Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση “τρώει από τα έτοιμα”»

 Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση “τρώει από τα έτοιμα”»

  • A-
  • A+

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέμφεται ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» που δεν αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Για το προσφυγικό υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές Ορμπαν, ενώ για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνει ότι παρατηρούνται ακόμη σοβαρά κρούσματα διγλωσσίας και υποκρισίας στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και ότι δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που η χώρα μας αποκόμισε από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος κατηγορεί τη Ν.Δ. για υποκριτική ρητορική περί δήθεν εκσυγχρονισμού, καθώς αρνείται να αποδεχτεί υπερώριμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η διακριτότητα ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Οσο δε για την ψήφο των αποδήμων, θεωρεί τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως τεστ που θα σηματοδοτεί και τον γενικότερο προσανατολισμό του κινήματος και θα απαντά έμπρακτα στο δίλημμα αν θα συνταχθούν με τον νεοφιλελευθερισμό ή με μια προοδευτική απάντηση σε αυτόν.

• Ο επικεφαλής του ευρω- παϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη λιτότητα έναντι των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι και το ΔΝΤ έκανε λάθη στο πρόγραμμα. Ως υπουργός που συμμετείχατε στις διαπραγματεύσεις, πώς κρίνετε τις δηλώσεις Τόμσεν, ποια λάθη έκανε το ΔΝΤ και ποια λάθη έκανε η κυβέρνηση;

Ο κύριος Τόμσεν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Εχει μεγάλη προσωπική ευθύνη για τα δύο πρώτα μνημόνια, που από πολλές απόψεις ήταν χειρότερο φάρμακο από την ασθένεια την οποία υποτίθεται ότι θα θεράπευαν.

Η ευθύνη δεν περιορίζεται μόνον στις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία που είχε η εφαρμογή εσφαλμένων μοντέλων που υποτίμησαν τις συνέπειες της λιτότητας στην ανάπτυξη, όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, κ. Μπλανσάρ. Η ανάγκη να πετυχαίνουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από τους στόχους αποσκοπούσε μεν στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, απέρρεε όμως και από τη συνεχώς διαψευδόμενη αμφισβήτηση του Ταμείου ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κυρίως όμως το ΔΝΤ υποστήριξε συστηματικά τις πιο ακραίες, νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές (αντι)μεταρρυθμίσεις με ιδεοληπτικό τρόπο. Για παράδειγμα, με έναν εκβιασμό της τελευταίας στιγμής επέβαλε, χωρίς δημοσιονομικό λόγο, την απαράδεκτη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, που η κυβέρνησή μας ανέτρεψε τον Μάιο. Ακόμη πιο κακόπιστα, ενώ είχε αποδεχθεί ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 είχε ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα, το 2017 επέβαλε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, την οποία, ευτυχώς και πάλι, αποσοβήσαμε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

• Είναι η έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία πίεση προς την Ε.Ε. για διπλωματικά και οικονομικά οφέλη ή στοχεύει και στην Ελλάδα;

Οι ροές είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικών αιτίων, όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιες ανισότητες και η ακραία φτώχεια. Είναι όμως αναμφισβήτητο και ότι εργαλειοποιούνται από την Τουρκία για άσκηση πίεσης τόσο προς τη χώρα μας όσο και προς την Ευρώπη.

• Πώς εκτιμάτε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το προσφυγικό;

Η κυβέρνηση αρχικά προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα, μόλις κατέρρευσε η δημαγωγία της ότι, τάχα, η «πολιτική ανοικτών συνόρων» του ΣΥΡΙΖΑ διογκώνει τις ροές. Στη συνέχεια η ρητορική της αντιγράφει τον Ορμπαν και η διαχείρισή της είναι μνημείο προχειρότητας.

Λέει και ξελέει, παίρνει αποφάσεις και τις αναιρεί. Ανακοινώνει ότι θα καταργήσει τη διοικητική προσφυγή στη διαδικασία ασύλου και το παίρνει πίσω, όταν αντιλήφθηκε ότι είναι αντίθετο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αφησε την κατάσταση στη Μόρια να βγει εκτός ελέγχου και εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα με όρους δημοσιότητας και όχι ουσίας.

• Η Ε.Ε. κρατάει μια στάση κατευνασμού της Τουρκίας, την ώρα που κορυφώνονται οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει μια λύση του Κυπριακού κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Δεν θα χαρακτήριζα στάση κατευνασμού την ευρωπαϊκή πολιτική. Θυμίζω ότι μία από τις επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιβολή κυρώσεων για πρώτη φορά στη χώρα αυτή και για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ένταξης. Ο κύριος Μητσοτάκης όμως, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, θεώρησε ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί καν στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Αυτά δεν αποτελούν καλούς οιωνούς ούτε για τα διμερή ούτε για το Κυπριακό.

• Τι σηματοδοτεί για την Ε.Ε. μια πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου με ή χωρίς συμφωνία; Πού βαδίζει σήμερα η Ε.Ε. και ποιο είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις;

Το Brexit ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της αποξένωσης μεγάλου τμήματος του βρετανικού λαού, από την εφαρμογή πολιτικών που υποβαθμίζουν κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το εμβληματικό βρετανικό ΕΣΥ, φτωχοποιούν ολόκληρες περιοχές και υπονομεύουν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη για να υπάρχει πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική.

• Η στροφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μια θετική πολιτική απόφαση, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτεί πραγματική δέσμευση. Πώς εφαρμόζει η Ελλάδα τη συμφωνία από την πλευρά της; Πόσο πίσω είμαστε στο ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας, στην επιτροπή για τα βιβλία, για τα εμπορικά σήματα;

Κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, ακριβώς γιατί παρατηρούνται ακόμη σοβαρά κρούσματα διγλωσσίας και υποκρισίας.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Γενικά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που η χώρα μας αποκόμισε από την υπογραφή της συμφωνίας.

• Πώς κρίνετε γενικότερα τα δείγματα γραφής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους τρεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία;

Και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα» που της άφησε η διακυβέρνησή μας. Επειδή όμως οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο σύστημα, ήδη τα έτοιμα αρχίζουν να τελειώνουν. Εμείς ποτέ δεν θα δημαγωγήσουμε και θα στηρίξουμε κάθε θετική προσπάθεια, δεν πρόκειται όμως να παραιτηθούμε από την υποχρέωση κριτικής απέναντι σε κάθε οπισθοδρόμηση ή παράδοση στη λογική της αδράνειας.

• Πώς εξηγείτε τη χαμηλή (αναλογικά με το εκλογικό ποσοστό του) εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους μαζικούς φορείς;

Μα γιατί η εκλογική μας επιτυχία αποτέλεσε αποτέλεσμα του κενού νομιμοποίησης του παλαιού πολιτικού συστήματος, το οποίο καλύψαμε παρέχοντας μεν μια πειστική εναλλακτική προοδευτική λύση, χωρίς όμως να έχουμε οικοδομήσει τις αναγκαίες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και παραμένοντας γενικά, από οργανωτική άποψη, ένα μικρό κόμμα, του 4%.

• Τι θα εκφράζει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και σε τι θα διαφέρει από τον παλιό; Πώς θα εκφραστεί αυτό οργανωτικά;

Είναι φανερό ότι πρέπει να αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή μας με την οργανωτική και να γίνουμε ένα ακόμη πιο δημοκρατικό, νεανικό και μαζικό κόμμα. Και όσο πιο μαζικό και λαϊκό γίνεται ένα κόμμα, τόσο ενισχύεται ο προοδευτικός του χαρακτήρας.

• Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται όλο και πιο πολύ στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας. Θα εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοκκινοπράσινο κόμμα;

Ηδη η πράσινη σημαία της οικολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που σηματοδοτούν την ταυτότητα του κόμματός μας. Οι κλιματικές προκλήσεις θα είναι θεμελιώδεις στο άμεσο μέλλον και θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές.

• Η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται στην τελική της ευθεία, αλλά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται ώριμα θέματα όπως η σχέση εκκλησίας-κράτους, αλλά και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων που βρίσκονται σήμερα σε υποχώρηση. Σε ποια κατεύθυνση κινείται η Ν.Δ.;

Το κλίμα στην επιτροπή αναθεώρησης μέχρι τώρα είναι καλό και το επίπεδο του διαλόγου υψηλό, σε αντίθεση με τη γενικότερη πρακτική ασέβειας προς τους θεσμούς και παλινόρθωσης του κράτους της Δεξιάς που επιδεικνύει η Ν.Δ., με πρόσφατο παράδειγμα την κατάργηση με ΠΝΠ του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε από αυτή συναίνεση στα θέματα όπου μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές, όπως στην ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού ή στην εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας.

Η άρνησή της όμως να αποδεχθεί υπερώριμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. η διακριτότητα ρόλων εκκλησίας και πολιτείας ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί -δήθεν- εκσυγχρονισμού της.

• Είναι η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην αναθεώρηση του Συντάγματος -και ιδίως στα θέματα του εκλογικού νόμου, της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ψήφου των αποδήμων- καθοριστική για τη δυναμική της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιμετωπίζει ένα δίλημμα κοινό με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα: θα ταχθεί με τον νεοφιλελευθερισμό ή την προοδευτική απάντηση σε αυτόν; Ορισμένα στελέχη του θα πρέπει όμως επιπλέον να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στοιχίζονται με τη Νέα Δημοκρατία, στηρίζοντας κεντρικές επιλογές της.

Το πρώτο τεστ είναι κοντά: Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου που κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει χώρες με όμοιο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Η Ν.Δ. αντιθέτως φαίνεται ότι έχει μια σαφή πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο θέμα αυτό θα δείξει προς τα πού προσανατολίζεται.

«Φαίνεται ότι το ΣτΕ αποδέχτηκε την ουσία της μεταρρύθμισης»

• Θεωρείτε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αποδομούν τον «νόμο Κατρούγκαλου»;

Ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχω διαβάσει ακόμη το κείμενο των αποφάσεων. Φαίνεται όμως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχτηκε την ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Οι αποφάσεις που πλήττουν πλευρές του νόμου οι οποίες σχετίζονται με αναγκαστικές περικοπές των επικουρικών, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σχετικές με τη συγκυρία. Μένει, βεβαίως, ανοιχτό το μείζον θέμα της αναδιοργάνωσης των επικουρικών, εν όψει και της προαναγγελίας της κυβέρνησης ότι θα προωθήσει μοντέλο ιδιωτικοποίησης τύπου Πινοσέτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Όλα όσα προβλέπονται από το ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο»
Να μην αγωνιούν και να μην έχουν καμία ανησυχία κάλεσε τους συνταξιούχος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λίγες ώρες μετά την απόφαση του...
«Όλα όσα προβλέπονται από το ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι δικλίδες της Συμφωνίας των Πρεσπών εξουδετερώνουν το δηλητήριο της εκατέρωθεν καχυποψίας»
Λίγο πριν από την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την απαρχή της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Ν.Δ.,...
«Οι δικλίδες της Συμφωνίας των Πρεσπών εξουδετερώνουν το δηλητήριο της εκατέρωθεν καχυποψίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα χωρίς πυξίδα και στρατηγική»
Δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα πρόσφατα γεγονότα στην Εβρο και δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις από την κυβέρνηση, που χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα χωρίς...
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα χωρίς πυξίδα και στρατηγική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τώρα από τα λόγια η Ε.Ε. περνά στις πράξεις»
Ως σημαντική νίκη για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία η...
«Τώρα από τα λόγια η Ε.Ε. περνά στις πράξεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
O Ντένκο Μαλέσκι μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες εκλογές, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για ένα νέο σχέδιο για την ειρήνη στα Βαλκάνια....
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα»
Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της κυβέρνησης Ζάεφ, Γκόραν Μίλεφσκι, βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στις εργασίες του 40ού συνεδρίου της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη...
«Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας