Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Παραταξιακές ή άλλες διαφορές να μένουν έξω από την ΠΕΔ»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παραταξιακές ή άλλες διαφορές να μένουν έξω από την ΠΕΔ»

  • A-
  • A+

Τη διοικητική αυτονομία του θεσμού της Παγκρήτιας Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) από «επιχειρηματικά συμφέροντα ή άλλα», που δεν κατονομάζει, και από «κομματικές εξαρτήσεις» υπερασπίζεται ως εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός. Θεωρεί μάλιστα κορυφαία κατάκτηση του θεσμού τη θέση που έλαβε υπέρ των προσφύγων και τον συγκρητισμό που επέδειξε.

Για τις εκλογές της Κυριακής έχουν συγκροτηθεί δύο πόλοι, ο ένας καθαρά αυτοδιοικητικός, με επικεφαλής τον κ. Λαμπρινό, και ο δεύτερος με υπεύθυνο τον Γιάννη Κουράκη, πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου.

Οπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν θα είναι επικεφαλής του δεύτερου πόλου, αλλά κινεί τα νήματα στο όνομα ενός δήθεν αντιδεξιού μετώπου με παλιούς δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι εκ των οποίων έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, φευ, το συγκεκριμένο μέτωπο υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και μεγαλοπαράγοντες του κρητικού κεφαλαίου που είχαν υποστηρίξει φανερά τον κ. Κουράκη στις δημοτικές εκλογές. Μάλιστα ο τελευταίος παρακολούθησε πρόσφατα το ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μαζί με την κ. Μπακογιάννη.

Το παράδοξο είναι πως δήμαρχοι που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με κάποια κεντρικά του στελέχη, και χωρίς να έχουν συνεδριάσει οι οργανώσεις της Κρήτης, ευλογούν μια κάθοδο στο δήθεν αντιδεξιό μέτωπο με τον κ. Κουράκη των παλιών πελατειακών σχέσεων του πράσινου και γαλάζιου δικτύου, υπό την πολιτική επιφοίτηση της κ. Μπακογιάννη.

Ξεχωριστά κατέρχεται το ΚΚΕ. Δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε μέχρι στιγμής την πληροφορία ότι ο Ηλίας Λυγερός, επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών στο Ηράκλειο, θα κατέβαινε αυτόνομα στις εκλογές.

● Κύριε Λαμπρινέ, υπήρξατε πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) κατά την πρώτη θητεία σας ως δήμαρχος Ηρακλείου. Εχει πολιτική και αυτοδιοικητική αξία ο συγκεκριμένος θεσμός ή είναι... διακοσμητικός;

Προφανώς η ΠΕΔ είναι ένας σημαντικότατος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τη δυνατότητα παρεμβάσεων που έχει σε καίρια θέματα, η λογική της λειτουργίας της μπορεί να συμβάλει κατά πολύ στον συνολικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας.

Το βασικότερο που οφείλει να κάνει η ΠΕΔ είναι να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους δήμους που έχει υπό την σκέπη της, ώστε τόσο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τα επιμέρους που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι δήμοι, να λύνονται αποτελεσματικά. Παραταξιακές ή άλλου είδους διαφορές πρέπει να μένουν έξω από την ΠΕΔ. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και δεν μας επιτρέπεται μπροστά στο συνολικό καλό να διακατεχόμεθα από τοπικιστικές αντιλήψεις. Ολοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι το γενικό συμφέρον είναι και επιμέρους συμφέρον.

● Ποια προσόντα κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει όποιος διεκδικεί τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ;

Ο συγκρητισμός πρέπει να χαρακτηρίζει τη σκέψη του προέδρου του θεσμού. Αυτό είναι το βασικότερο. Επίσης, η ικανότητα συνθέσεων, η έλλειψη εξαρτήσεων από κομματικούς μηχανισμούς, καθώς και από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα. Θα έλεγα επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο να μη διαθέτει ματαιοδοξία. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ οφείλει να μην ενδιαφέρεται για οτιδήποτε άλλο πέρα από το συμφέρον του τόπου. Και όταν λέμε του τόπου, εννοούμε της Κρήτης ολόκληρης.

● Για τον απολογισμό της θητείας σας τι έχετε να πείτε;

Ασφαλώς θα έβαζα θετικό πρόσημο. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύσκολα θέματα, όπως το προσφυγικό, και τα φέραμε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία, τόσο, ώστε να εισπράξουμε τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς. Η ψυχραιμία και η ομοψυχία που επέδειξε η ΠΕΔ Κρήτης στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη τη χώρα.

● Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Κρήτης σήμερα;

Τα προβλήματα του νησιού μας είναι πολλά, δύσκολα, δυσεπίλυτα ενδεχομένως, αλλά ασφαλώς μπορεί να λυθούν. Το οδικό δίκτυο, με κορυφή του παγόβουνου τον ΒΟΑΚ, η διαχείριση των απορριμμάτων, για να αναφέρω τα κυριότερα, είναι προβλήματα που για να επιλυθούν απαιτούν επιμονή και πνεύμα συνεργασίας, ανάμεσα σε όλους τους δημάρχους αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης. Μπορώ να πω ότι αυτό το πνεύμα το έχουμε κατακτήσει.

● Σας εξέλεξαν δήμαρχο Ηρακλείου για δεύτερη φορά οι δημότες. Ποιες θα είναι οι προγραμματικές επιλογές σας τώρα;

Συνεχίζουμε με το ίδιο κέφι να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του αρχικού μας στόχου, να καταστεί το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου. Ηδη, κατά την προηγούμενη θητεία, έχουν τεθεί ισχυρές βάσεις σε όλους τους τομείς. Αναλάβαμε τον δήμο σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και με πολλά προβλήματα εντός του δήμου, όπως για παράδειγμα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Και όμως, προχωρήσαμε με σθένος και έχουμε επιτύχει πολλά. Στον Πολιτισμό, στην αναμόρφωση της πόλης, στην πολιτική εξωστρέφειας, σε πολλούς τομείς. Με πλήρη συναίσθηση ότι όσα και να προσφέρουμε πάντα θα χρωστάμε περισσότερα, προσπαθούμε καθημερινά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

● Στη σκληρή καθημερινότητα τι γίνεται;

Δίνουμε καθημερινή μάχη με την καθαριότητα, με τις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, λαμβάνουμε υπόψη μας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν δήμο με πολύ πράσινο, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, την παιδεία (με την ευκαιρία σας λέω ότι για πρώτη φορά προχωρήσαμε στη νομιμοποίηση σχολικών συγκροτημάτων τα οποία λειτουργούσαν χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις), πιστοποιούμε τις επί δεκαετίες εγκαταλειμμένες παιδικές χαρές. Αναβαθμίζουμε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, προσπαθούμε καθημερινά για ισομερή ανάπτυξη.

● Με τον «Κλεισθένη» αντιμετωπίζετε προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ορισμένες παρατάξεις επίσης σας κατηγορούν ότι δεν είστε ανοιχτός σε συνεργασίες. Ποια είναι η άποψή σας;

Εχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι λειτουργούμε δημοκρατικά ως παράταξη και ότι μοναδικές προϋποθέσεις που θέτουμε είναι η σε υγιείς βάσεις συνεργασία για το συμφέρον της πόλης. Αλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει και κατά την προηγούμενη θητεία μας, όταν είχαμε την πλειοψηφία. Οι υγιείς βάσεις, όμως, θεμελιώνονται, κατά τη δική μας άποψη τουλάχιστον, στην πράξη, όχι στη θεωρία. Εντός του δημοτικού συμβουλίου δηλαδή, όπου φαίνεται κατ’ εξοχήν ποιοι ενδιαφέρονται για την ουσία και την πρόοδο του τόπου και ποιοι για τις εντυπώσεις. Ως προς τον «Κλεισθένη», με πλήρη επίγνωση σας λέω ότι διόλου δεν μας τρομάζει.

Εκείνο το οποίο καταδικάζουμε είναι η παραταξιακή εκμετάλλευση ενός νόμου που ενώ θεωρητικά υποστηρίζει τις συνεργασίες, δυστυχώς χρησιμοποιείται από πολλούς για μικροπολιτικό όφελος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Αυτό είναι το μόνο που υποσχόμαστε στους δημότες, οι οποίοι, όπως απέδειξαν και στις πρόσφατες εκλογές, εκτιμούν την ειλικρίνεια και την προσπάθειά μας και διαθέτουν ωριμότητα να μας κρίνουν όλους δίκαια.

ΝΤΕΛΟΓΟ
Στοχασμός
Το Σάββατο πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο για την εκπαίδευση, με την παρουσία του τ. υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και του Π. Χαραμή, στην αίθουσα Ανδρόγεω.
Στοχασμός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δέχομαι απειλές παντού, ακόμα και τώρα»
Η γενναία πολιτική πράξη του πρώην βουλευτή Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει ανοιχτά στο Μακεδονικό τη στρατηγική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλο το αξιακό φορτίο της,...
«Δέχομαι απειλές παντού, ακόμα και τώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιτακτική η θεσμική αναδιοργάνωση της Ευρώπης»
Τα μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη χρειάζονται ολιστικές πολιτικές, καλά σχεδιασμένες, πέραν των εθνικών ορίων, τονίζει ο Σπύρος Δανέλλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Επιτακτική η θεσμική αναδιοργάνωση της Ευρώπης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά πρέπει να επωφεληθεί από την κρίση ηγεμονίας στην Ευρώπη»
Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες στην Ευρώπη και θα υπάρξει κρίση πολιτικής ηγεμονίας και ήττα της ευρωπαϊκής Δεξιάς και του...
«Η Αριστερά πρέπει να επωφεληθεί από την κρίση ηγεμονίας στην Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»
Η Ευρώπη των νέων, των λαών, την οποία οραματιζόμαστε και διεκδικούμε, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη σημερινή Ευρώπη, των οικονομικά ισχυρών και των ακροδεξιών, τονίζει ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος...
«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο υποψηφιότητες
Βαθιά διχοτομημένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο από τους χειρισμούς της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής. Η συνεπής παρουσία της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» στο δημοτικό συμβούλιο και το υψηλότερο...
Διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο υποψηφιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ