• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.9°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.9°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.1°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να αξιοποιήσουμε την ώθηση του 31,5% και να προχωρήσουμε ενωμένοι»

 • A-
 • A+

Ενα κόμμα-παράταξη είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Μπίστη, το ζητούμενο για τον επιτυχή μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος δεν βλέπει καμία ανάγκη αλλαγής ονόματος, ενώ δεν κρύβει ότι τον «βασανίζει» ο τρόπος της εκλογής αρχηγού. Αναφερόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο κ. Μπίστης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να απευθύνεται και στην ηγεσία και στον κόσμο του αφού, όπως παρατηρεί, ακόμη «προλαβαίνουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης».

● Ποια είναι η δική σας οπτική για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ; Πρόκειται για μονόδρομο και ποια τα πολιτικά και οργανωτικά ζητούμενα για να πετύχει το εγχείρημα;

Μονόδρομος είναι αλλά είναι πολλά και τα μονοπάτια που σε οδηγούν σε αυτόν. Και δεν υπάρχει μια συνταγή αδιαμφισβήτητη και για καθολική χρήση. Οι ιδιαιτερότητες του πολιτικού συστήματος κάθε χώρας, η διαφορετική συγκυρία, η δεσπόζουσα δύναμη στον προοδευτικό χώρο, όλα μετράνε. Το βασικό είναι να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ, τον ενθουσιασμό και τη διαθεσιμότητα του κόσμου που πήρε ώθηση από το εκπληκτικό 31,5%.

Το δεύτερο είναι να προχωρήσει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσοχή: ενωμένος αλλά και να προχωρήσει. Και, τρίτο, να βρούμε πρωτότυπους και σύγχρονους τρόπους συμμετοχής στην κομματική και ευρύτερα στην πολιτική ζωή.

Η νέα γενιά που μας στηρίζει εκλογικά δεν προσεγγίζεται με παραδοσιακές μεθόδους. Ενα e - κόμμα μπορεί να την κινητοποιήσει. Ακούγεται τεχνικό θέμα, αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό.

● Σε αυτή την πορεία διαπιστώνονται αντιδράσεις, αμφιβολίες ή καχυποψίες. Κι αυτό παρά την πρόσφατη διαβεβαίωση Τσίπρα ότι το κόμμα θα ανοίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά μαζί με τους συμμάχους του. Πώς θα γίνει αυτή η υπέρβαση και το «μπόλιασμα» ομαλά;

Η πορεία ή θα είναι πρωτότυπη ή δεν θα υπάρξει. Δεν διατίθεται ένας δοκιμασμένος και επιτυχημένος οδικός χάρτης για να τον αντιγράψουμε. Θέλει πνευματικό μόχθο. Δεν έχω συναντήσει σε ανησυχητικό βαθμό αντιδράσεις και καχυποψία. Περισσότερο μια αγωνία μήπως χαθεί η συγκυρία με μια ταυτόχρονη αμηχανία ως προς το δέον γενέσθαι. Φυσιολογικά και αναμενόμενα πράγματα.

Οι σύμμαχοι δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο ούτε ως προς την προέλευση ούτε ως προς την προοπτική. Η ενιαιοποίηση, το μπόλιασμα δεν αφορά μόνο αυτούς, αφορά και τις διάφορες ψυχές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο βαθμό, λοιπόν, τον δρόμο θα τον φτιάξουμε περπατώντας τον.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τρώει ακόμα από τα έτοιμα. Από τα τελευταία έτοιμα του ΠΑΣΟΚ.

● Αριστερό-ριζοσπαστικό κόμμα, νέο ΠΑΣΟΚ, στροφή ή και ένταξη στη σοσιαλδημοκρατία; Τι απ’ όλα αυτά συμβαδίζουν με τα χαρακτηριστικά τού υπό επανίδρυση κόμματος;

Καμία από αυτές ως αυτοτελή και καθολική επιλογή. Κρατάμε ό,τι ανθεκτικό και παραγωγικό από την κάθε μια για μια νέα σύνθεση με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό κόμμα. Ενα κόμμα-παράταξη.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά είναι πολύτιμη για τον κινηματικό της χαρακτήρα, πανευρωπαϊκά όμως έχει τον χαρακτήρα κυρίως του κόμματος διαμαρτυρίας που αδυνατεί να διαμορφώσει ευρείες πλειοψηφίες. Η Σοσιαλδημοκρατία αδυνατεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα που θέτει η παγκοσμιοποίηση, απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν αλυσιτελή κυβερνητισμό και οδηγήθηκε σε συνεργασία με την Κεντροδεξιά. Και η Ριζοσπαστική Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία αποκόπηκαν από λαϊκά στρώματα που προσωρινά βρήκαν καταφύγιο σε λαϊκίστικα και εθνικιστικά σχήματα. Στα υπέρ της Σοσιαλδημοκρατίας ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της και η επ’ αριστερά στροφή των σοσιαλιστικών κομμάτων του Νότου.

Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει δεν αποκόπηκε από τις λαϊκές τάξεις, ξεκίνησε σαν κόμμα διαμαρτυρίας και ωρίμασε βίαια στη διακυβέρνηση. Αποτέλεσε κόμμα-γέφυρα της ιδιόμορφης ριζοσπαστικής Αριστεράς -η οποία όμως είχε καταβολές και στην Ανανεωτική Αριστερά- με τον χώρο της ιδιόμορφης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας την οποία εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι την κατάρρευσή του.

● Παρατηρώ ότι και στον μέλλοντα χρόνο αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν βλέπετε δηλαδή ανάγκη αλλαγής τίτλου.

Καμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι brand name και από όσο ξέρω έχει καθαρό ΑΦΜ. Ο επιτυχής ή μη μετασχηματισμός του θα κριθεί στο προγραμματικό πεδίο.

● Ορισμένα θέματα, όπως π.χ. η ασφάλεια, αποτελούσαν και αποτελούν μια μη δημοφιλή ατζέντα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να κόστισαν εκλογικά. Στη νέα εποχή θεωρείτε ότι πρέπει να πάψουν να είναι προνομιακό πεδίο μόνο για τον αντίπαλο;

Νομίζω ότι κόστισε. Η Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα αξιοποίησαν με χυδαίο τρόπο το θέμα της ασφάλειας, διαστρεβλώνοντας και συκοφαντώντας τον νόμο Παρασκευόπουλου, προβάλλοντας μια παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας, μια χώρα ξέφραγο αμπέλι παραδομένη στην ανομία. Μια άγρια Δύση που χρειάζεται τον σερίφη της, δηλαδή την ίδια, για να επιβάλει τον νόμο και την τάξη.

Ομως πρόβλημα υπήρξε κυρίως με μια παραβατικότητα που εμφανιζόταν με ιδεολογική κόκκινη επένδυση. Με τα χρώματα που έβαψαν τη Βουλή, δηλαδή, παραμονή των ευρωεκλογών. Αυτές οι ομάδες λειτούργησαν προβοκατόρικα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το cui bono, ποιος ωφελείται. Και καμία βαρύγδουπη ψευδοαριστερή ανάλυση δεν αναιρεί το γεγονός.

Με τον φόβο που καλλιέργησε αλλά και με την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε η Ν.Δ. προσωρινά να παρασύρει πολίτες, οι οποίοι θα την εγκαταλείψουν μόλις προβάλλει το αυταρχικό της πρόσωπο. Νομίζω ότι μια ημερίδα με τίτλο «Αριστερά και Ασφάλεια» πρέπει να τη βάλουμε εμπρός.

● Μία από τις προτάσεις που ακούγονται είναι η απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση. Τι πιστεύετε;

Με βασανίζει το θέμα. Στα υπέρ της πρότασης που κερδίζει έδαφος παντού -έτσι εκλέχτηκε η ηγεσία των Σοσιαλιστών και των Podemos στην Ισπανία και του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία- είναι η μαζικότητα της διαδικασίας και η ισχυρή νομιμοποίηση της ηγεσίας.

Βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι, εκφράζοντας υπαρκτά ιδεολογικά ρεύματα. Στα πιθανά αρνητικά είναι ο κίνδυνος εξάντλησης της συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Το ζητούμενο είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα και ουσιαστική συμμετοχή το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δύο συνέδρια. Η οργάνωση, δηλαδή, της κομματικής ζωής με φαντασία έτσι ώστε να εξασφαλίζει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή.

Η μαζικότητα είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή από μόνη της προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Το μετά τη διαδικασία αυτή έχει σημασία, δηλαδή ο προγραμματικός λόγος, η πολιτική με Π κεφαλαίο. Γιατί και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκλέχτηκε από 210.000 και είδαμε τη συνέχεια.

● Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένει να μιλά για αυτονομία και να στέκεται επιθετικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες οι προοπτικές του;

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τρώει ακόμα από τα έτοιμα. Από τα τελευταία έτοιμα του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά βρίσκεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες της συμμετοχής του στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ενα τμήμα του στρέφεται προς τα δεξιά, ένα άλλο δύσκολα θα ακολουθήσει πορεία βοηθητική στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ομιλία του Δημήτρη Ρέππα στην Κ.Ε. ήταν χαρακτηριστική της στάσης αυτού του τμήματος και πιθανότατα των διαθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αμέσως μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, είχε τη χρυσή ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο. Κριτικό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο πλαίσιο μιας ευρείας δημοκρατικής συμπαράταξης. Επέλεξε -για λόγους που κάποτε θα μάθουμε λεπτομερώς- τη σύμπλευση με τη Ν.Δ. στα μείζονα, με αποκορύφωμα την εθνικιστική συμπόρευση, για να μην πω πλειοδοσία, στο Μακεδονικό. Αυτόνομο ρόλο δεν επιτρέπουν ούτε οι συσχετισμοί, ούτε κυρίως η απουσία πολιτικής και σαφούς στίγματος.

Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε και στην ηγεσία και στον κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Να τους επισημαίνουμε ότι εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος. Οτι προλαβαίνουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, διαδικασία που ξεκίνησε και σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Συμεών Κεδίκογλου εξηγεί μέσω της «Εφ.Συν.» τους λόγους της απόφασής του και απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε για τη θητεία του ως...
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
Να υπερασπιστούν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ενότητα και το όραμα για το κοινό εγχείρημα μιας παράταξης που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου ζητά με...
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέο «όχι» ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ΣΥΡΙΖΑ
Τελειωμένη η συζήτηση περί συνεργασίας, απαντά η Χαριλάου Τρικούπη στην επανάληψη της πρότασης Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο.
Νέο «όχι» ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας