• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 31.6°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  0 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.8°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 33.2°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 31.7°C
  3 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στηρίξτε γυναίκες. Οι ποσοστώσεις δεν αρκούν»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλά στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή της να αρνηθεί την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για το υπουργείο Τουρισμού, καθώς επίσης και για τον μικρό αριθμό γυναικών και τον μεγάλο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση. Μιλά ακόμα για το νέο σχήμα της προεδρίας της κυβέρνησης, ενώ αναφέρεται στην επένδυση στο Ελληνικό και στην επιλογή για τη θέση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος του μέχρι πρότινος συμβούλου της Lamda Development, αλλά και στο αίτημα στελεχών της Ν.Δ. περί εξεταστικών επιτροπών κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

● Αίσθηση προκάλεσε η άρνησή σας στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβετε το υπουργείο Τουρισμού, αναφορικά με την οποία εξηγήσατε δημοσίως ότι υπήρχε συμφωνία για το υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο ήσασταν μέχρι σήμερα και η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος.

Θεωρώ ότι η σχετική συζήτηση έχει εξαντληθεί. Επί σχεδόν τρία χρόνια, υπήρξε συστηματική δουλειά με καλά αποτελέσματα στον τομέα του Πολιτισμού, έναν τομέα δύσκολο και απαιτητικό και μάλλον όχι προνομιακό για την παράταξή μας.

Ο πρωθυπουργός, αυτός και μόνον, αποφασίζει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Επέλεξα να παραμείνω βουλευτής και να δώσω από τη Βουλή τη μάχη για την πολιτική αλλαγή.

Η ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το λέγαμε και προεκλογικά, είναι βαριά. Οχι μόνο γιατί οφείλει να σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση, μετά από μια δεκαετία μνημονίων, αλλά και γιατί πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα αλλαγής του κυβερνητικού υποδείγματος και των πολιτικών κατευθύνσεων στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνία, την ασφάλεια.

● Ωστόσο εσείς, που ήρθατε πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας, είστε σήμερα εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ μετέχουν σε αυτό 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Πώς βλέπετε τη συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση;

Η συζήτηση περί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και της σχέσης μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν μη κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν αποδεδειγμένη γνώση και εξειδίκευση και μπορούν όντως να συμβάλουν στην προσπάθεια στον τομέα ευθύνης τους.

Ο πρωθυπουργός αντλεί την εντολή του από τη Βουλή, από τους βουλευτές που αναδεικνύονται με την ψήφο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ως φορέας της εντολής, ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη νομιμοποίηση να διαμορφώσει κατά βούληση και με πλήρη ελευθερία την κυβέρνησή του. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι τελικά που θα κριθούν πολιτικά από τους πολίτες στην επόμενη κάλπη.

● Κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γνωστοποιήθηκε ο ρόλος της προεδρίας της κυβέρνησης, η οποία μέσω τριών Γραμματειών στο μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει να συντονίζει και να επιβλέπει τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο. Με δεδομένη την εμπειρία σας ως πρώην υπουργού, πώς το ακούτε αυτό το σχήμα και πόσο ευέλικτο θα είναι;

Το έργο της κυβέρνησης δεν θα μοιάζει με περίπατο. Η Ν.Δ. αναλαμβάνει και πάλι τη βαριά ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία, με ανοικτά μέτωπα στις εξωτερικές σχέσεις, με αβεβαιότητες στην οικονομία. Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος ούτε περίοδος προσαρμογής.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών της κρίσης έχει αποδείξει ότι, πολλές φορές, το πλέγμα της γραφειοκρατίας εμποδίζει την ομαλή προώθηση πρωτοβουλιών. Συνεπώς, ορθώς ο πρωθυπουργός επιλέγει ένα σχήμα συντονισμού και ελέγχου.

● Η νέα κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό για τη συμμετοχή μόλις πέντε γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ μόνο οι δύο από αυτές βρίσκονται σε θέσεις υπουργών. Πώς το σχολιάζετε;

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην κυβέρνηση αυτή ή στις προηγούμενες. Δείτε τι συνέβη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μία περιφερειάρχης μόνο. Δείτε τους δήμους. Ελάχιστες γυναίκες. Δείτε πόσες γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο. Κάτω του 20%. Πρόκειται για μια βαθιά εμπεδωμένη κουλτούρα που, τελικά, τείνει στον ουσιαστικό αποκλεισμό του 50% της Ελλάδας, των γυναικών δηλαδή. Προεκλογικά σημείωνα: «Στηρίξτε γυναίκες, δώστε τους την ευκαιρία να κατακτήσουν θέσεις ευθύνης».

Οι ποσοστώσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται να τις εμπιστευτούμε. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία, ως γυναίκες αν θέλετε, ότι θα διεκδικήσουμε τη θέση που μας αναλογεί.

● Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την επένδυση στο Ελληνικό. Ωστόσο υπάρχουν δημοσιεύματα μέσα από τα οποία αμφισβητείται το κατά πόσο η εταιρεία διαθέτει το απαιτούμενο ποσό για την ανάπτυξη των υποδομών της νέας πόλης του Ελληνικού που αποτελεί συμβατική της υποχρέωση. Την ίδια ώρα ασκείται κριτική για το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της Lamda Development, η οποία διαπραγματευόταν με την πολιτεία για την επένδυση στο Ελληνικό, τώρα πέρασε στην απέναντι πλευρά, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα». Τι λέτε;

Η δική μας κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ακριβώς το γεγονός ότι σε ένα, ούτως ή άλλως, υψηλής σημασίας –και άρα υψηλής δυσκολίας– έργο, η Πολιτεία δεν θα έπρεπε να έρχεται να θέτει επιπλέον εμπόδια. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες και ο ανάδοχος να ξεκινήσει το έργο χωρίς καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Δ. Οικονόμου, είναι γνωστό ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ανάδοχο του έργου. Αυτό που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Οικονόμου έχει συνεργαστεί, επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ, και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το Πράσινο Ταμείο κοκ. Τι λέει γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν τεχνοκράτη που συνεργάστηκε με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει μια θέση πολιτικής ευθύνης;

● Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, που δήλωσε ότι δεν θα αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία με το σημερινό της όνομα, αλλά «κράτος των Σκοπίων», επανήλθε το θέμα για το πώς πρέπει να αποκαλείται η γειτονική χώρα μετά την κύρωση της συμφωνίας, πόσο μάλλον από πρόσωπα που εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα δεσμεύεται σε μια συμφωνία που παραχωρεί γλώσσα, εθνότητα και, τελικά, διεθνή υπόσταση στη γειτονική χώρα. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει, εγκαίρως, για τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Είχαμε υπογραμμίσει ότι από τη στιγμή της υπογραφής της παράγει αποτελέσματα, τις αρνητικές πτυχές των οποίων εμείς θα επιδιώξουμε ως κυβέρνηση να αμβλύνουμε. Ολα αυτά ισχύουν και σήμερα.

● Υπάρχουν στελέχη του κόμματός σας που ζητούν εξεταστικές επιτροπές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με αφορμή το θέμα του πρώτου εξαμήνου του 2015, είτε για την υπόθεση Novartis, και άλλα στελέχη που τάσσονται κατά. Εσείς τι λέτε;

Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία για να ενώσει. Οχι για να αναπαραγάγει ακόμη έναν κύκλο διχασμού και πόλωσης. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνεχίσει στην πορεία που χαράχτηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια και έλεγε «ή εμείς ή αυτοί». Μας εμπιστεύτηκαν για ακόμη έναν λόγο: για την πρόθεσή μας να αποκαταστήσουμε τη λειτουργική ανεξαρτησία των θεσμών. Και αυτό θα πράξουμε.

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Με όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, υποθέσεις που πλήγωσαν, που έχουν δημιουργήσει κόστος σε ανθρώπους και θεσμούς, θα πρέπει να διερευνηθούν. Με την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που ταιριάζει σε ένα κράτος δικαίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τους προσκαλούμε όλους, αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα του νέου Ποινικού Κώδικα, για τα σενάρια που αφορούν το πολιτικό μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου και για την εκλογή Προέδρου της...
«Τους προσκαλούμε όλους, αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»
«Δεν θα μετριάσω τους τόνους απέναντι στη ναζιστική οργάνωση» επειδή «είμαι συνεχώς στο στόχαστρό της», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Δένδιας και τάσσεται υπέρ της «πλήρους απομόνωσης και καταδίκης της δράσης...
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στρατηγική της Τουρκίας οι προκλήσεις»
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Τουρκίας, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. και τη θέση του Μάνφρεντ Βέμπερ υπέρ του τερματισμού τους, ενώ απαντά στο αν, με κυβέρνηση...
«Στρατηγική της Τουρκίας οι προκλήσεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ψηφίζουμε και για να μην ξαναζήσουμε πολιτικές αθλιότητες»
Η Μαρία Σπυράκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στήριξη της Ν.Δ. στον Μάνφρεντ Βέμπερ, τη στάση του κόμματός της στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis και το Μακεδονικό και απαντά για τις δηλώσεις στελεχών της...
«Ψηφίζουμε και για να μην ξαναζήσουμε πολιτικές αθλιότητες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Για τον βασικό μέτοχο βρεθήκαμε μόνοι έναντι όλων»
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την εθνική γραμμή του 2008, τον διορισμό του Αδωνη Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου, την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποψηφιότητα...
«Για τον βασικό μέτοχο βρεθήκαμε μόνοι έναντι όλων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
Η Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την υπόθεση καταδίκης του Ν. Γεωργιάδη, την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, τη στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό και...
«Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας