Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης»

Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης»

  • A-
  • A+
Δυστυχώς, σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τους πέντε πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εστιάζοντας σε θέματα όπως η καταστολή, το προσφυγικό, αλλά και η κρίση των σχέσεων με την Τουρκία.

• Πέντε μήνες μετά τις εκλογές, πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ σας παραμένει μεγάλη. Το βρίσκετε οξύμωρο;

Το μόνο οξύμωρο είναι η τεράστια απόσταση ανάμεσα στην κατασκευασμένη εικόνα της «πετυχημένης» κυβέρνησης και την καθημερινή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρότι προσπάθησε προεκλογικά να το κρύψει επιμελώς, πλέον η Ν.Δ. ξεδιπλώνει σε όλη του την έκταση το αντικοινωνικό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.

Πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που επιβαρύνει τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, η δραματική μείωση του κοινωνικού μερίσματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η εξαΰλωση των υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις προς τα μεσαία στρώματα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Και βέβαια, η εγκατάλειψη σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Οι όποιες προσδοκίες καλλιέργησε προεκλογικά η Ν.Δ. για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη ήδη αποτελούν παρελθόν.

• Κατηγορείτε την κυβέρνηση για άγρια καταστολή. Εδώ, όμως, δέχεστε κριτική και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Οι μεν λένε ότι επί των ημερών σας η ανομία βασίλευε, οι δε τονίζουν πως και επί των ημερών σας τα ΜΑΤ «διέπρεψαν» εις βάρος διαδηλωτών, ακόμα και συνταξιούχων. Σας κατηγορούν επίσης ότι δεν καταργήσατε τα ΜΑΤ όπως είχατε δεσμευτεί παλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται τώρα τι απαντά σε όλα αυτά;

Η ακραία καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., το δόγμα του «μαστίγιου» που ακολουθεί, μας εξοργίζει αλλά δεν μας εκπλήσσει. Συνοδεύει κάθε νεοσυντηρητική κυβέρνηση με σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα ανά τον κόσμο. Μοναδικό στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές. Το ντελίριο της αστυνομικής βίας, της εκδικητικότητας που βιώνουμε, συμπυκνώνεται στη δήλωση στελέχους της αστυνομίας σε τηλεοπτικό πάνελ για μια «κυβέρνηση που μας έχει λύσει τα χέρια».

Οι πολίτες κατανοούν ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στην περίοδο 2015-2019 και τη σημερινή, που βιώνουμε μια αυταρχική παλινόρθωση.

• Ποια η εκτίμησή σας για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε μια γενικότερη συμφωνία που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την υπό όρους συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;

Η τουρκική προκλητικότητα έχει οξυνθεί. Σε τέτοιες στιγμές προέχουν η σύνεση, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η αποφασιστική στάση που δεν ανοίγει παράθυρα για ενδεχόμενους καιροσκοπισμούς. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. φάνηκε απροετοίμαστη και έδειξε έντονα σημάδια υποτίμησης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οφειλε, από την πρώτη στιγμή, να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να αξιοποιήσει τις διπλωματικές νίκες που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα και όχι να αναλώνεται σε ευχολόγια. Δυστυχώς, σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Για να αποφύγουμε επικίνδυνα σενάρια, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Ταυτόχρονα, να ζητήσει άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου και να εξαντλήσει τις διεθνείς πιέσεις ώστε να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τέλος, πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη και τις ενδοκυβερνητικές αλληλοδιαψεύσεις που εκθέτουν τη χώρα.

• Ας έρθουμε στο προσφυγικό. Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος που κλιμακώνεται. Είχατε βρεθεί κι εσείς στην ίδια θέση, όταν η αντιπολίτευση σας κατηγορούσε για πολιτική ανοιχτών συνόρων. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του προβλήματος, οι πολιτικές διενέξεις μοιάζουν πολυτέλεια. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Τόσο στην κυβέρνηση, όσο όμως και από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προσφυγικού. Εμείς δεν καλλιεργήσαμε την ξενοφοβία, το μίσος και τον ρατσισμό, ούτε προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε επικοινωνιακά τα ζητήματα διαχείρισης που σχετίζονται με τις πληθυσμιακές μετακινήσεις. Και βέβαια δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που βύθιζε πλοιάρια στο Αιγαίο, ούτε αντιμετώπισε το προσφυγικό με όρους καταστολής.

Εμείς κάναμε αυτό που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διεθνοποιήσαμε το προσφυγικό, ζητήσαμε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και πετύχαμε τη μείωση των προσφυγικών ροών, προσφέροντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους που φτάνουν εδώ όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Σαφώς και δεν ήταν όλα ρόδινα, όμως με σύμμαχο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξαν οι τοπικές κοινωνίες, καταφέραμε -αν μη τι άλλο- να αποτρέψουμε αυτό που συνέβη τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ.: ένα απόλυτο χάος, με σοβαρό κόστος τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Η πρότασή μας λοιπόν έχει τρεις άξονες: αλληλεγγύη, διεθνοποίηση του ζητήματος, διαμερισμός των ευθυνών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπειρε μίσος, «πότισε» με διαχειριστική ανεπάρκεια και τώρα θερίζει όξυνση του προβλήματος.

• Πώς βλέπετε την πορεία διεύρυνσης του κόμματος; Συμμερίζεστε τις όποιες ανησυχίες που αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα και την αριστερή ριζοσπαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα εξασφαλίζεται μέσα από τις δημοκρατικές, συλλογικές μας διαδικασίες, στις οποίες βασίζεται η προσπάθεια της διεύρυνσης. Η κινδυνολογία για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ισα ίσα, οι τοπικές μας οργανώσεις έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια της διεύρυνσης, η οποία προχωράει και θα παγιωθεί στο συνέδριό μας. Μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν από την επικοινωνία και την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο που μας στήριξε και που ελπίζει σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ριζοσπαστικές τομές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη και το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα
«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι κρίσιμο και δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες η ίδια καλλιέργησε ως αντιπολίτευση», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του...
Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
Την ανάγκη μια νέας θέασης και κατά συνέπεια προσέγγισης στο πώς αντιμετωπίζουμε τα εθνικά θέματα και την ιστορία μας γενικότερα εκφράζει μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ο ιστορικός και ομότιμος...
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν χαρίζω σε κανέναν την αριστερή ταυτότητα»
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απορρίπτει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», όλους εκείνους τους παραπολιτικούς –όπως τους χαρακτηρίζει– ισχυρισμούς πως ανήκει στην...
Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν χαρίζω σε κανέναν την αριστερή ταυτότητα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται στα δικαστήρια»
Ο Ακρίτας Καϊδατζής μιλά στην «Εφ.Συν.» για το πέρασμα από την πανεπιστημιακή ενασχόληση στην κυβερνητική εμπειρία και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις για το κράτος, την εξουσία και τον χειρισμό τους....
«Η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται στα δικαστήρια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να διορθωθεί για να επανέλθει στην εξουσία»
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης, ασκεί έντονη κριτική στην υπουργό Παιδείας, την οποία κατηγορεί για αύξηση της εκπαιδευτικής ανισότητας, ενώ βάλλει και συνολικά κατά της...
«Λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να διορθωθεί για να επανέλθει στην εξουσία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας