Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φτιάχνουν καθεστώς εργασιακής ζούγκλας»

Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φτιάχνουν καθεστώς εργασιακής ζούγκλας»

  • A-
  • A+
Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πιστέψουν στη δύναμή τους, να τη δοκιμάσουν, να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους.

Καθώς τα εργασιακά και οι μεταρρυθμίσεις του υπουργού Γ. Βρούτση έχουν δεχθεί σφοδρές αντιδράσεις από τα περισσότερα κόμματα της αντιπο­λίτευσης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, εξηγεί γιατί «τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας επιδιώκουν ουσιαστικά να κρύψουν τον πόθο των επιχειρηματικών ομίλων».

• Το ΚΚΕ, και όχι μόνο, έχει πολλάκις αναφέρει πως ο ουσιαστικός στόχος των «εργασιακών μεταρρυθμίσεων» του κ. Βρούτση είναι η κατάργηση της αποζημίωσης, κάτι που επιθυμούν οι μεγαλοεργοδότες εδώ και χρόνια. Πόσο εύκολο είναι να πετύχει κάτι τέτοιο;

Είναι διακηρυγμένη απαίτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων η ελαχιστοποίηση, ακόμα και η κατάργηση της αποζημίωσης, του «κόστους απόλυσης» όπως λένε, λες και το κόστος από την απόλυση το έχει ο καπιταλιστής και όχι ο εργαζόμενος που πετιέται στον δρόμο. Το κεφάλαιο δεν ανέχεται ούτε προσχηματικές διατάξεις, όπως αυτή για τον βάσιμο λόγο απόλυσης.

 Δεν είναι δυνατόν παραμονές του 2020 να μιλάμε για συνθήκες δουλειάς και ζωής του προηγούμενου αιώνα

Και λέμε προσχηματικές, γιατί μόνο το τελευταίο εξάμηνο έγιναν τόσες απολύσεις όσες σχεδόν και οι προσλήψεις, φανερώνοντας την «ευελιξία» και τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Προεκλογικά οι ίδιοι οι βιομήχανοι καμάρωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το 62% των απαιτήσεών τους! Μετεκλογικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Ν.Δ. να συνεχίσει την ίδια πολιτική και «να το κάνει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως εύστοχα έλεγε με πρωτοσέλιδό της η «Εφ.Συν.».

• Οι εργασιακές αλλαγές όσον αφορά κυρίως το δίκαιο της εργασίας και των εργαζομένων ήταν από τα πρώτα «μελήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πού αποσκοπούν πιστεύετε; Και πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

Η Ν.Δ. ξεκίνησε με φόρα το γκρέμισμα των ελάχιστων δικαιωμάτων που κρατήθηκαν με σκληρούς αγώνες μέσα στην κρίση, αξιοποιώντας την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να ολοκληρώσει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και πλήρους ελευθερίας των μεγαλοεργοδοτών να ξεζουμίζουν χωρίς εμπόδια τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα». Κι αυτή την «κανονικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων ζουν τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στον τουρισμό: εξαντλητικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, μισθοί πείνας, εργοδοτική τρομοκρατία. Η κυβέρνηση, με το δόγμα «νόμος και τάξη», θέλει να επιβάλει τον συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πρέσα των ματωμένων πλεονασμάτων, την υποταγή στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, τις συντάξεις.

Αποστολή της είναι να θωρακίσει τα επιτεύγματα του κεφαλαίου για την ανάπτυξη των κερδών του. Να μην επιτρέψει «επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος», όπως ονομάζει τα δικαιώματα που με βία αφαίρεσαν τα κόμματα του κεφαλαίου και των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πιστέψουν στη δύναμή τους, να τη δοκιμάσουν, να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους. Δεν είναι δυνατόν παραμονές του 2020 να μιλάμε για συνθήκες δουλειάς και ζωής του προηγούμενου αιώνα. Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στη δέσμευσή του να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο της πραγματικής διεξόδου.

Γι’ αυτό απλώνει το χέρι, καλεί σε συμπόρευση κάθε εργαζόμενο. Ηδη τα μέλη και οι φίλοι του έχουν πάρει την πρωτοβουλία μέσα στο κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις, καλούν κάθε άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται να οργανώσουμε την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, χωρίς αναμονή, χωρίς πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής και ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων. Για την αναζωογόνηση και την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας του εργαζόμενου λαού.

• Πώς κρίνετε το γεγονός πως η τροπολογία για τον έλεγχο των συνδικάτων από τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε ως κάτι θετικό (ως «όχι πια ηλεκτρονικό φακέλωμα»);

Τα περί «δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων» του κ. Βρούτση δεν πείθουν κανέναν. Αλλωστε η αντεργατική υπουργική του θητεία δεν είναι και τόσο μακρινή: ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, στην ΕΡΤ, κ.α. Την ίδια στιγμή καταργεί ακόμα και την προσχηματική διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης «για να μη φακελώνεται ο εργαζόμενος», ανακοινώνει το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλισμένων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης απεργίας, προφανώς για να υπάρχει πλήρης φάκελος για τους συνδικαλισμένους εργάτες.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να βάλει σε γύψο τα συνδικάτα, αξιοποιώντας και το νομοθετικό οπλοστάσιο που της παρέδωσε η κ. Αχτσιόγλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ανακοίνωσε νέο συνδικαλιστικό νόμο. Νομίζουν ότι έτσι θα δέσουν τον γάιδαρό τους, δηλαδή να αφοπλίσουν το οργανωμένο αγωνιστικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές που με προσωπικές θυσίες πρωτοστατούν στην οργάνωση των συναδέλφων τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη.

Υπάρχουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Δεν είναι όλοι όπως οι γνωστές απαξιωμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που για χρόνια είναι το δεξί χέρι κυβερνήσεων και εργοδοτών. Επιχειρεί να μετατρέψει τα σωματεία σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό κοινωνικού εταιρισμού χωρίς συλλογικές μαζικές διαδικασίες και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι εν δυνάμει μπορούν να χειραφετούνται, να αλλάζουν τα πράγματα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

• Τέλος, το συνταξιοδοτικό. Θεωρείτε πως ο κ. Μηταράκης άνοιξε ήδη την πόρτα για ιδιωτική ασφάλιση, ειδικά με τις τελευταίες δηλώσεις του;

Ο στόχος είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπόβαθρο υπάρχει ήδη, από όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τις κατευθύνσεις Ε.Ε. – ΟΟΣΑ, από τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου, που νομιμοποίησε όλες τις μνημονιακές περικοπές και πήγε ένα βήμα πιο πέρα.

Δηλαδή, θα ξέρεις τι δίνεις, άγνωστο τι παίρνεις! Υπάρχει άλλωστε δραματική εμπειρία στην Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και στη χώρα μας με ιδιωτικά ασφαλιστικά μεγαθήρια που έσκασαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα. Η κυβέρνηση διαφημίζει ως «φιλεργατικό» μέτρο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιφέρει τάχα αύξηση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ο μισθός του εργαζόμενου, το ποσό που παρακρατείται για την υγεία και τη σύνταξή του. Αυτό είναι που θα μειωθεί. Ακόμα και από την εξαγγελλόμενη μείωση κατά 25%, το 16% θα το καρπωθεί απευθείας η εργοδοσία (από τη μείωση των «εργοδοτικών εισφορών»), ενώ μόνο το 9% συζητιέται αν θα επιστρέψει στον εργαζόμενο. Στον αντίποδα, το κόστος για τον ασφαλισμένο θα είναι τεράστιο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»
Ως πρώην βουλευτής και ενεργό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ως ένας νέος άνθρωπος με πολύχρονη, ωστόσο, πολιτική πείρα, ο Γιάννης Πρωτούλης σχολιάζει καίρια ζητήματα της...
«Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντικομμουνιστική σαχλαμάρα»
Αντιδράσεις από ΑΚΕΛ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τα απίθανα που εκστόμισε ο «γραφικός ακροδεξιός» βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την Κύπρο, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος σε συνέδριο επιστημόνων του ΔΗΣΥ.
«Αντικομμουνιστική σαχλαμάρα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι επιλεκτικά ευαίσθητοι και η «Εφ.Συν.»
Να απαντήσει στο ρεπορτάζ μας, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου (25-26/8/2018), ότι το ΚΚΕ σιωπά περιέργως απέναντι στον αντικομμουνισμό της Ν.Δ. επιχείρησε χθες ο «Ριζοσπάστης». Και γράφει σε σχόλιό του: «Είναι...
Οι επιλεκτικά ευαίσθητοι και η «Εφ.Συν.»
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
Εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ του...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
ΒΟΥΛΗ
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος,...
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο
Tην ανησυχία του για προώθηση «συμβιβασμού με την Τουρκία στο όνομα της αποτροπής μιας σύγκρουσης» εκφράζει ο γ.γ. του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αφού...
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας