Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.7° 18.9°
3 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.6°
3 BF
51%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.6° 20.5°
2 BF
57%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
5 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
22.0° 14.6°
2 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 11.8°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 19.9°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.1° 19.9°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
5 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
4 BF
65%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.0° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
58%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
1 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 19.2°
3 BF
43%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
18.7° 15.3°
1 BF
89%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»

Η Ευρώπη των νέων, των λαών, την οποία οραματιζόμαστε και διεκδικούμε, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη σημερινή Ευρώπη, των τεχνοκρατών, των οικονομικά ισχυρών, των λομπιστών και των ακροδεξιών, τονίζει ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, επικεφαλής της Ακτιβιστικής Κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

● Κύριε Δουλουμπέκη, έχετε πλούσια εμπειρία μέσα από τον πολιτικό ακτιβισμό που ασκήσατε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Πώς βλέπετε τις προσεχείς ευρωεκλογές;

Στην πιο κρίσιμη στιγμή πρέπει κανείς να αποφασίζει σε ποια μεριά θα πάει. Ολα τα χρόνια της ενασχόλησής μου ως πολιτικός ακτιβιστής, ως σοσιαλιστής, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, σε προσφυγικές δομές σε κέντρα αστέγων, σε prides, σε κέντρα νεολαίας αλλά και σε κλειστές αίθουσες των Βρυξελλών όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις, σε συνέδρια και συνδιασκέψεις σε κάθε χώρα του Βορρά και του Νότου, είδα ποιους η Ευρώπη αφήνει πίσω και ποιους εξυπηρετεί. Οχι η Ευρώπη ως αυθαίρετη έννοια, ούτε ως project πολιτισμού και ειρήνης όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της, αλλά ως η Ευρώπη των πολιτικά συντηρητικών και των οικονομικά φιλελευθέρων που τη διοικούν.

Μια Ευρώπη των λίγων, των οικονομικά ισχυρών, μια Ενωση που επέλεξε να αναθέσει στους πολλούς, στους καθημερινούς ανθρώπους να πληρώσουν μια κρίση που δεν προκάλεσαν, την κρίση του μεγάλου κεφαλαίου· μια Ευρώπη που στην καρδιά της εργάζονται δεκαπλάσιοι λομπίστες από ό,τι πολιτικοί, που στο πρωτείο έχει εγκαθιδρύσει την οικονομία και όχι την πολιτική και την πλατιά δημοκρατία. Αυτή όμως η Ενωση με τον τρόπο που λειτουργεί, η Ενωση που μικραίνει αντί να διευρύνεται, ήταν πολιτική επιλογή της διοίκησής της. Τίμια και σύμφωνη με την πολιτική συνείδηση των Βέμπερ, των Κουρτς, των Ορμπαν της Ευρώπης.

● Ποια Ευρώπη οραματίζεστε εσείς, η οποία θα είναι αντίδοτο στο σκληρό μοντέλο διακυβέρνησης του τεχνοκρατικού νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς;

Η δική μας Ευρώπη είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι η Ενωση των καθημερινών ανθρώπων, του πολιτισμού, η Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, η Ευρώπη των κοινωνικών δεικτών της συμμετοχικότητας αλλά και της λογοδοσίας της εξουσίας. Είναι η Ευρώπη των Ευρωπαίων, της νέας γενιάς, της γενιάς του Erasmus, που έχουν αρχίσει να δομούν μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, που θέλουν να μπορούν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, το δικαίωμά τους στην πρόοδο και να το κάνουν με αξιοπρέπεια μέσα στο κοινό μας σπίτι, μέσα στην Ευρώπη, μέσα σε αυτό που για μένα, για εμάς, είναι το μεγάλο και το ωραίο.

Σε αυτά τα διλήμματα δεν επιτρέπεται κανείς να μείνει αμέτοχος. Θα έχουμε την Ευρώπη που θα ψηφίσουμε, και μας αξίζει να είναι μια Ενωση των πολλών.

● Τι ακριβώς διεκδικείτε εσείς και πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Το δικό μας προοδευτικό συμβόλαιο, έτσι όπως διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, των δυνάμεων με κοινή μήτρα τον σοσιαλισμό, είναι μια ιστορία δημοκρατίας, ένα συμβόλαιο επένδυσης στη νέα γενιά, ένα κοινωνικό μανιφέστο.

Διεκδικούμε οι αίθουσες των αποφάσεων να ανοίξουν σε όλους· διεκδικούμε το δικαίωμα καθεμίας και καθενός Ευρωπαίου στην παιδεία, την υγεία, την κατοικία, την αξιοπρεπή εργασία, τη δίκαιη αλλά και διαγενεακά αλληλέγγυα διαχείριση των πόρων, της πληροφορίας και της γνώσης για να μπορεί ο καθένας μας να προοδεύσει.

Διεκδικούμε, πέρα από το φιλελεύθερο αφήγημα της ισότητας των ευκαιριών, την ισότητα στην απόλαυση των αγαθών, γιατί ξέρουμε πως μόνο όλοι μαζί, ως κοινότητες, μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Διεκδικούμε την απόλυτη... ανθρωπινότητα για όλα τα άτομα, άσχετα με καταγωγή, οικογενειακά δέντρα, φύλο.

Μια Ευρώπη των πολλών, που θα προκύψει μέσα από την αύξηση της συμμετοχής των χωρών στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που δεν θέλουν οι συντηρητικοί, μέσα από την επέκταση και αύξηση των επενδύσεων στη νέα γενιά, στην έρευνα και την καινοτομία, απέναντι στα προτάγματα της νέας Δεξιάς, που σαν άλλη κιβωτός φιλοξενεί μέσα της και χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ακόμη και τη σύγχρονη Ακροδεξιά, που στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκεται η επένδυση στις FRONTEX που πολεμούν αόρατους εχθρούς.

● Πώς νομίζετε ότι θα προκύψει αυτό;

Θα προκύψει μέσα από τη βαθιά πολιτική ενοποίηση, της κοινής διαχείρισης των μεγάλων ζητημάτων που μας αφορούν και όχι μόνο τη νομισματική ή τη στρατιωτική που οραματίζονται οι συντηρητικοί κύκλοι-υπηρέτες των οικονομικών συμφερόντων.

Εχουμε λίγες μέρες μόνο μέχρι να πάρουμε την Ευρώπη πίσω και να την επιστρέψουμε στους καθημερινούς ανθρώπους, να την επιστρέψουμε στη νέα γενιά. Αρκεί όλοι εμείς οι προοδευτικοί πολίτες να γίνουμε οι ίδιοι ακτιβιστές της μεγάλης αλλαγής. Στα μεγάλα διλήμματα ενώνουμε δυνάμεις και παίρνουμε θέση. Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας