Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εστειλαν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπερψήφισαν το πρόγραμμα της Ν.Δ.»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εστειλαν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπερψήφισαν το πρόγραμμα της Ν.Δ.»

  • A-
  • A+
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλάει για το αποτέλεσμα της κάλπης και εξηγεί με ποιους τρόπους και με ποιους όρους πρέπει να βαδίσει το κόμμα στη μάχη για τις εθνικές εκλογές ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

• Ως βασική αιτία της εκλογικής ήττας παρουσιάζεται από διάφορα στελέχη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2015, το εκλογικό σώμα γνώριζε ήδη αυτή την πραγματικότητα και παρ’ όλα αυτά σας ψήφισε και σας έδωσε τη νίκη με διαφορά. Θεωρείτε ότι το μετάνιωσε στην πορεία ή οι λόγοι της ήττας είναι άλλοι;

Είναι απολύτως σωστή η επισήμανση πως τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δημοκρατική ευαισθησία να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το ερώτημα ποια πολιτική δύναμη επιλέγει για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο. Ομως είναι εξίσου γνωστό πως το τρίτο πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, μιας πολιτικής ήττας.

Οι δεδομένοι συσχετισμοί δεν επέτρεπαν καμία άλλη επιλογή. Με δυο λόγια ήταν επιβεβλημένη η επιλογή που έγινε το καλοκαίρι του 2015. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αναλάβαμε πότε την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος, γεγονός που δεν μας το συγχώρεσαν ποτέ ορισμένοι κύκλοι των δανειστών. Μιλήσαμε λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, για μια διαρκή αντίφαση μέσα στην οποία ήμασταν αναγκασμένοι να πορευτούμε.

Πετύχαμε να αξιοποιήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις τις όποιες ρωγμές υπήρχαν μέσα σε αυτό το ασφυκτικά διαμορφωμένο πλαίσιο. Η ένταση της λιτότητας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δεν έχει καμία σχέση με τον Αρμαγεδδώνα που επήλθε και την κοινωνική ζημιά που έγινε από το 2010 έως το 2015. Η πολλαπλή στήριξη σε όσους βίωναν την ακραία φτώχεια ήταν στις προτεραιότητές μας.

Παρά τα θετικά μηνύματα που λαμβάναμε φαίνεται πως ένα βουβό ανομοιογενές πολιτικό ρεύμα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα

Παρ’ όλο που κλείσαμε τον κύκλο των μνημονίων και βαδίζουμε στους δρόμους της ανάπτυξης, οι σωρευτικές επιπτώσεις και από τα τρία μνημονιακά προγράμματα στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να αφήσουν αλώβητη την κυβέρνησή μας.

Αυτά δεν νομίζω πως τα ακούτε για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα πολλά μπορεί να ειπωθούν και για αστοχίες και για παραλείψεις. Για λάθη διαχείρισης σωστών κατά τα αλλά μέτρων και πολιτικών. Ξεχωριστό ρόλο έπαιξε ο ανορθόδοξος πόλεμος που υπέστη και υφίσταται η κυβέρνησή μας από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Εδώ θα άξιζε να μιλήσουμε για ώρες για τον ρόλο τους, τα fake news, την επίθεση της διαπλοκής και την επίδρασή τους στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

• Εχω ακούσει επίσης από πολλά στελέχη, το είπε μάλιστα και ο κ. Τζανακόπουλος, ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν περίμενε ήττα με τέτοια διαφορά. Πού το αποδίδετε αυτό; Για παράδειγμα, υπήρχε επαφή με τον κόσμο μέσω των κομματικών μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ; Τι μηνύματα σας έδιναν για την κάλπη;

Πράγματι η διαφορά δεν ήταν αναμενόμενη, προφανώς το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έναν μεγάλο βαθμό τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Παρά τα θετικά μηνύματα που λαμβάναμε στις ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις οι οποίες έγιναν σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται πως ένα βουβό ανομοιογενές πολιτικό ρεύμα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

• Είναι φανερό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ομολογώντας το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Ομως αυτή η βοήθεια δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη, το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύετε ότι το δίλημμα «ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η Ν.Δ.» από μόνο του αρκεί ως βασικό προεκλογικό σας αφήγημα μέχρι τις 7 Ιουλίου;

Πιστεύω πως πρόθεση ενός μέρους των πολιτών που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή ήταν να στείλουν μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο μάλιστα προσπάθησε σε ορισμένες περιπτώσεις να το κρύψει.

Χωρίς να υποτιμώ τα αρνητικά βιώματα και τις εμπειρίες των πολιτών από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, νομίζω πως η αντιπαράθεση πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να γίνει στη βάση των προγραμματικών προτάσεων.

Εχουμε μπει σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι πώς σχεδιάζει ο καθένας τη μεταμνημονιακή περίοδο, τι έχει να πει για τις νέες παραγωγικές ευκαιρίες, τον ρόλο του Δημοσίου, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και το περιβάλλον; Με αυτή την έννοια θεωρώ πως το προγραμματικό είναι το ευνοϊκό πεδίο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.

• Εχετε πει πως δεν έχει διαρραγεί η σχέση σας με ένα σημαντικό κομμάτι του λαού, ωστόσο έχετε ταχθεί και υπέρ ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μαζί του. Για ποιους λόγους χρειάζεται μια νέα συμφωνία αν δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτή τη σχέση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταλλαχθεί σε ένα διαχειριστικό ασπόνδυλο μόρφωμα. Εξακολουθεί να εμπνέεται από τις μεγάλες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συνεχούς διεύρυνσης της δημοκρατίας, της κατοχύρωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δεν έχει πάψει να οραματίζεται μια κοινωνία με λιγότερη εκμετάλλευση και κοινωνικές ανισότητες. Η ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν όλα αυτά σε ένα συνολικό πρόγραμμα με βάση τις νέες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εποχής μάς οδηγούν σε αυτό που με ρωτάτε, στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Στο πλαίσιο αυτού του συμβολαίου χρειάζονται βραχυπρόθεσμοι στόχοι αλλά και μεσομακροπρόθεσμοι. Αναγκαίες άμεσες ρυθμίσεις αλλά και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές με στρατηγική στόχευση. Απαιτούνται όμως και τα κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα που θα διαμεσολαβήσουν σε όλα αυτά.

• Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 7 Ιουλίου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Ολα αυτά που είπαμε παραπάνω, που δεν θα οδηγήσουν μόνο σε ένα καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα αλλά, γιατί όχι, σε μια νέα νίκη. Η ψήφος είναι δύναμη και δεν πρέπει κανείς να την αφήσει ανεκμετάλλευτη. Τα διλήμματα πια είναι σαφή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα πιστεύω του για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, την πληθυντική Αριστερά, μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει δρομολογήσει η «Εφ.Συν.» για την Αριστερά και...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
Ο Νίκος Φίλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, το πρόγραμμα και τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του για το ιδεολογικό...
«Η αριστερή μας ταυτότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι ακραίες απόψεις και πολιτικές είναι συνειδητή στρατηγική επιλογή της Ν.Δ.»
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, κατεβαίνει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Κυριακής. Θεωρεί ότι η συμμαχία της Νέας Ελληνικής Ορμής με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε ένα πρόγραμμα...
«Οι ακραίες απόψεις και πολιτικές είναι συνειδητή στρατηγική επιλογή της Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δίνουμε μάχη για να μην επιστρέψουμε στη χρεοκοπία και τη διαφθορά
Τη μάχη του σταυρού στην Α' Αθήνας καλείται να δώσει ο μέχρι πρόσφατα κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα της κάλπης είναι να μη...
Δίνουμε μάχη για να μην επιστρέψουμε στη χρεοκοπία και τη διαφθορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας