• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 35.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.6°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.5°C / 37.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  5 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  5 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 33.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  46%

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εμμείνει στις αρχές του και να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του»

 • A-
 • A+
Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν με βάση όχι μόνο τη συγκυρία και τις εντυπώσεις της στιγμής, αλλά και το σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η νέα κυβέρνηση, τι πέτυχε μέχρι σήμερα και τι προοπτικές ανοίγει το πρόγραμμά της.

Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για την πρόκληση των εθνικών εκλογών και για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο του τον εαυτό και την κοινωνία. «Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν με βάση όχι μόνο τη συγκυρία και τις εντυπώσεις της στιγμής, αλλά και το σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η νέα κυβέρνηση, τι πέτυχε μέχρι σήμερα και τι προοπτικές ανοίγει το πρόγραμμά της», λέει ο Αριστείδης Μπαλτάς για το διακύβευμα των εκλογών

• Τον Σεπτέμβρη του 2018, σε μια συνέντευξή σας είχατε πει μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τα χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ ταυτόχρονα είχατε πει ότι «πρέπει να δούμε ποιους εκπροσωπούμε». Δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές και την ήττα των 9,5 μονάδων ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να θυμηθούμε ποιους εκπροσωπούμε». Θα ήθελα ένα σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό.

Αυτό που είχα πει ή εννοούσα είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε και να αποτιμήσουμε τις εμπειρίες της διακυβέρνησης. Με δεδομένο μάλιστα το πόσο πυκνός υπήρξε ο πολιτικός χρόνος και το πόσο πολλά και πόσο σημαντικά καλούμαστε από την αρχή να επιτύχουμε. Ως προς το ερώτημά σας, θα απαντούσα ότι, ως Ριζοσπαστική Αριστερά, επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε παντού και πάντα πρώτα απ’ όλα αυτούς που υφίστανται την αδικία. Την κοινωνική και οικονομική αδικία και τους αντίστοιχους αποκλεισμούς. Με στόχο αντίστοιχα μακρόπνοο. Τον στόχο που ονομάζουμε στα κείμενά μας σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ωστόσο ουδέποτε θεωρήσαμε ότι ο στόχος, κατά τα διάφορα βήματα που οδηγούν σε εκείνον, θα υπηρετηθεί από ένα μόνο κόμμα. Δηλαδή είμαστε πάντα, από την αρχή και για λόγους αρχής, ανοιχτοί σε συμμαχίες. Συμμαχίες, βέβαια, που στηρίζονται κάθε φορά σε συγκεκριμένη, ρητά διατυπωμένη, προγραμματική βάση. Μέσα από τις συμμαχίες διευρύνονται τα όρια εκπροσώπησης, φτάνοντας να περιλάβουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Είμαστε πάντα, από την αρχή και για λόγους αρχής, ανοιχτοί σε συμμαχίες

Είναι αυτή η πλειοψηφία (ή μάλλον σημαντικό μέρος της) που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι αυτή η πλειοψηφία την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε, είναι αυτή η πλειοψηφία την οποία εμπιστευόμαστε. Και που αγωνιζόμαστε ώστε αυτή η πλειοψηφία να αναγνωρίσει τη δική της προοπτική, την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο δικό μας πρόγραμμα.

• Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη λένε ότι πήραν το μήνυμα της κάλπης. Προφανώς όταν βιώνεις μια ήττα με διαφορά, παίρνεις ένα μήνυμα. Ωστόσο, θα ήθελα να μιλήσουμε για ένα θεμελιώδες πολιτικό εργαλείο της Αριστεράς που είναι η ανάλυση. Ανάλυση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και υπό το βάρος των επικείμενων εθνικών εκλογών δεν γίνεται. Οπότε, τι μπορεί να γίνει εδώ;

Ο λαός δεν συνιστά συμπαγές σύνολο με ενιαία βούληση. Αποτελείται από πολίτες όπου ο καθένας και η καθεμιά στέλνει στην κάλπη το δικό του μήνυμα τη συγκεκριμένη στιγμή. Αρα τα μηνύματα είναι πολλά και εξαρτώνται από τον χαρακτήρα των εκλογών και την εκάστοτε συγκυρία. Οπου εδώ οφείλουμε να μην υποτιμήσουμε τα διαρκή «μηνύματα» αντικυβερνητικού και αντισυριζαϊκού μένους που εξαπολύθηκαν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούν να εξαπολύονται ασταμάτητα και με άκρα συστηματικότητα από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αυτό που ελέγχουν πολιτικά οι αυτόκλητοι «ιδιοκτήτες της χώρας», εκείνοι που αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ως παρείσακτο που πρέπει να εξοβελιστεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Από την άλλη μεριά, η σχέση της κυβέρνησης με τους πολίτες δεν μπορεί να νοείται παρά ως συνεχής, αμφίδρομη και δυναμική.

Δηλαδή δεν έχουμε μόνο μηνύματα της κάλπης προς την κυβέρνηση αλλά και «μηνύματα» της κυβέρνησης προς τους πολίτες. Τα «μηνύματα» που συνιστούν οι δικές της πράξεις και τα δικά της λόγια. Η αποτίμηση από κάθε πλευρά οφείλει και αυτή να είναι συνεχής, αμφίδρομη και δυναμική.

Εννοώ ότι στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν με βάση όχι μόνο τη συγκυρία και τις εντυπώσεις της στιγμής, αλλά και το σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η νέα κυβέρνηση, τι πέτυχε μέχρι σήμερα και τι προοπτικές ανοίγει το πρόγραμμά της. Εχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η τήρηση μιας θεμελιώδους υποχρέωσης: να ολοκληρωθεί η περίοδος των μνημονίων και της ασφυκτικής εποπτείας και να αρχίσει να εξέρχεται η χώρα από την κρίση με την κοινωνία μας όρθια, κατά τη φράση που έχει επικρατήσει.

Στο μέτρο του ανθρωπίνως εφικτού. Ή, σωστότερα, μέσα από τη συνεχή προσπάθεια να διευρύνεται το εφικτό. Οπου σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια μπορούμε και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε -χωρίς όμως να ξεχνάμε όσα πετύχαμε- ολιγωρίες, παραλείψεις, λάθη. Της όλης διακυβέρνησης ή, αν θέλετε, της κεντρικής διοίκησης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα από τα μηνύματα της κάλπης είναι το ότι επισημαίνει τέτοια κενά ή αστοχίες.

• Αυτό που λέτε ενισχύεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηττήθηκε αλλά δεν καταποντίστηκε, όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παλαιότερα ή η Ν.Δ. όταν είχε φτάσει το 18%. Διατηρεί μια δύναμη που τον φέρνει στη θέση του δεύτερου πόλου στο πολιτικό σκηνικό. Αυτά που λέτε όμως περί κεντρικής διοίκησης μου θύμισαν τη φράση της κ. Μπαζιάνα όταν είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση αλλά δεν έχει την εξουσία...

Να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Η πολιτική τομή του 2015 άνοιξε μια ρωγμή στο σύστημα διακυβέρνησης. Οπως καταλαβαίνετε, η διακυβέρνηση εκφράζεται μέσα από ένα σύστημα θεσμικών και διοικητικών κόμβων. Με τους εν λόγω κόμβους να χαρακτηρίζονται από αγκυλώσεις, συνήθειες και ήθη που έχουν εμπεδωθεί στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Οπου εδώ δεν λείπουν, κάθε άλλο μάλιστα, εστίες διαπλοκής που διακτινώνονται προς πολλές κατευθύνσεις. Η ρωγμή, λοιπόν, άνοιξε, αλλά δεν διευρύνθηκε επαρκώς. Τούτο το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο, αφορά το ίδιο το κράτος και τις λειτουργίες του σε όλα τα επίπεδα και δεν αντιμετωπίζεται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Και μάλιστα στις συνθήκες γενικευμένης κρίσης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο τούτο ακριβώς το ζήτημα, δηλαδή το ζήτημα της επαρκούς αντιστοίχισης ενός έντιμου και αποτελεσματικού κράτους και των δομών που το συγκροτούν με την κοινωνία που το ίδιο οφείλει απαρέγκλιτα να υπηρετεί, συνιστά για μας ένα από τα μεγάλα επίδικα της επόμενης μέρας.

• Στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έπαψαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις στους δρόμους. Αυτό φέρεται να εκλήφθηκε από κάποιους στην κυβέρνηση ως συμβιβασμός του κόσμου με τα δεδομένα. Με αφορμή αυτό το παράδειγμα υπάρχουν διάφορες φήμες για «απομόνωση» του πρωθυπουργού από τα θέματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου, τα οποία τελικά αναδείχθηκαν στην κάλπη. Συμφωνείτε με αυτό;

Να υπογραμμίσω πρώτα απ’ όλα ότι αποκλειστικό, τελικά, μέλημα μιας κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλο από τη βελτίωση της «καθημερινότητας», ακριβώς, όλων των πολιτών της χώρας και σε όλα τα επίπεδα: το οικονομικό, το κοινωνικό, το θεσμικό, το πολιτισμικό, εκείνο των ελευθεριών και των δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Και πάντα με όρους ατομικής, συλλογικής και εθνικής αξιοπρέπειας. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, πολύ μεγάλο μέρος των προσπαθειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καταβλήθηκε για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας σε όλα τα επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις. Με ανέλπιστα θετικά αποτελέσματα σχεδόν παντού. Και όχι μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση υπό καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας, πιστεύω ότι έγιναν εν πολλοίς αντιληπτές από τον ελληνικό λαό, αποτρέποντάς τον από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σαν αυτές που είδαμε την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, όπως είπαμε παραπάνω, πολλά θέματα μένουν ακόμα να αντιμετωπιστούν και να λυθούν. Και αυτό σήμερα έχει γίνει ολόπλευρα αντιληπτό τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από όλους μας.

• Την κατάσταση στο κόμμα πώς τη σχολιάζετε; Δέχεται κριτική ότι απομακρύνθηκε από τον λαό από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.

Το κόμμα είναι όντως μεγάλο θέμα. Είχε αδυναμίες διαχρονικά, ακόμη και πριν φτάσει στα μεγάλα ποσοστά. Και δεν διέθετε υποδοχές προετοιμασμένες για τέτοια ποσοστά. Επιπλέον, αφότου το κόμμα ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, ένα σχετικά μεγάλο μέρος των στελεχών του όφειλε να στρατευθεί ψύχη τε και σώματι στα αιτούμενα της διακυβέρνησης. Αργότερα επήλθε η διάσπαση και το κόμμα τραυματίστηκε περισσότερο.

Ωστόσο άντεξε και ανασυντάχθηκε, χωρίς όμως να κατορθώσει να καλύψει επαρκώς κενά και αδυναμίες. Τουλάχιστον ακόμη. Από τη μεριά μου, θα έθετα ως άμεσο αιτούμενο το εξής: να γίνει το κόμμα, η κάθε οργάνωσή του, ο εξωστρεφής πρωταγωνιστής στην αντίστοιχη γειτονιά ή στον αντίστοιχο δήμο. Να χαρτογραφήσει τα προβλήματα, να τα συνδέσει μεταξύ τους, να πολιτικοποιήσει τα αιτήματα, να μορφώσει ιδεολογικά, να συνεγείρει και να εμπνεύσει.

Ιδιαίτερα τους νέους. Με αντικείμενο τα τρέχοντα προβλήματα και με βάση, εκτός των άλλων, την πολύτιμη πείρα των πιο παλιών. Το κόμμα οφείλει να είναι ενιαίος πολιτικός οργανισμός όπου όλοι συμμετέχουν συνειδητά και υπεύθυνα σε επεξεργασίες, προγράμματα, στοχοθετήσεις. Ενόσω το ίδιο οφείλει να καλλιεργεί ταυτόχρονα και συστηματικά τις οικουμενικής εμβέλειας αξίες του και να αναδεικνύει την ακατάλυτη δύναμη της συλλογικότητας.

• Αν το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου δεν είναι καλό, τι φοβάστε περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας;

Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Οπως υπονοήσαμε παραπάνω, το όλο ζήτημα του κόμματος και της σχέσης του με την κυβέρνηση είναι ζήτημα ανοιχτό, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις εκλογές. Και μάλιστα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Αν φοβάμαι κάτι, είναι η μεγάλη οπισθοδρόμηση της χώρας αν δεν μας εμπιστευτεί το εκλογικό σώμα. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος που υπονοεί η ερώτησή σας νομίζω ότι δεν υπάρχει υπό μια διπλή προϋπόθεση: αφ’ ενός οι πολίτες να ακούσουν το δικό μας «μήνυμα», δηλαδή το δικό μας πρόγραμμα, και, αφ’ ετέρου, να αφουγκραστούν το «μήνυμα» της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή το περιεχόμενο του πολύ επίφοβου προγράμματος που προσπαθεί να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης.

• Ας πάμε στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Εκεί δεν φοβάστε ότι με τον αέρα της νίκης, τα διαπιστωμένα προβλήματα θα κρυφτούν κάτω από το χαλί;

Δεν το νομίζω και θα ήταν μεγάλο λάθος. Να υπογραμμίσω ότι εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με αιτούμενο να αλλάξει η χώρα και να απαλειφθούν όλα τα κακώς κείμενα. Αυτό ήθελε και θέλει έμπνευση, συστράτευση και πρόγραμμα.

Και σήμερα επιβάλλεται να αρχίσουμε από την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα που δεν θα κινδυνεύει από κρίσεις σαν αυτήν που ακόμη εν πολλοίς συνεχίζεται, για τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και στη διοίκηση και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να ανθήσουν η επιστημονική καινοτομία και η πολιτιστική δημιουργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εμμείνει στις αρχές του και να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το μεγάλο καθήκον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και πως είναι ικανό «να εμπνεύσει και να συσπειρώσει μια προοδευτική...
«Η μεσαία τάξη κατέρρευσε το 2012-2015»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ο επικεφαλής της ομάδας των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κύρια ευθύνη τους αποτελεί ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
Ο Νίκος Φίλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, το πρόγραμμα και τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του για το ιδεολογικό...
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας