Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει την αντικοινωνική λαίλαπα Μητσοτάκη

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’ Πειραιά, πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει την αντικοινωνική λαίλαπα Μητσοτάκη

  • A-
  • A+

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και με μία ψήφο διαφορά», για να κλείσει η κερκόπορτα στη Ν.Δ. και την ακραία αντιλαϊκή ατζέντα της, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Ραγκούσης λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Πειραιά εξηγεί γιατί η ανατροπή είναι εφικτή και εκτιμά ότι οι εκλογές θα επιβεβαιώσουν πως η κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος θα εκφράζει το σύνολο των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων.

• Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περιφέρεια, τη Β’ Πειραιά, από τις πλέον δύσκολες, με λαϊκούς ανθρώπους, του μόχθου, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από το κόμμα σας. Πώς βρεθήκατε εκεί;

Κατ’ αρχάς, γνωρίζετε πολύ καλά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχομαι τα τελευταία δύο χρόνια. Κοινός παρονομαστής των επιθέσεων αυτών ήταν πως οι πολιτικές μου θέσεις ήταν ιδιοτελείς.

Πως μοναδικός μου σκοπός ήταν να καταλάμβανα ένα κυβερνητικό αξίωμα ή κάποια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως αντάλλαγμα για την πίστη μου στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Αλλά οι κακόβουλοι εμπνευστές τους διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Τελικά είμαι υποψήφιος βουλευτής με σταυρό, χωρίς να έχω γίνει μέλος της κυβέρνησης και μάλιστα την απόφαση στράτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία την οριστικοποίησα μετά την ήττα των ευρωεκλογών.

Στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι πλέον ο κυρίαρχος εκφραστής

Από εκεί και πέρα η επιλογή της Β’ Πειραιά για εμένα αποτελεί τιμή κι έχει και μια προσωπική, βιωματική διάσταση, δεδομένου ότι ως παιδί ναυτικού στις αναμνήσεις μου έχω συνδέσει τις γειτονιές και τα λιμάνια της Β’ Πειραιά με τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης. Στη Β’ Πειραιά πήγα για να μείνω. Πήγα για να δουλέψω. Μαζί με τις δημοτικές αρχές και τις συλλογικότητες της περιφέρειας θα αφοσιωθώ στους πολίτες της.

• Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.; Είναι αυτός ο στόχος;

Εάν αυτήν τη στιγμή συζητείται το ενδεχόμενο να παραδοθεί η χώρα στα παρασιτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η οικογένεια Μητσοτάκη –ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. θα λάβει ποσοστό της τάξης του 35%– αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη Φώφη Γεννηματά και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Διότι, καταψήφισαν την απλή αναλογική που θα μπορούσε να αποκλείσει την επανακατάληψη του κράτους από αυτούς που μας χρεοκόπησαν.

Ο δικός μας στόχος είναι να νικήσουμε έστω και με μία ψήφο διαφορά. Και ναι, πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, διότι εκτός από τα ποσοστά και τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι. Και εξηγούμαι: Εάν η Ν.Δ. είχε λάβει στις ευρωεκλογές 3 εκατομμύρια ψήφους, τότε ναι, δεν θα μπορούσε να χάσει τη νίκη στις 7 Ιουλίου. Ομως η Ν.Δ. –σε συνθήκες απόλυτης συσπείρωσής της τονίζω– έλαβε μόλις 1.850.000 ψήφους.

Λίγες ψήφους παραπάνω από όσες είχε λάβει επί Σαμαρά το 2012. Επομένως, περίπου 4.000.000 Ελληνίδες και Ελληνες, που στις ευρωεκλογές δεν ψήφισαν τη Ν.Δ., μπορούν, εάν το επιλέξουν, να κλείσουν την κερκόπορτα στη Δεξιά. Μπορούν να εμποδίσουν την άλωση της χώρας και τη σάρωση της κοινωνίας από την πιο αντιλαϊκή ατζέντα που επιδιώκει να εφαρμόσει η Ν.Δ. Μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους και το μέλλον τους. Μπορούν να νικήσουν· και μόνη τους δυνατότητα –με βάση τον εκλογικό νόμο– είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα; Διότι πολλές θέσεις του, ακόμη και κάποιες που ακούγονται ακραίες (π.χ. για τα εργασιακά), έχουν γίνει γνωστές στους πολίτες, οι οποίοι δεν δείχνουν να δυσανασχετούν… Ποια η γνώμη σας…

Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη είναι μία και πλέον απολύτως φανερή. Η ανακοίνωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε 4ο μνημόνιο ήταν η αποκάλυψη της μεγάλης εικόνας για τη θατσερική ατζέντα Μητσοτάκη.

Για μεγάλο διάστημα, με την πολύτιμη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης των ολιγαρχικών συμφερόντων, που έχουν επενδύσει στην ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, κατάφεραν να κρατάνε κρυφή αυτήν την ατζέντα τους. Ομως, από την περίοδο των ευρωεκλογών αρχίσαμε να τους «ξελαγουμιάζουμε».

Ειδικά τώρα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως τα σχέδιά τους για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, μείωση των συντάξεων και παράδοση των επικουρικών συντάξεως σε ιδιωτικές εταιρείες. Το ίδιο έχει αποκαλυφθεί και στα εργασιακά, με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις μισθών, την επταήμερη εργασία κ.ο.κ.

Τώρα, πια, κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε και αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος αισιοδοξίας μου για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους σε μια αντικοινωνική λαίλαπα που θέλει να φέρει ο κ. Μητσοτάκης.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί –πιστεύετε– ως ο βασικός εκφραστής του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αμφισβητεί ότι είστε η κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Τι απαντάτε;

Αναμφίβολα, στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι πλέον ο κυρίαρχος εκφραστής. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στις εκλογές. Είναι γεγονός ότι η συγκρότηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δημιούργησε σε έναν κόσμο προσδοκίες για διαμόρφωση ενός σχήματος στον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Ομως, όπως έχει ξαναπεί η Φώφη Γεννηματά, επέλεξε μια εντελώς δεξιά πορεία καταφέρνοντας να περιορίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον ρόλο ενός υπεργολάβου της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η στάση σε κρίσιμα θέματα, που η δημοκρατική παράταξη είχε ψηλά στην ατζέντα της, όπως η επίλυση του Μακεδονικού, η απλή αναλογική αλλά και πρόσφατα η σπουδή της να σπεύσει να δηλώσει πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος του κ. Μητσοτάκη προκαλούν απογοήτευση και θλίψη στον κόσμο, που είχε μεγαλώσει με τα ιδανικά του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και προφανώς δεν αισθάνεται να εκφράζεται από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αντίθετα, αυτός ο χώρος, όλος αυτός ο κόσμος, που δεν βλέπει τον εαυτό του να συμπορεύεται με τη Δεξιά, αλλά αισθάνεται την ανάγκη υπεράσπισης των προοδευτικών αρχών και αξιών, εξακολουθεί να αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη και πιστεύει στην ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διαπιστώνει ότι ο φυσικός χώρος του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό έχει αναδειχθεί και θα συνεχίσει να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

• Σε συνέντευξη που μου είχατε παραχωρήσει πριν από ένα χρόνο για την «Εφ.Συν.» είχατε ανοιχτά καταγγείλει «δόλιο πολιτικό σχέδιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «αιχμαλωσία» της Κεντροαριστεράς. Θεωρείτε ότι η κριτική σας αυτή δικαιώθηκε;

Η συγκεκριμένη κριτική όχι μόνο δικαιώθηκε αλλά πλέον πρέπει να θεωρείται και μετριοπαθής. Διότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την ώθηση συγκεκριμένων ολιγαρχικών μέσων ενημέρωσης και με τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά, ακύρωσε άνευ όρων την προοδευτική και αντιδεξιά ταυτότητά του καθιστώντας ένα μικρό –ευτυχώς– τμήμα του χώρου που συγκρότησε σε κόμμα ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε μια συνιστώσα της Δεξιάς. Αποκορύφωμα βεβαίως αυτής της ντροπιαστικής πορείας είναι η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της κ.Φώφης Γεννηματά ότι προτίθεται να αναβιώσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεννηματά.

Ωστόσο, αυτό το δόλιο πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να πετύχει την «αιχμαλωσία» της Κεντροαριστεράς διότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα ιστορικά αναγκαία βήματα ώστε ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος να βρει έκφραση μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να προχωρήσει η συγκρότηση ενός μεγάλου, προοδευτικού σχηματισμού, που έχει όλες τις δυνατότητες να εκφράσει το σύνολο των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων, που έχουν βρεθεί, εδώ και δεκαετίες, σε κοινούς αγώνες για την πατρίδα, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις 7 Ιουλίου θα γίνει η μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική ιστορία της χώρας»
Το διακύβευμα των εκλογών θέτει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Θάνος Μωραΐτης επισημαίνοντας: «Είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις είτε ο άλλος δρόμος είναι η χώρα να μπει σε ένα...
«Στις 7 Ιουλίου θα γίνει η μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική ιστορία της χώρας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιμένουμε προοδευτικά και αριστερά»
Προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση για την επόμενη ημέρα είναι, σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου ● Καταλογίζει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον...
«Επιμένουμε προοδευτικά και αριστερά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αυτονόητη επιλογή η “συστράτευση” ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό»
«Δεν υπάρχει δικαιολογία ουδετερότητας ή αποχής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Τάνια Καραγιάννη, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και εξηγεί ότι η «συστράτευση» κάθε προοδευτικού ανθρώπου...
«Αυτονόητη επιλογή η “συστράτευση” ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλω να συμβάλω με τη φωνή μου για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη»
Ο κ. Πελεγρίνης αναφέρεται παράλληλα σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε με τον ίδιο ως πρύτανη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος...
«Θέλω να συμβάλω με τη φωνή μου για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
Επαναστατική λογική και αριστερή κατεύθυνση προτείνει για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης ο επικοινωνιολόγος, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης. Στο ερώτημα...
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αιχμηρή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης δίνει απαντήσεις για την κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό, τα επιτεύγματα και τις αστοχίες της...
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας