• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στην αυτοδιοίκηση δεν είναι πρωτεύων ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά»

 • A-
 • A+

Το πρόβλημα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνου Ζέρβα, δεν θα είναι, όπως φαίνεται, αν μπορέσει να βρει πρόθυμες παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους να συνεργαστούν μαζί του, αλλά ποιους τελικά θα επιλέξει από αυτούς που προσφέρονται να δώσουν στήριξη έναντι μιας θέσης στη διοίκηση ή έστω ψήφο ανοχής.

Προχθές το βράδυ έκλεισε τον κύκλο των πρώτων επαφών, με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εκτός αυτού του κύκλου έχει μείνει ο «άσπονδος» παλιός φίλος Νίκος Ταχιάος, η αμφιθυμία του οποίου μετατρέπεται και σε αμφιθυμία του νέου δημάρχου.

Κατά τα λοιπά, έχει ήδη απορροφήσει τους Μάκη Κυριζίδη, Πέτρο Λεκάκη, Χάρη Αηδονόπουλο, τα έχει βρει με τον Σπύρο Βούγια, είχε καθαρές κουβέντες με την Κατερίνα Νοτοπούλου και με τον Γιώργο Ορφανό έχουν… χημεία. Βρήκε και τον γενικό γραμματέα του δήμου στο πρόσωπο του Ευθύμιου Φωτόπουλου, πρώην δημάρχου του Δήμου Δέλτα.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρευρεθεί στην ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής, μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου. Μέσα σε αυτή την παραζάλη, κινούμενος με τη βέσπα συνεργάτη του και κρύβοντας επιμελώς το άγχος να κλείσει σύντομα όλα τα θέματα συνεργασιών για να είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο, δόθηκε η συνέντευξη που ακολουθεί.

Η γλώσσα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι θα είναι για μεγάλο διάστημα «κρυπτική». Σηκώνει βέβαια το «γάντι» που του πέταξε ο Γιάννης Μπουτάρης, βάζει υψηλούς στόχους στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον κρίνει και στηρίζει αφενός το Pride, αφετέρου δεν αποκλείει τους ακροδεξιούς λέγοντας ότι «η αντιπαράθεση είναι κατασκευασμένη».

Οχυρώνεται πίσω από τη διπλωματία όσο φυσικά οι ισορροπίες θα το επιτρέπουν και ίσως θα πρέπει να μεταφέρει στο δημαρχείο τον πίνακα του Μάκη Τσεντεμαΐδη με την «Εξέγερση των Ζηλωτών» να τον κρατά σε εγρήγορση.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με το αγαπημένο του σνάουτσερ που ακούσει στο όνομα Κέλσος

● Ο Γιάννης Μπουτάρης σάς κατηγόρησε ότι από εσάς άρχισε το ξήλωμα της «Πρωτοβουλίας».

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και, όπως είπα στην πρόσφατη συνάντησή μας, αφήνουμε πίσω μας ό,τι έγινε. Σε κάθε περίπτωση όμως η δική μου διαφοροποίηση τότε έγινε με προσωπικό κόστος, έγινε για πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς λόγους και κατά κάποιον τρόπο η κριτική που άσκησα δικαιώθηκε, καθώς σε δεύτερο χρόνο έγινε κτήμα όλης της πόλης.

Κρατήστε όμως ότι η δική μου προσέγγιση παραμένει ενωτική και αποσκοπώ στο να ενισχύσω ό,τι θετικό έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Οι αδυναμίες και οι υστερήσεις της προηγούμενης διοίκησης μας απασχολούν και αυτές ερχόμαστε να επανορθώσουμε. Aλλωστε η στροφή στα ζητήματα της καθημερινότητας, η ευταξία και η καθαριότητα φανερώνουν τις δικές μας προτεραιότητες.

● Σας ενόχλησε που τελικά ψήφισε τον Νίκο Ταχιάο, όπως ο ίδιος είπε, διότι έχει καλύτερες οργανωτικές ικανότητες;

Οι οργανωτικές ικανότητες -επιτρέψτε μου να ισχυριστώ- θα αποδειχτούν στην πορεία του χρόνου και εκ του αποτελέσματος. Eχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια πόλη καλύτερη για όλους. Από εκεί και πέρα καθένας είχε και έχει το δικαίωμα να αποφασίζει και να επιλέγει ποιον θεωρεί καταλληλότερο για τη θέση του δημάρχου. Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε την επιλογή του, αλλά το ίδιο έπραξε και η πόλη.

● Σας φοβίζει η σύγκριση με το έργο του Γιάννη Μπουτάρη; Είναι ένα μέτρο σε όσα σκοπεύετε να κάνετε και στον τρόπο που σκέφτεστε να πολιτευτείτε;

Δεν με φοβίζει καθώς δεν ενεργώ με γνώμονα το παρελθόν. Ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά κυρίως η «Πρωτοβουλία» έφεραν μια φρέσκια προσέγγιση στα αυτοδιοικητικά πράγματα και άλλαξαν το παράδειγμα. Η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις άφησαν πίσω τους τον σφιχτό κομματικό εναγκαλισμό και προέταξαν την αυτοδιοικητική ατζέντα.

Οπωσδήποτε υπάρχει μία παρακαταθήκη που αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους και θα ήταν ψέμα να ισχυριστεί κανείς πως δεν τη λαμβάνει υπόψη του. Από εκεί και πέρα όμως η συνολική αποτίμηση του έργου του Γιάννη Μπουτάρη θα γίνει αργότερα και όχι εν θερμώ.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είχε τις πολιτικές προϋποθέσεις να επιτύχει περισσότερα και κυρίως στα ζητήματα της καθημερινότητας, στα οποία η δεύτερη θητεία του ήταν αδύναμη.

● Υπάρχει κάποιο λάθος στη διοίκηση Μπουτάρη που θα διορθώσετε πρώτο;

Το ζήτημα της καθαριότητας της πόλης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μου, καθώς αυτό υποστηρίζουν και οι κάτοικοι/δημότες της Θεσσαλονίκης σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα και για τον λόγο αυτό θα αναλάβω προσωπικά την ευθύνη αυτού του τομέα.

Το λάθος του Μπουτάρη είναι πως υποτίμησε αυτά τα ζητήματα, δίνοντας βαρύτητα μόνο στην εξωστρέφεια της πόλης και φέρνοντας έναν «αέρα» κοσμοπολιτισμού. Χωρίς όμως μία πόλη καθαρή, λειτουργική, αισθητικά όμορφη, όλο αυτό το εποικοδόμημα δεν πατά σε στέρεες βάσεις.

Για να μπορεί η Θεσσαλονίκη να αλλάξει κατηγορία και να γίνει κέντρο τουρισμού, εμπορίου, επενδύσεων, επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, δεν αρκούν οι δημόσιες σχέσεις και οι διακηρυκτικές προσεγγίσεις και τα μεγάλα λόγια, αλλά χρειάζεται συστηματική δουλειά σε τομείς που εκ πρώτης όψεως δεν είναι τόσο φανταχτεροί και απαιτούν συστηματική προσπάθεια και σχέδιο.

● Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν -κρίνοντας από τα σενάρια για συνεργασίες σας ή επιλογή συνεργατών- ότι θα επαναφέρετε τη Δεξιά στον δήμο από την πίσω πόρτα.

Οι κοινωνίες εξελίσσονται, έχουν νέα αιτήματα. Στην αυτοδιοίκηση ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά δεν είναι ο πρωτεύων. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχει ή δεν παίζει κάποιο ρόλο, αλλά σίγουρα όχι τον πρωταγωνιστικό. Η δική μας πρόταση καταστατικά δεν διαχωρίζει τη Θεσσαλονίκη σε δεξιά και αριστερή, σε προοδευτική και συντηρητική, γιατί δεν βασίζεται στη στρατηγική του διχασμού.

Εμείς θέλουμε να ενώσουμε την πόλη για να την αλλάξουμε και όχι να επενδύσουμε σε διαιρετικές τομές για να αναπαράγουμε ξεπερασμένα σχήματα. Εξάλλου, αν δείτε και την προγραμματική μας πρόταση, είναι ένα μείγμα πολιτικών με στόχο τη βελτίωση της πόλης.

Για παράδειγμα, στην καθαριότητα δεν συζητάμε την ιδιωτικοποίηση των δομών, αλλά από την άλλη στοχεύουμε στη μείωση της σπατάλης και της γραφειοκρατίας. Επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να αφήνουν, πέραν του πολιτιστικού, και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη. Εν ολίγοις δεν υπηρετούμε ιδεοληψίες, αλλά το συμφέρον της πόλης, των ανθρώπων της και την προοπτική της.

● Ο Νίκος Ταχιάος είναι σαφώς ενοχλημένος διότι είχατε επαφές με συμβούλους του που θα είχαν πρόθεση να συνεργαστούν μαζί σας και όχι απευθείας με αυτόν που είναι επικεφαλής της παράταξης η οποία είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, η αξιωματική αντιπολίτευση στον δήμο.

Μοναδικό μου μέλημα η δημιουργία λειτουργικής διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Καμία χαμένη ημέρα, καμία χαμένη ώρα –εξ ου και η αυξημένη εγρήγορση. Επί της αρχής, δεν έχω αποκλείσει κανέναν από τον διάλογο για την επόμενη ημέρα.

Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν πως η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη, άρα δεν υπάρχει πεπατημένη. Υπάρχει μόνο η δική μας ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Με το παλιό σύστημα κατανομής των εδρών, αυτή τη στιγμή θα είχαμε μια πλειοψηφία της τάξης των 31 δημοτικών συμβούλων.

Παρ’ όλα αυτά δεν πτοούμαστε και θα αποδείξουμε στην πράξη και βήμα βήμα πως οι συνθέσεις και οι συνεργασίες είναι εφικτές όταν υπάρχει κοινός στόχος.

● Τι σκέφτεστε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός άντρας, που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας με βάση τις δημοσκοπήσεις. Εάν αυτές επιβεβαιωθούν, θα έχει και αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο ανόρθωσης της χώρας.

Η οριστική υπέρβαση της κρίσης θα έρθει όταν η ανεργία πέσει σε μονοψήφια ποσοστά και ανακτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του απολεσθέντος εθνικού εισοδήματος. Από εκεί και πέρα εκτιμώ πως υπάρχουν αλλαγές σε κράτος και οικονομία που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν -με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της κρίσης- και ταυτόχρονα οφείλουμε ως πολιτεία να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους με ένα σύγχρονο πλέγμα προνοιακών πολιτικών. Προσωπική μου εκτίμηση πως αυτά τα δύο δεν είναι ασυμβίβαστα.

● Eχετε εκ των προτέρων τοποθέτηση στη θεωρία των δύο τετραετιών για έναν δήμαρχο;

Είναι πρόωρες τέτοιες συζητήσεις καθώς έχουμε μπροστά μας τέσσερα δύσκολα και γεμάτα προκλήσεις χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη έχουν σωρευτεί πολλά προβλήματα, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις αλλά και συγκρούσεις όπου χρειάζεται. Αν η πόλη με τιμήσει με μια δεύτερη θητεία, θα σημαίνει πως έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου και εκ των πραγμάτων θα ζούμε όλοι σε μια καλύτερη πόλη.

● Η τοπική Ν.Δ. σάς εύχεται ανυπόκριτα, όπως λέει, καλή επιτυχία και καλεί όλους του νεοδημοκράτες, άρα κι εσάς, να αφήσετε το παρελθόν πίσω και να συστρατευτείτε στην επικράτηση του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Τι απαντάτε;

Είμαι δήμαρχος όλων των Θεσσαλονικέων και αυτό δεν αλλάζει. Πρώτο μέλημά μου είναι η πόλη και οι ανάγκες της. Aλλωστε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτό ήταν το πολιτικό μας μήνυμα. Ποτέ βέβαια δεν αρνήθηκα την πολιτική και ιδεολογική μου ένταξη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κομματικά συμφέροντα και στοχεύσεις θα τεθούν πάνω από το συμφέρον της πόλης.

Η δική μας προσπάθεια δεν είχε τη στήριξη κομμάτων, δεν είχαμε κανένα χρίσμα, ούτε επιστρατευτήκαμε από κάποιο κομματικό όργανο. Πήραμε την εντολή από τον λαό της Θεσσαλονίκης να ασχοληθούμε με τα προβλήματά της και αυτό θα πράξουμε. Εξάλλου κάθε κάλπη έχει το δικό της περιεχόμενο και βγάζει τα δικά της διακριτά αποτελέσματα.

● Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε σκληρή μάχη με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της πόλης σχετικά με το Pride, διοργάνωση την οποία έχετε πει ότι θα συνεχίσετε να στηρίζετε. Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση αναγγέλθηκε ότι ακροδεξιοί κύκλοι θέλουν να οργανώσουν… Straight Pride. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις αντιδράσεις με δεδομένο ότι η οργάνωση του Europride το 2020 θα γίνει στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη σύγχρονη, που μπορεί να δεχτεί όλες τις απόψεις. Eχω υποστηρίξει πως θα στηρίξω όλες τις εκδηλώσεις, αρκεί να τηρούνται ορισμένες, τυπικές κυρίως, προϋποθέσεις. Δεν πιστεύω στον διαχωρισμό της πόλης σε στρατόπεδα και δεν θα υποδαυλίσω αυτήν την έχθρα.

Δεν εμποδίζει τίποτε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να στηρίξει εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις πόλεις του κόσμου, όπως δεν τον εμποδίζει τίποτα στο να τιμά τις εθνικές επετείους και σημαντικά γεγονότα της εθνικής μας μνήμης.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι εν πολλοίς κατασκευασμένη και το δικό μας μήνυμα ενωτικό. Δικός μας στόχος, να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη λειτουργική, αισθητικά αναβαθμισμένη, μέρος όλων των σύγχρονων αναζητήσεων και πάνω από όλα με ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο για όλους τους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
Μία μέρα πριν οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τους δυο υποψήφιους δημάρχους, Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα.
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με τη νέα ηγεσία πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση ταυτότητας στην Κεντροαριστερά»
Θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά η παράταξη που τον ανέδειξε δήμαρχο θα είναι διαφορετική. Ο Γιάννης Μπουτάρης, χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς αυτή τη φορά, κάνει φανερό ότι το χάσμα με την...
«Με τη νέα ηγεσία πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση ταυτότητας στην Κεντροαριστερά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ομοφοβικός αντιδήμαρχος που επέλεξε ο Κων. Ζέρβας
Ηχηρό «χαστούκι» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από το Thessaloniki Pride για την επιλογή του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου. Τα μέλη του ζητούν από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να τον απομακρύνει αν ο αντιδήμαρχος δεν ανακαλέσει...
Ο ομοφοβικός αντιδήμαρχος που επέλεξε ο Κων. Ζέρβας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οταν φωνάζαμε για προσλήψεις, μας έλεγαν γραφικούς»
Μιλά στην «ΕφΣυν»: Ο Χρήστος Στεφανίδης, διευθυντής ΕΣΥ στην Παιδοχειρουργική Κλινική Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του...
«Οταν φωνάζαμε για προσλήψεις, μας έλεγαν γραφικούς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραποιούν το χθες, αγνοούν το σήμερα
Σφοδρή επίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τη διοίκηση του οποίου χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» επειδή προσπαθεί να «προσεγγίσει εκλογικά τους ορφανούς ψηφοφόρους της...
Παραποιούν το χθες, αγνοούν το σήμερα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφισμα με δεξιές «πλάτες» στη λογική των δύο άκρων
Ψήφισμα για τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη εκδόθηκε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και μαζί με αυτό βγήκαν κι άλλα συμπεράσματα: οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.
Ψήφισμα με δεξιές «πλάτες» στη λογική των δύο άκρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας