Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίνουμε μάχη για να μην επιστρέψουμε στη χρεοκοπία και τη διαφθορά

Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπουργός Επικρατείας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνουμε μάχη για να μην επιστρέψουμε στη χρεοκοπία και τη διαφθορά

  • A-
  • A+
Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι ένα νέο κράτος, σύγχρονο και λειτουργικό, με την πλήρη ψηφιοποίησή του, αλλά και ένα κράτος που θα σέβεται και θα διευρύνει διαρκώς τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Τη μάχη του σταυρού στην Α' Αθήνας καλείται να δώσει ο μέχρι πρόσφατα κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα της κάλπης είναι να μη γυρίσουμε πίσω στις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και πως οι πολίτες γνωρίζουν ότι το διακύβευμα της κάλπης σε λίγες μέρες είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών.

• Πρώτη φορά στη διαδικασία υποψηφιότητας και εκλογής. Πώς μοιάζει ως εμπειρία; Τι περιμένετε από τον κόσμο και τι να περιμένει ο κόσμος της Α’ Αθήνας από εσάς;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Ημουν υποψήφιος το 2007 και το 2009 με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, σε μια άλλη συγκυρία, σε μια άλλη πολιτική συνθήκη και για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς σε πολύ μικρότερη ηλικία. Από τότε εξάλλου έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια πέρασαν πάνω από την κοινωνία, κατεδάφισαν ζωές και προσδοκίες, οδήγησαν σε αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και των συσχετισμών, μετασχημάτισαν συνειδήσεις και ταυτότητες, ατομικές και συλλογικές. Και αυτό που σήμερα γίνεται άμεσα σαφές από την επαφή με τους πολίτες είναι ότι έχουν ανάγκη να συζητήσουν, άλλοι να εκφράσουν τις κριτικές και τις αντιρρήσεις τους, άλλοι τη ματαίωση και την απογοήτευση από την πολιτική, άλλοι τη θερμή ή την κριτική τους στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο πλούτος εξάλλου της δημοκρατίας και σίγουρα η διαδικασία της αδιαμεσολάβητης επαφής σε κάνει σοφότερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με μια προεκλογική εκστρατεία υποσχέσεων. Νομίζω ότι ο κόσμος περιμένει από μας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ειλικρινή απάντηση στα ερωτήματά του, έναν καθαρό προγραμματικό λόγο και συγκεκριμένους στόχους.

Αυτό που μπορώ εγώ να πω είναι ότι έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα. Βρίσκεται εκτός μνημονίου με μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης, έγιναν σοβαρά βήματα επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, άρχισε να χτίζεται ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μειώθηκε ο κοινωνικός αποκλεισμός, δεν βρισκόμαστε πλέον στη δίνη της ανθρωπιστικής κρίσης και της ύφεσης. Από δω και στο εξής το στοίχημα είναι να μη γυρίσουμε πίσω στις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας.

• Διατελέσατε για αρκετό διάστημα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ποια θα θεωρούσατε την καλύτερη και ποια τη χειρότερη στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω στιγμές, γιατί ήταν πολύ πυκνή όλη αυτή η θητεία. Ηταν μακράν η πιο απαιτητική εμπειρία της ζωής μου, δεδομένου ότι αυτή η κυβέρνηση είχε και έχει απέναντί της ένα τεράστιο μιντιακό οικοδόμημα που περιμένει το παραμικρό -ακόμα και λεκτικό- ολίσθημα για να επιτεθεί. Πάντως δύο από τις καλύτερες στιγμές ήταν η μέρα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η ιστορική ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι χειρότερες μέρες χωρίς αμφιβολία ήταν εκείνες της τραγωδίας στο Μάτι.

Στόχος είναι να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων

• Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανατρέψει μια μεγάλη διαφορά σε λίγες μέρες. Η κάλπη των ευρωεκλογών έδειξε ότι το αφήγημα «θα έρθει η Ν.Δ. και η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της» δεν απέδωσε όπως φάνηκε. Θα αποδώσει τώρα και αν ναι, γιατί;

Το ερώτημα σήμερα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο των Ευρωεκλογών. Την επόμενη Κυριακή αποφασίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας στις 8 Ιουλίου, ενώ είναι δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστεί και η δυσαρέσκεια και η κριτική χωρίς μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, ενώ ευνοούν παραδοσιακά και την αποχή.

Ως προς το αφήγημα ή τη διαμόρφωση του πολιτικού μας λόγου δεν συμφωνώ ότι έχουν μονοδιάστατο χαρακτήρα. Δεν ποντάρουμε στον φόβο ωστόσο οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες για το αντικοινωνικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ειδικά τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για σιγή ασυρμάτου στα στελέχη του. Πάρτε, για παράδειγμα, την υπόθεση του Ασφαλιστικού. Η Ν.Δ. δεν λέει κουβέντα πλέον για το τι σχεδιάζει να κάνει.

Και νομίζω ότι εμείς έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πολιτική της για τους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόμενους, αλλά και για τον ίδιο τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο ισχύει για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα ατομικά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, τον δημόσιο τομέα όπου θέλουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο εργολαβιών αντί για αξιόπιστες δημόσιες υπηρεσίες. Αρα λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με μια πολιτική που ποντάρει στον φόβο, αλλά για προγραμματική αντιπαράθεση πάνω στα μείζονα.

• Εχετε περάσει από τη νεολαία του κόμματος, είστε «παιδί» της. Συμμερίζεστε την κριτική που γίνεται στο κόμμα ότι έχασε κάθε επαφή με την κοινωνία, απομονώθηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει έρεισμα σε αυτήν, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Αν ίσχυαν όλα αυτά δεν θα είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ 1,3 εκατομμύρια πολίτες στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απλά έρεισμα αλλά και ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται μια προοδευτική πορεία για τη χώρα και την κοινωνία. Φυσικά και συμμερίζομαι την κριτική ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να πετύχουμε την αντιστοίχιση της πολιτικής και εκλογικής μας επιρροής με την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος και αυτό είναι ένα πρόβλημα που συμφωνώ ότι επηρέασε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ομως όλα αυτά δεν είναι της παρούσης. Σήμερα δίνουμε μια μάχη για να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν της χρεοκοπίας, της διαφθοράς, της συντριβής της εργασίας. Δίνουμε μια μάχη που αφορά το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας. Και στόχος είναι να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων, της στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους.

• Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει την ανατροπή, ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα;

Οι τομείς στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμά μας. Νέες και καλύτερες δουλειές, συνεχίζοντας τον δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα. Ανάπτυξη για όλους, με ένα σοβαρό παραγωγικό μοντέλο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση.

Δικαιότερη φορολογία, με ελαφρύνσεις σε πρώτη φάση στον κόσμο που σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης. Ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλη την κοινωνία, με ισχυρή Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια και με ένα δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Και, τέλος, ένα νέο κράτος, σύγχρονο και λειτουργικό με την πλήρη ψηφιοποίησή του αλλά και ένα κράτος που θα σέβεται και θα διευρύνει διαρκώς τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε την πιο κυνική κυβέρνηση των τελευταίων ετών»
Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλάει στην «Εφ.Συν.» και αποτιμά το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. ώς τώρα, χαρακτηρίζοντάς την «κυνική» και «υποκριτική».
«Εχουμε την πιο κυνική κυβέρνηση των τελευταίων ετών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
Ο Νίκος Φίλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, το πρόγραμμα και τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του για το ιδεολογικό...
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι ακραίες απόψεις και πολιτικές είναι συνειδητή στρατηγική επιλογή της Ν.Δ.»
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, κατεβαίνει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Κυριακής. Θεωρεί ότι η συμμαχία της Νέας Ελληνικής Ορμής με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε ένα πρόγραμμα...
«Οι ακραίες απόψεις και πολιτικές είναι συνειδητή στρατηγική επιλογή της Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ιδιοκτησία του προοδευτικού χώρου»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Ρήγας, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία ενασχόλησής του με τις Ενοπλες Δυνάμεις, απαντά στην...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ιδιοκτησία του προοδευτικού χώρου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας