• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.5°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.4°C
  6 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.3°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.4°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 19.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.6°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  5 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.4°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.6°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  89%

Νίκος Σοφιανός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»

 • A-
 • A+

Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων στον δήμο είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ιεραρχεί υψηλά την ανάγκη μείωσης της «βαριάς δημοτικής φορολογίας», αλλά και την «ανάγκη να μπει τώρα φραγμός στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση δομών-λειτουργιών-υπηρεσιών του δήμου, στη συρρίκνωση και απαξίωσή τους».

● Είστε ένας πολιτικός με μεγάλη πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η πολιτική σημασία των προσεχών δημοτικών εκλογών στην Αθήνα;

Το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις κάλπες δεν είναι αν θα συνεχίσουμε να διαλέγουμε ανάμεσα στο μικρότερο κακό, αλλά εάν θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, με δυνατό ΚΚΕ, βάζοντας φραγμό στη στημένη διπολική αντιπαράθεση, των κομμάτων που ταυτίζονται στις καίριες επιλογές που γονάτισαν την πλειονότητα του λαού μας.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων είναι εδώ. Οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, η εποπτεία, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, επίσης.

Οι δήμοι δεν είναι απομονωμένοι από αυτή την πολιτική. Ή την υπηρετείς ή συγκρούεσαι από θέσεις αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ε.Ε. Παλεύεις-διεκδικείς-αποσπάς, κάνεις έργο υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες, σε συνεχή αγώνα ενάντια στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, που από κοινού έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι για μας η σημασία των δημοτικών εκλογών και το πολιτικό μήνυμα πρέπει να εκφραστεί ενιαία σε όλες τις κάλπες.

● Στο σημερινό «ασφυκτικό» αυτοδιοικητικό πλαίσιο τι είδους περιθώρια έχει ένας δήμαρχος ή ένα συλλογικό όργανο, όπως ένα δημοτικό συμβούλιο, ώστε να αναπτύξει πολιτικές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων;

Να μπει τώρα φραγμός στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση δομών-λειτουργιών-υπηρεσιών του δήμου

Ο «Κλεισθένης Ι» ενισχύει το μοντέλο «δήμος-επιχείρηση», που με τη μειωμένη κατά 60% κρατική χρηματοδότηση επιβάλλει επέκταση και αύξηση της δημοτικής φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες, εκχώρηση στους ίδιους της δημοτικής περιουσίας. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο βρίσκει σύμφωνους την τριάδα των κυβερνητικών υποψηφίων στην Αθήνα.

Παλεύουμε ενάντια σε αυτό το πλαίσιο, στον ασφυκτικό έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το Παρατηρητήριο, στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και όσα άλλα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θεσμοθέτησαν με τους εταίρους της Ε.Ε.

Οι στόχοι που παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο για δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας, στήριξη των επαγγελματιών της Αθήνας, σταμάτημα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στον δήμο, συμβολική ανταποδοτικότητα, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και της ελεγχόμενης στάθμευσης μπορούν να γίνουν, μαζί με πολλά ακόμα που τα κάνουμε πράξη στους δήμους που διοικούν οι κομμουνιστές και μπορούν να δώσουν «ανάσα» στα λαϊκά στρώματα.

● Αν σας ζητούσα να καταγράψετε τρία ζητήματα που η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» θα ιεραρχήσει ψηλά στη νέα αυτοδιοικητική θητεία, ποια θα ήταν αυτά;

Πρώτο, να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα μείωσης της βαριάς δημοτικής φορολογίας. Ταυτόχρονα θα απαιτήσουμε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ειδικά στον χώρο του τουρισμού, να πληρώνουν όσα προβλέπουν οι νόμοι.

Δεύτερο, να βάλουμε φραγμό στην πορεία συρρίκνωσης-υποστελέχωσης των μάχιμων υπηρεσιών και διευθύνσεων του δήμου. Η εικόνα εγκατάλειψης της πόλης είναι το αποτύπωμα των μνημονίων, σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που καλύπτονται από κάθε λογής ιδιωτικοποίηση (ΣΔΙΤ, εργολάβοι, εταιρείες, ΜΚΟ).

Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στηρίζουμε τους εργαζόμενους του δήμου, διώχνουμε τις ΜΚΟ από τις δομές και τις υπηρεσίες του.

Τρίτο, είναι η ανάγκη για εκατοντάδες σημειακές παρεμβάσεις που έχουμε αναδείξει στο δημοτικό συμβούλιο και αφορούν κτιριακές υποδομές (σχολεία και παιδικούς σταθμούς), εγκαταλελειμμένα κτίρια, αθλητικές-πολιτιστικές υποδομές, καθαρισμό ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων κ.λπ., πηγαίνοντας, όπου χρειάζεται, κόντρα σε προβληματικά νομικά και θεσμικά πλαίσια.

● Ακούμε υποψηφίους αλλά και νυν δημάρχους να προκρίνουν ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και τα γνωστά ΣΔΙΤ. Τι συνέπειες εγκυμονούν για τους δημότες; Μπορούν, πιστεύετε, να ανατραπούν τέτοιες κατευθύνσεις;

Μπορούν να ανατραπούν. Ιεραρχούμε την ανάγκη να μπει τώρα φραγμός στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση δομών-λειτουργιών-υπηρεσιών του δήμου, στη συρρίκνωση και απαξίωσή τους. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα του δήμου που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.

Οι εργολαβίες π.χ. είναι χρονοβόρες, κοστοβόρες, αναποτελεσματικές. Ο ιδιώτης κοστίζει τα διπλά και παραπάνω από το αν έκανε το ίδιο έργο ο δήμος με δικό του προσωπικό και αυτά τα πληρώνει ο δημότης.

● Η άποψή σας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις; Εξελίσσονται σε απειλή για τη λαϊκή στέγη; Ποια η πρότασή σας;

Η ραγδαία εξάπλωση του Airbnb εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων στα «συμβατικά» σπίτια και μείωσε πολύ τη διαθεσιμότητά τους. Το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι επαγγελματική δραστηριότητα που πρέπει να φορολογείται από τον δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης (6,2 €/τ.μ.) αντί αυτού της κατοικίας. Οφείλουν, επίσης, να αποδίδουν το τέλος παρεπιδημούντων, όπως και τα ξενοδοχεία. Αυτό το μέτρο, εκτός της απόδοσης εσόδων στον δήμο, θα συμβάλει ώστε οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες να προτιμούν τις μακροχρόνιες μισθώσεις, για να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.

● Ενα σχόλιό σας για τις ευρωεκλογές; Ποιο είναι το διακύβευμα; Βλέπετε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης να επισπεύδει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας;

Ανεξάρτητα από το πόσο φαίνεται δυνατή στη συνείδηση ενός κόσμου η αποδέσμευση από την Ε.Ε., με τον λαό μας ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, την υπαρκτή αντίδραση στην Ε.Ε. της επιτροπείας και των μνημονίων που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να την εκφράσει ριζοσπαστικά-ανατρεπτικά.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Οποτε κι αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι γνήσια ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική
Με υποψήφιους συμβούλους από τον κόσμο της Εργασίας, των Επιστημών, του Πολιτισμού, τη νεολαία, ακόμα και εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 –και εδώ και καιρό ανεξάρτητους– τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής...
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να έβαλε «μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε… τη δουλειά της.
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γραφείο μου οι γειτονιές»
Δήμαρχος παρών στην πηγή των παραπόνων! Αυτό ήταν το βασικό πνεύμα των δεσμεύσεων του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του
«Γραφείο μου οι γειτονιές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του
Ενεργό παρουσία σε μια «διαρκή μάχη για την Αθήνα» δηλώνουν το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» και η υποψήφια δήμαρχος Αυγή Μπέσκα-Θεοδόση, που υποστηρίζονται από τη Λαϊκή Ενότητα.
Το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμείς επιδιώκουμε να διοικήσουμε τον δήμο μαζί με τον λαό»
Εχοντας προτάξει ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα τη μη ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν λογικό πριν από τη...
«Εμείς επιδιώκουμε να διοικήσουμε τον δήμο μαζί με τον λαό»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο Γ. Τσιρώνης, φήμες και για Βουλγαράκη
Ενα ακόμη πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής κατεβαίνει στον αυτοδιοικητικό στίβο. Ο Γιάννης Τσιρώνης, βουλευτής στη Β’ Αθηνών επελέγη επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της νέας δημοτικής παράταξης που...
Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο Γ. Τσιρώνης, φήμες και για Βουλγαράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας