• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.2°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  63%

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η μυθοπλασία ότι η ΔΕΗ είχε τεράστιες ζημιές το 2018 δεν ισχύει»

 • A-
 • A+
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο χώρο για να ανακτήσει ψηφοφόρους και να δώσει ισότιμα τη μάχη με τη Ν.Δ. Αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζουμε πως θα έχουμε επιτυχία.

Με αυξήσεις στα τιμολόγια, που την περίοδο 2010-2014 έφτασαν στο 60%, η Ν.Δ. προετοίμαζε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνει, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, Γιώργος Σταθάκης, και περνά στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι είναι παραπλανητική η εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει με τις συνεχείς επιθέσεις στη δημόσια επιχείρηση. Αναλύει τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης να κρατήσει σταθερή την τιμή του ρεύματος και τις σοβαρές παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» αναδεικνύει τις διαφορές στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ενώ δίνει τη δική του ερμηνεία στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Νομίζω ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια εντυπωσιακή σταθεροποίηση από μακροοικονομική σκοπιά. Εβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο, την επανέφερε στις αγορές. Διαμόρφωσε συνθήκες σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, με θετικό πρόσημο και μέσο όρο 2%. Σε επίπεδο όμως μικροοικονομίας...»

• Εννοείτε αυτό που είδε ο καθένας μας στην τσέπη του.

Ακριβώς. Ο πολίτης δεν είδε περικοπές, όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν γνώρισε και σημαντικές αυξήσεις. Αυτό, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετό. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων μάς γύρισε την πλάτη, χωρίς όμως και να κινηθεί προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

• Αυτή η διαπίστωση αρκεί για να αναστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Θεωρώ δεδομένα ότι οι εθνικές εκλογές είναι διαφορετικές για τα μεγάλα κόμματα και ότι η Ν.Δ. είχε ήδη πετύχει υψηλή συσπείρωση. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο χώρο για να ανακτήσει ψηφοφόρους και να δώσει ισότιμα τη μάχη με τη Ν.Δ. Αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζουμε πως θα έχουμε επιτυχία.

• Επαρκεί όμως ο χρόνος για να τους πείσετε;

Νομίζω ότι τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας γίνονται όλο και πιο καθαρά. Τα διλήμματα που έχουν μπροστά τους όλοι οι ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Στη μάχη της Κυριακής υπάρχουν δύο διακριτές στρατηγικές, που επικεντρώνονται σε τέσσερα σημεία. Το πρώτο αφορά τη στρατηγική της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. είναι δύο διαμετρικά αντίθετα κόμματα, με εντελώς διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα, επομένως δεν υπάρχει σύγκλιση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και περιλαμβάνει σταθερές φοροελαφρύνσεις που θα εξαρτώνται από τους ρυθμούς βελτίωσης της οικονομίας. Η Ν.Δ. έχει δημιουργήσει τον μύθο για φορολογικές ελαφρύνσεις 4%, που δεν μπορεί να εφαρμόσει, παρά μόνον με παράλληλες περικοπές και επιστροφή σε μια ανταγωνιστικότητα που εκπορεύεται από χαμηλούς μισθούς και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Αυτό αποτελεί και το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης, που έγινε πιο καθαρό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το τρίτο αφορά το κοινωνικό κράτος. Η Ν.Δ. με το 5 προς 1 ουσιαστικά προδιαγράφει μια συρρίκνωση σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Το τέταρτο και το πιο καθοριστικό είναι η εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που δεν ιδιωτικοποιεί μόνον την επικουρική ασφάλιση, αλλά, με τη μείωση των εισφορών από το 20% στο 15%, δυναμιτίζει και τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ακόμη και στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» υπάρχουν διαφορές. Η Ν.Δ. ταυτίζει αυτή τη στρατηγική με οριζόντια φορολογικά κίνητρα και στόχο την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια. Η δική μας στρατηγική συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει στο επίκεντρό της τον καταναλωτή και τις ενεργειακές κοινότητες. Με τα εισοδηματικά κριτήρια θα ενισχυθούν οι πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Η εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι ο κύριος στόχος, δεν είναι άτολμες φοροαπαλλαγές.

• Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του. Εφτασε μάλιστα να πει ότι θα ξαναπάει σε νέες εκλογές μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, με αποτέλεσμα να διαρρέουν σενάρια για «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό. Υπάρχει ενδεχόμενο να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.;

Θεωρώ ότι κάθε τέτοια σκέψη στερείται περιεχομένου. Είναι ένα σενάριο εκτός τόπου και χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. είναι δύο διαμετρικά αντίθετα κόμματα, με εντελώς διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα, επομένως δεν υπάρχει σύγκλιση.

• Θα οδηγηθούμε επομένως, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε νέα εκλογική αναμέτρηση;

Εχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη, γιατί περιέχει έναν ανοιχτό εκβιασμό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υποστηρικτής της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, αυτό σημαίνει πολλά. Η απλή αναλογική θα διαμορφώσει μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασιών, αλλά ανάμεσα σε συγγενείς πολιτικές δυνάμεις. Υπογραμμίζω το «συγγενείς»...

• Αναφέρεστε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Αναφέρομαι σε όλες τις δυνάμεις της προόδου, όπως θα διαμορφώνονται από τα προγράμματά τους και τις νέες τοποθετήσεις τους με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ένα σύστημα συνεργασιών, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

• Να έρθουμε όμως και στο δικό σας χαρτοφυλάκιο. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε συνεχείς επιθέσεις της Ν.Δ. στη ΔΕΗ.

Το 2015 παραλάβαμε μια δημόσια επιχείρηση προς πώληση. Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης περιλάμβανε την τριχοτόμηση και στην ουσία την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η «μικρή» ΔΕΗ περιλάμβανε τα υδροηλεκτρικά, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έφτανε στο 66% και θα έβγαινε προς πώληση το 17% του Δημοσίου στην υπόλοιπη ΔΕΗ. Η Ν.Δ., με πρωτόγνωρο τρόπο, προετοίμασε το έδαφος για τους ιδιώτες, με τρομερές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Από το 2010 ώς το 2014, η τιμή του ρεύματος ανέβηκε κατά 60%. Στον αντίποδα αυτού του σχεδίου η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε, σωστά κατά τη γνώμη μου, πρώτον σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, στον οποίο το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία. Από το 2016 έχει σχεδόν διπλασιάσει την πραγματική του αξία και είναι μια εταιρεία-μοντέλο. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ το 2014 και σήμερα. Είναι παραπλανητική η εικόνα, είναι διαφορετικά τα μεγέθη της, με και χωρίς τον ΑΔΜΗΕ.

Δεύτερον, ακύρωσε την πώληση των υδροηλεκτρικών που είναι οι πιο κερδοφόρες μονάδες της. Τρίτον, ακύρωσε την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κρατήσαμε σταθερά τα τιμολόγια για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Να προσθέσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, με πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα φανεί στο τέλος του χρόνου, με την εφαρμογή του ανταγωνιστικού μοντέλου, του target model. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ έπρεπε να προσαρμοστεί στην ανταγωνιστική αγορά, κατάρτισε ένα σχέδιο προσαρμογής...

• Αναφέρεστε στη μελέτη McKinsey;

Ακριβώς. Εχει όλα αυτά τα σημεία που ανέφερα και επιπλέον περιλαμβάνει την ανάκτηση των χρεών προς τη ΔΕΗ, που δημιουργήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση, την περίοδο που έγιναν οι μεγάλες αυξήσεις. Τότε έκλειναν επιχειρήσεις, αφήνοντας «φέσια» στη ΔΕΗ και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο ρεύμα. Η ΔΕΗ εφάρμοσε ένα επιτυχημένο, πιλοτικό πρόγραμμα, δίνοντας τη διαχείριση σε τρίτους.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι, παρά την καταστροφολογία της Ν.Δ., η ΔΕΗ είχε τρία κερδοφόρα χρόνια την τελευταία τετραετία, έχει πάρει πολλά και σοβαρά μέτρα προσαρμογής, μαζί με εθελουσία έξοδο 1.200 εργαζομένων, έχει αναχρηματοδοτήσει όλα της τα χρέη. Στα οικονομικά της στοιχεία έχει ενσωματώσει σημαντικούς παράγοντες που είναι συγκυριακοί. Η μυθοπλασία ότι η ΔΕΗ είχε τεράστιες ζημιές το 2018 δεν ισχύει. Δεν είχε κέρδη, αλλά έχει πάρει μέτρα και νομίζω ότι θα επιστρέψει σε θετικό αποτύπωμα στο τέλος του χρόνου, αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική.

• Προτείνετε αύξηση τιμολογίων για να καλυφθούν αυτοί οι συγκυριακοί παράγοντες;

Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, είναι σταθερή απόφαση της σημερινής κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια και με αυτά τα δεδομένα πέτυχε τους στόχους της. Η καταλυτική απάντηση σε αυτή την καταστροφολογία είναι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα. Η Ν.Δ. έχει υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει την πολιτική του 2014. Ο κύριος Χατζηδάκης είπε ότι θα πουλήσει μέρος του ΑΔΜΗΕ για να χάσει το Δημόσιο την πλειοψηφία. Προφανώς θα κάνει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και την επαναφορά της «μικρής» ΔΕΗ.

• Μας λέτε ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι απαραίτητη μόνο για τη βελτίωση της εικόνας της προς πώληση.

Αυτό έκαναν ώς το 2014, όταν την ετοίμαζαν για να την πουλήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και πως είναι ικανό «να εμπνεύσει και να συσπειρώσει μια προοδευτική...
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ο επικεφαλής της ομάδας των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κύρια ευθύνη τους αποτελεί ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, κάνει λόγο για λογιστικές αλχημείες και λαθροχειρίες από τη Ν.Δ. για τη ΔΕΗ και απαντά στα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση επικαλούμενος...
«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο»
Διακριτικές αποστάσεις από τη σύγκρουση που έχουν υπουργοί της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη παίρνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Η Δικαιοσύνη είναι τελείως ανεξάρτητη και εκ των...
«Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μοναδική δύναμη σταθερότητας για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα συνεχίσουν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις ή αν θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να γυρίσει μια νέα σελίδα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως...
«Μοναδική δύναμη σταθερότητας για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η πρώτη ημέρα της προεκλογικής μας εκστρατείας
Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας έθεσε κι επισήμως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας προς την ΚΟ.
Τσίπρας: Η πρώτη ημέρα της προεκλογικής μας εκστρατείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας