Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.3° 21.6°
1 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 21.3°
1 BF
77%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 21.0°
0 BF
57%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
21.1° 19.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 19.6°
0 BF
78%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 20.7°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.0°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
1 BF
59%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.8°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.2°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
0 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
25.3° 20.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
22°C
24.5° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 20.5°
2 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 26.6°
3 BF
51%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
27.5° 21.8°
0 BF
62%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
62%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
23.3° 21.4°
1 BF
100%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 19.7°
1 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»

● Κατηγορείτε τον κ. Μητσοτάκη ότι αναβάλλει για πολύ αργότερα τις υποσχέσεις του, ότι εξυπηρετεί ημετέρους και φυγομαχεί. Την ίδια ώρα ο διεθνής περίγυρος δείχνει να επικροτεί τις επιλογές του, το ίδιο και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που τον ψήφισαν. Μήπως η κριτική σας είναι πρώιμη και βιαστική;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πριν από δύο μήνες υποσχόμενος άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σήμερα την παραπέμπει στις καλένδες αρνούμενος να αξιοποιήσει τον μηχανισμό του καταπιστευτικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα μειώνονταν άμεσα από το 3,5 στο 2,5%. Η δε κατάργηση του αιτιολογημένου της απόλυσης και της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες ανέδειξαν πολύ γρήγορα ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Το κόμμα που διακήρυττε ότι θα σεβόταν τους θεσμούς και την αριστεία όρισε πρόεδρο της ΕΡΤ πριν προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό και διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο προσαρμόζοντας στη συνέχεια τον νόμο στα προσόντα του κομματικά αρεστού. Συνεπώς η κριτική που ασκούμε είναι επιβεβλημένη, επίκαιρη και ουσιαστική.

● Ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα προτάγματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης; Πού θα δώσετε έμφαση;

Κατ’ αρχάς θα δώσουμε τη μάχη για να αποτραπούν τα συντηρητικά και νεοφιλελεύθερα σχέδια της Ν.Δ. Ταυτόχρονα θα υποστηρίξουμε τη δική μας προοδευτική πρόταση, με επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα και τη μείωση της ανεργίας. Ενα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με υγιή επιχειρηματικότητα και όχι την κρατικοδίαιτη που έφερε η Ν.Δ. στη χώρα. Με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στην υγεία και στην παιδεία, απέναντι στα σχέδια της Ν.Δ. για εμπορευματοποίησή τους. Την περαιτέρω διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως είναι ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.

● Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τη διεύρυνση που θεωρείτε σημαντικές;

Απαιτείται μια διακήρυξη με σύγχρονο προοδευτικό στίγμα και ένα αριστερό πρόγραμμα που θα συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Οσον αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση, το 31,53 % που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές ήταν μια εντολή των προοδευτικών πολιτών να εργαστούμε σκληρά για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα εκφράζει όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Οσοι συνέβαλαν στις εκλογές και θέλουν να συμμετάσχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, θα μπορούν και οργανωτικά να το κάνουν μέσω νέων δομών και χωρίς face control, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας. Γι’ αυτόν τον λόγο ήδη από το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μετασχηματισμό. Και εδώ δεν χωρούν προσωπικές ή συλλογικές ανασφάλειες, γιατί αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε παραλυτικές ισορροπίες. Να μη γίνουν βήματα πίσω, να επιμείνουμε στον μετασχηματισμό και όχι σε μια απλή διεύρυνση.

● Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί, είναι η φράση που ακούμε από αρκετά στελέχη του. Εσείς, που ως ΔΗΜΑΡ είστε κομμάτι αυτού του χώρου, ποια θέση θα τηρήσετε για το θέμα;

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί, ούτε οι κεντροαριστερές δυνάμεις θα συριζοποιηθούν. Είναι λάθος μια τέτοια προσέγγιση όταν φτιάχνεις έναν σύγχρονο αριστερό προοδευτικό φορέα. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι πώς οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά με στόχο μια σύγχρονη πλουραλιστική Αριστερά του 21ου αιώνα.

● Η εκλογή αρχηγού από τη βάση φαίνεται ότι διχάζει κόμμα και ψηφοφόρους. Πώς αλλιώς θα ανοίξει στον κόσμο το εγχείρημα χωρίς ένα ανοιχτό προσκλητήριο στον λαό;

Αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Προέχουν το πολιτικό πλαίσιο, η οργανωτική ανασυγκρότηση και φυσικά το συνέδριο. Αλλιώς βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της προοδευτικής παράταξης. Συνεπώς το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται μόνο για το εάν η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα. Για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής μελών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει με σαφήνεια τον στόχο για αύξηση των μελών στο 10% των ψηφοφόρων. Δεν μπορούμε σήμερα να υπαναχωρήσουμε απ’ αυτόν τον στόχο. Στον κατάλληλο χρόνο, εν προκειμένω στο συνέδριο, βεβαίως και θα πρέπει να εξεταστεί το εάν η εκλογή από τη βάση θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργοποίηση χιλιάδων προοδευτικών πολιτών.

● Ο προοδευτικός πόλος θα μπορέσει να έχει ενιαία έκφραση ή εκτιμάτε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιμείνει στον μοναχικό του δρόμο;

Κανονικά στην προσπάθεια για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη απέναντι στη συντηρητική της Ν.Δ. θα έπρεπε να συμβάλουν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αλλά το ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέχρι στιγμής δυστυχώς, δεν έχει δείξει οποιαδήποτε διάθεση συμπόρευσης με την Αριστερά και ούτε βλέπω να αλλάζει θέση.

● Η Ν.Δ. κατηγορεί εσάς για τους μετακλητούς και εσείς τη Ν.Δ. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Ν.Δ. και φίλια μέσα επιχειρούν να συγκαλύψουν την πρωτοφανή προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους αλλά και την τεράστια αλχημεία που επιχείρησε η κυβέρνηση με το μισθολογικό κόστος των μετακλητών της προηγούμενης κυβέρνησης προσμετρώντας σε αυτό μέχρι και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.

Μόλις αναδείξαμε τα παραπάνω με τις παρεμβάσεις μας ξεκίνησαν τις προσωπικές επιθέσεις με λογικές «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε». Τους ενόχλησε φαίνεται ότι ορίστηκα διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή! Αυτό που δεν έχουν συνηθίσει μάλλον στη Ν.Δ. είναι να γίνονται όλα στο φως. Οσο όμως και αν τους ενοχλεί, εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης.

Ν.Δ. και φίλια μέσα ενοχλήθηκαν επειδή ορίστηκα διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ