Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»

Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»

  • A-
  • A+
Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το μαύρο άσπρο, εναλλασσόμενοι στους ίδιους ακριβώς ρόλους, του «πανηγυρίζοντος» και του «καταγγέλλοντος».

Ως πρώην βουλευτής και ενεργό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ως ένας νέος άνθρωπος με πολύχρονη, ωστόσο, πολιτική πείρα, ο Γιάννης Πρωτούλης σχολιάζει καίρια ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας, όπως τα εργασιακά, τα οικονομικά, την προστασία της α’ κατοικίας και φυσικά την αστυνομική βία και αυθαιρεσία -η οποία, όμως, «δεν υπάρχει», σύμφωνα με την κυβέρνηση

• Οι απολύσεις έχουν και αυξηθεί και διευκολυνθεί, με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιστροφή στην “κανονικότητα” των μνημονίων» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Συμφωνείτε;

Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το μαύρο άσπρο, εναλλασσόμενοι στους ίδιους ακριβώς ρόλους, του «πανηγυρίζοντος» και του «καταγγέλλοντος». Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη διάφορων προθύμων και με την «τεχνογνωσία» της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα, με θύματα ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.

Αυτές τις μέρες, η Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή το «νέο ασφαλιστικό» της, για να το «σώσει», όπως κάνουν εδώ και 30 χρόνια. Στην ουσία, πήρε αυτούσιο τον νόμο Κατρούγκαλου, επιχειρεί να του μπαλώσει νομικά κενά για να μη δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που προσέφευγαν στα δικαστήρια, ανακάτεψε και τα ποσοστά των περικοπών για να φαίνονται «αναλογικές» και «ισότιμες» και έρχεται να δώσει τεράστιο πλήγμα στους ασφαλισμένους, να ανεβάσει τα όρια στα 67 χρόνια, να περιορίσει την κρατική εγγύηση σε ένα πολύ μικρό μέρος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.

Ποιος νέος, με τους σημερινούς όρους δουλειάς, θα συμπληρώνει τους όρους του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση; Οι πρώτοι που χοροπηδάνε από τη χαρά τους είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Προεκλογικά οι μεγαλέμποροι απαίτησαν την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η Ν.Δ. πρόθυμα το προχωρά. Πώς; Βγάζοντας από το συρτάρι τον νόμο του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ! Τα ίδια με τον κατώτατο μισθό και ο κατάλογος μακρύς. Ας αφήσουν οι κροκόδειλοι τα δάκρυα.

• Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας, η προστασία της α’ κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου». Αρκετοί σχολίασαν ως «κυνική» αυτή τη δήλωση. Ποια η δική σας θέση;

Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε να παίρνουν το σπίτι του γείτονα και να καθόμαστε άπραγοι. Μόνο τους προηγούμενους μήνες το ΠΑΜΕ μαζί με άλλους αγωνιστές υπερασπίστηκαν δεκάδες σπίτια. Οι ιδιοκτήτες τους ήταν όλοι εκεί, με ονοματεπώνυμο. Κανένας «στρατηγικός κακοπληρωτής» δεν χάνει το σπίτι του.

Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε να παίρνουν το σπίτι του γείτονα και να καθόμαστε άπραγοι

Αυτούς να τους αναζητήσει ο υπουργός στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που εισηγήθηκε τον Σεπτέμβρη κι επιδοτεί με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, στύβοντας τους εργαζομένους. Το ύφος του είναι γνωστό, έχουμε ακούσει και παρόμοιο από υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, με μαρξίζοντα λόγο, ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν για «κοινωνικούς λόγους»! Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε.

Τώρα απαιτούμε να ψηφιστεί νόμος προστασίας της κύριας κατοικίας. Πρόταση νόμου το ΚΚΕ έχει καταθέσει. Επίσης να καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε τις κινητοποιήσεις εναντίον των πλειστηριασμών σε ιδιώνυμο αδίκημα.

• Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως όλα τα περιστατικά αστυνομικής ασυδοσίας, καθώς «τώρα λύθηκαν τα χέρια των αστυνομικών», όπως είπε συνδικαλιστής του κλάδου. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μη βία και πως «οι όποιες υπόνοιες θα ερευνηθούν».

Η ένταση της καταστολής είναι και μια ομολογία. Πίσω από τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για «ανάπτυξη για όλους» βρίσκονται η εκτεταμένη ανεργία, η δουλειά-λάστιχο, οι καθηλωμένοι μισθοί, η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αδιέξοδα και ανησυχία, ακόμα και για εμπλοκή της χώρας στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Αυτός είναι ο λόγος που η μία μετά την άλλη κυβέρνηση ψηφίζουν τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, παρεμβαίνουν στον τρόπο που λειτουργούν τα συνδικάτα, επιδιώκουν την κοινωνική νομιμοποίηση του χαφιεδισμού, επιχειρούν να κάνουν συνήθεια την ωμή κρατική καταστολή.

Φτάνουν στο σημείο να μιλούν για την απαγόρευση της απεργίας σε κλάδους, όπως οι μεταφορές, με το τέχνασμα του προσωπικού ασφαλείας, ακόμα και περιορισμό των διαδηλώσεων! Να μας μετράει ο αστυνόμος. Ξορκίζουν τον φόβο τους. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, με την πάλη τους, μπορούν να αχρηστεύσουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των πολιτικών και συνδικαλιστικών κοινωνικών ελευθεριών.

• Πώς εξηγείτε το γεγονός πως, παρ’ όλα τα παραπάνω, ο κόσμος δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, καθώς δεν βλέπουμε μαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης όπως βλέπαμε σε κάποια χρόνια πριν ή όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες τώρα;

Δεν είναι κρυφό ότι παραμένει απογοήτευση από τη διάψευση ψεύτικων ελπίδων, την επιβολή της άποψης των κυρίαρχων ότι «δεν γίνεται αλλιώς», της γνωστής θατσερικής «ΤΙΝΑ» (σ.σ.: «There is no alternative»-Δεν υπάρχει εναλλακτική), η οποία επιβλήθηκε στη χώρα μας από την «πρώτη φορά Αριστερά».

Δεν πέρασε ούτε με τα κλομπ ούτε με τα δακρυγόνα του Χρυσοχοΐδη. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία του αναγνωρίζουν. Ομως, δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος δεν είναι ενοχλημένος, ότι δεν αντιδρά. «Πραγματικότητα» δεν είναι ό,τι παίζει στα δελτία ειδήσεων. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα οργανώνουν απεργία για το ασφαλιστικό-λαιμητόμο, χιλιάδες τις προηγούμενες μέρες διαδήλωσαν ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. 5.500 νέοι πτυχιούχοι απέργησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα, επειδή απολύονται.

Στον ΟΤΕ οι εργαζόμενοι έκαναν πάνω από 20 μέρες απεργία, με πρωτοφανή μαζικότητα για τον όμιλο του ΟΤΕ, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Χιλιάδες συνταξιούχοι, μέσα στις γιορτές, μέσα στον χιονιά, διεκδικούσαν. Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν τεράστιες απεργίες, πολυήμερες και μαχητικές, στη Γαλλία ενάντια στον εκεί νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση» α λα γαλλικά.

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να χωρέσουν στο σύστημα της εκμετάλλευσης και οι λαοί δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν. Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι κι απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για να ανασυντάξουμε το εργατικό-λαϊκό κίνημα, για μια νέα άνοδο των αγώνων του λαού μας και κυρίως του προσανατολισμού τους.

Για να μην ξαναγίνουν οι αγώνες μας νεροκουβαλητές στον μύλο της εναλλαγής κυβερνήσεων στην ίδια εξουσία, μιας χούφτας καπιταλιστών και των ενώσεών τους, αλλά να ανοίξουν δρόμο πραγματικής αλλαγής, ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η νέα δεκαετία που ξεκίνησε μπορεί να γίνει αληθινά επαναστατική και νικηφόρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Φτιάχνουν καθεστώς εργασιακής ζούγκλας»
Καθώς τα εργασιακά και οι μεταρρυθμίσεις του υπουργού Γ. Βρούτση έχουν δεχθεί σφοδρές αντιδράσεις από τα περισσότερα κόμματα της αντιπο­λίτευσης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, εξηγεί...
«Φτιάχνουν καθεστώς εργασιακής ζούγκλας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρά KKE για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη
Για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «πεδίο βολής φθηνό» των αμερικανικών στρατευμάτων έκανε λόγο το ΚΚΕ μετά την άφιξη του Endurance στην πόλη.
Πυρά KKE για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέες τηλεφωνικές υποκλοπές καταγγέλλει το ΚΚΕ
Το κόμμα με ανακοίνωση επισημαίνει ότι στις 18 και 20 Ιουνίου παρατηρήθηκαν νέες «συνακροάσεις-υποκλοπές» στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του κόμματος στον Περισσό.
Νέες τηλεφωνικές υποκλοπές καταγγέλλει το ΚΚΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οχι στις εξορύξεις και στην ανακήρυξη των ΑΟΖ!»
Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, τόσο ως μεταλλειολόγος μηχανικός όσο και ως μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δίνει επιστημονικές αλλά και πολιτικές απαντήσεις όσον...
«Οχι στις εξορύξεις και στην ανακήρυξη των ΑΟΖ!»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»
Οχι λέει το ΚΚΕ στο κοστούμι των κυβερνήσεων συνεργασίας που, όπως υποστηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «φοριέται πολύ τελευταία». Υπογραμμίζει όμως ότι «το ΚΚΕ θα συμμετέχει με όλες...
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις
Ενώ τα σενάρια για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας φουντώνουν, καθώς και οι συζητήσεις γύρω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί επιστροφής στην ενισχυμένη αναλογική, αλλά και...
Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας