Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Αριστερά πρέπει να επωφεληθεί από την κρίση ηγεμονίας στην Ευρώπη»

Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Αριστερά πρέπει να επωφεληθεί από την κρίση ηγεμονίας στην Ευρώπη»

  • A-
  • A+
Η ευρωπαϊκή Δεξιά φωνάζει για «περισσότερη Ευρώπη». Στη δική τους αντίληψη αυτό σημαίνει μία από τα ίδια –διαρκής λιτότητα, υπεροχή των τεχνοκρατών, άρνηση της κοινωνικής Ευρώπης.

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες στην Ευρώπη και θα υπάρξει κρίση πολιτικής ηγεμονίας και ήττα της ευρωπαϊκής Δεξιάς και του αυταρχικού, τεχνοκρατικού, νεοφιλελεύθερου τρόπου λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η ήττα της Δεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα προέλθει επειδή αγνόησε τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και αγκάλιασε την Ακροδεξιά. Από αυτήν την κρίση ηγεμονίας πρέπει η Αριστερά να ωφεληθεί, αναπτύσσοντας κινηματικές διαδικασίες από τα κάτω υπέρ των λαών και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, με ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, πιστεύει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Κύριε Σπουρδαλάκη, τι νομίζετε πως θα γίνει στις προσεχείς ευρωεκλογές με βάση και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν άδικα θεωρηθεί από τις κρισιμότερες στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και αυτό γιατί στα επίδικά της συμπυκνώνεται μία σειρά από εξελίξεις και δυναμικές που θέτουν σε αμφισβήτηση τις βασικές ορίζουσες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η Δεξιά είτε «κλείνει το μάτι» στην Ακροδεξιά είτε ευτελίζει τον πολιτικό διάλογο με πολιτικές «κλειδαρότρυπας»

Από το αποτέλεσμά τους θα μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το πού αναμένεται να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και-το κυριότερο με βάση ποιον συσχετισμό δυνάμεων. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά κομματικά συστήματα έχουν δεξιωθεί μεταβολές μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας.

Κατά την εκτίμησή μας, η Δεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή υποχώρηση και ήττα, η οποία μάλιστα δεν θα έχει κάποιο πολύ εμφανές ιστορικό προηγούμενο. Αυτή η εξέλιξη, προφανώς, δεν θα είναι ένα τυχαίο γεγονός και θα γειώνεται σε τέσσερις παράγοντες που σχετίζονται επί της ουσίας με το πώς η ευρωπαϊκή Δεξιά επέλεξε να πολιτευτεί στην περίοδο της κρίσης.

• Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Ο πρώτος παράγοντας αναφέρεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά επιλέγει συνειδητά να αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αγνοεί στην πραγματικότητα τον βασικό λόγο από τον οποίο απορρέει η βαθιά κρισιμότητα των εκλογών. Και αυτός είναι το διαρκώς διευρυνόμενο κοινωνικό πρόβλημα των ανισοτήτων που διαιρούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιθωριοποιούν μεγάλα τμήματα αυτών. 118 εκατομμύρια και πλέον Ευρωπαίων πολιτών βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, λόγω της διαρκούς λιτότητας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ταυτόχρονα, η περιθωριοποίησή τους διογκώνεται λόγω της καφκικής γραφειοκρατίας που αποξενώνει τους πολίτες από το γίγνεσθαι της Ε.Ε. Ο δεύτερος παράγοντας είναι αλληλένδετος με τον πρώτο: η ευρωπαϊκή Δεξιά φωνάζει για «περισσότερη Ευρώπη». Στη δική τους αντίληψη αυτό σημαίνει μία από τα ίδια –διαρκής λιτότητα, υπεροχή των τεχνοκρατών, άρνηση της κοινωνικής Ευρώπης. Οι απαντήσεις που δίνει οξύνουν το κοινωνικό πρόβλημα της Ευρώπης, παρά το αντιμετωπίζουν.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά την ανευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις της Ε.Ε. Η Δεξιά είτε «κλείνει το μάτι» στην Ακροδεξιά είτε ευτελίζει τον πολιτικό διάλογο με πολιτικές «κλειδαρότρυπας». Η λέξη διαβούλευση είναι περίπου εχθρική για τη Δεξιά, όπως φάνηκε στα καθ’ ημάς και από την αποχή της από τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Για τη Δεξιά προτεραιότητα έχει να καταπνιγεί κάθε κοινωνική αντίδραση και να στιγματιστεί ως «λαϊκισμός», παρά να συζητηθεί η κοινωνική αγωνία και να αποτελέσει ουσιαστική εισροή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

• Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς πώς θα υπάρξουν;

Ο τελευταίος παράγοντας συνδέεται με την ηθελημένη ή μη αγνόηση των πολιτικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η «πασοκοποίηση», η συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, που έγιναν παρακολουθήματα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, πλέον ανοίγει ρωγμές στην ίδια την κομματική οικογένεια της Δεξιάς. Τα παραδείγματα είναι πολλά: το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση στη Γερμανία, το Μετριοπαθές Κόμμα στη Σουηδία κ.ά.

• Θα υπάρξει κρίση ηγεμονίας της Δεξιάς;

Η κατάσταση αυτή οδηγεί αντικειμενικά σε μια κρίση ηγεμονίας του δεσπόζοντος υποδείγματος διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Αυτή η κρίση ανοίγει δυνατότητες και προοπτικές παρέμβασης των δυνάμεων της Αριστεράς, η οποία είναι και η μόνη πολιτική οικογένεια που μπορεί να αλλάξει την αρνητική ροή των πραγμάτων. Αυτό πρέπει να γίνει με συστηματικότητα, υπομονή, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις που θα αλλάζουν τους πολιτικούς, ιδεολογικούς και κομματικούς συσχετισμούς.

Θα δημιουργούν προϋποθέσεις συμμαχικών πρωτοβουλιών ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, στο κομμάτι εκείνο της σοσιαλδημοκρατίας που αναστοχάζεται κριτικά πάνω στην πρότερη εμπειρία του, στις δυνάμεις της οικολογίας και των πολυποίκιλων κινημάτων για τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η προοδευτική συμμαχία που εξελίσσεται στην Ελλάδα συνέβαλε στην αμφισβήτηση της λογικής της πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και τις καθεστωτικές δυνάμεις και υπονόμευσε τη λογική του μίσους που δημιουργεί συνθήκες μιας ψήφου αντιπάθειας, κάτι που οδηγεί σε πυροδότηση ακροδεξιών εξελίξεων, όπως είδαμε στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία ή και στην Ουγγαρία.

Παρά ταύτα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η εν λόγω συμμαχία είναι απαραίτητο να γίνει κινηματικά και από τα κάτω και να μην περιοριστεί σε κορυφές, ώστε να μετουσιωθεί και σε κοινωνική συμμαχία. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν, ώστε να μη θυμίζουν το πολιτικό παρελθόν που έχει απορρίψει η κοινωνία.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με άρωμα ΛΑΟΣ και Βενιζέλου τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Τα ονόματα των 419 υποψήφιων βουλευτών της για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσά τους βρίσκονται βέβαια οι 78 σημερινοί βουλευτές του κόμματος οι οποίοι διεκδικούν...
Με άρωμα ΛΑΟΣ και Βενιζέλου τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αφωνία για τις αυξήσεις στα διόδια
Αύξηση σε δύο δόσεις στις τιμές των διοδίων της Αττικής Οδού, η οποία ώς το τέλος του χρόνου θα αγγίξει το 18%, ανακοίνωσε η εταιρεία. Εχουν ήδη περάσει έξι ημέρες και τα κόμματα δεν έχουν εκδώσει ούτε...
Αφωνία για τις αυξήσεις στα διόδια
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποιοι άλλαξαν γνώμη;
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών θέμα του ντιμπέιτ ήταν το κοινωνικό εισόδημα. Πριν ξεκινήσει έγινε μια γρήγορη δημοσκόπηση μεταξύ του κοινού, για το αν συμφωνούν με την εφαρμογή του.
Ποιοι άλλαξαν γνώμη;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης
Σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζοντας τη λήψη μέτρων σε βάρος της γειτονικής μας χώρας.
Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας