Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δεξιά απειλεί να συμπαρασύρει κάθε κατάκτηση με προοδευτικό πρόσημο

Άγγελος Τόλκας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δεξιά απειλεί να συμπαρασύρει κάθε κατάκτηση με προοδευτικό πρόσημο

  • A-
  • A+
Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις και χωριά του νομού μας βλέπω στα μάτια των δημοκρατικών ανθρώπων μια αγωνία για τη δίκαιη ανάπτυξη και τη διατήρηση των κοινωνικών κεκτημένων που ενίσχυσε η διακυβέρνηση Τσίπρα.

Να δώσουν ηχηρή απάντηση στην αλαζονική Δεξιά «που απειλεί να συμπαρασύρει κάθε κοινωνικό κεκτημένο με μόνο στόχο της την εξουσία», καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες ο Αγγελος Τόλκας και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παλεύει για να επικρατήσουν οι πολιτικές επιλογές για περισσότερες θέσεις εργασίας, για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία.

• Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα –έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις ευρωεκλογές– γυρίζει;

Καμία μάχη δεν θεωρείται χαμένη προτού παλέψουμε. Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών. Kαθώς η Δεξιά επελαύνει και απειλεί να συμπαρασύρει κάθε κεκτημένο με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο, δείχνοντας αλαζονεία και με μόνο στόχο την εξουσία, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες πρέπει να είναι ηχηρή.

Απέναντι σε λογικές οδοστρωτήρα αξιών, κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων και απέναντι στον ταξικό διαχωρισμό που έχει υιοθετήσει ανοιχτά ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., πρέπει να εκφράσουμε όλους εκείνους που αισθάνονται προοδευτικοί, που έδωσαν δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στην ακροδεξιά για την εμπέδωση μιας πιο δημοκρατικής χώρας, μιας Ελλάδας για το μέλλον, με υποδομές και πολιτικές που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, που ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνουν μια νέα προοπτική στον τόπο.

• Πιστεύετε πως το αποτέλεσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας στέφθηκε με επιτυχία; Υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας τελικά, παρά το γεγονός πως το Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει τείχος σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση;

Το προσκλητήριο για την προοδευτική συμμαχία ενισχύεται συνεχώς. Παλεύουμε για να επικρατήσουν οι πολιτικές επιλογές για τη στήριξη όσων πέρασαν δυσκολότερα, για θέσεις εργασίας, για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, υγεία και παιδεία. Η Δημοκρατική Παράταξη διαχρονικά είχε και έχει τα κοινωνικά ανακλαστικά ώστε να δώσει το όραμα στους δημοκράτες πολίτες να συνεχίσουν να παλεύουν για προοδευτικές πολιτικές, για κοινωνική ισότητα, ειδικά σε κρίσιμες καμπές όπως οι ερχόμενες εκλογές. Για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας, με το μεγάλο κάλεσμα για συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων –στο οποίο ανταποκριθήκαμε δίχως αστερίσκους και προαπαιτούμενα–, διαμορφώνει την πορεία της Προοδευτικής Παράταξης στον δρόμο προς την επικράτηση.

Και ναι, μπορούμε να το καταφέρουμε. Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του απογοήτευσε τον κόσμο που το εμπιστεύτηκε με τη δεξιά στροφή και την πλήρη ταύτιση με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Διαβλέποντας αυτή την αλλαγή πορείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 εξέφρασα την πολιτική διαφωνία μου καθώς ο τόπος έχει ανάγκη μια ισχυρή, ανεξάρτητη και αυθεντική δημοκρατική παράταξη που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εκφράσει. Αυτή είναι και η επιλογή της πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών.

• Ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικά όσο και για τον νομό σας, την Ημαθία;

Μετά τη λήξη των μνημονίων η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει βήματα προόδου με τις δικές της δυνάμεις, τις δικές της πολιτικές. Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις και χωριά του νομού μας, βλέπω στα μάτια των δημοκρατικών ανθρώπων μια αγωνία για τη δίκαιη ανάπτυξη και τη διατήρηση των κοινωνικών κεκτημένων, της κοινωνικής ισότητας που ενίσχυσε η διακυβέρνηση Τσίπρα και που την είδαν να εφαρμόζεται στην πράξη στην περιοχή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εγκατάστασης αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Νάουσας καθώς πλέον όλοι έχουν πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια υγεία χωρίς να πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά κέντρα υγείας. Μπορεί αυτό να φαντάζει ως δεδομένο, όμως δεν είναι, καθώς τα αποτελέσματα των πολιτικών της Ν.Δ. που μας οδήγησαν στην πτώχευση και την κατάρρευση έκαναν αρκετά αυτονόητα να μοιάζουν με άθλο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν την κυβέρνηση σε καθεστώς “προστασίας”»
«Σε λίγο η Ελλάδα του Καραμανλή και του Παπανδρέου θα φαντάζει παράδεισος μπροστά στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος καταγγέλλει διολίθηση της χώρας σε έναν...
«Τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν την κυβέρνηση σε καθεστώς “προστασίας”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, πρέπει να είναι ο στόχος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ηγετική δύναμη» στον...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά κάθε προοδευτικό πολίτη»
Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε προοδευτικού πολίτη, ενώ προβλέπει να πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες για συγκλίσεις και προγραμματικές συμμαχίες.
«Ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά κάθε προοδευτικό πολίτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολιτική η δίωξη Παπαγγελόπουλου, με ανύπαρκτα στοιχεία»
Η είδηση ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας αναλαμβάνει συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της προκαταρκτικής για τη Novartis αποτέλεσε αρχικά μια έκπληξη. Οπως εξομολογείται ο ίδιος στην...
«Πολιτική η δίωξη Παπαγγελόπουλου, με ανύπαρκτα στοιχεία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας