Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στην Ελλάδα θυσιάζονται οι αξίες στο βωµό της οικογενειοκρατίας»

«Στην Ελλάδα θυσιάζονται οι αξίες στο βωµό της οικογενειοκρατίας»

  • A-
  • A+

H Iσμήνη Καρύδη-Σβένσον, ιδρύτρια του µη κερδοσκοπικού οργανισμού StayUNITED, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την κοινωνική συνεισφορά του οργανισμού, την ασθένεια που αντιμετώπισε στην παιδική της ηλικία, την απόφασή της να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, με τον οποίον συνεργάστηκε στο Λευκό Οίκο ως στέλεχος της επικοινωνιακής του ομάδας. Αναφερόμενη στον πρόεδρο Τραμπ, η Ισμήνη Καρύδη-Σβένσον τονίζει ότι η µέχρι σήµερα εικόνα του παρουσιάζει έντονες δηµαγωγικές τάσεις και οι διχαστικές του κινήσεις προκαλούν κλίµα ρατσισµού και ξενοφοβίας.

Σε πολύ µικρή ηλικία διαγνωστήκατε µε νεανική ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Οι γιατροί σας έλεγαν ότι δεν θα περπατήσετε ποτέ. Οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ σας, ωστόσο διαψεύσατε όλες τις προβλέψεις. Πώς νικήσατε την ασθένεια και τι άλλαξε από τη στιγµή που σηκωθήκατε από το αναπηρικό καροτσάκι;

Σε ηλικία τριών ετών διαπιστώθηκε ότι έπασχα από νεανική ρευµατοειδή αρθρίτιδα, νοσηλευόµενη κατά καιρούς στα Νοσοκοµεία Παίδων «Αγία Σοφία» και “Northweek Park Hospital” στο Λονδίνο. Η ιατρική πρόγνωση προέβλεπε παραµόρφωση του σώµατος και µόνιµη αναπηρία µου. Με εντατική άσκηση, υγιεινή ζωή και τη συµπαράσταση της οικογένειάς µου, κατάφερα πριν κλείσω τα 16 µου χρόνια να λάβω τιµητικές διακρίσεις για τις επιδόσεις µου στο κλασικό µπαλέτο από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου και οι καθηγητές µου µε προέτρεπαν να ασχοληθώ µε το χορό επαγγελµατικά. Η αντιµετώπιση αυτής της ασθένειας µε ενδυνάµωσε ψυχικά και ενίσχυσε τη µαχητικότητά µου, γεγονός που µε βοήθησε πολύ στη µετέπειτα πορεία µου.

Γιατί πήρατε την απόφαση να αφήσετε την Ελλάδα και να αναζητήσετε την τύχη σας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Μετά τις σπουδές µου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θέλησα να εργαστώ στο εξωτερικό και να δοκιµάσω τις δυνατότητές µου σε χώρες όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους. Επέλεξα να µείνω τελικά στην Αµερική γιατί στη χώρα αυτή δίνονται ευκαιρίες σε όλους αυτούς που θέλουν να εργασθούν σκληρά για να κάνουν τα όνειρά τους πραγµατικότητα.

«Η Αµερική µου έδωσε την ευκαιρία στο όνειρο την ώρα που η πατρίδα µου πρόδιδε τα όνειρα», είχατε δηλώσει σε παλιότερή σας συνέντευξη; Ποια όνειρά σας πρόδωσε η Ελλάδα;

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιοκρατία. Παραµερίζονται αξιόλογοι νέοι µε αναµφισβήτητα προσόντα, επικρατούν τα µικροσυµφέροντα και θυσιάζονται οι αξίες στο βωµό της οικογενειοκρατίας. Αυτό ισχύει σε όλους τους τοµείς και ειδικά στην πολιτική.

Διατελέσατε στέλεχος της επικοινωνιακής οµάδας του Μπαράκ Οµπάµα κατά την προεκλογική εκστρατεία των Δηµοκρατικών. Πώς θα περιγράφατε τον Αµερικανό πρώην πρόεδρο;

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είναι µια χαρισµατική προσωπικότητα, δεινός διπλωµάτης και ανθρωπιστής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έθεσε ως προτεραιότητα θέµατα ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Χειρίστηκε τα θέµατα της εξωτερικής πολιτικής µε σύνεση και πνεύµα συνεργασίας. Με το έργο του συνέβαλε σε µια διεθνή πολιτική σταθερότητα, η οποία ήταν απαραίτητη για την έξοδο από την παγκόσμια οικονοµική κρίση που ξεκίνησε το 2008. Ο πρώην πρόεδρος, εκτός από το ότι γοήτευε το ακροατήριό του, επέδειξε σε όλη την περίοδο της προεδρίας του υποδειγµατική συµπεριφορά στο άµεσο περιβάλον του δηµιουργώντας ένα πνεύµα συνεργασίας και αισιοδοξίας στους συνεργάτες του. Η εκλογή του αποτελεί ορόσηµο για την αµερικανική ιστορία, δεδοµένων των φυλετικών διακρίσεων που σπάραζαν τη χώρα σε όλη την πορεία της, και αποδεικνύει την αξία και το µέγεθος της προσωπικότητάς του.

Θα µπορούσατε να κάνετε µία σύγκριση Οµπάµα – Τραµπ; Πώς κρίνετε τη θητεία του Ντόναλντ Τραµπ µέχρι τώρα;

Ο πρόεδρος Τράµπ είναι επιχειρηµατίας και ικανός στο πολιτικό µαρκετινγκ, γι’ αυτό εξάλλου και εξελέγη παρά τις αντίθετες προβλέψεις και αρνητικές γι’αυτόν δηµοσκοπήσεις. Υστερεί όµως στην τέχνη της πολιτικής και της διπλωµατίας, στις οποίες διακρινόταν ο προκάτοχός του. Η µέχρι σήµερα εικόνα του προέδρου Τραµπ παρουσιάζει έντονες δηµαγωγικές τάσεις και οι διχαστικές κινήσεις του προκαλούν κλίµα ρατσισµού και ξενοφοβίας. Σε αντίθεση µε αυτόν, ο πρώην πρόεδρος ενέπνεε ενωτικές τάσεις στους αµερικανούς πολίτες και έθετε ως προτεραιότητα θέµατα ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Η εθνικιστική ρητορεία του προέδρου Τράµπ στην εξωτερική πολιτική και σε ζητήµατα διεθνούς συνεργασίας (εµπόριο, περιβάλλον, µεταναστευτικό) αποµονώνει την Αµερική από τους παραδοσιακούς της συµµάχους, ακυρώνοντας ή απειλώντας συµφωνίες που είχε συνάψει ή επικυρώσει η κυβέρνηση Oµπάµα (Trans-Pacific Partnership, NAFTA, Paris Climate Agreement, Iran Nuclear Deal κτλ).

Ως επιχειρηµατίας, ο πρόεδρος Τράµπ, συνηθίζει να διακινδυνεύει και να ρισκάρει προβαίνοντας σε παράτολµες κινήσεις, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Όταν ανέλαβε την εξουσία δεν είχε να αντιµετωπίσει την οικονοµική κρίση που αντιµετώπισε ο πρόεδρος Οµπάµα. Υποσχέθηκε ανάπτυξη µεγαλύτερη του 4%. Οι ψηφοφόροι του δε συνειδητοποίησαν ότι µια τόσο γρήγορη ανάπτυξη είναι µη βιώσιµη, επικίνδυνη και οδηγεί σε φούσκα µε αποτέλεσµα την οικονοµική ύφεση. Ο πρόεδρος Οµπάµα αντιµετώπισε τη χειρότερη οικονοµική κρίση µετά την παγκόσµια οικονοµική κατάρρευση του 1930.

Ακολούθησε επεκτατική δηµοσιονοµική πολιτική για να την καταπολεµήσει και υπέγραψε το Economic Stimulus Act. Η πράξη αυτή δηµιούργησε θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση και τις υποδοµές, τερµατίζοντας την ύφεση στο τρίτο τρίµηνο του 2009. Τους καρπούς αυτών και άλλων ενεργειών της κυβέρνησης Οµπάµα γεύεται ο σηµερινός πρόεδρος και η κυβέρνησή του, οικειοποιούµενοι το θετικό οικονοµικό αποτέλεσµα. Υπάρχουν φόβοι ότι, παρότι παρέλαβε την αµερικανική οικονοµία σε ανάκαµψη, οι ακραίοι χειρισµοί του σηµερινού προέδρου θα οδηγήσουν την Αµερική σε νέα οικονοµική κρίση.

Μετά τη θητεία σας στο Λευκό Οίκο, ιδρύσατε το µη κερδοσκοπικό οργανισµό StayUNITED. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή και ποιος είναι ο σκοπός του οργανισµού;

Η ίδρυση του µη κερδοσκοπικού οργανισµού StayUNITED είναι αποτέλεσµα της αγάπης µου για τη φιλανθρωπική δράση. Σκοπός της οργάνωσης είναι η προώθηση του εθελοντισµού και η προσέλκυση των νέων να ασχοληθούν µε το φιλανθρωπικό έργο, προβάλλοντας εικόνες κοινωνικής προσφοράς µέσω των µέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη σύστασή της η οργάνωση StayUNITED έχει δεχθεί πολλές τιµητικές διακρίσεις µεταξύ τον οποίων και η αναγνώριση του έργου της από το Κογκρέσο των Ηνωµένων Πολιτειών. Για ένα από τα προγράµµατά µας, τις “50 Πράξεις Αγάπης”, χρειάστηκε να ταξιδέψω µε το σύζυγο και τη νεογέννητη τότε κόρη µου και στις 50 Πολιτείες της Αµερικής πραγµατοποιώντας φιλανθρωπικό έργο, ανάλογα µε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις παραινέσεις των αµερικανών πολιτών που παρακολουθούσαν το φιλανθρωπικό αυτό ταξίδι µέσω του διαδικτύου.

Το πανεπιστήµιο Georgetown έθεσε υπό την αιγίδα του την καµπάνια για το φιλανθρωπικό αυτό πρόγραµµα του οποίου ο στόχος είναι η παρακίνηση των πολιτών προς τον εθελοντισµό και τη φιλανθρωπία. Θέλουµε, µε τη χρήση της τεχνολογίας και ειδικά µέσω των µέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρακινήσουµε τους συνανθρώπους µας να στραφούν προς το φιλανθρωπικό έργο. Πιστεύουµε οτι τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης των οποίων η χρήση είναι τόσο διαδεδοµένη, πρέπει να αξιοποιηθούν για την προβολή και διάδοση θετικών µηνυµάτων για αγάπη και προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια; Σκέφτεστε να ασχοληθείτε ξανά µε την πολιτική;

Δεν το αποκλείω, εάν πεισθώ στο µέλλον ότι µπορώ να φανώ χρήσιµη στο κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, η ενασχόληση µε τα κοινά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση κάθε υγιούς κοινωνίας.

Τι θα λέγατε στους νεαρούς αναγνώστες µας; Να µείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν στο εξωτερικό;

Θεωρώ ότι είναι πολύ σηµαντικό για το µέλλον της χώρας, οι νέοι µας, εάν µπορούν, να έρχονται σε επαφή µε άλλες κουλτούρες, να ζουν για ένα διάστηµα σε ξένες χώρες, να µορφώνονται σε πανεπιστήµια και κέντρα έρευνας που εστιάζουν σε διεθνή θέµατα, να εργάζονται για ξένους φορείς και, αφού γεµίσουν εµπειρίες και γνώση, να επιστρέφουν στην Ελλάδα οπλισµένοι µε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να πλουτίσουν τη χώρα µε ανθρώπινο δυναµικό ικανό να παράγει και να συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ και η οικογένειά του αποτελούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό λόμπι»
Ακόμα και μετά τις καταστροφές της κρίσης που προκάλεσαν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού, ο τελευταίος παραμένει η κυρίαρχη οικονομική ιδεολογία, υποστηρίζει ο Βρετανός καθηγητής και συγγραφέας Κόλιν...
«Ο Τραμπ και η οικογένειά του αποτελούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό λόμπι»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
​Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ψήφος υπέρ του Brexit θεωρήθηκαν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων ● Η καταναλωτική και πολιτική χειραγώγηση των ανθρώπων από τα διεθνή...
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στην Ελλάδα ο πολιτικός αντιαμερικανισμός συνυπάρχει με τον πολιτισμικό»
Η ιστορικός Ζηνοβία Λιαλιούτη μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις διαφορετικές όψεις του φαινομένου που ονομάζουμε «αντιαμερικανισμό». Όπως εξηγεί, μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης για την...
«Στην Ελλάδα ο πολιτικός αντιαμερικανισμός συνυπάρχει με τον πολιτισμικό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
Από τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» (περιλαμβάνεται στο «Σαββατιάτικο» φύλλο μας, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή) η ικανοποίηση του για το ταξίδι του στις ΗΠΑ είναι...
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ βάθυνε το χάσμα συντηρητικών-προοδευτικών»
Ο Αμερικανός ακτιβιστής του κινήματος Black Lives Matter Κούρι Πίτερσεν-Σμιθ βρέθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για δύο ομιλίες. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινήματος Black Lives...
«Ο Τραμπ βάθυνε το χάσμα συντηρητικών-προοδευτικών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ εξυπηρετεί τη λευκή εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του»
Ο πανεπιστημιακός και κοινωνικός αναλυτής Χένρι Ζιρού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ο Μπέρναρντ Ράσελ της εποχής μας», αναλύει σε βάθος την αμερικανική κοινωνία και το φαινόμενο Τραμπ. Εξηγεί το πώς οι αλλαγές...
«Ο Τραμπ εξυπηρετεί τη λευκή εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας