Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στόχος είναι να μειώσουμε τα βάρη του παρελθόντος»
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στόχος είναι να μειώσουμε τα βάρη του παρελθόντος»

  • A-
  • A+
«Είναι προσβλητικό για τους συνταξιούχους και τον κόσμο της εργασίας να βαφτίζει η αντιπολίτευση «προεκλογικές παροχές» τα μέτρα τα οποία βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και, παράλληλα, ενισχύουν την οικονομία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει λαϊκισμό κάθε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών τονίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και 80.000 πολίτες να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

● Ποια είναι η εικόνα από την πρώτη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ; Υπάρχει ανταπόκριση;

Στις δυο πρώτες μέρες της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν περισσότερες από 15.000 αιτήσεις μη μισθωτών και ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 2.700 ρυθμίσεις για οφειλές εργοδοτών, εκ των οποίων περίπου 500 επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή και ωφελήθηκαν από την πρόβλεψη της 100% διαγραφής των προσαυξήσεών τους.

Επιπλέον, είχαμε 87.000 «αναγνωριστικές» εισόδους στην πλατφόρμα. Η ρύθμιση αφορά όλους τους εργοδότες που οφείλουν εργοδοτικές εισφορές. Αυτοί ανέρχονται σε 510 χιλιάδες. Ολοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες για τις ατομικές εισφορές τους ανέρχονται σε περίπου 910 χιλιάδες: 550 χιλιάδες του πρώην ΟΑΕΕ, 340 χιλιάδες του πρώην ΟΓΑ και 21 χιλιάδες του πρώην ΕΤΑΑ.

Από αυτούς, πάνω από 80 χιλιάδες είναι ηλικίας άνω των 62 ετών και δεν θα μπορούσαν να λάβουν σύνταξη αν δεν υπήρχε η ρύθμιση αυτή.

● Ποιοι ανταποκρίνονται περισσότερο; Οι εργοδότες ή οι μη μισθωτοί;

Δημιουργήσαμε τον ακατάσχετο λογαριασμό στην πράξη. Οσοι ρυθμίζουν, αίρουν κατασχέσεις και αποδεσμεύουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ολοι έχουν συμφέρον να ενταχθούν και συμβαίνει τούτο διότι η ρύθμιση δίνει πραγματική δυνατότητα εξόφλησης των συσσωρευμένων από το παρελθόν, προ ΕΦΚΑ, οφειλών.

Το κεφάλαιο της βασικής οφειλής μειώνεται μέχρι και 54%. Οι προσαυξήσεις μειώνονται σε ποσοστό έως και 85% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες και κατά 100% για τους αγρότες, ενώ η μείωση της συνολικής οφειλής φτάνει έως 72%.

Για τους εργοδότες προβλέπεται κούρεμα 100% στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής και 50% για την τμηματική εξόφληση σε έως 120 δόσεις.

● Εχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση εγκλωβισμένοι «υπό συνταξιοδότηση» οφειλέτες;

Στις δυο πρώτες μέρες, πάνω από 650 ήταν οι αιτήσεις εγκλωβισμένων «υπό συνταξιοδότηση» οφειλετών, εκ των 80 χιλιάδων υπό συνταξιοδότηση οφειλετών. Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι από το παρελθόν οφειλέτες που είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν.

Ενδεικτικά: οφειλέτης με συνολική οφειλή 56.000 ευρώ πριν από τη ρύθμιση δεν μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί. Μετά τον επανυπολογισμό της κύριας οφειλής του και το κούρεμα του 85% των προσαυξήσεων συνταξιοδοτείται διότι η οφειλή του μειώνεται στις 18.000, δηλαδή κατά 68% και κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση ευνοεί διπλά: Κουρεύει την οφειλή την οποία αδυνατούσαν να εξοφλήσουν προκειμένου να φτάσουν στα επιτρεπόμενα όρια (20.000 ευρώ για τον πρώην ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για το πρώην ΕΤΑΑ και 6.000 ευρώ για τους αγρότες μετά από αύξηση που κάναμε με τον Ν. 4611/19) και, επιπλέον, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής τους παρακρατείται σε έως 120 δόσεις, αντί των 40 δόσεων που ίσχυαν πριν από τον νέο νόμο.

Σε 120 δόσεις ρυθμίζονται αυτόματα και οι ρυθμισμένες οφειλές των νυν συνταξιούχων. Τα παιδιά θα πάψουν να αποποιούνται τις κληρονομιές των γονέων τους.

● Μήπως επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ το γεγονός ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως τις 30/9/2019;

Αυτή η ρύθμιση οφειλών είναι παρέμβαση κοινωνική και αναπτυξιακή. Και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30/9/2019 για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Στόχος είναι να μειώσουμε τα βάρη του παρελθόντος και να στηρίξουμε όσους επιβαρύνθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

● Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν προεκλογική παροχή τη ρύθμιση των οφειλών;

Μέχρι τώρα μας κατηγορούσαν ότι αργούμε. Πάντως είναι προσβλητικό για τους συνταξιούχους και τον κόσμο της εργασίας να βαφτίζει η αντιπολίτευση «προεκλογικές παροχές» τα μέτρα τα οποία βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και, παράλληλα, ενισχύουν την οικονομία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στις εκλογές οι πολίτες επιλέγουν πολιτικές.

Την πολιτική της κυβέρνησής μας που αξιοποιεί τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας για να ανακουφίζει τους πολίτες ή την πολιτική της Ν.Δ. η οποία χαρακτηρίζει λαϊκισμό κάθε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Ηταν πάντα αντίθετη στα μέτρα που βοηθούν τους ανθρώπους.

Προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, φυγή των νέων προς άλλες χώρες, αφάνισε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν είναι φορέας της ελπίδας. Κατέστρεψε αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, υποθήκευσε το μέλλον μας και απειλεί να ξεπουλήσει τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις»
Τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους από τις παράνομες παρακρατήσεις παλαιών ετών. Σύμφωνα με τον υφ. Κοιν. Ασφάλισης, η παροχή μετά τις εγκληματικές επιλογές κατά των συνταξιούχων από...
«Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ
Ξεκίνησε η αποστολή στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ ώστε να καταβληθούν στις 2 Ιουλίου για πρώτη φορά ύστερα από 18 μήνες επικουρικές συντάξεις στους 16.500 συνταξιούχους του...
Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επανεκκίνηση» στις επικουρικές της ΕΤΕ
Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, θα καταβληθούν στις 2 Ιουλίου επικουρικές συντάξεις στους 16.500 συνταξιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας μαζί με αναδρομικά 7 μηνών.
«Επανεκκίνηση» στις επικουρικές της ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 120 δόσεις «ξεκλειδώνουν» και τις συντάξεις
Aποπληρωμή οφειλών σε έως 120 δόσεις με παρακράτηση από τη σύνταξή τους, ακόμα και αν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, «κερδίζουν» 11 κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων, όπως προκύπτει από εγκύκλιο...
Οι 120 δόσεις «ξεκλειδώνουν» και τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 120 δόσεις οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα ενταχθούν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση 40 δόσεων, οι οποίες παρακρατούνται από τη...
Στις 120 δόσεις οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας