Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αυτονόητη επιλογή η “συστράτευση” ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό»

Τάνια Καραγιάννη, υποψήφια βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτονόητη επιλογή η “συστράτευση” ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό»

  • A-
  • A+
Η επαναφορά του κανόνα 1:5, που υποστηρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτόματα οδηγεί στη συρρίκνωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα κατά περίπου 30.000 εργαζόμενους μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία ουδετερότητας ή αποχής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Τάνια Καραγιάννη, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και εξηγεί ότι η «συστράτευση» κάθε προοδευτικού ανθρώπου στον αγώνα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον νεοσυντηρητισμό και τον κυνισμό είναι αυτονόητη επιλογή.

• Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη που σας ώθησε να κατέβετε υποψήφια βουλευτίνα με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Κατ’ αρχάς νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κάνουμε τρεις βασικές παραδοχές.

Πρώτον, τα πρώτα χρόνια της κρίσης τα μνημόνια στραγγάλιζαν την οικονομία, έπλητταν τη μεσαία τάξη, ανατροφοδοτούσαν την ύφεση και επέφεραν τεράστια πλήγματα στη θεσμική και τη δημόσια υποδομή.

Δεύτερον, η πολιτική που ασκήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια περιελάμβανε μια πραγματική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και ανάρρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Τρίτον, η χώρα βγήκε τον περασμένο Αύγουστο από τη μνημονιακή εποπτεία, αλλά παραμένει στη ζώνη της οικονομικής κρίσης. Στο χρονικό, συνεπώς, σημείο που βρισκόμαστε, εκείνο που έχει κυρίαρχη και καθοριστική σημασία είναι η οργάνωση ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ενας τέτοιος στόχος προϋποθέτει τη χάραξη μιας καθαρής στρατηγικής που να οδηγεί σε μία νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην επιδίωξη της σύγχρονης Δεξιάς να πάρει τη ρεβάνς και να δικαιώσει τις επιλογές της καταστροφής των προηγούμενων ετών.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η σκληρή ευρωπαϊκή και εγχώρια Δεξιά επαναφέρει στο προσκήνιο μια πολιτική ατζέντα η οποία, παρά τα φτιασιδώματα, εξακολουθεί να περιλαμβάνει την πάση θυσία προστασία ενός αποτυχημένου παραγωγικού μοντέλου, πολιτικές εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους, αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων και αποφορολόγησης του μεγάλου πλούτου. Μια δηλαδή πολιτική που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων αλλά και στον κίνδυνο μιας νέας περιπέτειας μνημονίου ακόμα και χωρίς μνημόνιο!

Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον, για όποιον συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του διακυβεύματος δεν υπάρχει δικαιολογία ουδετερότητας ή αποχής. Η «συστράτευση» κάθε προοδευτικού ανθρώπου στον αγώνα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον νεοσυντηρητισμό και τον κυνισμό είναι αυτονόητη επιλογή.

• Εχετε διατελέσει εκλεγμένη συνδικαλίστρια και γνωρίζετε τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Θα ήθελα λοιπόν να μας εξηγήσετε πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον κανόνα 1:5 στο Δημόσιο.

Η επαναφορά στον κανόνα 1:5 αυτόματα οδηγεί στη συρρίκνωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα κατά περίπου 30.000 εργαζόμενους μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Μια τέτοια πολιτική προφανώς θα ήταν μοιραία για την αποδοτική λειτουργία των δομών του Δημοσίου, ειδικά του κοινωνικού κράτους (Υγεία - Παιδεία - Κοινωνική Ασφάλιση).

Είναι όμως ταυτόχρονα απολύτως συμβατή με τις πάγιες επιδιώξεις των νεοφιλελευθέρων για εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, μια τέτοια πολιτική στην ουσία στρέφεται κατά των συμφερόντων των ίδιων των πολιτών, διότι οδηγεί σε υπηρεσίες πολλαπλάσιου κόστους και όχι απαραίτητα καλύτερης ποιότητας. Αυτό έχει δείξει η ευρωπαϊκή –και όχι μόνον– εμπειρία.

• Ενταχθήκατε σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, όντας προηγουμένως μέλος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ποια η άποψή σας για το κόμμα της Φώφης Γεννηματά και πώς βλέπετε τις μελλοντικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, σημαντικό μέρος του οποίου διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι γεμάτο προκλήσεις. Σίγουρα προϋποθέτει συγκλίσεις. Σε καμία όμως περίπτωση «εταιρικές συμφωνίες» μεριδίων και τιμαρίων.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε με ρεαλιστικές προσεγγίσεις και όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς συμπλέγματα, δογματισμούς και παρωπίδες, τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Οσων, βεβαίως, το επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να δούμε, χωρίς προκαταλήψεις, το παράδειγμα του Σάντσεθ, που πολέμησε την Ακροδεξιά και συνάσπισε την Αριστερά, στήριξε τον εργαζόμενο και πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και του Τίμερμανς, υπέρμαχου της στήριξης των αδυνάτων, της ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας, των ελευθεριών και μιας Ευρώπης κοντά στους πολίτες.

Να ακούσουμε τα μηνύματα της κοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και να συγκρουστούμε δυνατά με τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον άκρατο καπιταλισμό μιας παγκοσμιοποίησης που πνίγει τη χώρα μας και το ευρωπαϊκό δέντρο σαν κισσός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει την αντικοινωνική λαίλαπα Μητσοτάκη
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και με μία ψήφο διαφορά», για να κλείσει η κερκόπορτα στη Ν.Δ. και την ακραία αντιλαϊκή ατζέντα της, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιάννης Ραγκούσης λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της...
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει την αντικοινωνική λαίλαπα Μητσοτάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις 7 Ιουλίου θα γίνει η μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική ιστορία της χώρας»
Το διακύβευμα των εκλογών θέτει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Θάνος Μωραΐτης επισημαίνοντας: «Είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις είτε ο άλλος δρόμος είναι η χώρα να μπει σε ένα...
«Στις 7 Ιουλίου θα γίνει η μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική ιστορία της χώρας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιμένουμε προοδευτικά και αριστερά»
Προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση για την επόμενη ημέρα είναι, σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου ● Καταλογίζει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον...
«Επιμένουμε προοδευτικά και αριστερά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλω να συμβάλω με τη φωνή μου για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη»
Ο κ. Πελεγρίνης αναφέρεται παράλληλα σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε με τον ίδιο ως πρύτανη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος...
«Θέλω να συμβάλω με τη φωνή μου για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
Επαναστατική λογική και αριστερή κατεύθυνση προτείνει για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης ο επικοινωνιολόγος, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης. Στο ερώτημα...
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αιχμηρή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης δίνει απαντήσεις για την κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό, τα επιτεύγματα και τις αστοχίες της...
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας