• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%

Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν χαρίζω σε κανέναν την αριστερή ταυτότητα»

 • A-
 • A+
«Είναι επιτακτικό, από τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες που μας στήριξαν, να μετεξελίξουμε τις κομματικές μας δομές, ώστε να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απορρίπτει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», όλους εκείνους τους παραπολιτικούς –όπως τους χαρακτηρίζει– ισχυρισμούς πως ανήκει στην «πασοκογενή» ομάδα που επιθυμεί την ιδεολογική άλωση του κόμματος.

Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της μετεξέλιξης και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζει την κυβέρνηση και θεωρεί σίγουρο ότι θα ξαναβρεθεί σύντομα με τους πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ αλλά απογοητεύτηκαν και πικράθηκαν από τις επιλογές της ηγεσίας του.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη φάση της διεύρυνσής του και έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό του έχει ξεκινήσει ένας διάλογος που αφορά τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Ποια είναι η δική σας θέση σε αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη φάση της διεύρυνσης και της μετεξέλιξής του. Ο προοδευτικός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας 32%. Απάντησε ποιος είναι ο κύριος εκφραστής του, σε όλους όσοι –πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα– είχαν συγκροτήσει μέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι επομένως επιτακτικό, από τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες που μας στήριξαν, να μετεξελίξουμε τις κομματικές μας δομές, ώστε να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Nα συγκροτήσουμε τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και την εναλλακτική στρατηγική για το μέλλον. Είναι επιτακτικό να δώσουμε τη νέα έννοια στον ξεθωριασμένο θεσμό του μέλους ενός κόμματος, αυτήν [την έννοια] του ενεργού μέλους που συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και τις πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη φάση της διεύρυνσης και της μετεξέλιξής του

Είναι επιτακτικό να συμμετέχουν και να εκπροσωπηθούν όλες οι κοινωνικές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις εντός της οργανωμένης κομματικής λειτουργίας και να αποτελέσουν τον σύνδεσμό μας με την κοινωνία, σε κάθε έκφρασή της.

Αυτές οι δυνάμεις κάτω από την κοινή στέγη θα συνδιαμορφώσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά μας, συνθέτοντας και δημιουργώντας τη νέα εποχή της προοδευτικής παράταξης.

• Αρκετά δημοσιεύματα σας παρουσιάζουν ως τον κύριο εκπρόσωπο του «πασοκικού» πυρήνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ως τον άνθρωπο που ηγείται μιας προσπάθειας δημιουργίας μηχανισμών που έχουν στόχο την άλωση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Συνήθως γελάω με τα παραπολιτικά δημοσιεύματα, ιδιαίτερα όταν δημιουργούν φαντασιακές ειδήσεις. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει «πασοκικός» πυρήνας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πυρήνας προερχόμενος από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού ή τον Συνασπισμό.

Επομένως, δεν μπορώ να εκπροσωπώ μια λογική εσωκομματικής διαίρεσης κομματικής καταγωγής, ούτε λογικές ιδιοκτητών ή φιλοξενούμενων. Επίσης, δεν χαρίζω σε κανέναν τον προσδιορισμό της αριστερής πολιτικής ταυτότητας, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι μηχανισμοί είναι μέρος μιας κομματικής αποστεωμένης συνήθως γραφειοκρατίας, που θέλει να αναπαραχθεί. Εμείς παλεύουμε για τη μαζικοποίηση, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφικής παράταξης, που προϋποθέτει τη σύνθεση και όχι την αναμέτρηση μηχανισμών.

• Ενα άλλο θέμα που φαίνεται πως καθυστερεί, είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει αναφορικά με την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της ήττας. Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε πως πρέπει να έχει μια τέτοια κουβέντα; Ως πού πρέπει να φτάσει;

Δεν νομίζω ούτε ότι καθυστερεί ούτε ότι δεν έχουν συζητηθεί τα αίτια. Θεωρώ όμως ότι η εμπειρία μας μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά στη σύνταξη της εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής για τη χώρα και του προγράμματός μας για να μην επαναληφθούν τα όποια λάθη, και όχι σε ατέρμονους, μεμψίμοιρους διαλόγους, χωρίς προοπτική.

• Κατά τη δική σας άποψη, ποια ήταν τα βασικά αίτια της εκλογικής ήττας;

Η συγκρότηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων με απίστευτη επικοινωνιακή υπεροχή, η υποχρέωση εφαρμογής πολιτικών που δεν πιστεύαμε, λόγω του Mνημονίου, προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, και λάθη ή ολιγωρίες που έχουν πολλαπλώς αναδειχθεί.

• Η Ν.Δ. εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και το κάνει, ομολογουμένως, με έναν εμφατικό τρόπο. Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ως κυβέρνηση κάποια ουσιαστικά θέματα τα χειριστήκατε σαν «αρσακειάδες». Ισχύει αυτό; Ελειψε η τόλμη από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οχι. Απλώς περίσσευαν ο σεβασμός σε θεσμούς, που δεν λειτούργησαν όπως όφειλαν, η ευγένεια της δημοκρατικής λειτουργίας, που ερμηνεύτηκε ως αδυναμία, και η πρωτοφανής απόπειρα διακυβέρνησης χωρίς την οικοδόμηση παλαιοκομματικών μηχανισμών.

Ως σήμερα, οι βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. –προσφυγικό, εθνικά θέματα, ανάπτυξη, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, φορολόγηση– έχουν ήδη ακυρωθεί. Τα μόνα θέματα που πραγματικά η Ν.Δ. ήταν έτοιμη και είναι αποτελεσματική, είναι η οικοδόμηση ενός αδιαφανούς, αναξιοκρατικού και σκληρού κομματικού κράτους, η αποδόμηση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και η επικοινωνιακή πολιτική της στρέβλωσης.

• Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να «αυτοδιαλυθεί» και να παραχωρήσει τη λειτουργία του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Πέρα από την πολιτική διάσταση, τι σηματοδοτεί μια τέτοια απόφαση –σε επίπεδο συμβόλων– σε σχέση με ένα κομμάτι του κόσμου που παραμένει συναισθηματικά φορτισμένο με ό,τι πρέσβευε αυτό το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε πολύ νωρίτερα. Οταν υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία των κοινωνικών δυνάμεων που το στήριζαν και της πολιτικής της ηγεσίας του και όταν δεν μπορούσε να υπάρξει συνισταμένη πολιτική πρόταση των διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και ρευμάτων που εμπεριείχε.

Οι πολίτες που στήριξαν το ΚΙΝ.ΑΛΛ., λόγω συναισθηματικής μνήμης με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι πικράθηκαν και απογοητεύτηκαν για ακόμη μία φορά. Είμαι σίγουρος ότι με αυτούς τους ανθρώπους θα ξαναβρεθούμε μαζί, σύντομα…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αρχηγικό»
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης -το χαρακτηρίζει «τρόμος και πάταξη»- εμφανίζεται ο νέος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Κατηγορεί την...
«Ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αρχηγικό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε αλλά δεν εξουσίαζε, η Ν.Δ. εξουσιάζει αλλά δεν κυβερνά»
Η Δώρα Αυγέρη από τα τηλεοπτικά στούντιο της ΕΡΤ 3 βρέθηκε στη Βουλή μετά τις τελευταίες εκλογές και εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για τον ρόλο...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε αλλά δεν εξουσίαζε, η Ν.Δ. εξουσιάζει αλλά δεν κυβερνά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα πιστεύω του για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, την πληθυντική Αριστερά, μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει δρομολογήσει η «Εφ.Συν.» για την Αριστερά και...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η διερεύνηση των σκανδάλων είναι λαϊκή απαίτηση»
Κατά μιας αγοραίας πολιτικής αντιπαράθεσης για τα σκάνδαλα τάσσεται ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει μέσα στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.
«Η διερεύνηση των σκανδάλων είναι λαϊκή απαίτηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας