευση είναι ισχυρή, τότε αυτό το παιχνίδι είναι...
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Φερνάντεθ-Αλμπέρτος απορρίπτει την άποψη ότι φταίει η εγκατάλειψη του ταξικού ζητήματος για τα προβλήματα της Αριστεράς και εκφράζει ανησυχία για την κανονικοποίηση της...
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας