• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  5 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  5 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.6°C
  3 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.3°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%

Μαρία Ροσέλι, δημοσιογράφος, βασική συντελεστής στο ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η ελβετική κρατική τηλεόραση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανθρωποι-κλειδιά οι σύμβουλοι των υπουργών στο σκάνδαλο Novartis»

 • A-
 • A+
Για τον κεντρικό ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση Novartis οι σύμβουλοι Μανιαδάκης και Μανίας αλλά και για το όνομα του Αδώνιδος Γεωργιάδη, στο οποίο αναφέρονταν συχνά οι μάρτυρες, μίλησε στην «Εφ.Συν.» η δημοσιογράφος Μαρία Ροσέλι, από τους βασικότερους συντελεστές του πολύκροτου ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η ελβετική κρατική τηλεόραση. Η Ροσέλι αναλύει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στις δραστηριότητες της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας και την ανάγκη της Novartis να επηρεάσει με κάθε τρόπο τις αποφάσεις Ελλήνων υπουργών Υγείας και άλλων ανώτατων αξιωματούχων.

Γενεύη

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα αυτούς τους τρεις ανθρώπους ήταν ότι αυτή η υπόθεση ήταν πολύ σοβαρή», εξηγεί η δημοσιογράφος Μαρία Ροσέλι. Παρά την πολυετή εμπειρία της σε μεγάλες δημοσιογραφικές έρευνες, το θέαμα τη συγκλόνισε: τρεις πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) στέκονταν απέναντί της ντυμένοι σαν μοναχοί, φορώντας μάσκες θεάτρου στα πρόσωπά τους.

«Ηταν καλοκαίρι, έκανε πολλή ζέστη αλλά φορούσαν γάντια για να μην μπορούμε να δούμε ούτε τα χέρια τους», θυμάται η ίδια. Αυτό που δεν γνώριζε στα πρώτα λεπτά της συνάντησής τους ήταν ότι πίσω από τις επιβλητικές φορεσιές κρύβονταν τρεις άνθρωποι που έτρεμαν για το τι μπορούσε να τους συμβεί εάν γινόταν γνωστή η ταυτότητά τους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να πιστεύει ότι δεν έχει σημασία εάν σε δωροδοκούν ή όχι, γι’ αυτόν έτσι παίζεται το παιχνίδι

«Το δύσκολο δεν ήταν να τους εντοπίσουμε, αυτό οργανώθηκε από τον δικηγόρο τους», εξηγεί η Ροσέλι. «Το δύσκολο ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, πολύ περισσότερο αφού εκπροσωπούσαμε την ελβετική τηλεόραση. Την πρώτη φορά που τους είδαμε φοβούνταν ακόμη και να μιλήσουν. Πίστευαν ότι κάποιος θα αναγνώριζε τη φωνή τους. Επρεπε να τους εξηγήσουμε ακόμη και με ποιον τρόπο θα παραμορφώναμε τον ήχο». Αυτός ήταν και ο λόγος, μας εξηγεί, για τον οποίο δεν είχαν τολμήσει να μιλήσουν σε κάποιον Ελληνα δημοσιογράφο, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιχειρούσαν να τους προσεγγίσουν.

Η Ροσέλι θα καταφέρει να πείσει τους συνομιλητές της ότι η μαρτυρία τους δεν πρέπει να καταγραφεί μόνον από το FBI και τις αμερικανικές αρχές, αλλά να αποτελέσει το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ. Ακόμη και όταν δέχθηκαν όμως, η επαφή παρέμενε δύσκολη. Με τις στολές «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι σκέφτονταν ή τι αισθάνονταν», θυμάται η ίδια.

Στην ερώτησή μας γιατί επέλεξε μαζί με τους συνεργάτες της να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική πλευρά της υπόθεσης Novartis, η Μαρία Ροσέλι αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι μιας υπόθεσης που ξεκινά από γραφεία Ελλήνων υπουργών και γιατρών για να φτάσει στα αρχηγεία του FBI στις ΗΠΑ. «Ο τέως υπουργός Παύλος Πολάκης», μας λέει, «μου εξήγησε ότι στην Ελλάδα ήταν ευκολότερο να διαφθείρουν ανθρώπους γιατί εκείνη την περίοδο υπήρχε στην εξουσία μια διεφθαρμένη ελίτ». Για την ίδια, όμως, υπάρχουν και δύο ακόμη σημαντικοί λόγοι που έφεραν την Ελλάδα στο προσκήνιο. «Αν ένας γιατρός βγάζει 1.500 ή 1.700 ευρώ», μας εξηγεί, «είναι πολύ ευκολότερο να τον δωροδοκήσεις σε σχέση με έναν ξένο συνάδελφό του, που κερδίζει πολύ περισσότερα».

Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η Novartis εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης που έφεραν τα μνημόνια, για να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των φαρμακοβιομηχανιών στη χώρα μας.

Ισως όμως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, για το οποίο η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στην Ελλάδα, ήταν ότι αποτελούσε μια από τις βασικές χώρες αναφοράς με βάση τις οποίες καθορίζονται οι τιμές των φαρμάκων σε πολλές ακόμη περιοχές του κόσμου. «Αν εξασφαλίσεις μια καλή τιμή στην αγορά της Ελλάδας», μας λέει η Μαρία Ροσέλι, «μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις πολλά χρήματα σε όλες τις άλλες χώρες. Γι’ αυτόν τον λόγο το σκάνδαλο ξεκίνησε στην Ελλάδα».

Το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών για τον μηχανισμό που φέρεται να χρησιμοποιούσε η Novartis για να προωθεί υπερσυνταγογραφήσεις μέσω Ελλήνων γιατρών. Κάθε βήμα της διαδικασίας, από τον εντοπισμό και την προσέγγιση των γιατρών μέχρι τη μεταφορά σε αυτούς χρημάτων με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, παρουσιάζεται με εξαντλητική παράθεση στοιχείων.

Το tweet του υπουργού της Ν.Δ. και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ

Αυτή όμως είναι μόνον η μία πλευρά της υπόθεσης. Αν η Novartis χρησιμοποιούσε την Ελλάδα για να αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων της σε διεθνές επίπεδο, είναι προφανές ότι απαιτούνταν και η εμπλοκή ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.

Μανιαδάκης και Μανίας

«Οι μάρτυρες ήταν ξεκάθαροι όταν έλεγαν ότι η Novartis είχε τον τρόπο της να επηρεάζει ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους», μας λέει η Μαρία Ροσέλι και ανοίγει μια παρένθεση για να μας εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες της έδιναν αυτές τις πληροφορίες: «Οταν παίρναμε τη συνέντευξη, οι έρευνες του FBI βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το FBI άκουγε τους πληροφοριοδότες και το ίδιο απόγευμα οι ίδιοι μάς έδιναν τις συνεντεύξεις σε ένα ξενοδοχείο στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό τους προκαλούσε τρομακτική ψυχολογική πίεση».

«Οι αναφορές για εμπλοκή ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων είναι έμμεσες», λέει η Ροσέλι, αλλά αμέσως σπεύδει να εξηγήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου o ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός φρόντιζε να νίπτει τας χείρας του για όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τους μάρτυρες», υποστηρίζει η δημοσιογράφος, «κεντρικό ρόλο έπαιξαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι, δηλαδή άνθρωποι όπως ο Μανιαδάκης και ο Μανίας, οι οποίοι εργάστηκαν ως σύμβουλοι αρκετών υπουργών, ενώ την ίδια στιγμή είχαν συμβόλαια συνεργασίας με τη Novartis.

Εκεί εντοπίζεται μια μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων την οποία όμως έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Η Novartis πλήρωνε υπέρογκα ποσά σε αυτούς τους συμβούλους. Οπως μου εξήγησαν οι μάρτυρες, τη Novartis δεν την ενδιέφερε τι θα γίνονταν αυτά τα χρήματα, αν δηλαδή θα πήγαιναν στους υπουργούς για να τους εξαγοράσουν ή εάν οι σύμβουλοι θα κατάφερναν να επηρεάσουν τους υπουργούς χωρίς άμεση δωροδοκία».

Η δήλωση του Αδώνιδος

«Το όνομά του Αδ. Γεωργιάδη ακούστηκε στις συνεντεύξεις των μαρτύρων», λέει η δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας ότι η ίδια τον εντόπισε και μίλησε μαζί του. «Φαίνεται να πιστεύει ότι δεν έχει σημασία εάν σε δωροδοκούν ή όχι, γι’ αυτόν έτσι παίζεται το παιχνίδι». Οταν της λέμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του πρώην υπουργού Υγείας έχει γίνει viral στην Ελλάδα και κυκλοφορεί σε μίνι βίντεο στο youtube, η Ροσέλι γελάει, αν και δεν δείχνει να ξαφνιάζεται. «Η συνάντησή μου με τον Γεωργιάδη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί ήταν ο πρώτος που άκουσα να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και πως πρόκειται για μια πολιτική συνωμοσία από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Ν.Δ.». Οπως μας λέει η Ροσέλι, η μόνη φορά που θα ξανακούσει το ίδιο επιχείρημα και μάλιστα διατυπωμένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είναι από την ίδια τη Novartis.

Δίκη ή συμφωνία;

Η Ροσέλι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ με τη βοήθεια και μιας ομάδας Ελλήνων δημοσιογράφων. Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη όμως πιστεύει ότι θα έρθει από τις ΗΠΑ το καλοκαίρι, όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες του FBI. «Τότε θα δούμε αν η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια ή εάν η Novartis θα προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές. Δεν νομίζω όμως ότι θα καθυστερήσουν πολύ, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας (να μένει η υπόθεση ανοιχτή)».

Προφάσεις εν αμαρτίαις από τον Αδ. Γεωργιάδη

Με επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας λόγο για fake news επιχείρησε να δικαιολογήσει ο υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά, Αδωνις Γεωργιάδης, τα όσα αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και ειδικότερα την ατάκα του, σύμφωνα με την οποία «και πρέπει να καταλάβετε πως εταιρείες όπως η Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε πολιτικούς ή σε γιατρούς ή δεν ξέρω σε ποιους, επίσης όμως σώζουν και ζωές».

Ολα αυτά έγιναν μέσω twitter, καθώς μέχρι χθες η Ν.Δ. επέδειξε εκκωφαντική σιωπή στα όσα βγήκαν στον αέρα από τον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έβαλε κατά του κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας: «‘‘Σκευωρία’’ και η παραδοχή Γεωργιάδη για χρηματισμό της Novartis σε πολιτικούς; Νομίζαμε ότι ο κ. Γεωργιάδης τα είχε πει όλα όταν δήλωσε πως έχασε πάσα ιδέα για το FBI επειδή έχει στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis.

Ο λαλίστατος υπουργός της Ν.Δ. όμως είχε και άλλα να δώσει. Αποφάσισε να λύσει οριστικά τον γρίφο γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση παραδέχτηκε χωρίς ντροπή επί λέξει: ‘‘Πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες, όπως η Novartis, δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές’’. Μετά από αυτές τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις του κ. Γεωργιάδη, περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ίδιο να πει ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν αλλά και την επόμενη τοποθέτηση της Ν.Δ. περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βλαξ ή συνένοχος όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων που καταθέτουν στοιχεία στο FBI για την υπόθεση Novartis, Παύλος Σαράκης. Σε όλους όσοι μιλούν για σκευωρία...
«Βλαξ ή συνένοχος όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
H γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που βρίσκονται στην ΓΕΔΔ, και απαντάει στους πρόσφατους υπαινιγμούς στον...
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολα τα... χαμένα έγγραφα θα βρεθούν»
«Αν και ούτε είμαι ούτε με ενδιαφέρουν τα πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι δυνατόν να υπονοείται ότι οι όποιες φιλικές μου σχέσεις θα έχουν συνέπεια στις πράξεις μου. Ολα είναι ψευδή και τα περί διαμονής και τα...
«Ολα τα... χαμένα έγγραφα θα βρεθούν»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»
Σε 30 δισ. ευρώ υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το μαύρο χρήμα από τα φάρμακα από το 1991. Αποκαλύπτει ότι το 2012-2013 καταστράφηκαν σημαντικά έγγραφα στο υπουργείο. Εξηγεί πώς...
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Το χαμόγελο της Novartis
Στην προεκλογική περίοδο διαρκείας και λίγο πριν από τον τελευταίο γύρο να δείτε που συμπτωματικά θα οριστεί και το ξεκίνημα της δίκης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Δημήτρη...
Το χαμόγελο της Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων της «σκευωρίας» NOVARTIS
Σύμφωνα με το υπόμνημα Μιωνή τα δικαστικά έξοδα που ζητήθηκαν από τον επιχειρηματία για να συμβιβαστούν τα δύο μέρη ζητήθηκαν με κυνισμό από τον υπουργό και μάλιστα με εγγυήσεις.
Συνεχίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων της «σκευωρίας» NOVARTIS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας