• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στη Ν.Δ. δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια περίθαλψη παρά μόνο το deal με τους ιδιώτες»

 • A-
 • A+
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική 4ετούς προγραμματισμού 10.000 μόνιμων και στοχευμένων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, με ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών μέσω επικουρικού προσωπικού. Ο Μητσοτάκης μιλά μόνο για 1.500 νοσηλευτές, χωρίς σχέδιο.

«Η υγεία μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, προσωπική και ευάλωτη στη διαφθορά για να την εμπιστευτούμε στην αγορά»
David Himmelstein, καθηγητής ιατρικής στο Harvard

Κορυφαίοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες απαντούν στην «Εφ.Συν.» για τα εμπόδια, τα λάθη, τις επιτυχίες, αλλά και για τις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας, υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Η κυβέρνησή σας κι εσείς προσωπικά από την πρώτη στιγμή πέσατε «με τα μούτρα» στην προσπάθεια ανάταξης και νοικοκυρέματος του δημόσιου συστήματος υγείας. Το ΕΣΥ ξαναστήθηκε στα πόδια του την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται μόνο μία μέρα για να κλείσει ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς χρειάζονται χρόνια για να λειτουργήσει ξανά.
Ολα αυτά είναι γνωστά. Εκείνο όμως που ίσως δεν είναι γνωστό είναι το γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πραγματικά θα έκανε την τομή δίνοντας ανάσα στα νοσοκομεία, στο προσωπικό τους και κυρίως στους πολίτες. Αυτό σας ζητώ να σχολιάσετε.

H μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ήταν η μεγάλη αλλαγή που επιχειρήσαμε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Για πρώτη φορά στη χώρα άρχισε να υλοποιείται ένας νόμος που δίνει έμφαση όχι μόνο στην περίθαλψη αλλά στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την κοινοτική φροντίδα. Ενας νόμος που οργανώνει τη δημόσια ΠΦΥ μέσω αποκεντρωμένων δομών (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ως «ιατρεία γειτονιάς», με οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εγγεγραμμένο πληθυσμό τον οποίο φροντίζουν με ολιστικό τρόπο (ενημέρωση, εμβολιασμοί, συστάσεις για τροποποίηση «ανθυγιεινών» συμπεριφορών, προληπτικοί έλεγχοι, συστηματική ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων, παραπομπές σε εξειδικευμένη φροντίδα κ.λπ.).

Στις ΤΟΜΥ όμως υπάρχει και διεπαγγελματική ομάδα υγείας (νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, κοινωνικός λειτουργός) που οργανώνει δράσεις πρόληψης στην κοινότητα, αγωγή υγείας στα σχολεία, παρεμβάσεις στα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, κατ’ οίκον φροντίδα κ.λπ. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο που αλλάζει ριζικά τη λειτουργία του ΕΣΥ και οδηγεί σε καθολική, ισότιμη, ανθρωποκεντρική και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Και όπως κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση σε όλο τον κόσμο, απαιτεί χρόνο για να αναπτυχθεί, να δημιουργηθούν οι νέες δομές (σήμερα λειτουργούν 125 ΤΟΜΥ που έχουν στελεχωθεί με 1.100 εργαζόμενους, παρέχοντας ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις) και κυρίως για να μεταβάλει την κουλτούρα των επαγγελματιών υγείας και των πολιτών.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη φάση αυτή, ήταν η προσέλκυση γιατρών και η εξεύρεση χώρων για τις ΤΟΜΥ. Γι’ αυτό υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση του αρχικού πλάνου, αλλά το τελικό αποτέλεσμα (ανάπτυξη πάνω από το 50% των ΤΟΜΥ που είχαν σχεδιαστεί) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο σε συνθήκες κρίσης και στενότητας πόρων, ενώ το έργο που προσφέρουν ήδη αξιολογείται πολύ θετικά από τους πολίτες.

• Οι προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να συγχωνεύσουν ή να κλείσουν νοσοκομεία και δημόσιες δομές, να περιορίσουν με οριζόντια μέτρα τη δαπάνη υγείας, να αποτρέψουν τη δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ, οδήγησαν όχι μόνο στην απελπισία αλλά και στη μετακύλιση δαπανών στις τσέπες των ασθενών. Ανακόψατε αυτό τον δραματικό κατήφορο και σε ποιο βαθμό;

Με τον νόμο 4368/2016 για την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων περιορίσαμε δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα και μειώσαμε με μετρήσιμο τρόπο τις υγειονομικές ανισότητες. Ηδη ο δείκτης των ακάλυπτων αναγκών υγείας (κυρίως για λόγους οικονομικής αδυναμίας και δυσχερειών πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στον γενικό πληθυσμό από 14,4% το 2016 έπεσε στο 10,9% το 2017.

Η πορεία λειτουργικού black out του ΕΣΥ αντιστράφηκε, η δημόσια περίθαλψη είναι πληγωμένη αλλά όρθια, αξιόπιστη και κυρίως προσβάσιμη σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτό, σε συνθήκες κρίσης και λιτότητας, είναι εθνική κατάκτηση, είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια της χώρας και των ανθρώπων της.

• Ο αρχηγός της Ν.Δ. υπόσχεται μείωση φόρων με αντίστοιχη προφανώς κατάργηση δαπανών. Οι πολίτες γνωρίζουν το πόσο και το πώς είχε απαξιωθεί η δημόσια περίθαλψη, ενώ η αναγγελία λειτουργίας τμημάτων του ΕΣΥ με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει διαφορετικές ταχύτητες στη δυνατότητα πρόσβασης όλων στο πιο πολύτιμο αγαθό, δηλαδή στην υγεία. Εξηγείστε μας πού οδηγεί η επιλογή των ΣΔΙΤ;

Η πρόταση Μητσοτάκη για την Υγεία, που στην ουσία συρρικνώνει το Δημόσιο Σύστημα και δίνει «ζωτικό χώρο» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν απαντά σε κανένα πραγματικό πρόβλημα. Η δυσκολία αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, γιατί με την αξιοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, αποθεματικό υπουργείου Υγείας, προγράμματα Interreg, ίδιοι πόροι Περιφερειών κ.λπ.) έχουμε ήδη δρομολογήσει έργα αναβάθμισης εγκαταστάσεων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αξίας πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Ενώ με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ θα κατασκευαστούν 2 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Παίδων Θεσσαλονίκης και Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής) και θα αναπτυχθούν 4 νέα PET-CT (διαγνωστική τεχνολογία αιχμής για τον καρκίνο) σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Η μεγάλη δυσκολία είναι η διασφάλιση σε γρήγορο χρόνο του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού για την εύρυθμη λειτουργία και αποδοτική αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ. Σε αυτό το ζήτημα η πρόταση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν δίνει καμιά λύση, αλλά με το 1:5 στις προσλήψεις μάς πάει πίσω στην πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο της δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Η γραμμή Μητσοτάκη είναι η ενεργητική (και όχι η παθητική, δηλαδή διά της απαξίωσης του ΕΣΥ) ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας περίθαλψης για να δοθούν κίνητρα κερδοφόρων επενδύσεων σε επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας. Ενα mega-ΣΔΙΤ στην Υγεία, σε μια χώρα με ήδη πολύ αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα (η αναλογία δημόσιων / ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι 60/40 όταν στην Ε.Ε. είναι 80/20), θα οδηγήσει σε ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας, στον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική 4ετούς προγραμματισμού 10.000 μόνιμων και στοχευμένων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, με ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών μέσω επικουρικού προσωπικού. Ο Μητσοτάκης μιλά μόνο για 1.500 νοσηλευτές, χωρίς σχέδιο. Δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια περίθαλψη. Το άνοιγμα στην αγορά και το deal με ιδιώτες τούς νοιάζει.

• Είχατε απέναντί σας πέρα από τους πρόσφατους εμφανείς προεκλογικούς εκβιασμούς των ιδιωτικών συμφερόντων και μια σειρά συνδικαλιστών της υγείας – όχι μόνο των γιατρών του ιδιωτικού τομέα (ΠΙΣ και ΙΣΑ) αλλά και την ΠΟΕΔΗΝ καθώς και άλλους συλλόγους ιδιωτών παρόχων υγείας. Πού οφείλονται όλες αυτές τις αντιδράσεις;

Σίγουρα στο πεδίο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων είχαμε να κάνουμε με έναν απαράδεκτο σε προεκλογική περίοδο εκβιασμό συντεχνιακού τύπου που εδραζόταν σε ένα πραγματικό πρόβλημα αυξημένων επιστροφών (rebate + clawback) για τους συμβεβλημένους παρόχους.

Ανεξάρτητα από εικασίες ή εύλογες εκτιμήσεις για πολιτικές στοχεύσεις, είναι βέβαιο ότι για κάποιους (τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα) ο πραγματικός στόχος ήταν η καταγγελία των συμβάσεων και το «ξαναμοίρασμα της πίτας» των διαγνωστικών εξετάσεων από μια «πρόθυμη κυβέρνηση», υπέρ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων και εις βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

Το υπουργείο Υγείας έκανε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις, αύξησε κατά 30 εκατ. ευρώ τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ΠΦΥ, παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ σε βάθος 4ετίας, δρομολόγησε παρεμβάσεις ελέγχου της ζήτησης μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων, οι ασθενείς άρχισαν να αντιδρούν, οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί γιατροί κατάλαβαν τι παιζόταν στις πλάτες τους και η κρίση εκτονώθηκε.

Γενικότερα, όμως, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ετερόκλητο αντικυβερνητικό μέτωπο στην Υγεία, σε έναν τομέα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα αξιοπρεπέστατο αφήγημα και αναγνωρίζονται ευρύτερα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει. Κοινός στόχος είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η αποδόμηση ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου που υλοποιήθηκε στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο και το οποίο έδωσε προτεραιότητα στην καθολική πρόσβαση και στην ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών, στην ενδυνάμωση και «ηθικοποίηση» του Δημόσιου Συστήματος και στην υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων (ΠΦΥ, Επείγουσα Ιατρική, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, φάρμακο, Ψυχική Υγεία, Εξαρτήσεις, κεντρική διαχείριση αίματος κ.λπ.).

Για μας το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών για να καλύψουν δωρεάν περισσότερες ανάγκες των πολιτών και, ταυτόχρονα, η σταδιακή ανακούφιση των ασθενών από τις πολλαπλές επιβαρύνσεις της μνημονιακής περιόδου.

• Με δύο λόγια, ποια είναι τα βήματα που εσείς θα θέλατε να κάνετε από εδώ και πέρα αν συνεχίζατε το έργο σας;

Θα προσπαθούσα να προχωρήσω με ταχύτερα βήματα αυτό που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας: λιγότερη λιτότητα, περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους με κοινωνική ανταποδοτικότητα, περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση της Καθολικότητας, της Ισότητας και της Ποιότητας στη φροντίδα υγείας. Η εξάλειψη των ανισοτήτων, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη στην Υγεία είναι ταυτοτικό ζήτημα για την Αριστερά, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξία της τόσο στη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά από αυτήν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τυφλή καταστολή ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Κορυφαίοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες απαντούν, όλα τα επόμενα προεκλογικά Σάββατα, στην «Εφ.Συν.» για τα εμπόδια, τα λάθη, τις επιτυχίες, τις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα....
«Τυφλή καταστολή ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ν.Δ. “ξεχνά” ότι τσάκισαν τη μεσαία τάξη οι δικές της πολιτικές»
Κορυφαίοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες απαντούν στην «Εφ.Συν.» για τα εμπόδια, τα λάθη, τις επιτυχίες, τις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα. Σήμερα η υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.
«Η Ν.Δ. “ξεχνά” ότι τσάκισαν τη μεσαία τάξη οι δικές της πολιτικές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τσακαλώτος: «Μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της συμφωνίας»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει τις δικές του απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που προέκυψαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για την κρίση και το νέο Μνημόνιο και, τέλος, εκθέτει τα περιθώρια και τις βασικές...
Τσακαλώτος: «Μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της συμφωνίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οραματίζομαι δικαιοσύνη και δημοκρατία και συμπαρατάσσομαι»
Με πολλά έτοιμα νομοσχέδια και βασικούς στόχους την πρόσβαση των ευάλωτων πολιτών στη Δικαιοσύνη, τις αναγκαίες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και ταχύτερους ρυθμούς στις δικαστικές διαδικασίες, ο τέως...
«Οραματίζομαι δικαιοσύνη και δημοκρατία και συμπαρατάσσομαι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αβάσιμη και άδικη η κριτική εναντίον μου»
Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα που αυτή την πολυεπίπεδη κρίση τη διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ισχυρό κοινωνικό...
«Αβάσιμη και άδικη η κριτική εναντίον μου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και πως είναι ικανό «να εμπνεύσει και να συσπειρώσει μια προοδευτική...
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας