Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»

  • A-
  • A+
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος του στις 7 Ιουλίου δεν αφορά μόνο ποια κυβέρνηση επιλέγει, αλλά και ποια διαπραγματευτική γραμμή θα έχει η χώρα μας στην Ευρώπη.

«Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης –και υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών– Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επαναφέροντας το κάλεσμα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ενεργό συμμετοχή «για να αποτρέψουμε μια μνημονιακή οικονομική και κοινωνική παλινόρθωση, όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ.». Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., η υπουργός σχολιάζει: «Αναδεικνύουν κρίση ταυτότητας και στρατηγικό αδιέξοδο».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η υπουργός αποσαφηνίζει το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών: «Είναι είτε η επιστροφή σε μια αποτυχημένη και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική είτε να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους».

• Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Πιστεύετε ότι θα έχουν αντανακλάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών;

Αναδεικνύουν κρίση ταυτότητας και στρατηγικό αδιέξοδο. Παρότι παρουσιάστηκαν ως αιτία οι διαφορές πολιτικής κατεύθυνσης, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίζει τη μονομέτωπη επίθεση στη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό στην πράξη ενισχύει τη Ν.Δ. Η εποχή που διανύουμε απαιτεί καθαρή πολιτική φυσιογνωμία και θέσεις. Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη.

• Εχει αποδώσει μέχρι στιγμής το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Και σε τι βαθμό;

Ναι, διότι εκφράζει τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Μετά το Γαλάτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη δυναμική σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία θα αποτυπωθεί ακόμη πιο καθαρά στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η μονομέτωπη επίθεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη ενισχύει τη Ν.Δ.

Την περίοδο της κρίσης έγιναν τεκτονικές αλλαγές στην κοινωνία, στις συνειδήσεις και τις αντιλήψεις. Τώρα που αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές πολιτικές, αποκρυσταλλώνονται αυτές οι αλλαγές και αναζητούν προοδευτική πολιτική έκφραση. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στρατευθούν και να συμμετάσχουν ενεργά.

Για να αποτρέψουμε μια μνημονιακή οικονομική και κοινωνική παλινόρθωση, όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για να εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέλλον για τη χώρα μας και τον λαό μας.

• Εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ποιο πιστεύετε πρέπει να είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν;

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες την περίοδο της κρίσης, έχει ανάγκες και απαιτήσεις. Η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ και μετά, στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, είναι δείγμα γραφής ενός προοδευτικού αναπτυξιακού και κοινωνικού μείγματος πολιτικής. Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι είτε η επιστροφή σε μια αποτυχημένη και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική είτε να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών και σε αυτό καλείται να πάρει θέση ο κάθε πολίτης.

• Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έχουν μεγάλες διαφορές. Εστιάζοντας στον δημόσιο τομέα διευρύνονται περαιτέρω; Πώς σχολιάζετε την «επανίδρυση του κράτους» που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ.;

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Κράτους είναι σαφείς και ορατές οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. Είναι νωπές οι μνήμες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στο Δημόσιο. Ας θυμηθούμε τις 3.000 απολύσεις, μεταξύ των οποίων καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και σχολικοί φύλακες, τους οποίους επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Το καθεστώς διαθεσιμότητας, που οδηγούσε σε απολύσεις, το οποίο κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης του υποχρεωτικού 15% ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούσε στη δημιουργία σε μόνιμη βάση μιας δεξαμενής απολύσεων, το οποίο ο ίδιος αναγκάστηκε να αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.

Τον ορισμό τον Δεκέμβριο του 2014 με διοικητική πράξη και χωρίς κρίσεις όλων των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η χώρα βάδιζε σε εκλογές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που αποκατέστησε τις αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο που δεν είχαν γίνει επί δέκα ολόκληρα χρόνια, με τη συμμετοχή μάλιστα του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Επανίδρυση του κράτους» είναι πλέον σαφές τι σημαίνει: Ιδιωτικοποίηση δομών του Κοινωνικού Κράτους και του ΕΣΥ. Μεταβίβαση ευαίσθητων κοινωνικά υπηρεσιών του Δημοσίου σε κρατικοδίαιτα εργολαβικά συμφέροντα. Επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που θα σήμαινε καμία πρόσληψη στην Υγεία, την Παιδεία και στο Κοινωνικό Κράτος.

Θα σήμαινε καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων, που είναι αναγκαία σήμερα για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Μην ξεχνάτε ότι ο δημόσιος τομέας την περίοδο των μνημονίων υπέστη οριζόντια μείωση του προσωπικού του που αγγίζει το 20%. Αυτό οδήγησε στη γήρανσή του, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων να είναι άνω των 50 ετών.

• Η έκθεση της Κομισιόν βλέπετε να επαναφέρει πολιτικές απολύσεων στο Δημόσιο;

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο είχε κλείσει οριστικά το 2015 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και ουδέποτε τέθηκε όλα αυτά τα χρόνια ξανά από τους θεσμούς. Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για την επιστροφή στο 1:5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς και η συνολική της αντίληψη για ένα «μικρό κράτος», ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών, είναι προφανές ότι ενθαρρύνει νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη σε τέτοιου είδους αναφορές.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος του στις 7 Ιουλίου δεν αφορά μόνο ποια κυβέρνηση επιλέγει, αλλά και ποια διαπραγματευτική γραμμή θα έχει η χώρα μας στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε σθεναρή στάση διαπραγμάτευσης και οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων. Η Ν.Δ. σήμερα επαγγέλλεται οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι φανερό ότι πρόκειται για αναμέτρηση δύο διαφορετικών πολιτικών και αντιλήψεων και σε αυτήν την κρίσιμη μάχη ο κόσμος της εργασίας και της προόδου έχει τον καθοριστικό λόγο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αναγκαιότητα η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου»
Στην επίκαιρη ανάγκη συγκρότησης «μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει την υλοποίηση ενός προοδευτικού σχεδίου θεσμικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας», εστιάζει η...
«Αναγκαιότητα η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Στόχος μας η ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων
Ανετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ «εάν μπορέσει να διατυπώσει τον οδικό του χάρτη διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και των ασφυκτικών ταξικών, κοινωνικών συσχετισμών υπέρ των λαϊκών τάξεων», προβλέπει ο μέχρι...
Στόχος μας η ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
Ο Θοδωρής Λιβάνιος μιλά ακόμα στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα των λειτουργιών στους πιστούς και το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ενώ, στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δίνει το χρονοδιάγραμμα για την...
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
Η Νάντια Ουρμπινάτι μιλά για τη σχέση λαϊκισμού και δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και τονίζει πως, όταν η αντιπολίτευση είναι ισχυρή, τότε αυτό το παιχνίδι είναι...
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας