Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ.»

Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ. Α' Αθηνών, πρώην υπουργός

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ.»

  • A-
  • A+

Οπου απαιτείται η συνεννόηση και η συναίνεση, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα στηρίζει την εθνική προσπάθεια, δηλώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ταυτόχρονα όμως διευκρινίζει ότι «δεν έχει καμία αξία να μπεις σε μια κυβέρνηση όπου θα κυριαρχεί η συντηρητική παράταξη» και η στόχευση είναι το κόμμα της Κεντροαριστεράς να αποτελέσει «υπεύθυνη, αποφασιστική και ισχυρή αντιπολίτευση, ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές που θα ασκήσει μια κυβέρνηση με κυρίαρχη δύναμη τη Ν.Δ.».

• Ποιο είναι το προσωπικό και ποιο το συλλογικό στοίχημα των προσεχών εκλογών; Η επανεκλογή σας και η τρίτη εντολή για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Το στοίχημα είναι ένα και μόνο: η δυνατότητά μας την επόμενη μέρα να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Να έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε προοδευτικές λύσεις για τον λαό και υπεύθυνα να βοηθήσουμε αποφασιστικά ώστε η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση και τα αδιέξοδα.

Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο να μείνουμε όρθιοι στην πόλωση, στόχο που πετύχαμε και με τον εκτοπισμό της Χρυσής Αυγής από την τρίτη θέση, αλλά και να αυξήσουμε αισθητά τη δύναμή μας. Οσο για τον προσωπικό μου στόχο είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τους στόχους της παράταξης, την οποία υπηρετώ από την ίδρυσή της. Είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών της Αθήνας που με τίμησαν με την ψήφο τους τόσες φορές.

Δεν θέλουμε ακυβερνησία στη χώρα

• Θεωρείτε ότι η πρωτιά της Ν.Δ. είναι προεξοφλημένη; Αυτοδυναμία θα έχει όμως;

Από την πείρα μου αλλά και τη γνώση των ιστορικών δεδομένων είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο ένα κόμμα που ηττάται με τόση μεγάλη διαφορά να μπορεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία ή μη της Ν.Δ. ασφαλώς και κανείς πλην της τελικής έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να προεξοφλήσει. Ο αγώνας και η πίστη μας είναι να μην επανέλθει στην εξουσία μια παντοδύναμη Δεξιά, γιατί δεν συμφέρει ούτε τον τόπο ούτε τον λαό μας. Για να μην έλθει αυτοδύναμη η Ν.Δ., πρέπει να ψηφιστεί το Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. μιλούν συνεχώς για «χαμένη ψήφο».

• Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν το κόμμα σας θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα και ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει...

Δεν έχει καμία αξία να μπεις σε μια κυβέρνηση όπου θα κυριαρχεί η συντηρητική παράταξη. Φιλοδοξούμε να είμαστε υπεύθυνη, αποφασιστική και ισχυρή αντιπολίτευση, ανάχωμα στις συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές που εκ των πραγμάτων θα ασκήσει μια κυβέρνηση με κυρίαρχη δύναμη τη Ν.Δ. Παράλληλα, εκπληρώνοντας το πατριωτικό μας χρέος ως η κατ’ εξοχήν δύναμη ευθύνης όπου απαιτείται η συνεννόηση και η συναίνεση, πιστοί στη σταθερή γραμμή και στρατηγική μας, θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια.

• Αποκλείετε δηλαδή να διεξαχθούν επαναληπτικές κάλπες με απλή αναλογική; Αν συμβεί θα σας φορτώσουν την ευθύνη. Θα το τολμήσετε;

Εμείς, όπως καλά γνωρίζετε, έχουμε πάγια αρχή και συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο απέναντι και στην απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και στην υπερισχυμένη της Ν.Δ. Επειδή είμαστε δύναμη πολιτικής σταθερότητας, θα συμβάλουμε στη βάση της πρότασής μας σε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν θέλουμε ακυβερνησία στη χώρα. Για να γίνει πράξη αυτό, όμως, απαιτούνται 200 βουλευτές. Αλλος ένας λόγος για όσο γίνεται πιο ισχυρό Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας φορτώσει καμία ευθύνη για το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

• Η Φώφη Γεννηματά μιλά εσχάτως για «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Πότε είναι πιο χρήσιμο το κόμμα σας, ως κυβερνητική συνιστώσα ή ως αντιπολιτευτική φωνή;

Μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη και ακόμη περισσότερο η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, όπως αποδεικνύεται στην ιστορική διαδρομή, δεν διαλέγει ρόλο ούτε συγκρίνει θέσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ταυτόχρονα δύναμη αλλαγής και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και δύναμη υπεύθυνης και προοδευτικής διακυβέρνησης. Οπου και να μας τάξει η ψήφος του λαού θα είμαστε συνεπείς και δημιουργικοί στον ρόλο μας.

• Θα διατηρήσετε τα «τείχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές; Μήπως θα είναι πιο πρόσφορο το έδαφος μετά τις 8 Ιουλίου για έναν νέο, πιο εποικοδομητικό γύρο διαλόγου;

Για την παντελή απουσία διαλόγου, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον θυμήθηκε μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας ας μεμφθεί τον εαυτό του. Είχε την ευκαιρία τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο να αποδείξει ότι πραγματικά τον εννοεί. Σε κάθε περίπτωση διάλεξε συμμαχίες στρατηγικές, κατά τα λεγόμενά του, με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝ.ΕΛΛ. και όταν το αποχωρίστηκε κατέφυγε σε αλλοπρόσαλλες και τυχάρπαστες συνεργασίες. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί οριστικά. Με τη βάση του, τους προοδευτικούς πολίτες, δεν μας χωρίζει τίποτα. Εδώ θα είμαστε μετά τις εκλογές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχει φτάσει στο τέλος της η στρατηγική των συνεργασιών με τη Δεξιά»
Τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του Κινήματος Αλλαγής περιγράφει ενόψει της Συνδιάσκεψης του κόμματος ο αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας, Δημήτρης Οικονόμου.
«Εχει φτάσει στο τέλος της η στρατηγική των συνεργασιών με τη Δεξιά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θα βγούμε από τις κάλπες πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι από ποτέ
«Το Κίνημα Αλλαγής εγγυάται τη θωράκιση του πολιτικού μας συστήματος, με μια αξιόπιστη, σοβαρή, ελεγκτική και κυρίως προοδευτική αντιπολίτευση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καμίνης και ξεκαθαρίζει ότι ο...
Θα βγούμε από τις κάλπες πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι από ποτέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα είμαστε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση»
Προτεραιότητα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει η εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε σταθερή ανάπτυξη με δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και στη ανασύνταξη του...
«Θα είμαστε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές “κομματικής σωτηρίας” το φθινόπωρο του ’18»
Εκλογές βλέπει στον ορίζοντα ο Κ. Σκανδαλίδης, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κάλπες το φθινόπωρο του 2018 με μοναδικό σκοπό την «κομματική σωτηρία» του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει λαϊκή...
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές “κομματικής σωτηρίας” το φθινόπωρο του ’18»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για όλα τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα αποσαφηνίζει μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά.
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεξιός πελατειασμός η δήθεν αξιοκρατία του κ. Μητσοτάκη »
Βολές εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μέσω της «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπερασπιζόμενος τον αυτόνομο ρόλο του κόμματός του.
«Δεξιός πελατειασμός η δήθεν αξιοκρατία του κ. Μητσοτάκη »

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας