Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Είναι πολιτικά γερασμένος ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου»

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής ΚΚΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είναι πολιτικά γερασμένος ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου»

  • A-
  • A+

Με πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στη Γεωπονική και με εργασιακή εμπειρία στις «δουλειές ποδαριού» που αναγκάστηκε να περάσει η γενιά του brain drain -από τα τηλεφωνεία και τα συνεργεία καθαριότητας έως τις μεταφράσεις και τη διερμηνεία- ο 34χρονος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος είναι αναμφισβήτητα το νέο πρόσωπο της εθνικής μας αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

• Τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, πώς νιώθει ένας νέος άνθρωπος «εντός των τειχών» του Ευρωκοινοβουλίου, ανεξάρτητα από την πολιτική του προέλευση και ένταξη;

Αν αποσπάσεις την ηλικία από την πολιτική είναι εύκολο να κάνεις λάθος. Το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω της φύσης και της σύνθεσής του, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Αλλωστε και το Σώμα των βουλευτών δεν είναι πολύ γερασμένο. Από την άλλη πλευρά, επειδή πέρα από τον ηλικιακό παράγοντα υπάρχουν οι αντιλήψεις, για έναν κομμουνιστή δεν υπάρχει κοινός τόπος. Κι αυτό, ενδεικτικά σας αναφέρω, καταγράφηκε πρόσφατα και στο ψήφισμα για την αξία της μνήμης για την ευρωπαϊκή Ιστορία. Ψήφισμα που, με αφορμή τα 80 χρόνια από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, εξίσωσε τον φασισμό, τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Αρα, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πολιτική από την ηλικία, από την ανθρωπογεωγραφία του χώρου. Βεβαίως ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ενδιαφέρων, είναι ένας χώρος εξελίξεων. Βλέπεις πράγματα στη γέννηση και την εξέλιξή τους. Αλλά, ταυτόχρονα, η πορεία που ακολουθεί είναι συγκεκριμένη, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εντός ή εκτός ΟΝΕ.

 Η δική μας στάση θα φωτίζει πλευρές των αιτημάτων που βάζει το λαϊκό κίνημα

• Αρα, νιώθεις ότι συμμετέχεις σε έναν πολιτικά γερασμένο θεσμό;

Βεβαίως, γιατί είναι πολιτικά γερασμένος ο καπιταλισμός. Ενα παράδειγμα: στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης διαπιστώνεται ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν 19 εκατομμύρια άνεργοι και άλλα 19 εκατομμύρια που δεν είναι άνεργοι, αλλά ζουν σε συνθήκες που προσομοιάζουν περισσότερο με αυτές των ανέργων παρά με των εργαζομένων.

• Ομως, αν δεν υπήρχε η Ενωση, ίσως αυτά τα 19 εκατομμύρια να ήταν 29 ή 39!

Ναι, αλλά στο σύνολο των 40 εκατομμυρίων ανέργων και φτωχών εργαζόμενων πρέπει να αθροιστούν και άλλα περίπου 100 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

• Και ο ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας, που θεσμοθετήθηκε επί Γιούνκερ, δεν αποτελεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα;

Eχει γίνει πολλή συζήτηση γι’ αυτά που ονομάζονται δίχτυ προστασίας, Ευρωπαϊκός Πυλώνας Δικαιωμάτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ακόμη κι όταν έχουν μια ελάχιστα θετική χροιά για τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα είναι αυτά που διαμορφώνουν ένα κατώτερο όριο σε όλη την Ε.Ε., στο οποίο θα έλθουν και θα ακουμπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα για την πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.

Για παράδειγμα, οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νεολαία δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα προγράμματα που είδαμε τα τελευταία χρόνια, της μαθητείας, των διαφόρων θέσεων κακοπληρωμένης μαθητείας και υπερεκμετάλλευσης, χωρίς στοιχειοθετημένα δικαιώματα για τους νέους. Επίσης, η έννοια της κινητικότητας, που τόσο προβάλλεται και από το Ευρωκοινοβούλιο, συνδέεται με το ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ένα εργατικό δυναμικό περισσότερο εξειδικευμένο τη στιγμή που θα το χρειαστούν.

Αυτό το είδαμε και με τους νέους που έφυγαν στην κρίση και μετατράπηκαν σε μια μαζική δεξαμενή για τις αγορές της Γερμανίας ή της Αγγλίας. Ομως, στην πραγματικότητα κάτω από τη λογική της κινητικότητας, βρίσκεται η αντίληψη ότι πρέπει να κυνηγάς συνεχώς μια θέση, ένα μισθό. Το Ευρωκοινοβούλιο, πέρα από τα ευχολόγια, δεν κάνει τίποτε άλλο για να λύσει τα μεγάλα προβλήματα, ακόμη και τώρα που αναγνωρίζει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης.

• Από πού απορρέουν αυτές οι εκτιμήσεις; Aπό την Επιτροπή Απασχόλησης;

Κυρίως από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στην οποία, επίσης, συμμετέχουμε. Αλλωστε αυτές οι δύο επιτροπές αλληλοδιαπλέκονται. Βλέπουν ότι έρχεται νέα κρίση. Γι αυτόν τον λόγο προσπαθούν να εφαρμόσουν την ποσοτική χαλάρωση. Αλλά αυτά δεν αγγίζουν την πραγματική ζωή, παρά μόνο το πώς θα επιβληθεί ο ένας μονοπωλιακός όμιλος στον άλλον, μπροστά σε ένα δυσοίωνο μέλλον που πλησιάζει.

Κι εκεί είναι η ουσία των αντιπαραθέσεων ακόμη και μεταξύ της Γερμανίας με τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις ανατολικές χώρες, το πώς θα μπορέσει ο καθένας να πλασαριστεί καλύτερα. Γιατί στις συστάσεις ανά χώρα που προωθούνται για το εσωτερικό βρίσκονται όλοι ενωμένοι. Και οι συστάσεις, ανά χώρα, που υλοποιεί σήμερα η Ν.Δ. δεν είναι διαφορετικές από αυτές που υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα.

• Εάν το παιχνίδι είναι απόλυτα οριοθετημένο, τι ρόλο μπορεί να έχει ένας βουλευτής του ΚΚΕ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η παρέμβασή του;

Το ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, τίθεται αλλιώς: Μπορείς να έχεις θετικές εξελίξεις και διαρκή θετικά μέτρα από ένα αστικό Κοινοβούλιο; Δεν μπορείς. Γιατί, ακόμη κι ένα θετικό μέτρο που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για λίγο, σε μια αρνητική καμπή -που μπορεί να είναι κρίση, ένας πόλεμος- θα παρθεί πίσω.

Αρα, η τακτική των κομμουνιστών στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μια τακτική που έρχεται ως συμπλήρωμα της δραστηριότητας που αναπτύσσουμε μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γιατί γνωρίζουμε ότι εκεί είναι η ουσία της πίεσης για την αναζήτηση διεξόδου. Η δική μας στάση στο Ευρωκοινοβούλιο θα φωτίζει πλευρές των αιτημάτων που βάζει το λαϊκό κίνημα.

• Δεδομένου ότι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μετέχετε στην πολιτική ομάδα της Ευρωαριστεράς, δεν νιώθετε την ανάγκη για συνέργειες με την Αριστερά άλλων χωρών;

Μα συνέργειες γίνονται επί συγκεκριμένων προβλημάτων. Εχει τύχει πολλές φορές σε μια επιτροπή το ΚΚΕ και το πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά κι άλλοι βουλευτές να υπερψηφίσουμε μια έκθεση.

Ομως εάν συμμετείχαμε στην ομάδα της Ευρωαριστεράς θα σήμαινε ότι θα συνεργαζόμασταν και σε εθνικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Ακόμη κι αυτοί που είχαν κάποια αυταπάτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πια, ύστερα από 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση, ξέρουν... Ακόμη και σήμερα, οι διαφορές του από τη Ν.Δ. είναι στιλιστικές, αφού από τα 8 νομοσχέδια που έχει κατεβάσει η κυβέρνηση έχει υπερψηφίσει τα πέντε.

• Ωστόσο, 1 στους 3 υπερψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εντάξει, αλλά στις εκλογές δεν μπαίνει ποτέ το πραγματικό δίλημμα. Γιατί είναι έτσι δομημένο το σύστημα της αστικής δημοκρατίας. Οδηγεί τον άνθρωπο που ψηφίζει να απαντήσει σε ένα επίπλαστο ερώτημα το οποίο είναι «ποιος θέλω να διαχειριστεί αυτό που βλέπω μπροστά μου». Αλλά αυτό που υπάρχει πραγματικά μπροστά μας είναι η εκμετάλλευση που μπορεί να αυτορρυθμίζεται. Σου δίνει ένα και σου παίρνει δέκα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μη γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν μετά την κρίση του 2008»
Περισσότερο αναγκαία από ποτέ θεωρεί την προοδευτική ατζέντα στην Ευρώπη ο Ερνέστ Ουρτασούν, ο οποίος προειδοποιεί: «Τώρα που γυρίζουμε από τα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη...
«Να μη γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν μετά την κρίση του 2008»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι η στιγμή για θαρραλέες επιλογές στην Ευρώπη»
Ο κορονοϊός και η κρίση που προκαλεί είναι, σύμφωνα με την Αλεσάντρα Μορέτι, η θεμελιώδης ευκαιρία για την Ε.Ε., ώστε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να λάβει σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας...
«Είναι η στιγμή για θαρραλέες επιλογές στην Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
Δυστυχώς η πανδημία δεν θα φέρει το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, λέει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί «η βαρβαρότητα που ζούμε οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν τον...
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»
Οχι λέει το ΚΚΕ στο κοστούμι των κυβερνήσεων συνεργασίας που, όπως υποστηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «φοριέται πολύ τελευταία». Υπογραμμίζει όμως ότι «το ΚΚΕ θα συμμετέχει με όλες...
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»
Ως πρώην βουλευτής και ενεργό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ως ένας νέος άνθρωπος με πολύχρονη, ωστόσο, πολιτική πείρα, ο Γιάννης Πρωτούλης σχολιάζει καίρια ζητήματα της...
«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να τελειώνουμε με τους “σιδερένιους νόμους” της Ιστορίας»
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ζώσα ιστορία της Αριστεράς, μιλά για την ιστορική μνήμη, τα ελλείμματα των προοδευτικών δυνάμεων, για την ανάγκη μιας πολιτικής οικολογίας, αλλά και αποτιμά τους πρώτους μήνες...
«Να τελειώνουμε με τους “σιδερένιους νόμους” της Ιστορίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας