Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση»

  • A-
  • A+

«Το διακύβευμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο και αφορά τη συνέχιση της επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η μνημονιακή περίοδος ή την επιστροφή στο παρελθόν, στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας», αποσαφηνίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Χαρίτσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».

● Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα. Είναι εφικτό να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα στις εθνικές εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές είναι τελείως διαφορετικές από τις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν μηνύματα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε και ανταποκρίθηκε – τόσο με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όσο και με το πρόγραμμα που καταθέτουμε.

Στις εθνικές εκλογές, όμως, δεν στέλνονται μηνύματα, εκδίδεται τελική ετυμηγορία. Αυτό που καλούνται να αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες, στις 7 Ιουλίου, είναι η επόμενη κυβέρνηση και η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το διακύβευμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο και αφορά ή τη συνέχιση της επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η μνημονιακή περίοδος ή την επιστροφή στο παρελθόν, στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας.

Είναι, ομολογουμένως, δύσκολη μάχη, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε – οι Ελληνες δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παρωχημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

● Εχετε περιγράψει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας. Μπορείτε να το εξειδικεύσετε; Πώς μπορεί να επιταχύνει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και πώς μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πάνω σε όσα σημαντικά πετύχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Φέτος, έχουμε 40.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ό,τι το 2015, ενώ έχουμε διπλασιάσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά και τις εξαγωγές, με στόχο να φτάσουν το 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία είναι μεν ακόμη υψηλή, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους.

Προφανώς δεν τα καταφέραμε παντού, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Είμαι αισιόδοξος, όμως, για το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς στις περιοδείες και τις επισκέψεις μου στη Μεσσηνία ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

● Η κυβέρνηση εστιάζει στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Κάποιοι μιλούν για όψιμο ενδιαφέρον και αντιτείνουν ότι τα μεσαία στρώματα πλήρωσαν δυσανάλογα βάρη την περίοδο της κρίσης. Τι απαντάτε;

Κοιτάξτε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, δεσμευτήκαμε ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία ομολογουμένως τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής και επιφορτίστηκαν με μεγάλο βάρος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ακόμα και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, όμως, προσπαθήσαμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

Προχωρήσαμε σε επαναφορά της 13ης σύνταξης, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, στις 120 δόσεις για εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, μειώσαμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και το άνοιγμά τους σε παραγωγικά στρώματα που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένα, όπως για παράδειγμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι επαγγελματίες.

Βέβαια, η συσσωρευμένη πίεση της πολυετούς κρίσης και της λιτότητας ήταν μεγάλη για αυτές τις κοινωνικές ομάδες και είδαμε την έκφρασή της στις ευρωεκλογές. Εχουμε, όμως, διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω, στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

● Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ν.Δ. υπόσχεται γενναίες φοροελαφρύνσεις στα μεσαία στρώματα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό κράτος. Μας περιγράφετε τις διαφορές των δύο προγραμμάτων;

Η Ν.Δ. έχει στην κορυφή της ατζέντας της εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις στα ανώτατα οικονομικά στρώματα, πρακτική η οποία είναι μια επανάληψη όσων ζήσαμε στο παρελθόν και μας οδήγησαν στην κρίση, διότι δημιούργησαν ένα δημοσιονομικό κενό, το οποίο προκειμένου να καλυφθεί επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας και περικοπές στην κοινωνική πλειοψηφία.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε όξυνση των ανισοτήτων και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, δηλαδή λέμε όχι στην οριζόντια, ισόποση μείωση του ΕΝΦΙΑ που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς, σχεδιάζουμε κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι πιο αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα να δουν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ελάφρυνση. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας από τη Ν.Δ.

● «Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πιστεύετε ότι πείθει; Βλέπετε πιθανές ιδιωτικοποιήσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, π.χ. στην Αυτοδιοίκηση;

Καταρχάς, όσον αφορά το Δημόσιο, η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να επαναφέρει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάγωμα των προσλήψεων και φυσικά συρρίκνωση του Δημοσίου. Ομως, έπειτα από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία, την Παιδεία αλλά και την Αυτοδιοίκηση, να αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, η λύση δεν μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του Δημοσίου.

Το γνωρίζουν στη Ν.Δ. και σκοπίμως θέλουν να δημιουργηθούν κενά, τα οποία ασφαλώς θα καλύψουν στο μέλλον ιδιώτες. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτική στήριξης του δημόσιου τομέα. Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, παλέψαμε και επαναφέραμε τον κανόνα 1/1 και κυρίως αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου με πλήθος θεσμικών και λειτουργικών παρεμβάσεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»
«Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, στο τέλος της τετραετίας», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από πλευράς...
«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η επιδίωξη συνεργασιών είναι βαθιά ριζωμένη στη λογική και την κουλτούρα της Αριστεράς»
«Η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτροπεία με την κοινωνία όρθια και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει. Τώρα μπορούμε, με σαφώς μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που βρίσκεται στον...
«Η επιδίωξη συνεργασιών είναι βαθιά ριζωμένη στη λογική και την κουλτούρα της Αριστεράς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης»
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τους πέντε πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εστιάζοντας σε θέματα όπως η καταστολή, το προσφυγικό,...
«Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
«Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης –και υποψήφια...
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα»
«Θα σπάσουμε την παράδοση ότι ο Δήμος Αθηναίων ασχολείται κυρίως και πρωτίστως με το εμπορικό κέντρο. Η δική μας αντίληψη εκκινεί από τις γειτονιές», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υποψήφιος...
«Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας