• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποψήφια βουλευτίνα Αρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τυφλή καταστολή ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

 • A-
 • A+
Αριστερά και εξουσία: Κορυφαίοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες απαντούν, όλα τα επόμενα προεκλογικά Σάββατα, στην «Εφ.Συν.» για τα εμπόδια, τα λάθη, τις επιτυχίες, τις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα. Σήμερα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποψήφια βουλευτίνα Αρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Η Ν.Δ. –και πολλά από τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν– πριμοδοτεί τον φόβο και υιοθετεί μια ατζέντα σκληρής καταστολής για την πάταξη της εγκληματικότητας. Η δική σας πολιτική και των προκατόχων σας από το 2015 ήταν περισσότερο ανεκτική σε επίπεδο καταστολής. Πιστεύετε, ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τη σκόπιμη καλλιέργεια φόβου, ότι ήταν αποτελεσματική;

Πράγματι, με τη σκόπιμη καλλιέργεια του φόβου επιχειρούν να κρύψουν τα πραγματικά στοιχεία. Την τετραετία 2011-2014 ο ετήσιος μέσος όρος ανθρωποκτονιών ανερχόταν σε 149. Την επόμενη, 2015-2018, έπεσε στις 85. Είχαμε μείωση κατά 43%. Αντίστοιχα οι ληστείες μειώθηκαν κατά 17% και οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 9%. Προχωρούμε μεθοδικά και στοχευμένα, με τους δείκτες να αποτυπώνουν τα θετικά αποτελέσματα.

«Είμαι αποφασισμένος να αποκαταστήσω τον νόμο και την τάξη σε αυτή τη χώρα. Εχω εθνική ευθύνη να βάλω τέλος στον κατήφορο»
Κυρ. Μητσοτάκης

Οι προτάσεις της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη εξαντλούνται σε ανέξοδους παλικαρισμούς καταστολής. Παρότι έχει αποδειχτεί ότι η σκληρή και χωρίς σχέδιο αστυνομική καταστολή μόνο προβλήματα δημιουργεί. Σας θυμίζω ότι περιστατικά υπέρβασης ορίων ήταν η συνήθης καθημερινότητα όταν κυβερνούσε η Ν.Δ. Κι αυτό ευαγγελίζεται: τυφλή καταστολή.

● Αποτελεί κοινό μυστικό ότι επί δεκαετίες υπήρχαν θύλακες με συμπεριφορές ακραίας ακροδεξιάς βίας με ισχυρά στοιχεία ρατσισμού και όχι μόνο. Εχει αλλάξει κάτι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. από το 2015 και με ποια μέτρα;

Ακριβώς για να ξεριζωθούν κατακριτέες και αυταρχικές νοοτροπίες λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεσπίσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υπό τον Συνήγορο του Πολίτη, που εξετάζει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής και υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης.

Εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τους Ρομά και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Δημιουργήθηκε Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ώστε οι καταγγελίες πολιτών να μην πάνε στα αζήτητα και να εξετάζονται από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ως πολιτική ηγεσία σταθήκαμε σταθερά απέναντι σε πρακτικές κάλυψης μέσω ανοχής ή κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, καθώς αυτά δεν μπορεί να έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος. Η μεγαλύτερη όμως μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τη συνολική κουλτούρα εναντίωσης και καταπολέμησης της κακομεταχείρισης.

● Ασκήσατε κριτική στην υπόσχεση του Κ. Μητσοτάκη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, δεδομένου ότι αυτό θα σημάνει αναγκαστικά –σύμφωνα με την αναλογία 1 προς 5– απολύσεις από άλλους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν όντως ελλείψεις ή είναι απλώς θέμα διαφορετικού σχεδιασμού και κατανομής δυνάμεων. Για παράδειγμα, μήπως είναι υπερβολικός ο αριθμός των αποσπασμένων σε δημόσια πρόσωπα αστυνομικών;

Η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που προχώρησε στην επαναξιολόγηση της φύλαξης δημόσιων προσώπων. Αποδεσμεύσαμε εκατοντάδες αστυνομικούς, που διατέθηκαν σε πεζές περιπολίες και υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Οι δομές της Αστυνομίας εκσυγχρονίστηκαν και αναδιοργανώθηκαν όταν άλλοι το… συζητούσαν επί 25 χρόνια.

Αποκαλύφθηκαν μισθώματα που πλήρωνε το Δημόσιο σε κλειστούς αστυνομικούς σταθμούς, συγχωνεύτηκαν υπηρεσίες, εξοικονομήθηκαν οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που βγήκε από τα γραφεία. Βεβαίως και υπάρχουν ακόμη ανάγκες, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί τεράστιες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία. Τώρα θυμήθηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις στην Αστυνομία. Ηταν βέβαια ο ίδιος που τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ δήλωνε επί λέξει ότι «δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις αστυνομικών.

Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Μάλιστα τώρα, θέλει προσλήψεις εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων, εκτός των Σχολών της Αστυνομίας, με φαστ τρακ τρίμηνη εκπαίδευση. Ούτε αγροφύλακες να έβγαζε! Ετσι εννοεί την αξιοκρατία και τόσο αναβαθμισμένη θέλει την κατάρτιση αστυνομικών.

● Δεν ήσασταν στο υπουργείο τις τραγικές ημέρες που στοίχισαν τη ζωή 100 ανθρώπων στο Μάτι. Ολα τα πορίσματα συγκλίνουν στο ότι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, η ΕΛ.ΑΣ. και η Αυτοδιοίκηση λόγω κακού συντονισμού, λανθασμένων προβλέψεων και αδυναμίας να αντιδράσουν, συνέτειναν στην τρομερή καταστροφή. Εχουν γίνει στο δικό σας υπουργείο, μετά και τη μοναδική στα ελληνικά χρονικά παραίτηση υπουργού για παρόμοιο λόγο, νέοι σχεδιασμοί εν όψει και του καλοκαιριού;

Επανεξετάσαμε το σύνολο των εμπλεκόμενων κρατικών δομών, προχωρήσαμε σε νέους σχεδιασμούς και ξεκινήσαμε αμέσως να τους υλοποιούμε. Ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με ριζική αναδιάρθρωση δομών στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών.

Εγινε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, ενσωματώθηκαν προτάσεις της Επιτροπής Γκολντάμερ, συναρμόδιων φορέων αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Η τελευταία επικρότησε το εγχείρημα νομοθέτησης ως «ένα καλά δομημένο κείμενο που ενσωματώνει ευρωπαϊκά πρότυπα και την επιστημονική τεκμηρίωση». Τα σχόλια του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν θετικότατα.

Σε πρακτικό επίπεδο η χώρα μετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό RescEU, δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Πυροσβεστική, εντάχθηκαν 2.173 πυροσβέστες πενταετούς θητείας στο μόνιμο προσωπικό, το Σώμα ενισχύθηκε με άλλες 2.000 προσλήψεις και εξασφαλίσαμε πλήρη κάλυψη της χώρας με εναέρια μέσα. Φέτος, επίσης, αποφοίτησαν από την Πυροσβεστική Ακαδημία οι πρώτοι Πυροσβέστες, που εισήχθησαν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.

● Ο συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας είναι πλέον μετά και από τις διεκδικήσεις αστυνομικών αποδεκτός και δεδομένος. Ωστόσο, στη διάρκεια της σημερινής κυβέρνησης οι επικεφαλής συνδικαλιστές ασυνήθιστα συχνά καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου. Μήπως έχετε αμελήσει δίκαια αιτήματα και κυρίως μήπως όντως υιοθετήσατε κι εσείς το γνωστό τροπάρι των επιλεκτικών κρίσεων και μετατάξεων;

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως επί σειρά ετών και πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν πολλοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Ως κυβέρνηση της Αριστεράς σεβόμαστε τον θεσμικό τους ρόλο, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι ούτε εμείς κυβερνούμε ως συνδικαλιστές, ούτε εκείνοι μπορούν να εμφανίζονται ως πολιτική ή φυσική ηγεσία.

Σε ορισμένους δεν άρεσε αυτό. Φυσικά με κάποιους δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι, όπως με εκείνους που μετά τον τραγικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τις εικόνες που είδε όλη η Ελλάδα, έσπευσαν με περισσή φασιστική θρασύτητα να δηλώσουν δημόσια ότι «αυτό είναι και σε όποιον αρέσει».

Ομως στις συνθηματολογικές κραυγές –που όλως τυχαίως ακολουθούν αυτές της οδού Πειραιώς– απαντάμε με το έργο μας. Ικανοποιήσαμε πάγια θεσμικά αιτήματα, δώσαμε τα αναδρομικά όταν τα οικονομικά της χώρας το επέτρεψαν και προχωρήσαμε στη θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων για μεταθέσεις και τοποθετήσεις.

Προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση του υπουργείου και επιβάλλαμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θεσμοθετώντας για πρώτη φορά Μονάδα για τον έλεγχο των Οικονομικών των Σωμάτων. Και φυσικά ικανοποιήσαμε το πάγιο αίτημα αναβάθμισης των σπουδών στις αστυνομικές σχολές.

Στην Αστυνομική Ακαδημία προχωρούμε σε συνολική αναδιάρθρωση και εκδημοκρατισμό της διοικητικής οργάνωσης. Οι σχολές γίνονται ανώτατες στα πρότυπα των ευρωπαϊκών προδιαγραφών που διέπουν και τα ελληνικά ΑΕΙ. Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα εξωτερικής φοίτησης των δοκίμων και σε Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του εσωτερικού.

Θεσμοθετούνται τρία διακριτά προγράμματα εκπαίδευσης με θεσμικά εχέγγυα εισαγωγής μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων: Σχολή Αξιωματικών με πενταετή διάρκεια (με έναν χρόνο εξειδίκευση) που πλέον μπορεί να οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, Σχολή Υπαξιωματικών με τετραετή διάρκεια ισότιμη με Ιδρύματα και Σχολές του πανεπιστημιακού τομέα και Σχολή Αστυφυλάκων με διετές πρόγραμμα, που θα απονέμει διπλώματα «επιπέδου 5» του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Παράλληλα, εξειδικεύονται προγράμματα επιμόρφωσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης. Η μεταρρύθμιση αυτή αναβαθμίζει την εκπαίδευση των αστυνομικών και αποτελεί τομή για τον εκδημοκρατισμό στην ΕΛ.ΑΣ.

● Το οργανωμένο έγκλημα και οι οργανώσεις του συχνότατα περιλαμβάνουν και αστυνομικούς που στη συνέχεια συνήθως πέφτουν στα μαλακά. Οι αιώνιες αναποτελεσματικές ΕΔΕ αλλά και οι εκθέσεις του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων δεν πείθουν τους πολίτες με αντίκτυπο τον μέτριο βαθμό εμπιστοσύνης τους στην ΕΛ.ΑΣ. Αλλαξε κάτι από το 2015;

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι επί της δικής μας διακυβέρνησης σε αρκετές υποθέσεις περιλαμβάνονταν αστυνομικοί στις δικογραφίες ως εμπλεκόμενοι; Αναρωτηθήκατε γιατί αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια; Στο παρελθόν, μία κακώς εννοούμενη νοοτροπία ήθελε είτε να μη διατάσσονται ΕΔΕ είτε να σέρνονται μέχρι να ξεχαστούν. Επιχειρήσαμε να σπάσουμε την «παράδοση». Σας θυμίζω ότι για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου δεσμεύτηκα ότι δεν θα πέσει τίποτα κάτω και ότι θα καταλογιστούν ακέραια οι ευθύνες.

Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και εστάλη στον Συνήγορο του Πολίτη που υπερθεμάτισε για την άψογη τήρηση των κανόνων της ΕΔΕ. Το θέμα δεν θάφτηκε όπως πολλοί προεξοφλούσαν ή ενδεχομένως επιθυμούσαν. Αυτό έγινε παράλληλα με την ποινική διαδικασία, που σε κάθε περίπτωση υπερισχύει. Βεβαίως, ο πειθαρχικός έλεγχος είναι μια διοικητική διαδικασία που δεν γίνεται από την υπουργό – αρμόδια είναι η Αστυνομία και τα όργανά της. Ομως εμείς διευκολύνουμε, δεν παρεμποδίζουμε τον έλεγχο. Ακολουθούμε κανόνες. Και αυτό είναι στον πυρήνα του εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας.

Οσο για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προσφάτως αναβαθμίστηκε σε αυτοτελή υπηρεσία υπό τον υπουργό, με ενοποίηση των υπηρεσιών όλων των Σωμάτων –ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό– για τη συντονισμένη καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτών που άλλοι είχαν αφήσει να ατονήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αριστείδης Μπαλτάς: «Να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί»
Στη διαπραγμάτευση «δεν νικήσαμε, αλλά ούτε συντριβήκαμε» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «δημιουργήθηκε ρωγμή στην Ευρώπη, που δύσκολα επουλώνεται». Για την Αριστερά σημειώνει ότι πρέπει...
Αριστείδης Μπαλτάς: «Να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
Η Νάντια Ουρμπινάτι μιλά για τη σχέση λαϊκισμού και δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και τονίζει πως, όταν η αντιπολίτευση είναι ισχυρή, τότε αυτό το παιχνίδι είναι...
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
Ο Νίκος Φίλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, το πρόγραμμα και τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του για το ιδεολογικό...
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στη Ν.Δ. δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια περίθαλψη παρά μόνο το deal με τους ιδιώτες»
Κορυφαίοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες απαντούν στην «Εφ.Συν.» για τα εμπόδια, τα λάθη, τις επιτυχίες, αλλά και για τις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σήμερα ο Ανδρέας...
«Στη Ν.Δ. δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια περίθαλψη παρά μόνο το deal με τους ιδιώτες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας